Najbolje društvene igre za starije osobe

U potrazi ste za najboljim društvenim igrama za starije osobe? Ne tražite dalje! U ovom blogu istražit ćemo najpopularnije i najnovije igre koje su posebno dizajnirane kako bi pružile zabavu i izazov za starije igrače.
Bez obzira jeste li u potrazi za igrom koja će potaknuti mozak, potaknuti socijalnu interakciju ili jednostavno pružiti dobar smijeh, naš popis ima sve što vam treba. Pridružite nam se dok istražujemo svijet društvenih igara za starije osobe i pronađite svoju novu omiljenu igru!

Sadržaj

Ticket to Ride



 • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 30-60 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Ticket to Ride je igra koju svaki zaljubljenik u društvene igre treba imati na svom popisu. Igra je jednostavna za naučiti i pruža satove zabave za sve generacije. Objavljena 2004. godine, ova igra je osvojila srca mnogih igrača i dobila visoke ocjene od fanova i kritičara.

Jednostavne mehanike igre, kao što su Connections, Contracts, End Game Bonuses, Hand Management, Network and Route Building i Open Drafting, omogućavaju da se lako uđe u igru, čak i za starije osobe. Osnova igre je izgradnja željezničkih ruta diljem Sjeverne Amerike, pri čemu se bodovi dodjeljuju za duže rute. Dodatni bodovi se ostvaruju ispunjavanjem Destination karata koje spajaju udaljene gradove. Tu je i nagrada za igrača koji izgradi najdužu neprekidanu rutu.

Ticket to Ride je igra s elementima strategije, ali i neizvjesnosti. Morate odlučiti hoćete li riskirati i skupiti što više karata, ili ćete sefstrano graditi rute kako biste ih osigurali od konkurencije. Ova igra pruža pravu ravnotežu između pametnih odluka i stresa koji dolazi s taktičkim potezima protivnika.

Osim zanimljive mehanike, Ticket to Ride ima i predivno oslikane karte i komponente koje su vrhunske kvalitete. Velika ploča Sjeverne Amerike i prekrasno izrađene vlakiće čine ovu igru posebnom.

Zahvaljujući svojoj jednostavnosti i napetosti, Ticket to Ride je postao poznat kao “igra za početnike” koja i iskusnim igračima pruža užitak i društvenost. Ova igra je odličan izbor za starije osobe jer pruža priliku za zajedničko druženje, ali i poticanje razmišljanja i strategije. Stoga je Ticket to Ride definitivno zasluženo na listi najboljih društvenih igara za starije osobe.

Ticket to Ride Društvena Igra

No Thanks!



 • Broj igrača: 3-7


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
No Thanks! je izuzetno popularna kartaška igra koja je savršena za starije osobe. Iako je jednostavnog pravila, ova igra pruža zanimljivu i uzbudljivu igračku avanturu. Igrači se natječu kako bi na kraju igre imali što manji broj bodova, a to postižu pametnim i taktičnim odabirom karata.

U ovoj igri, svaki igrač ima dvije opcije svaki potez. Prva opcija je igrati jedan žeton kako bi izbjegli uzimanje trenutno otvorene karte. Druga opcija je uzeti otvorenu kartu (zajedno s žetonima koji su već igrani na tu kartu) i okrenuti iduću kartu. Odluke nisu tako jednostavne jer igrači moraju pažljivo razmišljati o svakom potezu kako bi izbjegli skupljanje karata s visokim rezultatima. Svaka karta vrijedi određeni broj bodova, a tim brojem je jednaka i njena vrijednost. No, ako igrač uspije skupiti dvije ili više karata u nizu, vrijednost niza će biti jednaka samo vrijednosti najniže karte. Također, prije početka igre, devet karata se izbacuje iz špila, što dodatno začinjava taktički dio igre.

No Thanks! je izvrstan izbor za starije osobe jer kombinira jednostavnost pravila s izazovom koji vodi do zanimljive i taktičke igre. Ova igra potiče razmišljanje, planiranje i taktiku, što je sjajna mentalna vježba za sve drage starije osobe. Osim toga, No Thanks! je izuzetno zabavna i društvena igra koja će osigurati prijatna druženja. Budući da je brza i jednostavna za naučiti, No Thanks! je savršena igra koja se može odigrati kako s malim grupama, tako i s većim društvom. Uključivanje taktičkog elementa čini ovu igru zanimljivom i ispunjenom različitim odlukama, dok kratko trajanje igre omogućuje da se više partija odigra u kratkom vremenskom periodu.

No Thanks! će definitivno biti jedan od najboljih izbora za starije osobe koje žele da se zasigurno zabave i provedu kvalitetno vrijeme s prijateljima i porodicom. Ova kartaška igra kombinira zabavu, izazov i društvenost, a njena jednostavnost će biti dobrodošla svim ljubiteljima društvenih igara.

No Thanks! Društvena Igra

Cribbage



 • Broj igrača: 2-6


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Cribbage je manje poznata igra koja je prvi put objavljena 1630. godine od strane (Public Domain) i namijenjena je za 2 do 6 igrača. Igra traje između 30 do 60 minuta. Cribbage spada u kategoriju apstraktnih igara unutar domene društvenih igara za cijelu obitelj. Ova igra koristi mehaniku upravljanja rukom, a njena kategorija je kartaška igra.

Iako Cribbage nije toliko poznata kao neki drugi stariji naslovi, ova igra ima dobre ocjene i recenzije od strane obožavatelja. Njena jednostavnost i nivo kompleksnosti čine je pogodnom za starije osobe koje žele uživati u društvenim igrama. Njezina povijest seže još u 17. stoljeće, što je dodatni čar ovog klasika.

U Cribbageu, svaki igrač dobiva šest karata koje koristi za odabir dvije koje će odbaciti u poseban špil zvani “Crib”. Nakon toga, jedna karta se izvlači iz špila i okreće se licem prema gore, smatrajući se dijelom ruke oba igrača i Criba. Igrači zatim igraju karte naizmjenično, pritom osvajajući bodove za određene zbrojeve, ili stvarajući setove i sekvence. Bodovi se bilježe pomoću igli koje se pomiču po traci na cribbage ploči. Ova igra se ponavlja sve dok obje osobe ne iskoriste sve svoje karte.

Nakon toga, svaki igrač pregledava svoju ruku i određuje sve moguće kombinacije za osvajanje bodova, povećavajući rezultat na cribbage ploči. Zatim, dealer uzima Criba i broji bodove. Nakon toga, karte se ponovno miješaju i dijeljenje se izmjenjuje. Pobjednik je prvi igrač koji postigne 121 bod.

Cribbage, iako manje poznata, zaslužuje svoje mjesto na listi najboljih društvenih igara za starije osobe zbog svoje jednostavnosti, brzog tempa i mogućnosti za druženje i društvenu interakciju. Ova kartaška igra nudi zabavu i izazov igračima svih dobnih skupina te je odličan odabir za sva okupljanja s prijateljima i obitelji. Ukoliko želite isprobati nešto novo i drugačije, Cribbage je sjajan izbor.

Cribbage Društvena Igra

Scrabble



 • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 90-90 min


 • Ocjena: Prolazna (★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Scrabble je klasična igra riječi koja će sigurno oduševiti starije osobe. Ova popularna igra, koju je Alga izdala davne 1948. godine, spada u područje društvenih igara za cijelu obitelj. Zaigrava se u 2 do 4 igrača, a jedna partija traje između 90 i 120 minuta. Iako je prikupila nešto niže ocjene od fanova i recenzenata, Scrabble se izdvaja po jednostavnosti pravila, što ga čini idealnim izborom za starije osobe koje su željne zanimljive zabave.

U Scrabbleu, svaki igrač koristi sedam slova s kojima pokušava složiti riječi na ploči za igru. Svaka riječ donosi bodove, s visinom bodova ovisnom o broju samih slova i njihovoj rijetkosti. Važno je napomenuti da se nova riječ može složiti samo ako koristi barem jedno već postavljeno slovo ili se dodaje postojećoj riječi. Ova taktička komponenta igre dodaje zanimljivost jer igrači moraju paziti da ne daju protivnicima previše pristupa bolje pozicioniranim prostorima na ploči.

Scrabble može potaknuti kreativnost i razmišljanje kod starijih osoba, pružajući im priliku da pokažu svoje vještine u formiranju riječi. Igra također potiče međusobnu interakciju i socijalizaciju među igračima, što je izuzetno važno za starije osobe. Unatoč nešto nižim ocjenama, Scrabble je ipak izabran za ovaj popis najboljih društvenih igara za starije osobe zbog svog klasičnog statusa i mogućnosti koje pruža za kvalitetno druženje sa obitelji i prijateljima.

Scrabble Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!