Najbolje edukacijske društvene igre

Tko kaže da učenje ne može biti zabavno? Igre koje su jednako zabavne koliko su i edukativne nisu samo mit - one doista postoje! Otkrijte naš izbor najboljih edukacijskih društvenih igara koje će vas i zabaviti i naučiti nečemu novom.
Bilo da želite poboljšati svoje matematičke vještine, naučiti novi jezik ili proširiti svoje opće znanje, sigurni smo da ćete ovdje pronaći igru za sebe.

Sadržaj

Wingspan • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 40-70 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dobrodošli na našu listu edukacijskih društvenih igara! Danas vam predstavljamo igru koja će vam omogućiti da istražite čudesni svijet ptica i istovremeno se zabavite – Wingspan. Ova igra je postala vrlo popularna od svog izdanja 2019. godine, a za to postoji dobar razlog. Wingspan je kombinacija natjecateljskog duha, strategije i izgradnje motora, upakiranih u prekrasno ilustrirane karte s preko 170 različitih ptica.

U Wingspanu, vaš cilj je otkrivati ​​i privući najbolje ptice u svoje rezervate divljine. Vi ste zaljubljenik u ptice – istraživač, promatrač, ornitolog i kolekcionar – te ćete pomoću raznih radnji u svojim staništima (habitatima) izgraditi lanac moćnih kombinacija koje će vam donijeti prednost u igri. Ovi habitatima su usmjereni na nekoliko ključnih aspekata rasta: dobivanje resursa hrane, polaganje jaja i igranje jedinstvenih karata ptica.

Jedna od posebnosti Wingspana je kula za bacanje kockica u obliku ptice. Kroz bacanje kockica, dobivate resurse hrane potrebne za svoje ptice. Osim toga, igra sadrži koncept jedinstvenih sposobnosti koje možete koristiti samo jednom tijekom igre, kao i bonuse na kraju igre koji vam mogu donijeti dodatne bodove.

Wingspan je uistinu igra koja će vas oduševiti svojom prekrasnom ilustracijom, dubinom gameplaya i edukativnim aspektom. Tijekom igre ćete naučiti mnogo zanimljivosti o pticama, njihovim vrstama i njihovim staništima. Nisu samo ljubitelji ptica i prirode oni koji će uživati ​​u ovoj igri već i svi oni koji uživaju u izazovima, strategiji i izgradnji kompleksnih igraćih motora.

Dakle, ako tražite igru koja će pružiti zabavu cijeloj obitelji ili želite istovremeno uživati ​​u igri i učiti nešto novo, Wingspan je odličan izbor. Zahvaljujući svojoj kombinaciji edukativnosti i zabave, ova igra je opravdano na našoj listi edukacijskih društvenih igara.

Wingspan Društvena Igra

Pax Pamir: Second Edition • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 45-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Pax Pamir: Second Edition, objavljena 2019. godine od strane Wehrlegig Games, je izuzetno zanimljiva i manje poznata društvena igra koja će zadovoljiti sve ljubitelje edukacijskih igara. Smještena u 19. stoljeće i tematizirajući vladare Afganistana koji pokušavaju stvoriti novu državu nakon raspada Durrani Carstva, ova igra nudi intenzivan i izazovan doživljaj. Iako je kompleksna, veoma je visoko ocijenjena od strane oduševljenih fanova, a to je upravo ono što je čini savršenim izborom za našu listu edukacijskih društvenih igara.

U Pax Pamir: Second Editionu, glavni mehanizmi igre uključuju akcijske bodove, utjecaj na većinsko područje, kretanje po područjima, aukciju na nizozemski način, upravljanje rukom te povećanje vrijednosti neiskorištenih resursa. Kroz strategiju i pregovaranje, igrači će morati donositi mudre odluke kako bi postigli svoje ciljeve i osigurali pobjedu.

Jednostavno rečeno, igrači će graditi redove karata koje će im omogućiti različite akcije i utjecaj na događanja u igri. Ono što ističe Pax Pamir: Second Edition je mogućnost međusobnog ometanja i utjecaja na druge igrače, što dodatno oživljava natjecateljski duh igre.

Da bi preživjeli i ostvarili ciljeve, igrači će se morati organizirati u koalicije. Tijekom igre, dominacija različitih koalicija bit će vrednovana kroz posebne provjere dominacije. Ako jedna koalicija ima prevladavajuću prednost tijekom provjere dominacije, igrači lojalni toj koaliciji će osvojiti bodove temeljene na svom utjecaju. Međutim, ako Afganistan ostane fragmentiran tijekom provjere dominacije, igrači će dobivati bodove na temelju vlastite moći.

Nakon svake provjere dominacije, igra se djelomično resetira, pružajući igračima svježu priliku da ostvare svoje ambicije. Igra završava kada jedan igrač ostvari vodstvo od četiri ili više bodova ili nakon četvrte i posljednje provjere dominacije.

Pax Pamir: Second Edition je izvrstan izbor za našu listu edukacijskih društvenih igara zbog svoje složenosti, visokih ocjena i sposobnosti poticanja strateškog razmišljanja i pregovaranja među igračima. Ova igra će zasigurno pružiti nezaboravno iskustvo i educirati sve ljubitelje društvenih igara o povijesnom razdoblju koje se rijetko nudi na ovakvom nivou kvalitete i inovativnosti.

Pax Pamir: Second Edition Društvena Igra

Wingspan Asia • Broj igrača: 1-2


 • Trajanje igre: 40-70 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dobrodošli u još jedno uzbudljivo izdanje naše liste najboljih edukacijskih društvenih igara! Danas vam predstavljamo igru pod nazivom Wingspan Asia koju je izdao Stonemaier Games 2022. godine. Ova relativno nepoznata igra nosi sa sobom osvježenje i inovativnost, što je jedan od razloga zašto smo je uključili na našu listu. Wingspan Asia je samostalna igra namijenjena za 1 do 2 igrača s vremenom igranja od 40 do 70 minuta, što je savršeno za učenje i zabavu.

Ova igra se smjestila u podkategoriju obiteljskih i strateških društvenih igara, što je savršen spoj za edukaciju i zabavu. Wingspan Asia pruža nam uvid u šaroliki svijet azijskih ptica, čime se čini posebno privlačnom za sve zaljubljenike u životinjski svijet i prirodu općenito. Osim toga, igra donosi nekoliko interesantnih mehanika koje je važno istaknuti.
Ovdje možemo primijeniti različite taktike i strategije kako bismo gradili svoje stanište, a to zahtijeva dobar odabir karata i upravljanje resursima. Također, moramo biti vješti u “učenju iz ruke” čime stječemo prednosti i bonuse na kraju igre.

Wingspan Asia je zbog svoje jednostavnosti i raznolikosti sadržaja vrlo omiljena među ljubiteljima društvenih igara. Oduševit će nas prekrasnom ilustracijom karata koje prikazuju ptice, ali nas također uključuje u razmišljanje o zaštiti prirode i očuvanju životinjskih vrsta. Ako želite provesti kvalitetno vrijeme s obitelji ili prijateljima uz edukativnu igru koja potiče razmišljanje i strategiju, Wingspan Asia je definitivno izbor koji nećete požaliti.

Wingspan Asia Društvena Igra

Evolution: Climate • Broj igrača: 2-6


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Edukacijske društvene igre su odličan alat za učenje i zabavu, a jedna od manje poznatih igara koja bi svakako trebala biti dio vaše kolekcije je “Evolution: Climate”. Ova strateška igra, objavljena 2016. godine od strane NorthStar Game Studio, donosi jedinstveni koncept prilagodbe vrsta u dinamičnom ekosustavu. Igraju je 2 do 6 igrača, a vrijeme trajanja partije iznosi oko 60 minuta. Ova igra je savršen izbor za ovu listu edukativnih društvenih igara zbog svoje teme koja je povezana s prirodom i okolišem.

U “Evolution: Climate” igrači se suočavaju s izazovnim ekosustavom u kojem je hrana rijetka, predator vreba, a klima može prelaziti iz ekstremne vrućine u ledenu klimu. Vaša vrsta se može prilagođavati raznim izazovima kroz različite “traits” ili karakteristike. Na primjer, tvrda ljuska i rogovi mogu zaštititi vašu vrstu od grabežljivaca, dok dugačak vrat omogućava pristup hrani koju drugi ne mogu dohvatiti. Debelo krzno i migracija mogu vašu vrstu zaštititi od hladnoće, dok noćni život ili kopanje pružaju zaštitu od nemilosrdnog sunca pustinje. S više od 200 000 mogućnosti za evoluciju vaše vrste, svaka igra evoluira u drugačiju avanturu.

“Evolution: Climate” donosi nekoliko jednostavnih dodataka u igri uključujući:

 • Igrači dobivaju 4 karte +1 po vrsti po rundi (umjesto 3 karte + 1 po vrsti).
 • Svaka vrsta može imati do 4 karakteristike (umjesto 3).
 • Klima se mijenja na temelju hrane koja je odigrana svake runde.
 • Dodaju se dodatne karte karakteristika koje pružaju zaštitu od vrućine i hladnoće.

Ove promjene čine “Evolution: Climate” još dubljom igrom. Umjesto dvodimenzionalnog iskustva s prijetnjom od gladi i grabežljivaca, ova igra uvodi i treću dimenziju – klimatske efekte. Ovo značajno proširenje tematike osigurava igri dodatne slojeve strategije i uzbuđenja.

“Evolution: Climate” je ocijenjen visokim ocjenama od strane obožavatelja i kritičara, a njezin stupanj složenosti je umjeren. Ova edukativna igra je savršena za sve koji vole istraživati evolucijske procese u prirodi, istovremeno uživajući u taktičkim odlukama i strategijama. Stoga ne propustite priliku da iskusite moć prilagodbe i suočite se s izazovima koje donosi “Evolution: Climate”.

Evolution: Climate Društvena Igra

Oceans • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-90 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Jedna od manje poznatih edukacijskih društvenih igara koju vam danas predstavljamo je “Oceans”. Ova igra, koju je izdao “NorthStar Games” 2020. godine, za 2 do 4 igrača, donosi nam izazovan i zabavan svijet okeana. Odlikuje je strategija kao glavno središte igre, a dodatno se koriste mehanike kao što su upravljanje rukom, skriveni bodovi, otvoreno izvlačenje, pogađanje protivnika i bodovi pobjede kao resursi.

“Oceans” je prava poslastica za ljubitelje igara koji vole složenije izazove. Igra je dobro ocijenjena od strane fanova i kritike, te pruža umjereno kompleksnu igračku razinu. Osim toga, ovaj naslov ima zanimljivu temu koja je usko povezana s edukacijom, a to je svijet oceana, životinje, okoliš i pretpovijest.

U “Oceans” igri, igrači će se mijenjati u tonjene dobivajući priliku prilagoditi svoje vrste kako bi preživjeli u sve dinamičnijem okruženju. U prvom dijelu igre koristit će se određene osobine koje će modificirati vrste. Ove osobine su odabrane tako da donose bogatu tematsku povezanost, pružajući sinergijsku igru koja simulira oceanskog ekosustava. U drugom dijelu igre, igrači će dobiti priliku koristiti moćne karte koje predstavljaju nepoznato. Sa više od 100 jedinstvenih osobina u “Dubini”, igrači će otkriti karte koje mijenjaju pravila igre i potiču čudesne sinergije.

Dodatno, svaka igra “Oceans” ima dvije slučajno odabrane kartice sa scenarijem kojima se mijenja osnovna dinamika igre, što potiče igrače da mijenjaju svoj stil igre i strategiju u svakoj partiji.

Napomena: U “Oceans” igri je bitno naglasiti edukativnu komponentu koje se tiče svijeta oceana, životinja i okoliša. Iz tog razloga, ova igra je idealan izbor za našu listu edukacijskih društvenih igara. Za sve ljubitelje oceana i životinja, “Oceans” će pružiti ne samo zabavu, već i mogućnost učenja o očaravajućem podvodnom svijetu.

Oceans Društvena Igra

Freedom: The Underground Railroad • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Ako želite naučiti o povijesnim događanjima američkog građanskog rata na jedan uzbudljiv i angažiran način, društvena igra Freedom: The Underground Railroad je odlična opcija za vas. Izdana 2013. godine od strane Academy Games, ova relativno nepoznata igra pruža jedinstveno iskustvo igranja za 1 do 4 igrača. Uz trajanje od 60 do 120 minuta, ovo strategijska i edukacijska igra će vas povući u svijet borbe protiv ropstva.

Freedom: The Underground Railroad koristi kombinaciju karata, figurica i događaja kako bi vam omogućio da iskusite ulogu abolitionista u Sjedinjenim Američkim Državama. Kroz skupljanje podrške za uzrok i premještanje robova do slobode u Kanadu, igra simulira životne odluke koje su donosili američki aktivisti u borbi protiv ropstva. Vaš zadatak je pronaći ravnotežu između oslobađanja robova na plantažama i prikupljanja sredstava koja su potrebna za nastavak aktivnosti abolitionističkog pokreta.

No, neće biti lako. Grupu igrača će pratiti lovac na robove koji će pokušavati uhvatiti bjegunce i vratiti ih na plantaže. Izazov dolazi i od negativnih događaja koji mogu otežati napredak abolitionističke grupe. Sve u svemu, strategicno planiranje i timski rad su ključni za postizanje uspjeha i okončanje ropstva u to vrijeme.

Iako relativno nepoznata, Freedom: The Underground Railroad ostvaruje visoke ocjene od strane ljubitelja i kritičara. Njegova umjerena razina kompleksnosti pruža mogućnost uključivanja igrača različitih dobnih skupina i s različitim iskustvom. Ova izvrsna kombinacija povijesnog konteksta i zanimljive mehanike čini igru idealnom za listu edukacijskih društvenih igara.

Freedom: The Underground Railroad Društvena Igra

Evolution • Broj igrača: 2-6


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Evolucija je edukacijska društvena igra koja će vas odvesti u dinamični ekosustav gdje je hrana rijetka, a predatori vrebaju. Ova igra, koja je izdana 2014. godine od strane NorthStar Game Studija, omogućuje igračima da prilagode svoje vrste i evoluiraju kako bi preživjeli u izazovnom okruženju. Zahvaljujući više od 4.000 načina na koje možete razviti svoje vrste, svaka partija postaje posebna avantura.

Ono što čini Evoluciju posebnom je raznolikost koja se nalazi unutar jednostavnih pravila. Ta raznolikost proizlazi iz sinergije između kartica karakteristika i osobnosti igrača za stolom. Neki igrači uživaju u stvaranju predatora koji će stvarati kaos među svojim suparnicima. Drugi pak radije ostaju zaštićeni i posvećeni svojim poslovima. Evolucija potiče oba stila igre pružajući im više puteva do pobjede. Na kraju, mješavina različitih stilova igre kod stola određuje ekosustav u kojem se igrači prilagođavaju. Stoga, okupite svoje prijatelje i vidite tko se najbolje može prilagoditi promjenjivom svijetu oko sebe.

Evolucija nije samo igra s temom evolucije koja je dodana kako bi se privukla pažnja, već upravo tematika vozi radnju. Journal Nature, najprestižniji znanstveni časopis na svijetu, posvetio je članak igri Evolucija. Stuart West, profesor evolucijske biologije na Sveučilištu Oxford koji je igru koristio i u svojoj preddiplomskoj nastavi, napisao je taj članak. (izvor: https://boardgamegeek.com/thread/1487263/evolution-and-other-evolution-themed-games-nature). Ovo je samo jedan primjer kako je Evolucija postala popularna u edukacijskom području, čak se igra koristi i za poučavanje evolucije (izvor: https://boardgamegeek.com/thread/1580710/using-game-evolution-teach-evolution).

Evolucija je nevjerojatna igra koja kombinira zabavu i edukaciju na jedinstven način. Njena prisutnost na ovom popisu edukacijskih društvenih igara nije ništa manje nego zaslužena. Bez obzira jeste li ljubitelj strategija, znanstvenih tema ili samo želite isprobati nešto novo i drugačije, Evolucija je odličan izbor za vas.

Evolution Društvena Igra
Leo Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!