Najbolje jeftine strateške društvene igre

U potrazi ste za jeftinim strateškim društvenim igrama? Onda ste na pravom mjestu! U ovom blogu istražit ćemo najbolje jeftine strateške društvene igre koje će vam pružiti satove zabave i izazova, bez da prazne vaš novčanik.
Bez obzira jeste li iskusni strateg ili tek ulazite u svijet društvenih igara, pripremite se za uzbudljivo putovanje kroz najbolje jeftine strateške igre koje su osvojile srca mnogih igrača diljem svijeta!

Sadržaj

Terraforming Mars • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Terraforming Mars je izvanredna igra koja će oduševiti ljubitelje strategija i znanstvene fantastike. Ova igra, objavljena 2016. godine od strane FryxGames, postala je jedan od najpopularnijih izbora među igračima. Dobro je ocijenjena od strane fanova i kritičara, a kompleksnost igre je umjerena. S obzirom na to da je naša tema jeftine strateške društvene igre, Terraforming Mars je izniman izbor koji pruža vrijednost za vaš novac.

U Terraforming Mars, igrači preuzimaju ulogu korporacija koje surađuju u procesu preoblikovanja Marsa kako bi ga učinili naseljivim. Kroz igru, igrači prikupljaju jedinstvene projektne kartice koje predstavljaju razne projekte, poput unošenja biljnog života ili životinja, izgradnje gradova, rudarenja mjeseca Jupitera itd. Kupovina i korištenje ovih projektnih kartica omogućuje igračima da stječu trenutne bonuse i povećavaju svoju proizvodnju resursa. Osim toga, igra nudi različite načine za osvajanje bodova, poput napredovanja infrastrukture čovječanstva u svemirnom sustavu.

Terraforming Mars je igra dubokih strategijskih elemenata, ali je istovremeno pristupačna igračima svih razina iskustva. Svi igrači imaju početne resurse i ocjenu za preoblikovanje (Terraform Rating), koja se povećava kada se povećaju globalni parametri poput temperature, kisika i pokrivenosti oceana. Uz to, igra nudi mogućnost stvaranja svojih strategija kako bi se postigao najbolji rezultat. Igrači trebaju pažljivo birati projektnu karticu koju će kupiti i upotrijebiti, kako bi maksimizirali svoju proizvodnju i stvorili najveći utjecaj na proces preoblikovanja Marsa.

Ono što ovu igru čini izvrsnim izborom za našu temu jeftinih strateških društvenih igara su njezine beskrajne mogućnosti za razvoj i napredak. Sa svojim varijabilnim projektima i otvorenim mehanizmima igre, Terraforming Mars pruža dugotrajan i bogat doživljaj za vrijeme igre. Ova igra će vas držati zainteresiranima, izazvati vaše strategijske vještine te vam omogućiti da iskažete svoju kreativnost u formiranju preoblika Marsa.

Terraforming Mars Društvena Igra

Dune: Imperium • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dune: Imperium je jedna od najpoznatijih igara objavljenih 2020. godine od strane Dire Wolfa. Ova igra pruža izuzetno uzbudljivo iskustvo za 1 do 4 igrača, s trajanjem partije od 60 do 120 minuta. Sa svojim mehanikama igre kao što su Card Play Conflict Resolution, Deck, Bag, and Pool Building, Delayed Purchase, Force Commitment, Increase Value of Unchosen Resources, Multi-Use Cards, ova strateška društvena igra definitivno spada u vrhunski izbor za ljubitelje strategija.

Dune: Imperium je inspiriran elementima i likovima iz kultnog Dune serijala – kako filmske adaptacije studija Legendary Pictures, tako i književnog nasljeđa Franka Herberta, Briana Herberta i Kevina J. Andersona. Smjestite se u ulogu vođe jedne od Velikih Kuća Landsraada, podignite svoju zastavu i okupite svoje snage i špijune. Rat je na pomolu, a središnje mjesto sukoba je nijemi planet Arrakis, poznat i kao Dina.

Ono što čini Dune: Imperium posebnom je kombinacija deck-buildinga i klasičnog radničkog smještaja. Svaki igrač započinje s jedinstvenom karticom vođe i istim skupom karata kao i protivnici. Tijekom igre, kroz skupljanje karata i nadograđivanje svog špila, oblikujete svoje snage i slabosti. Karakteristike vašeg špila utječu na vašu strategiju, bilo da postajete jači vojnici i možete rasporediti više trupa od protivnika, ili stječete karte koje vam daju prednost s četiri političke frakcije zastupljene u igri: car, Društvo međuzvjezdne plovidbe, Bene Gesserit i Fremen.

Ukoliko ste igrali deck-building igre, primijetit ćete da se Dune: Imperium igra malo drugačije. Naime, ne igrate cijeli špil u jednom potezu, već svaku rundu izvlačite ruku karata na početku i naizmjence sa ostalim igračima koristite jednog vođu (igrate jednu kartu i šaljete jednog vođu na igraću ploču). Kada dođe vaš red, a nemate više vođa za postavljanje, ulazite u fazu otkrivanja, gdje će vam preostale karte pružiti mogućnosti za uvjeravanje i borbu. Uvjeravanje vam omogućuje stjecanje novih karata, dok vam borba sačinjena od mačeva donosi mogućnost osvajanja nagrada prikazanih na otkrivenoj karti sukoba.

U igri sa stilu Dune: Imperium bitno je poraziti protivnike u borbi, pametno se kretati među političkim frakcijama i stjecati dragocjene karte. Tko kontrolira začin, kontrolira sudbinu Velikih kuća! Sa svojom originalnom kombinacijom mehanika i bogatim tematskim svijetom, Dune: Imperium je bez sumnje zasluženo na našem popisu jeftinih strateških društvenih igara.

Dune: Imperium Društvena Igra

7 Wonders Duel • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
7 Wonders Duel je izuzetna igra, idealna za sve ljubitelje strategija koji žele uživati u slaganju civilizacije i gradnji čuda. Ova igra je posebna jer je isključivo namijenjena za dvoje igrača, što je rijetkost među društvenim igrama. Igrači ne odabiraju karte istovremeno, već biraju iz postavljenog reda karata koje su okrenute licem prema dolje ili prema gore. Važno je dobro procijeniti trenutak i iskoristiti bonuse koji omogućavaju brz izbor druge karte. Svaka karta koju dobijete može se koristiti za gradnju, prodaju za novčiće ili za izgradnju čuda. Igrači počinju s četiri čuda, a izgradnja čuda donosi posebne sposobnosti. Kako se igra razvija, igrači mogu kupovati resurse ili skupljati karte koje im osiguravaju resurse za kasniju gradnju. Ovo je ključno jer povećanje vlastitih resursa istovremeno povećava cijenu za protivnika. 7 Wonders Duel nudi nekoliko načina da osvojite igru – osvajanjem vojnih bodova, postizanjem znanstvene dominacije ili osvajanjem najvećeg broja bodova na kraju igre. Ova igra je pouzdana i nije slučajnost da je stekla veliku popularnost i dobar rejting među igračima.

7 Wonders Duel Društvena Igra

Race for the Galaxy • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Jedna od jeftinih strategijskih društvenih igara koju definitivno treba spomenuti je “Race for the Galaxy”. Ova igra, objavljena 2007. godine od strane Rio Grande Games, izvrsna je opcija za sve ljubitelje strategija i znanstvene fantastike. Može se igrati u skupinama od 2 do 4 igrača, a sami mečevi traju između 30 do 60 minuta. “Race for the Galaxy” kombinira nekoliko mehanika uključujući pratnju, upravljanje rukom, prihod, tržište, višekratnu upotrebu karata i zbirku setova. Zbog svoje srednje razine kompleksnosti, ova igra je pogodna i za iskusne igrače i za one koji su tek početnici u svijetu društvenih igara.

U “Race for the Galaxy”, igrači grade galaktičke civilizacije igrajući karte koje predstavljaju svjetove ili tehničke i društvene razvoje. Neki svjetovi omogućuju igračima proizvodnju dobara, koja se mogu kasnije upotrijebiti za dobivanje dodatnih karata ili bodova za pobjedu kada su odgovarajuće tehnologije dostupne. Ove mogućnosti uglavnom pružaju razvoji i svjetovi koji nisu sposobni za proizvodnju, ali napredniji svjetovi za proizvodnju također pružaju ove bonuse.

Na početku svakog kruga, igrači tajno i istovremeno odabiraju jednu od sedam uloga koje odgovaraju rasponu faza kroz koje krug napreduje. Odabirom uloge, igrači aktiviraju tu fazu za taj krug, dajući svakom igraču priliku da izvrši akciju koja je tipična za tu fazu. Primjerice, ako jedan igrač odabere ulogu “naseljavanja”, svaki igrač ima priliku naseliti jedan od planeta iz svoje ruke. Međutim, igrač koji je odabrao ulogu dobiva bonus koji se odnosi samo na njega. No, bonuse je moguće steći i putem razvoja, pa morate biti svjesni kada drugi igrači također iskoriste vaš izbor uloge.

“Race for the Galaxy” je igra koja uključuje različite strategije i donosi izazovnu i zanimljivu igraću mehaniku. Njena popularnost među ljubiteljima društvenih igara i pozitivne ocjene govore o kvaliteti ove igre. Sve ove karakteristike čine ju izvrsnim izborom za jeftinu strategijsku društvenu igru koju svakako vrijedi isprobati.

Race for the Galaxy Društvena Igra

Star Realms • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Star Realms je izvanredna igra koju jednostavno morate isprobati ako ste ljubitelj strategija, a ujedno želite nešto jeftiniju opciju. Ova igra je brza, zabavna i napeta, te se odvija u svemirskom okruženju. Star Realms kombinira klasičnu mehaniku izgradnje špila karata s interaktivnosti i taktičkim nadmetanjem. Kao igrač, koristit ćete svoje trgovinske resurse kako biste stekli nove brodove i baze, te ih iskoristili za generiranje napada na protivnika. Cilj je smanjiti protivnikovu moć i pobijediti. Sve to može biti postignuto u relativno kratkom vremenskom rasponu, što znači da nećete morati ulagati sate i sate u jednu partiju. Iz tog razloga, Star Realms je idealna igra za one koji vole strateške igre, ali nemaju previše vremena za dugo igranje.

Star Realms dobiva odlične ocjene od strane fanova i kritičara, a razina složenosti je pristupačna čak i za početnike u ovom žanru. Ne samo da je ova igra jeftina, već nudi i izniman broj mogućnosti za varijaciju, prilagođavajući se broju igrača. Dodatno, Star Realms izdvaja i svojim znanstveno-fantastičnim tematskim dizajnom, što ga čini atraktivnim izborom za sve fanove SF žanra. Sve u svemu, ova igra je izvrstan primjer kako strateške društvene igre ne moraju biti skupe da bi bile zabavne i izazovne.

Star Realms ima razne mehanike koje podupiru strategiju i interakciju među igračima. Ova igra kombinira deck-building s elementima borbe, omogućujući vam da odaberete najbolje poteze u skladu s vašim stilom igre.

Važna napomena je da ova igra ima jednostavna pravila koja se lako uče i brzo savladavaju. Čak i ako ste novi u svijetu strategija, nećete se osjećati izgubljeno. Jednom kada upoznate osnove igre, otkrit ćete kako igra ima mnoge taktičke točke odlučivanja koje će vas držati zainteresiranima. Hoćete li odabrati najbolju kartu samo za sebe ili ćete pokušati ometati protivnike? Hoćete li se usredotočiti na stvaranje jakog špila s preferirane frakcije ili ćete igrati više otvoreno s kartama iz različitih frakcija? Sve te odluke imaju svoje posljedice i otvaraju prostor za različite strategije.

Uz sve navedeno, Star Realms nudi iznimnu vrijednost za novac. Za relativno nisku cijenu, dobivate vrhunsku društvenu igru koja će vam pružiti sate zabave. Njegova jednostavnost, taktička dubina i interaktivni elementi borbe čine ga izvrsnim izborom za sve ljubitelje strategija koji žele uživati u kratkim i intenzivnim igrama. Star Realms definitivno zaslužuje biti na listi jeftinih strategijskih društvenih igara.

Star Realms Društvena Igra
Leo Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!