Najbolje društvene igre

U potrazi ste za nečim novim i uzbudljivim? Zaronite u svijet najboljih društvenih igara i otkrijte koje će vam se najviše svidjeti.
U ovom članku vam nudimo pregled najistaknutijih i najuzbudljivijih igara na tržištu. Ove igre će vam pružiti sate zabave, bilo da se igrate sa prijateljima ili obitelji. Pridružite nam se u ovom uzbudljivom putovanju i pronađite svoju sljedeću omiljenu igru.

Sadržaj

Brass: Birmingham • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Brass: Birmingham je strateška društvena igra koja se smatra jednim od najboljih izdanja u svojoj kategoriji. Objavljena 2018. godine od strane Roxley-a, igra je namijenjena za 2 do 4 igrača i traje između 60 i 120 minuta. Pripada podkategoriji strategijskih igara koje se fokusiraju na ekonomiju i industriju. Zahvaljujući visokom stupnju kompleksnosti, ova igra pruža izazov i napetost tokom cijele partije.

Brass: Birmingham je svojevrstan nastavak na originalnu igru Brass iz 2007. godine, sa izuzetnom tematikom industrijske revolucije u Birminghamu od 1770. do 1870. godine. Igrači će se naći u ulozi poduzetnika koji se natječu za razvoj i izgradnju različitih industrijskih postrojenja, dok istovremeno moraju razvijati i širiti svoju mrežu.

Jedan od ključnih aspekata ove igre su brojne mehanike poput upravljanja resursima, tržišta, izgradnje mreže i ruta, kao i financijskih aspekata kao što su dohodak i uzimanje kredita. Svaka runda igre donosi mogućnost izvođenja dva različita poteza, omogućavajući igračima da planiraju i strategijski razmišljaju o optimalnom korištenju svojih resursa.

Brass: Birmingham se igra u dva dijela: era kanala (1770-1830) i era željeznica (1830-1870). Cilj igre je osvojiti najviše bodova, koji se računaju na kraju svake ere za kanale, željeznice i izgrađene industrijske objekte. Ova igra također uvodi dinamičko bodovanje kanala i željeznica, gdje pojedina industrijska postrojenja mogu donijeti 0 ili čak 2 boda, što omogućava igračima da ostvare visoki bodovni rezultat i strategijski razmisle o razmještaju industrijskih objekata.

Brass: Birmingham je odličan izbor za ovu listu najboljih društvenih igara jer kombinira izazovan gameplay sa bogatom tematikom industrijske revolucije. Visok nivo kompleksnosti pruža dugotrajan užitak i zamagljuje granicu između igre i stvarnosti. Zahvaljujući raznolikim mehanikama i dinamičkom bodovanju, ova igra nudi ​​brojne strategijske mogućnosti i odluke, čineći svaku partiju jedinstvenom i neponovljivom. Bez obzira na to jeste li ljubitelj post-napoleonske ere, industrije i proizvodnje ili jednostavno tražite izazovnu i duboku igru, Brass: Birmingham će vas zasigurno oduševiti svojim taktičkim i razvojnim aspektima.

Brass: Birmingham Društvena Igra

Pandemic Legacy: Season 1 • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Pandemic Legacy: Season 1 je izuzetno popularna društvena igra koja donosi jedno jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Ova igra je prepoznata kao jedna od najbolje ocijenjenih i najhvaljenijih igara ikada. Pripada podžanru strategijskih igara i tematskih igara, što znači da će igrači biti uronjeni u svijet epidemija i medicinskog istraživanja. Pandemic Legacy: Season 1 je prava poslastica za sve ljubitelje taktičkih igara i igranja u kooperaciji.

Igra se odvija kroz više od 12 sesija, pri čemu svaka sesija ima utjecaj na dalji tok igre. Početni cilj je kao i kod osnovne verzije Pandemica – zaustaviti širenje plaga koje prijete svijetu. Svaki igrač ima na raspolaganju četiri akcije koje može iskoristiti za putovanje po svijetu, izgradnju istraživačkih stanica, liječenje bolesti ili istraživanje lijekova. Tijekom igre, igrači će se suočiti sa epidemijama i zbog svojih odluka posljedice će biti trajne – karte će biti uništene, komponente promijenjene, a karakteri će dobiti nove vještine ili iskusiti negativne posljedice.

Pandemic Legacy: Season 1 je izuzetno napeta igra u kojoj svaki potez može imati velike posljedice za dalji tijek igre. Suradnja između igrača je ključna, jer samo timski rad i dobra komunikacija mogu dovesti do pobjede. Igra je spoj izazova, taktike i nepredvidljivosti, što je čini nevjerojatno zanimljivom za sve igrače.

Ova igra je odabrana za našu listu najboljih društvenih igara jer je jedinstvena i pruža nevjerojatno iskustvo. Pandemic Legacy: Season 1 je sjajan primjer kako društvena igra može biti ne samo zabavna, već i emocionalno ispunjavajuća. Ako volite izazove i timske igre koje pružaju mogućnost da “napredujete” kroz priču, tada je ova igra savršen izbor za vas.

Pandemic Legacy: Season 1 Društvena Igra

Gloomhaven • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven je jedna od najboljih društvenih igara koja je osvojila srca igrača i kritičara. Ova igra, objavljena 2017. godine od strane Cephalofair Games, spada u područje strategijskih igara s tematskim elementima. Igra je namijenjena za 1 do 4 igrača, a prosječno trajanje jedne partije je između 60 i 120 minuta.

Gloomhaven je avanturistička igra u kojoj igrači preuzimaju ulogu lutajućih avanturista sa svojim vlastitim specijalnim vještinama i razlozima za putovanje u ovaj mračni kutak svijeta. Ono što je posebno zanimljivo kod ove igre jest persistantni svijet koji se mijenja kako igra napreduje. Nakon svake scene, igrači donose odluke koje će odrediti kako će se priča dalje razvijati, slično kao u knjigama “Odaberi svoju avanturu”.

Glavni fokus igre je taktička borba koja se odvija uz pomoć inovativnog sustava karata. Svaki igrač odabire dvije karte iz ruke, pri čemu svaka karta ima broj koji određuje inicijativu igrača za taj potez, kao i vrhunsku i donju moć koju karta pruža. Na igraču je da odluči kako će iskoristiti te moći, ali mora paziti jer vremenom će trajno gubiti karte iz svog špila. Ako igrači predugo traju dok čiste tamnice, postoji mogućnost da iscrpe sve svoje resurse i bude prisiljeni povući se.

Gloomhaven je zahtjevna igra koja zahtijeva suradnju među igračima. Njena dubina i kompleksnost učinile su je jednom od nezaobilaznih igara za ljubitelje strategijskih igara. Ova igra nudi kombinaciju avanture, istraživanja, mašte i taktike, te je stoga bez sumnje zaslužila mjesto na listi najboljih društvenih igara. Gloomhaven je prava poslastica za sve ljubitelje fantastike i taktičkih izazova.

Gloomhaven Društvena Igra

Ark Nova • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Danas ćemo vam predstaviti jednu od najbolje ocijenjenih društvenih igara za ovu godinu – Ark Nova. Ova strategijska igra, koju je izdala kompanija Feuerland Spiele, donosi nam izazovnu avanturu upravljanja zoološkim vrtom. S predviđenim trajanjem od 90 do 150 minuta, ova igra je za 1 do 4 igrača, što je odličan izbor za one koji uživaju u strateškim igrama.

Ark Nova nam donosi niz zanimljivih mehanika kao što su razna bonusna pravila koja igračima omogućavaju odabir strategije za osvajanje što više bodova. Igra se temelji na upravljanju karata koje svakome igraču omogućavaju davanje smjernica radnicima u zoološkom vrtu. Kroz tijek igre, igrači će moći graditi različite vrste ograđenih prostora, smjestiti životinje u zoološki vrt, sudjelovati u raznim projektima očuvanja okoliša te povećati vrijednost svojih resursa.

Ark Nova impresionira bogatom ponudom tema, od životinja koje mogu biti smještene u zoološkom vrtu do projekata očuvanja okoliša. Ova igra pruža igračima mogućnost da planiraju i izgrade vrhunski zoološki vrt i time osvoje naslov najuspješnijeg u svijetu očuvanja životinjskog carstva. Grafika i dizajn igre su iznimno kvalitetni, stvarajući neposrednu povezanost s tematikom za najbolje iskustvo igre.

Ark Nova je odličan izbor za sve zaljubljenike u društvene igre koji traže izazovnu i duboku strategiju. Ova igra je pozitivno prihvaćena od strane igrača i kritike, te se s pravom nalazi na našem popisu najboljih društvenih igara. Bez obzira jeste li već iskusni igrač ili potpuni početnik, Ark Nova vas neće razočarati svojim bogatstvom mehanika, zanimljivim temama i taktičkim odlukama koje morate donijeti. Isprobajte Ark Novu i uživajte u putovanju za stvaranjem najboljeg zoološkog vrta!

Ark Nova Društvena Igra

Twilight Imperium: Fourth Edition • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 240-480 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Twilight Imperium: Fourth Edition je zaista jedna od najboljih društvenih igara koje se mogu pronaći na tržištu. Ova igra je savršeni primjer strategijske, tematske igre koja može zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje ovog žanra. Ova igra, namijenjena za 3 do 6 igrača, donosi vam iskustvo osvajanja galaksije, dok se suprotstavljate drugim frakcijama u trci za dominaciju. Svaka od sedamnaest frakcija vam nudi potpuno drugačije iskustvo igre, od voenja ljubitelja portala Vještice Creuss do Emirates of Hacan, gospodara trgovine i ekonomije. Izbor je vaš, ali samo jedna frakcija može zauzeti prijestolje na planeti Mecatol Rex kao nova gospodarica galaksije.

Twillight Imperium: Fourth Edition je igra koja nikad neće biti ista. Početak svake galaktičke ere donosi novo strategijsko postavljanje igre, koristeći 51 pločicu za izgradnju galaksije, s raznovrsnim planetima, supernovama, asteroidnim poljima i gravitacijskim pukotinama. Ove pločice se dijele igračima, koji redom grade galaksiju oko Mecatol Rexta, glavnog planeta smještenog u središtu ploče. Ionska oluja može blokirati vašu rasu na putu kroz galaksiju, dok bi vas dobro postavljena gravitacijska pukotina mogla zaštiti od neprijatelja. Možete oblikovati i dominirati svemirom prema vašim željama.

Runda Twillight Imperium: Fourth Edition započinje odabirom jedne od osam strategijskih kartica koje ne samo da određuju redoslijed igrača, već daju njihovim vlasnicima jedinstvenu strategijsku akciju za tu rundu. To može uključivati dodatne naredbene žetone ili kontrolu nad trgovinom u cijeloj galaksiji. Nakon što su ovi zadaci odabrani, igrači redom premještaju svoje flote od sustava do sustava, osvajaju nove planete za svoje carstvo i s protivnicima trguju i ratuju. Na kraju svog poteza igrači se okupljaju na velikom vijeću kako bi donijeli nove zakone i agende koje nepredvidivo mijenjaju tijek igre.

Nakon što su svi igrači završili svoj potez, premještaju na pobjedničku stazu provjeravajući jesu li ispunili bilo kakve ciljeve tijekom poteza i bodujući ih. Ciljevi se određuju postavljanjem deset javnih ciljnih kartica na početku svake igre, a postupno se otkrivajuiti tijekom svakog poteza. Svaki igrač također odabire između dvije nasumične tajne ciljne kartice na početku igre, kojom stječe bodove koji su dostupni samo vlasniku te karte. Ti ciljevi mogu biti bilo što, od istraživanja novih tehnologija do osvajanja domaćeg sustava susjeda. Na kraju svakog poteza igrač može ostvariti jedan javni i jedan tajni cilj. Tijekom daljnje igre otkrivaju se nova ciljevi i dijele nove tajne ciljne karte, pružajući igračima dinamične promjene ciljeva tijekom igre. Igra se nastavlja sve dok jedan igrač ne postigne deset bodova za pobjedu.

Twillight Imperium: Fourth Edition je pravi izbor za listu najboljih društvenih igara zbog svoje dubine, raznolikosti, i mogućnosti za dugotrajne i epske igre. Svaka partija ove igre donosi jedinstveno iskustvo i izazov. Iako bi se moglo reći da je igra kompliciranija, upravo je ta kompleksnost koja privlači strastvene igrače jer donosi dublje strategijske odluke i bogatiju priču. Ova igra nudi igračima mogućnost da postanu vladari svemira i iskuse pravu galaktičku politiku, diplomaciju, trgovinu i ratovanje.

Ako ste zaljubljenik u tematske i kompleksne strategijske igre, Twilight Imperium: Fourth Edition svakako zaslužuje vašu pažnju.

Twilight Imperium: Fourth Edition Društvena Igra

Terraforming Mars • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Terraforming Mars je jedna od najboljih društvenih igara danas. Ova igra, koju je objavila FryxGames 2016. godine, odvodi nas u 24. stoljeće gdje čovječanstvo počinje kolonizirati i preoblikovati planet Mars. U ulozi korporacija, igrači će se natjecati i surađivati u procesu terraformiranja Marsa, dok se bore za osvajanje pobjedničkih bodova. Igru može igrati od 1 do 5 igrača, a trajanje igre je otprilike 120 do 240 minuta.

Terraforming Mars je strateška igra koja se ističe po mnogim mehanikama koje će oduševiti ljubitelje ovog žanra. Ova igra koristi Closed Drafting mehaniku, što znači da igrači odabiru karte iz ograničenog izbora kako bi stvorili svoj špil. Također, tu su Contracts koji igračima dodjeljuju zadatke koje trebaju ispuniti kako bi osvojili bodove.

Jedan od najvećih aduta ove igre je njezin tematski okvir. Igra je smještena u znanstveno-fantastičnom svijetu u kojem igrači sudjeluju u ekološkom preoblikovanju Marsa. Svi igrači imaju ulogu korporacija koje pomažu u ovom zahtjevnom procesu, ali istovremeno se natječu za osvajanje bodova.

Kako bi se postalo pobjednikom, igrači će morati koristiti različite strategije i taktike. Mogućnost izbora između više od dvjesto različitih karata projekata omogućuje raznolike kombinacije i pruža mogućnosti za prilagodbu vlastitoj igri. Ove karte ne samo da pružaju trenutne bonuse, već i povećavaju igračevu proizvodnju resursa. Karakteristika igre je također i održavanje ravnoteže između kupovine karata i njihovog igranja, jer su kupovina i igranje karata različito cijenjeni.

Terraforming Mars također nudi mogućnost izgradnje gradova, postavljanje oceanjskih ploča i zelenih zona kako bi se pobijedilo u natjecanju za najbolje pozicije. Također, igrači se mogu natjecati za različite Milestones i Awards koji donose bodove.

Ova igra privlači kako iskusne igrače koji traže izazov i dubinu igre, tako i nove igrače koji žele istražiti svijet društvenih igara. Terraforming Mars je pravi izbor za one koji uživaju u kombinaciji strategije, taktike i tematskog okvira znanstvene fantastike. Ova igra će vam pružiti satima zabave, natjecanja i razmišljanja o našoj budućnosti u svemiru.

Terraforming Mars Društvena Igra

Gloomhaven: Jaws of the Lion • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 30-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven: Jaws of the Lion je izdanje popularne igre Gloomhaven koje je objavljeno 2020. godine od strane Cephalofair Games. Ova igra cilja na publiku koja želi da se brzo uključi u igru, nudeći pojednostavljena pravila i petoscenarijski tutorial koji će nove igrače lako upoznati sa iskustvom.

U Gloomhaven: Jaws of the Lion, igrači dobijaju priliku da istraže misteriozna nestajanja unutar grada. Da li su za sve krivi Vermlingovi ili se nešto mnogo zlokobnije dešava? Ova nova kampanja dolazi sa 25 scenarija koji će privući pažnju igrača. Igra također uključuje četiri nova lika, svaki sa specifičnim veštinama i sposobnostima, što dodatno obogaćuje iskustvo igranja.

Ono što je posebno zanimljivo kod Gloomhaven: Jaws of the Lion je način na koji se igra odvija. Umesto tradicionalne upotrebe kartonskih pločica, igrači će igrati direktno u scenarijskoj knjizi, koja je oslikana jedinstvenim ilustracijama prilagođenim svakom scenariju.

Zahvaljujući visokom nivou kompleksnosti, Gloomhaven: Jaws of the Lion se izdvaja kao jedna od najboljih strategijskih igara. Ova igra nudi nekoliko različitih mehanika koje zaokupljaju pažnju igrača, kao što su akcijski redosled, povrat akcija, kampanja vođena kartama, kooperativna igra i mnoge druge. Uz tematiku avanture, istraživanja, fantazije, borbe i minijatura, Gloomhaven: Jaws of the Lion predstavlja odličan izbor za sve ljubitelje društvenih igara koji žele da se izgube u svetu taktičkih odluka i uzbudljive priče.

Gloomhaven: Jaws of the Lion Društvena Igra

Dune: Imperium • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dune: Imperium je jedna od najpoznatijih društvenih igara objavljenih 2020. godine. Ova igra je nova inspiracija za fanove serijala Dune, kako nedavno objavljenog filma tako i kultne književne serije Franka Herberta, Briana Herberta i Kevina J. Andersona. Ova igra, smještena u svemirsku tematiku naučne fantastike, pruža igračima priliku da se, kao lideri Velikih kuća, okupe na planeti Arrakis – Dune i sukobe se u igri za prevlast.

Dune: Imperium koristi svojevrsno nadograđivanje špilova karata koje dodaje element tajnovitosti tradicionalnoj postavci radnika. Svaki igrač započinje sa jedinstvenom kartom vođe i špilom karata identičnim špilovima protivnika. Kako igra napreduje, igrači će skupljati karte i nadograđivati svoje špilove, čime će definirati svoje snage i slabosti. Ove karte omogućuju vam slanje svojih agenata na određena mjesta na igraćoj ploči, pa način na koji se razvija vaš špil utječe na strategiju kojom ćete osvojiti igru. Možete postati snažniji vojno, sposobni da mobilizirate više vojnika od svojih protivnika. Ili možete steći karte koje vam daju prednost kod četiri političke frakcije koje su predstavljene u igri: Car, Spacing Guild, Bene Gesserit i Fremen.

Ono što je posebno kod ove igre je da ne igrate cijeli špil karata odjednom. Umjesto toga, početkom svake runde izvlačite ruku karata i naizmjenično sa ostalim igračima obavljate poteze s po jednim agentom (odigravanje jedne karte da pošaljete jednog agenta na igraću ploču). Kada dođe vaš red i nemate više agenata za postavljanje, obavit ćete svoj potez otkrivanja, otkrivajući ostatak svojih karata koje će vam pružiti uvjeravanje i mačeve. Uvjeravanje se koristi za stjecanje više karata, a mačevi pomažu vašim vojnicima da se bore za nagrade trenutne runde koje su prikazane na otkrivenoj karti sukoba.

Pobijedite svoje rivale u borbama, lukavo navigirajte političkim frakcijama i stjecajte dragocjene karte. Zacin mora teći kako bi vaša kuća dovela do pobjede! Dune: Imperium zasluženo mjesto ima na ovom popisu najboljih društvenih igara zbog svoje složenosti, odličnih ocjena korisnika i činjenice da uspješno kombinira elemente naučne fantastike, politike i nadogradnje špilova karata.

Dune: Imperium Društvena Igra

War of the Ring: Second Edition • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 150-180 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
War of the Ring: Drugo izdanje je jedna od najboljih društvenih igara ikada, koja će zadovoljiti i najzahtjevnije igrače. Ova igra donosi epsku bitku između Slobodnih Naroda i Armija Mračnog Gospodara Saurona. Jedan igrač preuzima ulogu Slobodnih Naroda, dok drugi predstavlja Mračne Armije. Cilj igre je uništiti Jedan Prsten ili ostvariti pobjedu vojnom silom. Ova igra je često pohvaljivana zbog složene mehanike i taktičkih odluka koje igrači moraju donositi tijekom igre. Način postizanja pobjede može se mijenjati između svake igre, što osigurava visoku ponovnu igračnost i dubinu strategije koju pruža. Uz to, igra donosi i mnoge elemente iz knjiga J.R.R. Tolkiena, poput nevjerojatne automatske igre potrage za Prstenom. War of the Ring: Drugo izdanje je odličan izbor za ljubitelje ratnih igara i fantasy svijeta Tolkienove trilogije.

War of the Ring: Second Edition Društvena Igra

Star Wars: Rebellion • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 180-240 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Jedna od najboljih društvenih igara koju ne smijete propustiti je “Star Wars: Rebellion”. Ova igra je stekla veliku popularnost od svog izlaska 2016. godine. Izdavač Fantasy Flight Games je uspio stvoriti izuzetno zanimljivu igru koja će privući ljubitelje Ratova Zvijezda, kao i sve ostale entuzijaste društvenih igara.

“Star Wars: Rebellion” je igra epskog sukoba između Galaktičkog Carstva i Otpora. Igrači će imati priliku zauzeti mjesto vođe Galaktičkog carstva ili pobunjeničkog Otpora. Ovisno o strani koju odaberete, vaš cilj će biti potpuno različit. Kao vođa Carstva, vaš zadatak je pronaći skriveno uporište Otpora i uništiti ga. S druge strane, kao vođa Otpora, morat ćete uvjeriti građane galaksije da se pridruže vašem pokretu i zajedno ćete se suprotstaviti Carstvu. Ova igra pruža mogućnost doživljavanja Galaktičkog Građanskog rata na jedinstven način i stvara nevjerojatnu atmosferu.

“Star Wars: Rebellion” se ističe ne samo svojom temom i mehanikama, već i svojom produkcijom. Sa više od 150 plastičnih minijatura i dvije ploče koje prikazuju trideset i dvije najznačajnije svjetove Ratova Zvijezda, ova igra stvara dojam veličine i epskosti. Ipak, unatoč svojoj grandioznosti, igra je i dalje osobna, filmska i herojska. Uspjeh ovisi o snazi vaših brodova, vozila i trupa, ali također i o pojedinačnim naporima legendarnih likova poput Leia Organe, Mon Mothme, Darth Vadera i Imperatora Palpatinea.

“Star Wars: Rebellion” je zaista posebna igra koja pruža izuzetno uzbudljivo iskustvo igračima. Ova igra je neizostavan dio svake kolekcije ljubitelja Ratova Zvijezda, ali i svakog entuzijasta društvenih igara. Sa svojom jedinstvenom temom, taktičkim odlukama i nevjerojatnim produkcijom, ova igra definitivno zaslužuje svoje mjesto među najboljim društvenim igrama.

Star Wars: Rebellion Društvena Igra
Antonio Lončar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!