Najbolje ekonomske društvene igre za mlade

Ekonomske igre su izvrsna prilika za mlade da nauče o financijama i poslovnim vještinama na zabavan način.
U ovom blogu istražit ćemo najbolje ekonomske društvene igre koje su posebno prilagođene mladima. Bez obzira jeste li zainteresirani za trgovanje, upravljanje resursima ili donošenje ključnih poslovnih odluka, ovdje ćete pronaći igre koje će vam pružiti satima zabave i edukacije. Saznajte koje su najbolje ekonomske igre za mlade i pripremite se za nevjerojatno iskustvo!

Sadržaj

Brass: Birmingham • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Brass: Birmingham je izuzetna ekonomska društvena igra koja ima posebno mjesto na našoj listi ekonomskih društvenih igara za mlade. Ova igra je jedan od najbolje ocijenjenih naslova među fanovima i recenzijama, što nije iznenađujuće s obzirom na njenu kompleksnost i dubinu. Izdanje igre Brass: Birmingham, koje je objavljeno 2018. godine od strane Roxleya, zapravo je nastavak igre Brass iz 2007. godine, koju je osmislio Martin Wallace. Radnja igre se odvija u Birminghamu tijekom industrijske revolucije, između 1770. i 1870. godine. Vaš zadatak je izgraditi i razviti industrije, uspostaviti mrežu te iskoristiti tržište za profit. Da biste to postigli, morate pametno upravljati svojim resursima i provoditi različite akcije, poput izgradnje industrijskih pločica, širenja svoje mreže, povećanja vrijednosti industrija ili prodaje svojih proizvoda. Sama igra je izuzetno zanimljiva, jer se igra u dva dijela – eri kanala od 1770. do 1830. godine i eri željeznica od 1830. do 1870. godine. Na kraju oba dijela se boduje, a pobjednik je onaj s najviše bodova. Brass: Birmingham ima visoku razinu kompleksnosti koja će izazvati svakoga tko voli dublje strategijske igre. Sa svojim inovativnim mehanikama kao što su upravljanje resursima, izgradnja mreže i tržište, Brass: Birmingham zaslužuje mjesto na našoj listi ekonomskih društvenih igara za mlade.

Brass: Birmingham Društvena Igra

Ark Nova • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Ark Nova je popularna ekonomska društvena igra koja će privući mlade igrače. Ova igra, koju je 2021. godine objavila Feuerland Spiele, vodi vas u svijet moderne, znanstveno vođene zoološke vrtove. Vaš cilj je izgraditi najuspješniju zoološku ustanovu, izgraditi ograde za životinje, smjestiti životinje i podržavati projekte konzervacije diljem svijeta. Ark Nova sadrži brojne mehanike igre poput dodatnih bodova na kraju igre, upravljanja rukom kartama jer je ključno planirati poteze, heksagonalnih pločica, prihoda, povećanja vrijednosti odabranog resursa i otvorenih izbora. Ova složena igra za 1 do 4 igrača pruža izazov i mogućnost kreativnosti. Sa svojim lijepim komponentama i igrom koja traje od 90 do 150 minuta, Ark Nova će pružiti nezaboravno iskustvo mladim igračima koji su zainteresirani za ekonomske društvene igre.

Ark Nova Društvena Igra

Twilight Imperium: Fourth Edition • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 240-480 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Twilight Imperium: Fourth Edition je vrlo poznata igra koju je Fantasy Flight Games objavio 2017. godine. Ova igra je strateška društvena igra koja spada u područje igara sa tematikom i strategijom. Ima visoku razinu kompleksnosti i može se igrati od 3 do 6 igrača. Svojom trajanjem od 240 do 480 minuta, Twilight Imperium: Fourth Edition pruža duboko iskustvo igre.

U ovoj igri igrači preuzimaju ulogu frakcija koje se bore za galaktičku dominaciju kroz vojnu silu, političke manevre i ekonomske pregovore. Svaka frakcija pruža potpuno drugačije iskustvo igranja, od duhova Creussa koji se kreću kroz crvotočine do Emirata Hacana, trgovinskih majstora.

Igrači će biti suočeni s raznim izazovima tijekom igre. Na početku svake galaktičke ere, igrači postavljaju pločice galaksije na strategijski način, stvarajući jedinstveno iskustvo za svaku partiju. Pločice imaju različite planeti i svemirske prijetnje, od asteroidnih polja do gravitacijskih poremećaja. Ovakva raznolikost omogućuje igračima da oblikuju i dominiraju galaksijom.

Runda igre počinje odabirom jedne od osam strategijskih karata, koje određuju redoslijed poteza igrača i pružaju posebne akcije za tu rundu. Na primjer, možete povećati broj zapovjednih tokena ili kontrolirati trgovinu diljem galaksije. Nakon odabira karata, igrači se pomiču flotama iz sustava u sustav, osvajajući nove planete i sudjelujući u ratovima i trgovini s drugim frakcijama. Na kraju poteza, igrači se okupljaju u Velikom vijeću kako bi donijeli nove zakone i agende koje nepredvidivo mijenjaju tijek igre.

Na kraju svakog poteza, igrači se pomiču naprijed na stazi pobjede, provjeravajući jesu li ispunili neke ciljeve te ih bodujući. Ciljevi se postavljaju na početku igre putem deset javnih objektivnih kartica, koje se postupno otkrivaju s napretkom igre. Također, svaki igrač na početku igre odabire dvije tajne objektivne kartice koje pružaju bodove samo njihovom vlasniku. Ovi ciljevi mogu biti različiti, od istraživanja novih tehnologija do osvajanja domaćeg sustava susjeda. Na kraju svakog poteza, igrač može ispuniti jedan javni cilj i jedan tajni cilj. Kako igra napreduje, otkriva se više ciljeva i dodjeljuju se nove tajne ciljeve, što igračima daje dinamički promjenjive ciljeve tijekom igre. Igra traje sve dok jedan igrač ne osvoji deset bodova.

Twilight Imperium: Fourth Edition je izvrstan izbor za listu ekonomskih društvenih igara za mlade jer kombinira elemente vojne dominacije, političke igre i ekonomskih strategija. Ova igra nudi duboko iskustvo igranja s mnogo različitih putova prema pobjedi. Zahvaljujući visokoj razini kompleksnosti, ova igra pruža izazov za sve mlade igrače koji vole strategijske igre. Uz izvanredne ocjene i recenzije od strane obožavatelja, Twilight Imperium: Fourth Edition zaslužuje svoje mjesto na popisu najboljih ekonomskih društvenih igara za mlade.

Twilight Imperium: Fourth Edition Društvena Igra

Terraforming Mars • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Terraforming Mars je iznimno popularna društvena igra koja je izašla 2016. godine, a koju je objavila tvrtka FryxGames. Ova igra je odabrana za ovaj popis ekonomskih društvenih igara za mlade jer se igrači natječu za stvaranje uvjeta za život na Marsu. Igrači preuzimaju ulogu korporacija koje surađuju u procesu terraformacije, ali se istovremeno natječu za pribavljanje bodova. Ova igra je idealna za mlade igrače koji žele isprobati svoje strategijske vještine, jer kombinira razne mehanike poput zatvorenog odabiranja karata, stvaranja ugovora, upravljanja resursima i osvajanja teritorija.

Ono što čini Terraforming Mars posebnom su kartice projekata koje igrači mogu kupiti i koristiti kako bi razvili Mars. Svaka kartica ima svoje jedinstvene mogućnosti i prednosti, a neke od njih zahtijevaju da se ostvare određeni uvjeti kako bi bile odigrane. Ova raznolikost kartica omogućuje puno interakcije između igrača i priliku za različite strategije.

Tijekom igre igrači će se boriti za resurse i prostor na planeti Marsu, stvarajući gradove, oceanografske ploče i teren s vegetacijom. Osim toga, igra nudi i razne bonus bodove koje igrači mogu osvojiti tijekom igre. Terraforming Mars pruža širok spektar mogućnosti za razvoj strategije i taktičkog razmišljanja, a trajanje igre od 1 do 2 sata omogućuje uživanje u dugotrajnom iskustvu igranja. U zaključku, Terraforming Mars je izvrstan izbor za mlade igrače koji žele istražiti kako biča s Marsa, istovremeno vodeći svoju korporaciju do pobjede.

Terraforming Mars Društvena Igra

Gaia Project • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Gaia Project je popularna igra objavljena 2017. godine od strane izdavačke kuće Feuerland Spiele. Ova strategijska društvena igra je namijenjena za 1 do 4 igrača, a trajanje jedne partije može biti od 60 do 150 minuta. Ova igra se svrstava u područje strateških igara i uključuje različite mehanike kao što su: dodatni bodovi na kraju igre, hexagon mreža, prihod, modularna ploča, izgradnja mreže i ruta te mogućnost igranja solo.

Gaia Project je igra koju fanovi obožavaju, a kritike su također vrlo pozitivne. Njezin nivo kompleksnosti je visok, što je čini izazovnom i intrigantnom za iskusne igrače. Ova igra je sjajna opcija za mlade koji vole društvene igre s ekonomskim elementima.

Gaia Project je novo izdanje popularne igre Terra Mystica. Slično originalnoj igri, Gaia Project se odvija u svemirskom okruženju u kojem četrnaest različitih frakcija živi na sedam različitih vrsta planeta. Svaka frakcija ima svoje domaće planete te se kako bi se razvili i rasli, moraju izgraditi nove planete konkurenciji ostalih frakcija. Svi igrači imaju priliku koristiti Gaia planete za kolonizaciju, a Transdimenzionalne planete se mogu pretvoriti u Gaia planete.

Svaka frakcija može unaprijediti svoje vještine u šest različitih područja razvoja – Terraformacija, Navigacija, Umjetna inteligencija, Gaiaformacija, Ekonomija, Istraživanje – što vodi do naprednih tehnologija i posebnih bonusa. Kako bi postigli sve to, svaka frakcija ima posebne vještine i sposobnosti.

Igračka ploča sastoji se od deset sektora, što omogućuje različito postavljanje igre i učinak još veće vrijednosti od prethodne igre Terra Mystica. Igra za dva igrača se odvija na sedam sektora.

Ako tražite ekonomsku društvenu igru koja će vam pružiti izazovnu strategiju, Gaia Project je odličan izbor. U ovoj igri imate priliku istražiti svemir, izgraditi teritorije i razviti svoju civilizaciju. Uz visok nivo kompleksnosti, ova igra će zadržati vašu pažnju i pružiti vam satima zabave. Stoga, ne čudi što je Gaia Project našao svoje mjesto na popisu ekonomskih društvenih igara za mlade.

Gaia Project Društvena Igra
Antonio Lončar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!