Najbolje ekonomske društvene igre za obitelj

Jeste li spremni za poslovne izazove s obitelji? U ovom blogu predstavit ćemo vam najbolje ekonomske društvene igre koje će vas provesti kroz svijet trgovanja, upravljanja resursima i donošenja ključnih poslovnih odluka.
Bez obzira jeste li ljubitelji gradnje imperija, financijskih strategija ili pregovaranja, naš popis će vam pružiti razne mogućnosti koje će zadovoljiti sve članove obitelji. Ove igre će testirati vaše poslovne vještine, potaknuti timski rad i donijeti nevjerojatne trenutke suradnje i natjecanja. Pripremite se za uzbudljive i nezaboravne trenutke s najdražima!

Sadržaj

7 Wonders • Broj igrača: 2-7


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Ako tražite ekonomsku društvenu igru za cijelu obitelj, ne morate dalje tražiti jer vam predstavljam 7 Wonders! Ova popularna igra, koju je izdao Repos Production 2010. godine, osvojila je srca mnogih igrača i kritičara. Ova izuzetno zanimljiva igra spada u područje obiteljskih igara i strategijskih igara, pružajući kombinaciju uzbuđenja, taktičkog razmišljanja i ekonomskih elemenata. Zanimljivo je primijetiti da je 7 Wonders dobila odlične ocjene i recenzije, a razina složenosti je umjerena, pružajući izazov igračima svih dobnih skupina.

Priča 7 Wonders odvija se u drevnom svijetu, gdje igrači preuzimaju ulogu vođa jednog od sedam velikih gradova. Cilj igre je sakupljanje resursa, razvoj trgovačkih ruta te afirmacija vojne nadmoći. Izgradite svoj grad i izgradite arhitektonsko čudo koje će nadživjeti buduća vremena.

U igri se koristi mehanika “zatvorene zamjene”, što znači da igrači biraju karte iz posebnog kompleta karata te ih zatim prenose susjednim igračima. Nakon što svaki igrač ima sedam karata, istovremeno otkrivaju svoje karte i primjenjuju njihove efekte. Kroz tri dobe igre, igrači će graditi svoje resurse, trgovačke rute te interaktirati s drugim igračima na različite načine. Svaki igrač ima svoju ploču s posebnim moćima na kojoj organizira svoje karte.

U biti, 7 Wonders je igra razvijanja karata u kojoj neke karte donose odmah efekat, dok druge nude bonuse ili nadogradnje tijekom igre. Nekoliko karata omogućuje popuste na buduće kupnje, dok druge pružaju vojnu snagu za nadjačavanje susjeda ili samo osvajanje bodova. Svaka iskorištena karta odmah se igra, pa ćete znati koje karte susjed dobiva i kako će to utjecati na vašu strategiju. Karte se prenose lijevo-desno-lijevo tijekom tri dobe, što znači da morate paziti na susjede s obje strane.

Jedna od velikih prednosti 7 Wonders je da je prilagođena i za dva igrača, što je nešto što većina društvenih igara ne nudi. To znači da možete uživati u ovoj igri čak i kad nemate veliku grupu igrača.

Sa svojim kombinacijom taktičkog razmišljanja, interakcije s drugim igračima i ekonomskih elemenata, 7 Wonders će pružiti izazov i zabavu svim članovima obitelji. Ova igra ima sve elemente koje jedna ekonomska društvena igra treba imati i stoga je odličan izbor za našu listu ekonomskih društvenih igara za obitelj.

7 Wonders Društvena Igra

Patchwork • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 15-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Patchwork je vrlo zanimljiva ekonomska društvena igra za obitelj koju je objavila Lookout Games 2014. godine. Ova igra je savršen izbor za ekonomski tematski članak zbog svojih mehanika koje uključuju pravljenje uzoraka od igračkih pločica i upravljanje resursima. U Patchworku, dva igrača se natječu da izgrade što estetskiju i bodovima bogatu igračku prostirku na osobnoj ploči veličine 9×9. Iako je Patchwork jednostavan za naučiti, pruža mnogo taktičkih odluka i izazova. Igrači mogu planirati svoje poteze i birati između dostupnih igračkih pločica te trebaju pažljivo razmjestiti svoje rezervne dijelove kako bi stvorili najbolje moguće kombinacije i maksimizirali svoje bodove. Ova igra je osvojila srca igrača diljem svijeta i ima odlične ocjene. Zahvaljujući svojoj kratkoj dužini trajanja od 15 do 30 minuta, Patchwork je idealna igra koju cijela obitelj može uživati zajedno.

Patchwork Društvena Igra

PARKS • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 30-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Današnja tema su ekonomske društvene igre za obitelj. Jedna od igara koju vam predstavljam je PARKS, koju su 2019. godine izdali Keymaster Games. Ova igra za 1 do 5 igrača smještena je u kategoriju društvenih igara namijenjenih obitelji. Između ostalih mehanika, igra uključuje ugovore, bonus završnice, modularne ploče, solo mode, praćenje kretanja i natjecanje za potez. PARKS je savršen spoj kategorija – životinje, ekonomija, okoliš i putovanja.

Jedan od razloga zašto je PARKS na popisu igara za ovaj članak je njegova popularnost među ljubiteljima igara i pozitivni dojmovi koje ostavlja. Igra nije komplicirana i lako se svladava. PARKS je proslava nacionalnih parkova Sjedinjenih Američkih Država, s prekrasnom umjetnošću koju čine radovi umjetnika iz projekta Fifty-Nine Parks.

U igri PARKS, igrači će se naći u ulozi dva planinara koji prolaze različitim stazama kroz godišnja doba. Dok se kreću stazom, planinari će izvoditi akcije i prikupljati uspomene na mjesta koja posjećuju. Ove uspomene predstavljene su različitim resursnim tokenima poput planina i šuma, a sakupljanje tih uspomena omogućuje igračima da posjete nacionalni park na kraju svake šetnje.

Svaka staza predstavlja jedno godišnje doba, a svake sezone staze će se mijenjati i postepeno postajati duže. Staze, koje su predstavljene pločicama, mijenjaju se između sezona i novu sezonu započinjete postavljanjem novih pločica. Resursi mogu biti teško dostupni, pogotovo kada netko već boravi na mjestu na koje pokušavate doći! Vatrogasna mjesta vam omogućuju dijeljenje prostora i vremena s drugim planinarima. Canteens i oprema također vam mogu olakšati pristup resursima tijekom igre. Bit će izazovno upravljati izgradnjom svog mehanizma i trošenjem resursa na parkove, ali vjerujemo da ste spremni na taj izazov. Dobro došli u PARKS!

PARKS je izvrstan izbor za obiteljske ekonomske igre iz više razloga. Pruža jednostavan, ali zanimljiv gameplay koji se lako uči i u kojem će uživati cijela obitelj. Također je tematski i vizualno privlačan jer slavi američke nacionalne parkove, što može potaknuti interes i istraživački duh kod igrača. Zahvaljujući različitim mehanikama, igra pruža raznovrsnost u strategijama i donošenju odluka, što će držati igrače zainteresiranima tijekom cijele igre. Neizvjesnosti turnira, akcije za preuzimanje poteza i mogućnosti suradnje pružaju dinamiku i uzbuđenje. Uz sve to, PARKS je priznat od strane stručne i igračke zajednice, zbog čega je ova igra zasluženo na popisu za obiteljske ekonomske igre. Sada je vrijeme da sakupite svoje resurse i krenete u avanturu kroz prekrasne parkove Amerike!

PARKS Društvena Igra

Stone Age • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-90 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Kada govorimo o ekonomskim društvenim igrama za obitelj, jedna igra se ističe kao pravi dragulj – “Stone Age”. Ova igra, objavljena 2008. godine, nas vodi u doba kamenog doba, gdje živimo kao naši preci. Kroz igru ćemo skupljati drvo, razbijati kamen i prati zlato iz rijeka. Trgujemo, širimo naše naselje i ostvarujemo nove razine civilizacije. Sa kombinacijom sreće i planiranja, natječemo se za hranu u ovom pretpovijesnom vremenu.

“Stone Age” je strategijska igra koja će zahtijevati razmišljanje i planiranje, ali istovremeno pruža dovoljno slobode za istraživanje. Cilj igre je pronaći ravnotežu između sreće i strategije kako bi se osigurao dovoljan broj resursa za prehranu našeg naselja. Igrači koriste do deset pripadnika plemena u tri faze igre. Prva faza uključuje postavljanje naših ljudi na različita područja, poput lova, trgovine ili kamenoloma. U drugoj fazi, aktiviramo ta područja, birajući redoslijed aktivacija. Ostali igrači slijede nakon toga. U trećoj fazi, moramo osigurati dovoljno hrane kako bismo nahranili naše naselje, u suprotnom riskiramo gubitak resursa ili bodova.

“Stone Age” ima jedinstvenu kombinaciju mehanika, uključujući sklapanje ugovora, bacanje kockica, dodatne bodove pri završetku igre, sakupljanje kompletova i dodjelu redoslijeda poteza. Ova kombinacija omogućuje raznolikost tijekom igranja i pruža igračima mogućnost da prilagode svoje strategije. Ova igra je popularna među igračima i korisnici je vrednuju visokim ocjenama. Njena srednja razina složenosti čini je pogodnom za obiteljske igrače koji žele izazov, ali i opuštajuću igru s prekrasno dizajniranim komponentama.

Sa svojom tematikom pretpovijesnog doba, mehanikama i jednostavnim pristupom, “Stone Age” se ističe među ekonomskim društvenim igrama za obitelj. Bogatstvo strategija i mogućnost prilagodbe tijekom igre čine je pouzdanim izborom. Ukoliko želite iskusiti prelijepo dizajniranu igru koja vas periodično vraća u prošlost, “Stone Age” je za vas.

Stone Age Društvena Igra

Istanbul • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 40-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Istanbul je popularna ekonomska društvena igra koja će zadovoljiti apetit za strategijom i taktikom. Objavljena 2014. godine od strane Pegasus Spiele, ova igra je osvojila srca mnogih igrača.

Smještena u živopisnom bazaru Istanbula, igrači preuzimaju ulogu trgovaca koji s pomoćnicima trče po uskim ulicama sa ciljem da budu uspješniji od svojih konkurenata. Sve mora biti dobro organizirano – kolica moraju biti ispunjena robom u skladištu, a potom brzo prevožena pomoćnicima na različite destinacije. Vaš cilj? Biti prvi trgovac koji sakupi određeni broj rubina.

U Istanbulu vodite svoju skupinu od jednog trgovca i četvero pomoćnika kroz 16 lokacija u bazaru. Na svakoj od ovih lokacija možete izvršiti određenu radnju. Izazov je u tome da biste izvršili radnju, morate premjestiti svog trgovca i jednog pomoćnika na tu lokaciju, a zatim ostaviti pomoćnika iza sebe (kako bi se bavio svim detaljima dok se vi posvetite većim stvarima). Ako želite ponovno koristiti tog pomoćnika kasnije, vaš trgovac mora ponovno posjetiti tu lokaciju da bi ga pokupio. Stoga morate pažljivo planirati kako biste izbjegli da ostanete bez pomoćnika i tako ne možete ništa učiniti.

Na svom potezu možete premjestiti svog trgovca i njegovu pratnju pomoćnika jedan ili dva koraka kroz bazar, ostaviti jednog pomoćnika na toj lokaciji ili pokupiti prethodno ostavljene pomoćnike, a zatim izvršiti akciju. Ako susretnete druge trgovce ili određene osobe na lokaciji, možda ćete moći poduzeti malu dodatnu akciju. Moguće su akcije kao što su: povećanje kapaciteta kolica tako da platite, punjenje kola robe do njihovog maksimuma, stjecanje posebne sposobnosti, kupovina rubina ili trgovina robom za rubine i prodaja posebnih kombinacija roba kako biste zaradili novac kojim ćete obaviti sve ostalo.

Igru završavate kada trgovac sakupi pet rubina u svojim kolicima. Ako je samo jedan igrač postigao taj cilj, odmah pobjeđuje; inače, rezultati se razrješuju prema novcu koji svaki igrač ima. Istanbul je izazovna i dinamična igra koja će donijeti uzbuđenje i napetost na vaš stol. Sa svojim mnogim mehanizmima, uključujući ugovore, bacanje kockica, kretanje po mreži i izgradnju ruta, ova igra je izvrstan izbor za obiteljske društvene igre, pružajući vam priliku da pokažete svoje trgovinske vještine i strategiju. Zato nije čudno što je Istanbul pronašao svoje mjesto na našem popisu ekonomskih društvenih igara za obitelj.

Istanbul Društvena Igra

Jaipur • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Želite li postati mocni trgovac u surovoj ekonomiji grada Jaipura? Onda je zabavna igra Jaipur idealna za vas! Ova kartaška igra kombinira taktiku, rizik i sreću na brz način, nudeći vam nezaboravno iskustvo trgovanja. Glavni cilj je osvojiti dvije “pečate izvrsnosti” kako biste bili pozvani na dvor Maharadže. No, put do uspjeha pun je izazova, jer ćete morati snalaziti s kupovanjem, izmjenom i prodajom po povoljnim cijenama, uz stalnu brigu o svojem stada deva.

Kada je vaša igra, možete odabrati između dvije mogućnosti – uzeti ili prodati karte. Ako odaberete opciju uzimanja karata, morate odlučiti želite li cijelu grupu deva, jednu kartu s tržišta ili izmijeniti 2-5 karata između tržišta i vaših karata. S druge strane, ako se odlučite prodati karte, možete prodati samo jednu vrstu dobara i primiti čipove jednak broju prodatih karata. Vrijednost čipova se smanjuje kako igra napreduje, stoga je važno brzo djelovati. No, što je s prodajom tri, četiri ili pet karata iste vrste dobara? Tada su nagrade sve veće, ali je potrebno više vremena pričekati prije nego ih prodate.

Vrijedno je napomenuti da devama nije moguće trgovati, ali su od vitalnog značaja za trgovanje te stoga imaju svoju cijenu. Strategijsko korištenje deva može često donijeti ključnu prednost i osigurati pobjedu. Jaipur je igra intuitivnih mehanizama koje ćete brzo naučiti, a pruža duboku ekonomsku dinamiku koja će vas držati zaokupljenima tijekom cijele igre. Njena popularnost među obožavateljima i visoka ocijena temelje se na jednostavnom pristupu i uzbudljivim mogućnostima za strategiju. Stoga ne čudi da se Jaipur nalazi na našem popisu najboljih ekonomskih društvenih igara za obitelj.

Jaipur Društvena Igra

Splendor • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Splendor je iznimno popularna ekonomska društvena igra koju je objavila tvrtka Space Cowboys 2014. godine. Ova igra artikulira suštinu bogatstva i prestiža tijekom renesanse. U ulozi trgovaca, igrači se natječu za stjecanje najprestižnijih dragulja, rudnika i trgovina. Splendor je idealna igra za obiteljsko okupljanje, ali isto tako i za druženje s prijateljima.

Jednostavno naučiti, a istovremeno taktički izazovna, Splendor osvaja srca igrača sa svojom jedinstvenom mehanikom prikupljanja čipova i razvijanja karata. Igrači mogu skupljati čipove ili kupovati i graditi karte kako bi povećali svoje bogatstvo i prestiž. Postoji i mogućnost rezerviranja karata kako bi se osiguralo da ih nitko drugi ne dobije, ali to zahtijeva nešto više strategije i taktike.

Jedna od najvažnijih aspekata Splendora je stvaranje lanca karata koje povećavaju igračevu vrijednost i omogućuju dodatne bonuse u kasnijim potezima. Osim što donose bogatstvo, neke od karata dodjeljuju igračima i prestižne bodove koji su ključni za pobjedu. Da biste trijumfirali u ovoj igri, morate doseći 15 prestižnih bodova prije svojih protivnika.

Splendor je igra koja osvaja svojom jednostavnošću, ali istovremeno pruža taktičku dubinu koja će izazvati vas i vaše prijatelje na razmišljanje. Bilo da ste zaljubljenik u ekonomske igre ili tek ulazite u svijet društvenih igara, Splendor je savršena igra za uživanje između čajeva i razgovora.

Splendor Društvena Igra
Leo Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!