Najbolje edukacijske društvene igre s kartama

U ovom blogu istražit ćemo najzanimljivije edukacijske društvene igre s kartama koje će potaknuti razvoj vještina kod djece.
Ove igre kombiniraju zabavu i učenje na jedinstven način, pružajući djeci mogućnost da istovremeno uživaju i stječu nova znanja. Bez obzira jeste li roditelj, učitelj ili skrbnik, ove edukacijske igre će vam pomoći u poticanju kreativnosti, logičkog razmišljanja i socijalnih vještina kod djece. Saznajte više o najboljim edukacijskim društvenim igrama s kartama i pružite svojoj djeci nezaboravno iskustvo u igri i učenju.

Sadržaj

Wingspan • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 40-70 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Kada je u pitanju edukacija, društvene igre mogu biti odličan alat za učenje i zabavu. Jedna od takvih igara je “Wingspan”, koja je osvojila srca mnogih igrača od svog izlaska 2019. godine. Ova igra, koju je objavila kompanija Stonemaier Games, donosi kombinaciju strategije i edukacije u jednom. Sa vremenom igre od 40 do 70 minuta, “Wingspan” je pogodan za 1 do 5 igrača.

Glavni cilj “Wingspan” igre je privući i otkriti najbolje ptice za svoje rezervate. Kroz različite mehanike poput skupljanja hrane, leženja jaja i igranja unikatnih karata, igrači će graditi svoje pticarsko carstvo. Svaka ptica donosi posebne sposobnosti i kombinacije koje će vam pomoći u postizanju visokog rezultata. Na kraju četiri runde, igrač sa najviše bodova je pobednik.

Ono što izdvaja “Wingspan” od drugih igara su prelepe ilustracije preko 170 različitih vrsta ptica. Zahvaljujući detaljima koje su prikazani ontim ilustracijama, igra ima i edukativnu vrednost, jer igrači mogu naučiti više o različitim vrstama ptica i njihovim karakteristikama.

“Wingspan” je igra koja je zbog svog edukativnog i zabavnog aspekta dostojno mesto na listi edukativnih društvenih igara s kartama. Sa svojim mehanizmima poput zadataka, ubacivanja kockica, upravljanja karata i jedinstvenih sposobnosti, ova igra pruža igračima priliku da uživaju u interaktivnom iskustvu i istovremeno nauče nešto novo o svetu ptica.

Wingspan Društvena Igra

Evolution: Climate • Broj igrača: 2-6


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dobrodošli natrag, društveno igra druže! Danas vam donosim novu preporuku za edukacijsku društvenu igru s kartama. Naša sljedeća igra koju želimo istaknuti je “Evolution: Climate”, koju je izdao NorthStar Game Studio 2016. godine. Ova igra od 2 do 6 igrača će vas odvesti u svijet strategije, gdje će te se morati snalaziti u različitim okolišima i prilagoditi svoje vrste. Ova igra ima sve elemente koje trebate za nevjerojatno iskustvo igranja.

Jedna od najzanimljivijih stvari kod “Evolution: Climate” je način na koji igrači prilagođavaju svoje vrste raznim ekosustavnim uvjetima. Hrana je rijedak resurs, a često se događa da se predatori skrivaju u blizini. Temperatura se također mijenja ovisno o ekološkim uvjetima, pa vas očekuje vrućina i hladnoća. Svaki potez je prilika za prilagodbu i stvaranje superiornih vrsta koje će preživjeti i dominirati.

Neka vaše vrste razviju tvrdu školjku koja će ih zaštititi od napada mesoždera ili kliješta koja će osigurati vašu hranu. Duži vrat će vam omogućiti da dođete do hrane koju drugi ne mogu doseći, dok će gusti krzno i migracija štititi vaše vrste od hladnoće. Noćnoća i rovovirnje pružit će vam zaštitu od nemilosrdnog desetinskog sunca. Sa preko 200,000 načina razvijanja vaših vrsta, svaka igra će biti jedinstvena avantura.

“Evolution: Climate” uvodi nekoliko jednostavnih mehanika koje mijenjaju način igranja u odnosu na osnovnu verziju igre “Evolution”.

Igrači će na početku svakog kruga povući 4 karte +1 za svaku vrstu, što stvara više taktičkih mogućnosti. Također, svaka vrsta može imati do 4 osobine, što omogućuje još raznovrsniju prilagodbu. Klima se mijenja na temelju karata hrane koje se odigraju svaki krug, a tu su i dodatne karte osobina koje pružaju zaštitu od ekstremnih vrućina i hladnoće.

“Evolution: Climate” je donio potpuno novu dimenziju u originalnu igru “Evolution”. Iz dvodimenzionalne igre koja se bavila samo preživljavanjem odgladnjivanja i napada mesoždera, igra se pretvorila u trodimenzionalno iskustvo u kojem morate razmišljati i o utjecaju klime na vaše vrste. Ovo je pružilo još dublje iskustvo igre koje će vas oduševiti svojom strategijom i tematskim izražajem.

“Evolution: Climate” je izvrstan izbor za našu listu edukacijskih društvenih igara s kartama. Zahvaljujući svojim mehanikama igre, poput upravljanja resursima, tajnog postavljanja jedinica i odigravanja akcijskih bodova, potiče igrače da razmišljaju taktički i da prilagode svoje strategije ovisno o promjenjivim uvjetima okruženja. Ova igra je jedinstvena kombinacija obrazovnih tematika o životinjama i okolišu, te širi svijest o biljkama i životinjama koje su prilagođene različitim uvjetima u prirodi.

Dakle, želite li iskusiti dinamičnu igru ​​strategije u kojoj vaše vrste moraju evoluirati kako bi preživjele u stalno mijenjajućem okruženju, “Evolution: Climate” je odličan izbor za vas. Prihvatite izazov, prilagodite se i postanite pravi gospodar evolucije!

Evolution: Climate Društvena Igra

Oceans • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-90 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Oceans je manje poznata igra iz 2020. godine koju je objavio NorthStar Game Studio. Ova igra je osvojila srca fanova i prikupila dobre ocjene. Oceans je stand-alone igra u nagrađivanom serijalu Evolution, koja igrače vodi u tajanstveni svijet oceana. Tema igre je podvodni svijet, prepun misterija i izazova. Osim prekrasnih ilustracija, igra sadrži i impresivan broj od preko 100 unikatnih kartica osobina koje će vam pomoći u preživljavanju. Ovo je igra za 2 do 4 igrača koja traje između 60 i 90 minuta. Oceans je primarno strategijska igra, ali spada i u kategorije životinja, kartičnih igara, edukacijskih igara, okoliša i praistorije.

Jedan od najzanimljivijih aspekata igre Oceans je interaktivno građenje motora, gdje igrači evoluiraju svoje vrste u neprestano mijenjajućem se ekosustavu. Igra ima dva dijela: prvi dio igrači koriste svoje “površinske” karte osobina kako bi modificirali svoje vrste. Ove karte posjeduju bogate tematske poveznice koje imitiraju oceanicu ekosustav. One donose stabilnost igri. U drugom dijelu igre, igrači mogu koristiti posebne karte snage iz The Deep kako bi narušili stabilnost. Ove karte mogu biti vrlo moćne i igračima omogućuju otkrivanje fantastičnih osobina koje mijenjaju tijek igre. S obzirom na raznolikost karata osobina, svaka partija Oceans može biti nova i iznenađujuća.

Ova igra je uključena u listu edukacijskih društvenih igara s kartama jer kroz igru igrači upoznaju različite vrste morskih bića te njihove osobine. Oceans je odličan izvor edukativnog sadržaja o životinjskom svijetu, dok istovremeno pruža slojevit i izazovan gameplay. Ova igra je savršen izbor za ljude koji vole strategijske igre s dozom tajanstvenosti i fantastike. Oceans će vas zadržati zanimljivom i uzbudljivom atmosferom, ali istovremeno će vas podsjetiti na važnost očuvanja našeg okoliša.

Oceans Društvena Igra

Evolution • Broj igrača: 2-6


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Evolucija je edukacijska društvena igra s kartama koju je objavio NorthStar Game Studio 2014. godine. Ova igra je idealna za 2 do 6 igrača i traje između 60 i 90 minuta. Kategorizirana je kao strategijska igra te ima različite mehanike koje pružaju dubinu i raznolikost igre.

Glavna atrakcija ove igre je njezin tematski smjer koji se vrti oko evolucije i adaptacije vrsta u dinamičnom ekosustavu. Prehrana je rijetka, a predator je uvijek blizu, stoga je bitno prilagoditi svoju vrstu kako bi preživjela. Svaka karata ima različite osobine koje pomažu u adaptaciji. Postoji više od 4.000 načina na koje igrači mogu izgraditi svoje vrste, što svaku partiju pretvara u novo iskustvo.

“Evolution” je igra koja nudi iznenađujuću količinu raznolikosti unatoč jednostavnim pravilima. Raznovrsnost dolazi iz sinergije između karata osobina i različitih osobnosti igrača za stolom. Neki igrači uživaju u stvaranju karnivora kako bi stvorili kaos svojim suigračima, dok se drugi radije štite i paze samo na sebe. Igračima se nudi više puteva do pobjede, stoga je ovo igra koja potiče različite stilove igre. Raznolikost igračkih stilova određuje ekosustav u kojem se svi igrači prilagođavaju. Pozovite svoje prijatelje i saznajte tko se najbolje prilagođava promjenjivom svijetu oko sebe.

Refresh vašu biološku stranu dok istražujete igru koja je dovoljno dobra da ju razmatraju znanstveni časopisi poput “Nature”. Stuart West, profesor evolucionarne biologije na Sveučilištu u Oxfordu, koristio je “Evolution” u svojim predavanjima. Ova činjenica samo potvrđuje koliko je ova igra bogata i relevantna za temu evolucije.

Iako je “Evolution” edukativna društvena igra s kartama, ona također pruža mnogo zabave svim tipovima igrača. Svojim tematskim smjerom, iznenađujućom raznolikošću i dubinom igre, ova igra s pravom zauzima svoje mjesto na listi edukativnih igara s kartama.

Evolution Društvena Igra

Morels • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Nakon što sam imao priliku istražiti edukacijske društvene igre s kartama, jedna igra se izdvojila kao posebno intrigantna – Morels. Ova manje poznata igra iz 2012. godine, koju je izdao Two Lanterns Games, donosi svježinu u obiteljske društvene igre.

Morels kombinira upravljanje rukom, otvoreni draft te prikupljanje skupina karata kako bi stvorio jedinstvenu i zanimljivu igračku mehaniku. Izuzetno jednostavan koncept i tijek igre čine ga pristupačnim svim uzrastima, čime se savršeno uklapa u edukacijsku kategoriju.

U ovoj igri, igrači će se upustiti u šetnju po šumi gdje će istražiti svaku dolinu i skrovito mjesto kako bi sakupili razne vrste gljiva. Popularne morele neće biti jedine koje će biti na meniju – igra obiluje i drugim ukusnim i vrijednim vrstama gljiva koje će iskusni sakupljači moći prikupiti. Kako bi im se povećala sreća u sakupljanju, igrači će moći koristiti košare, sokove, maslac, tave i mjesec. Izbor karata za sakupljanje gljiva bit će ključan, jer će ovisiti o tome hoćete li sakupiti dovoljno gljiva za prodaju ili pak pripremu poznatih jela.

Morels je dizajniran za dva igrača te će svaki potez donijeti nove izazove i mogućnosti. Karte iz šume se stalno mijenjaju, što znači da će svaka igra biti drugačija i zahtijevati prilagodbu strategije. Ovdje je potrebno kombinirati prodaju pojedinih vrsta s pripremom jela od skupina istih gljiva kako bi se osvojili bodovi i pobijedilo. Sve to, međutim, treba biti pažljivo planirano jer otrovne gljive mogu lako uništiti sve napore. Adrenalinska igra pametnog odabira karata uz odličnu temu čini Morels izvrsnim izborom za sve koji žele iskusiti jedinstveno iskustvo u svijetu društvenih igara.

Morels Društvena Igra

Timeline: Inventions • Broj igrača: 2-8


 • Trajanje igre: 15-15 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Današnja tema našeg popisa su edukacijske društvene igre s kartama, a jedna od manje poznatih igara koju preporučujemo je “Timeline: Inventions”. Ova igra je objavljena 2010. godine od strane Asmodee izdavačke kuće. Iako je manje poznata, dobila je dobre ocjene od obožavatelja i kritičara. “Timeline: Inventions” spada u poddomenu obiteljskih igara, a uključuje mehaniku učenja o povijesti i izumu. S obzirom na da nema kompleksne mehanike i da može biti odigrana za svega 15 do 30 minuta, ova igra je odličan izbor za druženje s obitelji ili prijateljima.

Glavna mehanika ove igre leži u postavljanju karata s izumima na stol u kronološki ispravnom redoslijedu. Svaka karta prikazuje izum s obje strane, ali godinu izuma samo na jednoj strani. Igrači naizmjence postavljaju karte iz ruke u nizu na stol, a zatim otkrivaju godinu na karti. Ako je karta ispravno postavljena s datumom u kronološkom redoslijedu sa svim ostalim kartama na stolu, karta ostaje na mjestu; inače se karta uklanja iz igre, a igrač uzima još jednu kartu iz špila. Cilj je prvi se riješiti svih karti iz ruke postavljanjem ih točno prema godinama njihovih izuma.

Ono što čini “Timeline: Inventions” posebnim je činjenica da se može kombinirati s drugim naslovima iz serije “Timeline”. To pruža dodatnu raznolikost i izazov igri, omogućavajući igračima da istražuju izume, događaje i povijest iz različitih razdoblja. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti i trajanju igre, “Timeline: Inventions” je idealna opcija za ljubitelje zanimljivih i edukativnih društvenih igara s kartama.

Timeline: Inventions Društvena Igra

Spot it! • Broj igrača: 2-8


 • Trajanje igre: 15-15 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Igra koju vam predstavljam danas je Spot it!, poznata igra objavljena 2009. godine od strane Blue Orange Games. Ova edukacijska igra s kartama namijenjena je 2 do 8 igrača i trajanje joj je između 10 i 15 minuta. Kako bismo je klasificirali, Spot it! spada u područje društvenih igara za zabave, a mehanike koje se koriste su Vrući Krumpir, Prepoznavanje uzoraka i Usklađivanje brzinom. Ova igra također spada u kategorije igara s kartama, dječjih igara, edukativnih igara, zabavnih igara, real-time igara i sportskih igara.

Spot it! je igra koja uživa dobar rejting među obožavateljima i ima vrlo jednostavne mehanike. Priča iza ove igre vrti se oko prepoznavanja uzoraka na kartama. Svaka karta ima osam različitih simbola, s tim da se veličina simbola mijenja između karata. Bilo koje dvije karte imaju točno jedan zajednički simbol. Osnovna verzija igre uključuje otkrivanje jedne karte, a potom i druge. Tko god prvi primijeti simbol koji se nalazi na obje karte, osvaja prvu kartu, a zatim se otkriva nova karta koju igrači trebaju pretražiti. Igrač koji skupi najviše karata kada se potroše sve 55 karata, pobjeđuje!

Spot it! nudi nekoliko različitih varijacija igara, sve bazirane na elementu brzine i sposobnosti prepoznavanja uzoraka. Prvi igrač koji pronađe par ili se riješi svoje karte, ovisno o odabranoj varijanti, ima prednost. Uz to, postoji nekoliko verzija Spot it! igre koje sadrže različite slike, od Halloweena do hokeja, bejzbola pa čak i San Francisca.

Ova igra se prodaje pod imenom Spot it! u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je u Europi poznata kao Dobble. Iako postoji nekoliko manjih razlika između američke i europske verzije, to ne utječe na samu bit igre.

Spot it! je izborom za ovaj članak s edukacijskim društvenim igrama s kartama jer omogućava djeci da razviju brzinu reakcije, sposobnost prepoznavanja uzoraka, ali i potiče natjecateljski duh. Njegova jednostavnost i brzina čine ga idealnom igrom za provesti vrijeme s prijateljima i obitelji.

Spot it! Društvena Igra
Leo Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!