Najbolje ekonomske društvene igre s kartama

Upustite se u svijet ekonomskih društvenih igara s kartama! Ove igre kombiniraju zabavu i poslovne vještine na jedinstven način.
Bez obzira jeste li ljubitelj trgovanja, upravljanja resursima ili donošenja ključnih poslovnih odluka, ove igre će vas oduševiti. U ovom blogu istražit ćemo najbolje ekonomske društvene igre s kartama koje su osvojile srca mnogih igrača diljem svijeta. Pripremite se za izazov i uživajte u igri!

Sadržaj

Through the Ages: A New Story of Civilization • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Through the Ages: A New Story of Civilization je vrhunska ekonomska društvena igra s kartama koja će vas odvesti na uzbudljivo putovanje kroz povijest. Objavljena 2015. godine od strane Czech Games Edition, ova igra je osvojila srca brojnih fanova i osvojila sjajne recenzije. Sa visokom razinom kompleksnosti, Through the Ages: A New Story of Civilization je pravi izbor za ljubitelje strateških igara koji žele duboko uroniti u svijet gradnje civilizacija.

U ovoj igri, svaki igrač će pokušati izgraditi najbolju civilizaciju kroz pažljivo upravljanje resursima, otkrivanje novih tehnologija, izbor pravih vođa, izgradnju čuda i održavanje snažne vojske. Slabost u bilo kojem području može biti iskorištena od strane protivnika, stoga morate biti pažljivi i taktički mudri. Igra se prostire kroz različite povijesne periode, počevši od antičkog doba pa sve do modernog doba.

Jedan od ključnih mehanizama u Through the Ages: A New Story of Civilization je biranje karata. Tehnologije, čuda i vođe ulaze u igru i postaju lakše dostupne što duže traju. Da biste koristili tehnologiju, trebate dovoljno znanosti da je otkrijete, dovoljno hrane da stvorite populaciju koja će je koristiti te dovoljno resursa za izgradnju potrebnih zgrada. Dok balansirate resurse potrebne za napredovanje tehnologije, također morate izgraditi vojsku. Vojska se gradi na isti način kao i građevine za civilne svrhe. Igrači s slabom vojskom bit će laka meta za druge igrače. Iako ne postoji mapa u igri na kojoj možete izgubiti teritorij, igrači s jačom vojskom mogu vam oduzeti resurse, znanost, ubiti vođe, uzeti populaciju ili kulturu. Vrlo je teško pobijediti s velikom vojskom, ali vrlo je lako izgubiti zbog slabe.

Pobjedu ćete postići ako vaša nacija ima najviše kulture na kraju modernog doba. Kroz raznolikost mehanizama i dubok gameplay, Through the Ages: A New Story of Civilization pruža sjajno iskustvo za ljubitelje strategije. Njegove ekonomske aspekte, poput upravljanja resursima, stvaranja tehnologije i izgradnje vojske, čine ga idealnim odabirom za ovaj popis ekonomskih društvenih igara s kartama.

Through the Ages: A New Story of Civilization Društvena Igra

7 Wonders Duel • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
7 Wonders Duel je izuzetno popularna društvena igra koju su veoma dobro prihvatili fanovi i kritičari. Ova ekonomska igra s kartama ima jednostavnu razinu kompleksnosti, što je čini pogodnom za sve vrste igrača. Igra je objavljena 2015. godine od strane produkcijske kuće Repos Production. S vremenom trajanja od 30 minuta, 7 Wonders Duel je idealna opcija za brze i uzbudljive partije.

Jedna od karakteristika ove igre koju je istaknuto nazivaju “City Building” izgradnja civilizacije. 7 Wonders Duel nas vodi kroz tri doba, pri čemu igrači stječu karte kako bi razvili svoju civilizaciju i izgradili čudesne građevine. Razlika između ove igre i njene “roditeljske” igre 7 Wonders je u tome što je 7 Wonders Duel isključivo namijenjena za dvoje igrača. Umjesto simultanog odabira karata, igrači biraju karte iz reda okrenutih prema dolje, te otvorenih karata.

Jedan od zanimljivih aspekata ove igre je i timing odabira karata. Igrač može uzeti kartu samo ako nije prekrivena drugom. Osim toga, igra donosi i bonus poteze koji igračima omogućavaju da odmah uzmu drugu kartu. Svaka karta koju steknete može biti izgrađena, odbačena za novac ili korištena za izgradnju čuda. Izgradnja čuda omogućuje posebne sposobnosti i bonus bodove.

U ovoj igri igrači počinju s četiri karte čuda. Međutim, samo sedam čuda mogu biti izgrađena, što znači da će jedan igrač na kraju biti bez čuda. Kako bi izgradili svoje čuda i proširili svoju civilizaciju, igrači mogu kupiti resurse u bilo kojem trenutku ili dobiti karte koje će im omogućiti stjecanje resursa za kasniju izgradnju. Kako stječete resurse, trošak za te određene resurse povećava se za vašeg protivnika, što predstavlja vašu dominaciju u tom području.

Pobjedu u 7 Wonders Duel možete osvojiti na tri načina. Prvi način je napredovanje vojnog marker prema protivnikovoj prijestolnici svaki put kada steknete vojnu kartu. To vam donosi određene bonuse na određenim pozicijama. Ukoliko stignete do protivnikove prijestolnice, odmah osvajate igru. Drugi način je stjecanje određenog skupa od šest različitih znakova znanja. Ako to postignete, imate istraživačku dominaciju i odmah pobjeđujete. Ukoliko ni jedna od ovih situacija ne nastupi, pobjednik je igrač s najviše bodova na kraju igre.

7 Wonders Duel je izuzetno zanimljiva i napeta igra koja će testirati vašu strategiju i donošenje odluka. Njeni jedinstveni mehanizmi kao što su postavljanje karata, izgradnja čuda i stjecanje resursa, pružaju nevjerojatno iskustvo igre. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti i kratkom trajanju, 7 Wonders Duel je savršen izbor za sve ljubitelje ekonomskih društvenih igara s kartama.

7 Wonders Duel Društvena Igra

Wingspan • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 40-70 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Danas vam predstavljam jednu iznimno popularnu društvenu igru koja će probuditi vašu ekonomsku stranu – Wingspan. Ova igra, koju je izdao Stonemaier Games 2019. godine, osvojila je srca mnogih igrača i dobila izvrsne kritike. Ali zašto je upravo ova igra odabrana da se nađe na našem popisu ekonomskih društvenih igara s kartama?

Wingspan je igra koja će vas odvesti u svijet ptica, istraživanja prirode i očuvanja divljih životinja. Uz prekrasne ilustracije Beth Sobel, Natalia Rojas i Ana Maria Martinez, igra nudi više od 170 različitih vrsta ptica koje ćete pokušati privući u svoj rezervat. Vaš cilj je stvoriti što bolje kombinacije akcija i unaprijediti svoje stanište kako biste skupili što više bodova.

Jedan od ključnih mehanizama ove igre je upravljanje resursima. Kroz različite radnje, poput bacanja kockica za skupljanje hrane za ptice ili postavljanja jaja u različitim bojama, igrači se natječu tko će najbolje iskoristiti svoje resurse. Također, možete izabrati i igrati različite karte ptica koje vam donose dodatne prednosti. Ova kombinacija mehanizama pruža igračima izazovnu i dinamičnu igru.

Unatoč svemu tome, Wingspan zadržava srednju razinu kompleksnosti koja je prihvatljiva za sve vrste igrača. Također, vrijeme trajanja igre od 40 do 70 minuta čini je vrlo pristupačnom za večernje druženje ili opuštanje vikendom.

Ukratko, Wingspan je igra koja spaja ljubitelje ptica, ljubitelje prirode i ljubitelje strategija. Njegove mehanike poput upravljanja resursima, različite akcije koje možete odabrati i divne ilustracije ptica definitivno je čine izvanrednim izborom za naš popis ekonomskih društvenih igara s kartama. Izazovna i raznolika gameplay iskustva čekaju vas u ovom prekrasnom svijetu ptica.

Wingspan Društvena Igra

Arkham Horror: The Card Game • Broj igrača: 1-2


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Arkham Horror: The Card Game je izvanredna kartična društvena igra koja je osvojila srca mnogih fanova i igrača. Ova igra, objavljena 2016. godine od strane Fantasy Flight Games, spada u kategoriju ekonomskih društvenih igara s kartama i pruža igračima doživljaj Lovecraftovske misterije, čudovišta i ludila.
U Arkham Horror: The Card Game, vi i vaš prijatelj ćete postati likovi u uspavanom gradu Arkhamu, smještenom u tipičnoj Novoj Engleskoj. Svaki lik ima svoje talente, ali i svoje mane. Možda ste preterali s čitanjem Nekronomikona i sada vas njegove riječi progoni. Možda osećate potrebu da prikrijete bilo kakve znakove natprirodnih zala, ometajući tako svoje istrage kako biste zaštitili samopouzdanje šire populacije. Možda će vaše susrete s kultom ostaviti ožiljke na vašem karakteru.
Ono što vas najviše fascinira u ovoj igri je činjenica da će vam vaša snaga, kao i vaše slabosti, biti prikazane u vašem posebno sastavljenom špilu karata. Te karte će vam služiti kao resursi dok sa svojim prijateljima pokušavate otkriti najstrašnije tajne ovog sveta.
Jedinstvena karakteristika Arkham Horror: The Card Game je njegov kampanjski mod igranja. Svaka avantura vas vodi dublje u misteriju. Susrest ćete se sa kultistima i odvratnim ritualima, posetićete uklete kuće i suočićete se sa čudovištima. Možda ćete čak otkriti znakove Starih Bića koja se bore da probiju barijere između našeg sveta i njihovog.
Odluke i izbori koje napravite tokom igre imaju dalekosežne posledice koji često idu dalje od rezolucije trenutne scene u igri. Vaše akcije će vam doneti iskustvo koje će vam biti od koristi u budućim avanturama.
Arkham Horror: The Card Game je izuzetna igra koja kombinuje elemente kartičnog igranja, avanture i tajni, stoga ne čudi zašto se nalazi na ovom popisu ekonomskih društvenih igara s kartama. Ako ste ljubitelj Lovecraftovog univerzuma i želite iskusiti intenzivnu i emocionalnu igru, ova igra je prava opcija za vas!

Arkham Horror: The Card Game Društvena Igra

Everdell • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 40-80 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Everdell je jedna od najpopularnijih i najomiljenijih igara objavljenih 2018. godine. Ova igra, koju je izdao Starling Games, pruža igračima priliku da se presele u prekrasan svijet u dolini Everdell. Šarmantna dolina ispunjena drvećem, rijekama i šumskim životinjama pruža savršen ambijent za izgradnju gradova i osvajanje novih teritorija. U Everdellu će igrači preuzeti ulogu vođa skupine šumskih stvorenja koja ima zadatak izgraditi nova naselja.

Everdell je igra dinamičnog stvaranja tableaua i postavljanja radnika. Svaki igrač ima na raspolaganju radniče koje može postaviti na različite lokacije na ploči. Putem radnika, igrači mogu skupljati resurse, vući nove karte i izvršavati različite posebne radnje. Glavni cilj igre je izgradnja i naseljavanje grada, odnosno tableaua. Grad se sastoji od različitih tipova karata koje pružaju mogućnost stvaranja resursa, raznih sposobnosti i na kraju bodovanja. Interakcija karata pruža bezbrojne strategije i nevjerojatnu raznolikost u izgradnji gradova.

Osim toga, Everdell osvaja igrače svojom atraktivnom temom i ilustracijama. Ova igra kombinira elemente strategije, izgradnje i upravljanja resursima na način koji će zasigurno zadovoljiti ljubitelje ekonomskih društvenih igara s kartama. Njegova igrivost omogućuje satima zabave, a kvaliteta igre je prepoznata i ocijenjena visokom ocjenom od strane fanova te dobila sjajne recenzije. Zahvaljujući umjerenoj razini složenosti, Everdell je pogodan za igrače svih dobnih skupina i iskustva.

Everdell je igra koju ne biste trebali propustiti ako volite taktičke igre s kartama koje nude mogućnost izgradnje vlastitog grada i razvoja strategije. Sa svojom prekrasnom tematikom, bogatim mehanikama i visokokvalitetnom izradom, Everdell se s pravom našao na ovom popisu najboljih ekonomskih društvenih igara s kartama.

Everdell Društvena Igra

The Crew: Mission Deep Sea • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Danas vam predstavljamo jednu od ekonomskih društvenih igara s kartama koja je privukla veliku pažnju igrača diljem svijeta – The Crew: Misija Dubokog Mora. Izdana 2021. godine od strane KOSMOS-a, ova igra je postala pravi hit i među fanovima i među kritičarima. Njen nivo kompleksnosti je jednostavan, što je čini pristupačnom i atraktivnom za igrače različitih dobnih skupina.

The Crew: Misija Dubokog Mora je igra u kojoj vi i drugi igrači zajedno radite na pronalasku izgubljenog kontinenta Mu. Ova nova avantura vodi vašu posadu duboko u ambis u potragu za utopijskim potopljenim ostrvom. Koliko daleko ćete stići zavisiće isključivo o tome kako dobro timski radite zajedno. Karta po kartu, trik po trik, vaša istraživačka ekipa će otkrivati izazove koji leže ispred vas i utirati put prema Mu.

Ova nova verzija The Crew igre zadržava inovativan mehanizam kooperativnog trik-uzimanja kao i izvorna igra, ali donosi i neke uzbudljive nove iznenađenja! Komunikacija između članova vaše posade je snažno ograničena zbog vašeg potopljenog stanja, ali istovremeno je ključna za uspeh; pronalazak skrivenog ostrva u mutnim dubinama zavisi ne samo od osvajanja trikova, već i od pažljivog dogovaranja redosleda osvajanja. Ako stvari ne idu prema planu, možda ćete moći spasiti operaciju, ali će biti potrebna gotovo besprekorna izvedba i malo sreće da dođete do Mu.

The Crew: Misija Dubokog Mora je sjajna opcija za sve ljubitelje ekonomskih društvenih igara s kartama. Sa fascinantnom temom istraživanja podvodnih dubina i inovativnim mehanizmom saradnje, ova igra pruža dinamično iskustvo koje će vam ostaviti da želite još. Bez obzira da li ste već ljubitelj originalne The Crew igre ili tek trebate da istražite svet ove franšize, Misija Dubokog Mora će vas sigurno oduševiti i pružiti vam nezaboravne trenutke uz svoje prijatelje i porodicu.

The Crew: Mission Deep Sea Društvena Igra

Marvel Champions: The Card Game • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 45-90 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Jedna od ekonomskih društvenih igara s kartama koje ne biste smjeli propustiti je upravo Marvel Champions: The Card Game. Ova igra, koja je osvojila srca mnogih zaljubljenika u stripove i igre, omogućava vam da postanete šampion i priključite se ikoničnim junacima Marvel svemira. Uz mogućnost igranja samostalno ili u kooperativnom načinu, Marvel Champions je savršen izbor za sve ljubitelje superheroja.

Marvel Champions: The Card Game koristi mehanike kao što su izgradnja špila, upravljanje rukom i napredno smjenjivanje poteza kako bi osigurao zanimljivu i taktičku igru. Vaš cilj je zaustaviti opasne negativce i onemogućiti im ostvarenje njihovih zlih planova. Igra nudi različite scenarije i misione, pružajući vam raznolikost i izazove u svakoj igri.

Ono što izdvaja Marvel Champions: The Card Game je njegova vjernost prema Marvel univerzumu. Junaci poput Iron Mana, Crnog Pantera, Spajdermena i Kapetan Marvel su samo neki od mnogih koje možete odabrati za igranje. Svaki junak ima svoje jedinstvene sposobnosti i manevarski prostor, pružajući vam priliku da oblikujete svoju strategiju i prilagodite se trenutnoj situaciji. Puno izdanja se redovito objavljuje kako bi se igra održala svježom, nudeći nove junake i scenarije za istraživanje.

Marvel Champions: The Card Game je dobio odlične ocjene od fanova i kritičara, zahvaljujući svojoj privlačnosti, dinamičnom gameplayu i impresivnoj estetici. Ova igra nudi mnogo zabave, izazova i mogućnosti za suradnju s prijateljima. Ako ste ljubitelj superheroja i tražite ekonomsku društvenu igru s kartama koja će ispuniti sve vaše želje, Marvel Champions: The Card Game je izvrstan izbor. Ne propustite priliku da se pridružite ovoj legendarnoj avanturi i postanete šampion!

Marvel Champions: The Card Game Društvena Igra
Marko Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!