Najbolje ekonomske društvene igre za odrasle

Dobrodošli u svijet najboljih ekonomskih društvenih igara za odrasle! Ako ste ljubitelj igara koje simuliraju poslovne situacije, trgovanje, upravljanje resursima i donošenje ključnih poslovnih odluka, ovo je mjesto za vas.
U ovom blogu istražit ćemo najuzbudljivije ekonomske igre koje će testirati vaše poslovne vještine, strategiju i taktičko razmišljanje. Bez obzira jeste li iskusni poduzetnik ili tek ulazite u svijet ekonomskih igara, pripremite se za izazovne situacije, pregovore i ostvarenje financijskog uspjeha. Spremite se za ulazak u svijet ekonomskih društvenih igara za odrasle i osvajanje poslovnih imperija!

Sadržaj

Brass: Birmingham • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Brass: Birmingham je ekonomska društvena igra koja će vas odvesti u vrući period industrijske revolucije u Birminghamu. Ova igra nasljednica popularne Brass igre iz 2007. godine i donosi nam jedinstveno iskustvo i priču. U ovoj igri, vaš zadatak je razvijati, graditi i uspostavljati svoje industrije i mreže kako biste iskoristili niske ili visoke tržišne zahtjeve. Pored toga, morate voditi računa o financijskom sustavu, upravljati svojim prihodima i često uzimati kredite kako biste stvorili uspješno poslovanje. Brass: Birmingham je složena igra visokog nivoa kompleksnosti koja će pružiti izazov i iskusnim igračima. Zahvaljujući mehanikama poput upravljanja rukom, prihoda, kredita, tržišta, izgradnje mreže i ruta, igrači će se suočiti s raznolikim izazovima i odlukama koje će oblikovati njihov put do pobjede. Ova igra je savršen izbor za sve ljubitelje ekonomskih društvenih igara za odrasle.

Brass: Birmingham Društvena Igra

Ark Nova • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Ark Nova je jedna od najpopularnijih igara koja je izašla 2021. godine. Izdavač ove igre je Feuerland Spiele, a namijenjena je 1 do 4 igrača. Bez sumnje, ova igra spada u kategoriju ekonomskih društvenih igara za odrasle. Vrijeme igranja ove igre varira od 90 do 150 minuta, što je dovoljno da se zaista zaroni u svijet planiranja i dizajniranja zoološkog vrta.

Ark Nova ima nekoliko mehanika koje čine igru izazovnom i zanimljivom. Tu su dodatni bodovi na kraju igre, upravljanje rukom karata, heksagonalno postavljanje ploče, prihodi, povećanje vrijednosti neiskorištenih resursa te otvoreno biranje karata. Sve ovo pridonosi napetosti i strategiji prilikom donošenja odluka u igri.

Jedan od ključnih elemenata ove igre su i karte. Ukupno ima 255 karata koje prikazuju životinje, specijaliste, posebne prostorije i projekte zaštite prirode. Svaka od karti ima posebne sposobnosti i mogu vam pomoći da povećate privlačnost i znanstveni ugled svog zoološkog vrta.

Igranje Ark Nove donosi izazovne odluke i izvanredan napredak. Cilj igre je postati vlasnik najuspješnije zoološke ustanove. Morate graditi ograde, smjestiti životinje i podržavati projekte zaštite prirode diljem svijeta. Tu su i specijalisti i jedinstvene zgrade koje će vam pomoći u postizanju ovog cilja.

Ark Nova je zanimljiva opcija za sve ljubitelje ekonomskih društvenih igara. Njena visoka ocjena među fanovima i kritičarima svakako opravdava njeno mjesto na ovom popisu. Sa složenošću koju pruža i zanimljivim aspektima kao što su upravljanje rukom karata i planiranje zoološkog vrta, Ark Nova će vas zasigurno držati zaokupljenima na dugim i uzbudljivim igrama.

Ark Nova Društvena Igra

Twilight Imperium: Fourth Edition • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 240-480 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Twilight Imperium: Fourth Edition je igra koju ne možete zaobići kada je riječ o ekonomskim društvenim igrama za odrasle. Ova igra, koju je objavila Fantasy Flight Games 2017. godine, svojom kompleksnošću i dubinom osvaja srca igrača diljem svijeta. Sa svoja tri do šest igrača i trajanjem od 240 do 480 minuta, Twilight Imperium: Fourth Edition je pravi epski spektakl na kojem će igrači uživati satima.

Jedna od najprivlačnijih stvari u vezi ove igre je njena tematska izvedba. Smještena u svemir iz budućnosti, gdje se razne rase bore za dominaciju, Twilight Imperium pruža izazov i zanimljive mehanike igre. Svaka od sedamnaest frakcija ima potpuno različito iskustvo igre, pružajući nevjerojatnu raznolikost strategija i taktika. Bez obzira jeste li trgovci, ratnici ili političari, ova igra ima nešto za svakoga.

Centralni dio igre je borba za Mecatol Rex, prijestolnicu galaksije. Igrači će putovati kroz crvotočine, sudjelovati u političkim manevrima i trgovati ekonomskim resursima kako bi osvojili ovu važnu planetu. No to nije sve—twilight Imperium: Fourth Edition nudi i duboko razrađene mehanike poput akcijskog biranja, utjecaja na područje, rođenja u sustavima i još mnogo toga.

Ova igra je odličan primjer ekonomske društvene igre jer se u njoj morate pozabaviti trgovinom, politikom i ostvarivanjem resursa kako biste postigli svoje ciljeve. Iako je igra vrlo kompleksna i zahtjevna, za one koji vole duboku strategiju i zanimljive teme, Twilight Imperium: Fourth Edition nudi nevjerojatno iskustvo koje se ne smije propustiti. Sada je vrijeme da preuzmete kontrolu nad svojom frakcijom i zasjednete na prijestolje Mecatol Rexa!

Twilight Imperium: Fourth Edition Društvena Igra

Through the Ages: A New Story of Civilization • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Kada je riječ o ekonomskim društvenim igrama za odrasle, jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih je “Through the Ages: A New Story of Civilization”. Ova igra objavljena 2015. godine od strane Czech Games Edition prava je poslastica za ljubitelje strategijskih igara. Unutar žanra strategijskih igara, “Through the Ages” se ističe kompleksnošću i dubinom. Sa svojom izvrsnom prosječnom ocjenom i pozitivnim recenzijama, ova igra nam je odabrana za našu listu ekonomskih društvenih igara za odrasle.

“Through the Ages: A New Story of Civilization” je igra u kojoj svaki igrač gradi vlastitu civilizaciju kroz pažljivo upravljanje resursima, otkrivanje novih tehnologija, izbor pravih vođa, izgradnju čuda i održavanje snažne vojne sile. Slabost u bilo kojem području može biti iskorištena od strane protivnika. Igra se odvija kroz različite epohe, počevši od antičkog doba pa sve do modernog doba.

Jedan od ključnih mehanizama u “Through the Ages” je biranje karti. Tehnologije, čuda i vođe postaju lakše dostupni što su duže u igri. Da biste koristili određenu tehnologiju, morate imati dovoljno znanosti da je otkrijete, dovoljno hrane za stvaranje populacije koja će je koristiti i dovoljno resursa (rudarstva) za izgradnju zgrade koju će koristiti. Dok balansirate resurse potrebne za napredovanje svoje tehnologije, također morate izgraditi vojsku. Vojna sila se gradi na isti način kao i civilne zgrade. Igrači koji imaju slabu vojnu silu bit će plijen drugih igrača. Igra nema mape, pa ne možete izgubiti teritorij, ali igrači s jačom vojskom će vam oduzeti resurse, znanost, ubiti vođe, uzeti populaciju ili kulturu. Vrlo je teško pobijediti sa velikom vojnom silom, ali vrlo lako izgubiti zbog slabe.

Pobjeda se postiže kada igračeva nacija ima najviše kulture na kraju modernog doba. Zahvaljujući svojoj dubini i izazovima koje pruža, “Through the Ages: A New Story of Civilization” je odličan izbor za sve ljubitelje kompleksnih strateških igara koje se bave ekonomijom i građenjem civilizacija.

Through the Ages: A New Story of Civilization Društvena Igra

Scythe • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 90-115 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Scythe je jedna od najomiljenijih društvenih igara objavljenih 2016. godine koja će nesumnjivo zadovoljiti ljubitelje ekonomskih društvenih igara. Ova igra visoke kompleksnosti iz domena strategijskih igara pruža igračima nevjerojatno dubok gameplay i zahtjeva sposobnost planiranja i taktiziranja. S obzirom na visoke ocjene i pozitivne recenzije ove igre, Scythe je nezaobilazan izbor za sve odrasle ljubitelje društvenih igara.

Smještena u alternativnu povijest 1920-ih godina, Scythe je igra sa izgradnjom motorike koja se odvija u vrijeme obnove Europe nakon Prvoga svjetskog rata. Svaki igrač preuzima ulogu lika iz jedne od pet frakcija Istočne Europe, koji se bore za ostvarenje svojih ciljeva i posjedovanje teritorija oko misteriozne tvornice. Tijekom svojih poteza, igrači će osvajati teritorije, zapošljavati nove regrute, prikupljati resurse, izgrađivati strukture te aktivirati ogromne mehe. Svaki igrač započinje igru s različitim resursima i ciljem, što pridonosi jedinstvenosti svake frakcije.

Ono što izdvaja Scythe od drugih igara ovog žanra je gotovo potpuna kontrola igrača nad vlastitom sudbinom. Osim tajnog cilja svakog igrača, ova igra ima vrlo malo slučajnih faktora. Lokacije kojima će igrači međusobno interagirati definirane su putem “susreta” kartica, gdje svaki igrač može odabrati najbolju opciju za sebe. Borba također ovisi o izborima igrača, a ne o sreći ili slučajnosti.

Scythe koristi pojednostavljen mehanizam biranja akcija kako bi igrači imali dinamičnu igru bez rundi ili faza. Iako igrači mogu ostvariti izravne sukobe, ne postoji eliminacija igrača. Svaki dio igre ima elemente izgradnje motora, gdje igrači mogu nadograditi svoje akcije, izgraditi strukture koje poboljšavaju njihovu poziciju na mapi, zaposliti nove regrute za nadogradnju sposobnosti, aktivirati mehe kako bi odbili suparnike i proširiti svoje granice kako bi prikupili veću količinu resursa. Ovi elementi izgradnje motora stvaraju osjećaj napretka i kontinuiranog razvoja tijekom cijele igre.

Scythe je napeta, dinamična i izazovna igra koja će testirati vaše strategijske vještine. Kao ekonomska društvena igra za odrasle, Scythe je odličan izbor jer kombinira raznolikost i dubinu igre s visokom ocjenom zadovoljstva igrača. Sa svojom temom smještenom u alternativnu povijest, raznolikim mehanikama i impresivnim dizajnom, Scythe je definitivno igra koju trebate isprobati!

Scythe Društvena Igra

Brass: Lancashire • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Brass: Lancashire je ekonomska strategijska igra koja nas vodi na putovanje kroz vreme, u period industrijske revolucije u Lancashiru. U ovoj igri preuzimate ulogu vlasnika vunenih tvornica te se natječete s drugim igračima za dominantnost na tržištu. Cilj igre je razvijati, graditi i uspostaviti vlastite industrije i mreže kako biste iskoristili potražnju za željezom, ugljenom i pamukom. Brass: Lancashire je izuzetno kompleksan i zahtjevan i stoga je odabran kao jedna od top ekonomskih društvenih igara za odrasle.

Ova igra bazirana na strategiji sadrži više mehanika koje doprinose njezinoj dubini i taktičkim odlukama. Veći dio igre provest ćete razmišljajući o pravilnom upravljanju novcem, razvoju industrija, stvaranju mreža i izgradnji transporta. Igrači će morati planirati svoje poteze unaprijed i pravovremeno iskoristiti svoje kartice kako bi postigli najbolje rezultate. Pobjeda se ostvaruje stjecanjem pobjedničkih bodova na kraju svake polovice igre, što dodaje element strateškog planiranja i optimizacije resursa.

Brass: Lancashire se ističe u kategoriji ekonomskih igara za odrasle zbog svoje složenosti, duboke tematike i strategije koja je potrebna da bi se postigao uspjeh. Ova igra pruža zanimljivo iskustvo za sve ljubitelje dugih i intelektualno izazovnih igara. Bez sumnje je odličan izbor za one koji vole dublje, kompleksnije i taktički zahtjevnije igre.

Brass: Lancashire Društvena Igra

Barrage • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Barrage je jedna od najpoznatijih ekonomskih društvenih igara objavljenih 2019. godine od strane Cranio Creations. Ova strateška igra namijenjena je 1-4 igrača, a trajanje partije se kreće od 60 do 120 minuta. Sa svojim visokim nivoom kompleksnosti, Barrage je idealan izbor za iskusne igrače koji uživaju u dubokim strategijama. Igra se smješta u distopijske 1930-e godine, gdje je industrijska revolucija dovela do eksploatacije fosilnih resursa do same granice. Jedinu svjetsku jezgru koja može zadovoljiti želju za moći ogromnih mašina i napretkom inženjerstva jeste neograničena snaga hidroelektrane energije koju pružaju rijeke.

Kao igrači, preuzimate ulogu predstavnika jedne od četiri međunarodne kompanije. Vaš cilj je izgraditi veličanstvene brane, povećavajući njihovu kapacitet za pohranu, a zatim iskoristiti potencijalnu snagu kroz pritisne tunele povezane sa energetskim turbinama vaših elektrana. Uzbudljivo je to da Barrage posjeduje dva inovativna i izazovna mehanizma. Prvi je da igrači moraju pažljivo planirati svoje akcije i rukovati svojom opremom, jer se njihovi akcioni tokeni i resursi čuvaju na građevinskom kolu. Tek nakon punog okretaja točka građevine, igračima će ti resursi i akcije ponovno biti na raspolaganju. Drugi mehanizam je da tok vode na prikazanim rijekama ​​na ploči predstavlja zajednički i osporavani resurs. Igrači moraju presretati i pohranjivati ​​što više vode, graditi brane (brane koje se grade nizvodno su skupe, ali mogu blokirati dio vode prije nego što dosegne brane nizvodno), povećavati brane kako bi povećali kapacitet, te graditi duge tunele za usmjeravanje vode ka svojim elektranama. Voda se nikada ne konzumira – koristi se samo za proizvodnju energije – već se vraća u rijeke. Zato je važno strategijski smjestiti brane kako biste povratili vodu preusmjerenu od strane vas i drugih igrača.

Kroz pet krugova, igrači moraju zadovoljiti energetske zahtjeve koje predstavlja zajednička kompetitivna energetska staza, i ispuniti specifične zahtjeve ličnih ugovora. Istovremeno, postavljanjem ograničenog broja inženjera, pokušat će unaprijediti svoje mašine kako bi stekli nove i efikasnije građevinske akcije, te izgraditi i aktivirati posebne zgrade sa jedinstvenim efektima kako bi preusmjerili svoju vlastitu razvojnu strategiju. Barrage je igra koja privlači svojom kompleksnošću, dubokom strategijom i jedinstvenim mehanizmima. Objedinjuje elemente ekonomije, industrije i zaštite okoliša na jedinstven način, što je čini izvrsnim izborom za ovu listu ekonomskih društvenih igara za odrasle.

Barrage Društvena Igra
Leo Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!