Društvene igre Hrvatska – Sve što trebate znati

Društvene igre su popularna zabava diljem Hrvatske.
U ovom blogu ćemo vam pružiti sve informacije koje trebate znati o društvenim igrama u Hrvatskoj. Pregledat ćemo najbolje igre koje možete pronaći, kao i mjesta gdje ih možete kupiti i gdje možete uživati u njima s prijateljima i obitelji. Bez obzira jeste li već iskusni igrač ili tek ulazite u svijet društvenih igara, ovdje ćete pronaći sve što vam treba za nezaboravnu igraću avanturu.

Sadržaj

Udruga Igranje

Igranje – udruga za promicanje društvenih igara

Kada govorimo o društvenim igrama u Hrvatskoj, ne možemo zaobići jednu posebnu udrugu. Udruga Igranje je mjesto susreta svih koji cijene i vole društvene igre. Osnovana je 2013. godine u Zagrebu, s ciljem približavanja, ali i promoviranja društvenih igara svim dobnim skupinama.
Svima nama poznate igre poput Rummikub-a, Rizika, Pictionary-ja i Dixita samo su neke od igara koje ova udruga promovira. Modernost ovih igara ogleda se u razvijanju različitih vještina igrača. Strateško razmišljanje, logika, komunikacija i asociranje samo su neke od njih. U igrama koje ova udruga promovira, sreća je svedena na minimum, dok je pobjeda rezultat isključivo gore navedenih vještina.

Aktivnosti udruge Igranje

Kroz godine postojanja, Udruga Igranje organizirala je niz manifestacija i događanja poput Dana društvenih igara, te sudjelovala na konvencijama i školskim manifestacijama. Također, kroz doniranje setova društvenih igara pomogli su mnogim ugroženim skupinama djece.

Meeple’s Corner

U Zagrebu su 2016. godine otvorili igraonicu pod imenom Meeple’s Corner gdje se kroz tjedan organizira igranje raznih društvenih igara. U igraonici se može pronaći više od 350 različitih naslova društvenih igara.

Online prisutnost

Osim fizičke prisutnosti, udruga je vrlo aktivna i online. Njihova web stranica održava forum za sve zaljubljenike u ove igre. Za sve one koji su tek počeli s igranjem, na stranicama udruge moguće je pronaći prijevode pravila za više od 270 društvenih igara.
Za sve one koji traže nova iskustva s društvenim igrama ili žele proširiti svoje znanje, Udruga Igranje je odlična početna točka. Svojim aktivnostima doprinose promociji i popularizaciji društvenih igara što je više nego dovoljan razlog za njihovo mjesto na ovoj listi.

Udruga Igranje

Udruga RiRoll

U potrazi ste za društvenim igrama koje nisu samo Monopoly ili Čovječe ne ljuti se? Ukoliko živite u Rijeci ili okolici, mi smo pronašli savršeno mjesto za vas – Udrugu RiRoll.

Udruga RiRoll, smještena na adresi Ivana Grohovca 3A u Rijeci, pruža jedinstveno mjesto na kojem se  možete družiti igrajući društvene igre svih vrsta. Možete uživati u mnogim igrama od klasičnih poput 7 Wondersa, Terraforming Marsa ili Mysteriuma, do hitova kao što su The Crew, Dune: Imperium ili Ankh: Gods of Egypt.

Zanimanja za društvene igre u Hrvatskoj definitivno nije u opadanju, čemu svjedoči brojnost članova te udruge. RiRoll, osnovana 2019. godine, danas ima preko 150 članova, dok je 2020. godine pokrenula i vlastiti festival RiRoll Days na kojem se osim igranja igara, može sudjelovati i u radionicama i nagradnim turnirima.

Za one koji preferiraju domaće društvene igre, vrijedi naglasiti kako u RiRollu možete pronaći i igre kao što je Arcadia Tenebra, detektivsku stolnu igru riječkih autora. Porijeklom iz Rigged Games projekata, ova igra kombinira misterij, pustolovinu i okultizam postavljen u alternativnu verziju Like u Austro-Ugarskom carstvu.

RiRoll često sudjeluje i na raznim događanjima poput Rikona i Liburnicona, te u različitim programima za osnovnoškolce. Članstvo u ovoj udruzi, stoga, pruža sjajnu priliku za upoznavanje novih ljudi kroz zajedničku ljubav prema društvenim igrama.

Ukoliko želite sudjelovati u revivalu društvenih igara, bilo kao igrač ili kao kreator, RiRoll je mjesto koje morate posjetiti. Jedini ste udaljeni jedan odlazak do igranja nekih od najpopularnijih društvenih igara na svijetu, ali i do otkrivanja novih igara koje tek trebaju postati globalni hitovi. Zato, ne gubimo vrijeme, društvene igre čekaju!

Udruga RiRoll

Sferakon

Sferakon – Najpoznatija konvencija u svijetu znanstvene fantastike

Ako ste strastveni ljubitelj društvenih igara te se želite okušati u nekim novim izazovima, definitivno ne smijete propustiti Sferakon. Riječ je o najstarijem i najuglednijem okupljanju ljubitelja znanstvene fantastike u našem dijelu Europe, održavaju se svake godine u drugoj polovici svibnja u Zagrebu. Ne samo da pruža brojna iznenađenja za sve obožavatelje znanstvene fantastike i sličnih žanrova, već se na konvenciji očekuje mnogo posjetitelja iz raznih dijelova svijeta, a predstavit će se brojna društva i udruge koje su ljubitelji ovog žanra. Očekuje vas bogata ponuda knjiga, stripova, umjetnina, nakita i ostalih „geeky“ proizvoda, kao i nezaobilazne društvene igre. Želite li upoznati nove ljude koji dijele vaše strasti i želite li proširiti svoju kolekciju igara, SFeraKon je mjesto koje definitivno morate posjetiti.

Na Sferakonu možete se okušati u mnogim društvenim igrama te su vam volonteru uvijek spremni objasniti pravila neke nove interesantne igre.

Sferakon

FantaSTikon

FantaSTikon: Mjesto gdje se susreću fantastika, znanost i zabava

U svijetu društvenih igara u Hrvatskoj, FantaSTikon se izdvaja kao vrhunski događaj. Ova trodnevna konvencija, održava se u sunčanom Splitu i pruža priliku za sve ljubitelje fantastike, društvenih igara i znanstvene fantastike da se okupe na jednom mjestu. Prvi FantaSTikon održan je 2015. godine i od tada su svake godine nastavili njegovu organizaciju.

Split i Dalmacija već dugo vremena imaju bogatu aktivnu supkulturu koja se bavi ovim temama, ali FantaSTikon je postao ključni događaj za zadovoljenje potreba ovih strastvenih zaljubljenika u ovom dijelu zemlje. Program je izuzetno raznolik; od tematskih predavanja, kreativnih radionica, izložbi, do prezentacija igara.

Osim toga, na FantaSTikonu ćete moći susresti mnoga poznata imena iz svijeta književnosti, filma, znanosti, umjetnosti i naravno, društvenih igara. Neke od ovih svjetski poznatih personalnosti publika u Splitu ima priliku po prvi put vidjeti uživo.

Velika prednost FantaSTikona je i njegova otvorenost za sve posjetitelje. Iako program posebno cilja na ljubitelje supkulture fantastike, društvenih igara i znanstvene fantastike, svi su dobrodošli. Posebno se ističu mlade osobe koje čine većinu publike. Ne iznenađuje što FantaSTikon svake godine okuplja oko 500 posjetitelja i gostiju iz cijele Hrvatske i zemalja regije.

Zašto je FantaSTikon na ovom popisu? Jer ova konvencija ne samo da obogaćuje scenu društvenih igara u Hrvatskoj, ali također pruža divnu priliku za stvaranje novih prijateljstava, učenje, inspiraciju i, naravno, beskrajnu zabavu. S obzirom na sve ove razloge, FantaSTikon je unisono potreban događaj svakom ljubitelju društvenih igara u Hrvatskoj.

FantaSTikon

Meeple’s Corner

Meeple’s Corner: Raj za ljubitelje društvenih igara u srcu Zagreba

Meeple’s Corner, dom brojnim fanovima društvenih igara, otvorio je svoja vrata krajem 2016. godine. Ovaj maleni kutak za igru u Zagrebu bio je dom kluba društvenih igara Igranje već mnogo godina. Osim što je iznimno popularna destinacija među lokalnim igračima, ovo mjesto je pravi raj za sve one koji se žele upustiti u svijet društvenih igara.

Raznolika ponuda društvenih igara

Sa ponudom od preko 300 različitih igara za stolom, Meeple’s Corner svakako se ističe na sceni društvenih igara u Hrvatskoj. Ponuda obuhvaća različite vrste igara – od klasičnih društvenih i kartičnih igara, preko igara s mini figuricama i zagonetki, pa sve do RPG igara. Izbor je toliko bogat da Žarko Pintar, predsjednik kluba Igranje, često ima poteškoća odabrati najuzbudljiviju ili najzanimljiviju igru.

Pogodno za sve vrste igrača

Bez obzira jeste li novajlija u svijetu društvenih igara ili iskusni igrač, u Meeple’s Corneru ćete pronaći igru za sebe. Za početnike su popularni izbori jednostavnije igre poput ‘Catan’, ‘Carcassone’ ili ‘Ticket to ride’, dok se iskusniji igrači više zabavljaju zahtjevnijim naslovima poput ‘Scythe’, ‘Terraforming Mars’, ‘Race for the Galaxy’ ili ‘Castle of Burgundy’. Također, ovaj prostor nudi i zabavne party igre za do deset ljudi, kao što su ‘Dixit’, ‘BANG!’, ‘Codenames’, ‘Cas$h and Gun$’ ili ‘Captain Sonar’.

Prostor za druženje i nova poznanstva

Ne samo što je Meeple’s Corner odlično mjesto za igru, ovo je i odlično mjesto za druženje. Prostor može primiti 60 ljudi, a često je dom za nešto manje od 40 ljubitelja društvenih igara. Bilo da dolazite sa prijateljima ili želite upoznati nove, Meeple’s Corner dobrodošlicu pruža svim posjetiteljima.
Pridruživanje klubu nije obavezno, ali godišnja članarina uključuje mogućnost posudbe igara za kućno igranje i sudjelovanje u odabiru novih igara koje će biti kupljene.
Sve ove karakteristike čine Meeple’s Corner jednim od ključnih mjesta na mapi društvenih igara Hrvatske i razlog zbog kojeg se ovo mjesto našlo na našem popisu. Ako ste ljubitelj društvenih igara ili tek želite započeti svoju avanturu u ovom svijetu, Meeple’s Corner će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

Meeple's Corner

Cat caffe Zagreb

Sljubite ljubav prema mačkama i društvenim igrama u Cat caffe-u Zagreb

Cat caffe Zagreb nije samo oaza za ljubitelje mekih i predivnih mačaka, već je i pravo odredište za sve ljubitelje društvenih igara. Ovu jedinstvenu gastronomsko-igraonicu smještenu u srcu hrvatske prijestolnice, Zagreb, razlikuje njen jedinstven koncept – ovaj kafić nudi mogućnost da uz omiljeno piće i mačju družbu uživate u atraktivnom druženju oko društvenih igara.

Prvih tjedan dana svakog mjeseca rezervirani su za službeni tjedan društvenih igara, započet uz pomoć različitih udruga ljubitelja društvenih igara. Ne morate čekati taj tjedan – igre su dostupne na zahtjev u bilo koje vrijeme. Ovaj kafić posjeduje između 40 i 50 igara i konstantno radi na proširenju svoje kolekcije.

Osim različitih verzija popularnih igara kao što su Monopoly i Risk, među kojima je catopoly, Stranger Things Monopoly, Nightmare before Christmas Monopoly ili verzija Rizika koja je inspirirana serijom Igre prijestolja, tu su i složenije igre koje zahtijevaju više vremena za igranje – i koje su posebno popularne među stalnim gostima. Primjerice, ‘Cards against humanity’ i razne igre inspirirane svijetom Harryja Pottera privlače ljubitelje društvenih igara željne novih izazova.

Iako su pravila većine igara na engleskom jeziku, uvijek možete računati na osoblje kafića koje će vam pružiti detaljna objašnjenja pravila igara i spriječiti da eventualni sporovi oko pravila rezultiraju ozbiljnim sukobima. Atmosfera u Cat caffeu je opuštena i prijateljska, a nerijetko se dogodi da se manje grupe posjetitelja koje su došle odvojeno na kraju povežu u veću grupu, igraju igre zajedno i odu kući kao novi prijatelji.

Stoga, Cat caffe zaslužuje posebno mjesto na našoj listi, jer je savršeno mjesto za sve ljubitelje društvenih igara i mačaka – gdje možete odmoriti uz omiljeni napitak, upoznati nove prijatelje i uživati u brojnim društvenim igrama.

Cat caffe Zagreb

Carta Magica

Carta Magica, epicentar društvenih igara u Hrvatskoj

Zamislite mjesto gdje možete pronaći više od 500 različitih društvenih igara, odmah na dosegu vaših ruku. To je Carta Magica, specijalizirana trgovina s najvećim izborom modernih društvenih igara u Hrvatskoj.
Ova trgovina s fizičkom lokacijom u Zagrebu nudi impresivan popis igara, koje uključuju poznate naslove poput Magic: The Gathering, Yu-Gi-Oh!, Pokemon, a tu su i Dungeons & Dragons, Pathfinder proizvodi i mnogo više. Osim toga, Carta Magica ima i široki asortiman proizvoda za hobbije poput modelarstva i izrade minijatura.

Više od trgovine društvenim igrama

Ali Carta Magica nije samo trgovina – to je i društveni centar za ljubitelje igara. Unutar trgovine nalazi se besplatna igraonica koja svakodnevno dočekuje stotine igrača, a stručni tim trgovine uvijek je spreman pomoći s pravilima igre ili savjetima.
Carta Magica je otvorena od 2011. godine i nastavlja rasti, privlačeći sve više zaljubljenika u igre. Sjedište igraonice nalazi se u dvorištu na Frankopanskoj 22, dok je trgovina samo nekoliko metara dalje na Frankopanskoj 20.

Zašto Carta Magica zaslužuje biti na ovom popisu

Carta Magica pruža jedinstvenu priliku za sve ljubitelje društvenih igara da pronađu sve što im treba na jednom mjestu. S obzirom na njen široki izbor i stručno osoblje posvećeno stvaranju sjajnog iskustva za kupce, ne čudi što je Carta Magica ključna gradska destinacija za sve ljubitelje društvenih igara u Hrvatskoj. Zbog toga je ova trgovina zaslužila mjesto na našem popisu za “Društvene igre Hrvatska – Sve što trebate znati”.

Carta Magica

Magic Omens

Magic Omens – Hrvatski raj za ljubitelje društvenih igara

Kroz vrata trgovine Magic Omens, iznimno popularne među igračima, ulazite u svijet gdje su društvene igre kraljevi.
Ova trgovina, smještena u srcu Zagreba, u svom je inventaru skupila preko 500 različitih društvenih igara, čineći je jednom od najbogatije opremljenih trgovina te vrste u Hrvatskoj. No, ono što Magic Omens čini posebnim nije samo njihova bogata ponuda.

Osnovana iz ljubavi prema igrama i sa ciljem pomoći rastu igračke zajednice, Magic Omens je brzo stekao reputaciju pouzdane trgovine koja nudi vrhunske proizvode po nevjerojatno povoljnim cijenama. Oni, kao strastveni igrači, posvećeni su tome da svakom posjetitelju omoguće nezaboravno iskustvo.

No, Magic Omens nije samo trgovina. U listopadu 2021. godine transformirali su se u LGS – Local Game Store – mjesto gdje možete ne samo kupiti društvenu igru, već je i zaigrati s prijateljima ili novim poznanicima. Uz to, u njihovom prostoru od gotovo 100 m2 redovito se održavaju turniri i događanja, što čini ovo mjesto centrom društvenih igara u Zagrebu.

Kao trgovina koja je iskreno posvećena igračima i njihovim potrebama, Magic Omens zasluženo se našao na ovom popisu. Bez obzira jeste li veterani društvenih igara ili tek postajete obožavatelji, Magic Omens je mjesto koje će vas oduševiti i gdje ćete zaista upoznati svu radost igranja.

Magic Omens

Igraj.si

Igraj.si: više od običnog webshopa za društvene igre

Pitate se gdje naručiti društvene igre koje se brzo dostavljaju u Hrvatsku? Upoznajte Igraj.si, web trgovina sa sjedištem u Sloveniji koja će vas oduševiti ne samo raznolikom ponudom, već i strašću prema ovoj predivnoj vrsti zabave. Iza ovog webshopa stoji dugogodišnja ljubav prema stolnim igrama te želja da se širi kultura igranja društvenih igara. Dakle, na prvom mjestu ove trgovine nije materijalni interes, već iskrena strast za ovim hobijem.

Igraj.si ima impresivan inventar preko 1000 društvenih igara, a posebnost ove trgovine je personalizirana usluga. Ako trebate savjet o igri, tražite nešto egzotično ili želite naručiti neku popularnu nadolazeću igru, slobodno se obratite. Njihova ekipa je odigrala više od 1000 naslova i svakodnevno prati novosti u svijetu društvenih igara.

Zašto je Igraj.si na ovom popisu? Dobro, njihova izreka može ponuditi odgovor na to pitanje: “Isključite televizor i računalo i igrajte se društvenih igara”. Ne samo da prodaju igre, oni su posvećeni širenju ljubavi prema ovom obliku zabave, što ih čini posebnom trgovinom i sigurnim izborom za sve ljubitelje društvenih igara.

Igraj.si
Marko Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!