Najbolje matematičke društvene igre

Uživajte u matematici na zabavan način uz matematičke društvene igre! Ove igre će vam pomoći da razvijete matematičke vještine, logiku i brzinu razmišljanja.
U ovom blogu istražit ćemo najzanimljivije matematičke društvene igre koje će vas izazvati i zabaviti. Bez obzira jeste li ljubitelj matematike ili želite poboljšati svoje matematičke vještine, pripremite se za izazove koji će vas držati zainteresiranima i potaknuti vas na razmišljanje izvan uobičajenih okvira!

Sadržaj

Turing Machine • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dobrodošli natrag, ljubitelji matematičkih društvenih igara! Danas vam predstavljam jednu malo poznatu igru koja će zasigurno zadovoljiti vaše želje za pronicljivim i taktičkim razmišljanjem. U pitanju je igra Turing Machine, izdana 2022. godine od strane izdavačke kuće Le Scorpion Masqué. Za 1 do 4 igrača, ova igra ima trajanje od 20 do 120 minuta. S obzirom na svoje mehanike, pripada podkategoriji strategijskih igara, dok su kategorije ovog zanimljivog naslova dedukcija, matematika te špijuni i tajni agenti.

Igra Turing Machine je dobila odlične ocjene od ljubitelja i kritičara te spada u kategoriju umjerene kompleksnosti. Ono što je posebno u vezi ove igre je njezina jedinstvena mehanika dedukcije, koja vas stavlja u ulogu tajnog agenta koji mora otkriti tajni kod prije ostalih igrača. Ova igra nudi jedinstveno iskustvo postavljanja pitanja proto-računalu koje radi bez električne energije ili bilo kakve tehnologije, otvarajući put novoj generaciji dedukcijskih igara.

Koja je zapravo svrha ove igre? Cilj je pronaći tajni kod prije drugih igrača, postavljajući namjerno smišljena pitanja računalu. Turing Machine koristi analogni kompjuter s jedinstvenim komponentama koje su napravljene od ranije neviđenih perforiranih kartica. Ova igra nudi više od sedam milijuna problema, s kombinacijama koje variraju od jednostavnih do izuzetno složenih, čineći gameplay praktički beskonačnim i izazovnim. Prilagođava se različitim razinama vještine i uvijek nudi nove izazove.

Osim originalnog kompetitivnog načina igranja, Turing Machine nudi mogućnost timskog rada ili igranje solo protiv same igre. To znači da možete udružiti snage s prijateljima ili se suočiti s izazovom sami kako biste pobijedili u ovoj napetoj mozgalici.

Spremni ste za intenzivno iskustvo cerebralne igre? Turing Machine će vas zasigurno oduševiti jedinstvenim izazovima dedukcije i matematičkih zagonetki koje će testirati granice vašeg uma. Ne propustite priliku da iskusite ovo remek-djelo i istražite fascinantan svijet Turingove mašine!

Turing Machine Društvena Igra

Leaving Earth • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 60-180 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Leaving Earth je igra koju vam donosim na ovoj listi matematičkih društvenih igara. Ova relativno nepoznata igra objavljena 2015. godine od strane The Lumenaris Group, Inc., pravo je remek-djelo uživljenja u svijet svemirske eksploatacije. Sa svojom složenom strategijom i rizičnim odlukama, Leaving Earth je postao obožavateljski favorit s izvrsnim ocjenama.

U ovoj igri, vaša je misija planiranje svemirskih putovanja i upravljanje rizikom. Svaka ekspedicija u svemiru može vam donijeti pobjedu, ali trebate pažljivo planirati svako putovanje kako biste pronašli najjeftiniji, najbrži i najsigurniji put do vašeg cilja. Međutim, nemojte predugo čekati, jer druga zemlja može dostići svoj cilj prije vas.

Na vašem potezu, ćete voditi istraživanja, graditi svemirske letjelice i uputiti se u svemir. Istraživanje uključuje kupnju napretka koji ima određene nedostatke, a zatim testiranje kako biste eliminirali te nedostatke. Za izgradnju letjelice, morate kupiti komponente i sastaviti ih u cjelinu. Za putovanje u svemiru, trebate trošiti rakete kako biste se kretali s jedne lokacije na drugu.

Leaving Earth je kombinacija matematičkih izračuna i znanstveno-fantastične tematike koja će vas zadržati satima igre. Ukoliko volite brojke, strategiju i istraživanje svemira, ova igra je savršen izbor za vas. Uživajte u kreiranju vlastitih svemirskih ekspedicija i postanite pobjednik u ovoj velikoj utrci za osvajanje svemira.

Leaving Earth Društvena Igra

The Shipwreck Arcana • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 10-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Između mnogih matematičkih društvenih igara, The Shipwreck Arcana je definitivno jedna od onih koje se ističu. Igra je relativno nepoznata, ali ima brojne obožavatelje i odlične recenzije. Objavljena je 2017. godine od strane Meromorph Games, a namijenjena je 2 do 5 igrača, s vremenom trajanja između 10 i 30 minuta. Pripada području strategijskih igara, s mehanikama poput ograničenja komunikacije, kooperativne igre, dedukcije, upravljanja rukama i oblikovanja uzoraka. Kategorije u koje se svrstava su kartaška igra, dedukcija, fantazija, matematika, brojevi te print & play.

The Shipwreck Arcana je kompaktna i suradnička igra koja zahtijeva dozu dedukcije, procjene i logike. U igri, vi i vaši saveznici ste zarobljeni u potopljenom svijetu, osuđeni na propast – ili ipak niste? S pomoću mističnog špila karata i zdrave doze logike, možete predvidjeti sudbinu jedni drugih i zajedno pobjeći bez posljedica.

Svaki igrač ima stalno mijenjajuću sudbinu jer izvlači numerirane pločice sudbine iz vreće. Odabirom koju sudbinu odričete se i na kojoj karti je igrate, možete pružiti dovoljno informacija svojim saveznicima kako bi identificirali sudbinu koju držite – što je važno jer aktivni igrač ne može komunicirati sa saveznicima tijekom svojeg poteza!

Svaka karta ima stroga pravila koja određuju koje sudbine na nju mogu biti igrane. Kako se sudbina stalno gomila, same karte blijede i postaju jednokratne sposobnosti koje pomažu igračima dok nove karte iz ciklusa ulaze iz špila.

Vještina u igri zahtijeva pažljivo doziranje moći, nagovještaja i rotaciju karata, uz posebnu pažnju ne samo na mjesto gdje su odigrane svaka sudbina, već važno je i gdje nisu.

Rotirajući aktivni igrač stvara različite dinamičke grupe svaki potez, sprečavajući jednog igrača da dominira igrom. Neiskusni igrači i dalje mogu koristiti fazu grupne dedukcije kako bi postavljali pitanja (koji to nisu aktivni igrači).

The Shipwreck Arcana je izuzetna igra za one koji vole matematičke izazove, logičko razmišljanje i suradnju. Njezina jednostavnost omogućuje svima da brzo usvoje pravila i uživaju u odličnoj dinamici igre. Zbog svoje naglaskanih mehanika na komunikaciju, dedukciju i upravljanje rukama te svojim jedinstvenim konceptom za predviđanje sudbine, ova igra zaslužuje svoje mjesto na popisu matematičkih društvenih igara.

The Shipwreck Arcana Društvena Igra

Qwixx • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 15-15 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Qwixx je manje poznata igra koja je objavljena 2012. godine od strane Nürnberger-Spielkarten-Verlag-a. Ova igra je namijenjena igračima od 2 do 5 i traje od 15 do 20 minuta. Pripada poddomeni obiteljskih društvenih igara i uključuje mehanike poput Binga, bacanja kockica i pisanja po papiru. Iz kategorija društvenih igara ističe se po kockicama, matematici i brojevima.
Qwixx je zanimljiva igra koja je zaradila dobre ocjene od svojih fanova i pregleda. Razina njene složenosti je jednostavna što je čini pristupačnom svima, bez obzira na dob ili iskustvo u društvenim igrama. Iako manje poznata u široj javnosti, Qwixx je definitivno jedna od onih igara koje zaslužuju da budu na našem popisu matematičkih društvenih igara.
Za razliku od standardnih društvenih igara, Qwixx je brza igra s kockicama u kojoj svi sudjeluju, bez obzira na redoslijed. Svaki igrač ima listu sa brojevima od 2 do 12 u crvenim i žutim redovima, te brojevima od 12 do 2 u zelenim i plavim redovima. Cilj igre je postići što više bodova tako da zaokružujete brojeve, ali možete označiti samo broj koji je desno od svih prethodno označenih brojeva u istom redu.
Tijekom poteza, aktivni igrač baca šest kockica: dvije bijele i po jednu u svaku od četiri navedene boje. Svaki igrač može odabrati da zaokruži zbroj dviju bijelih kockica u jednom od svojih četiri reda, a zatim aktivni igrač može odabrati da zaokruži zbroj jedne obojene kockice i jedne bijele kockice u redu iste boje kao ta kockica. Što više brojeva zaokružite u jednom redu, to će vam bodovi u tom redu biti veći. Međutim, ako zaboravite zaokružiti broj koji je na redu kada ste aktivni igrač, morat ćete zaokružiti jednu od četiri kaznene kutije na svojoj listi. Ako zaokružite broj 2 ili 12 u jednom redu i imate barem pet prethodno zaokruženih brojeva u tom redu, imate pravo i zaokružiti simbol lokota u tom redu, zaključavajući sve ostale igrače iz te boje.
Kada bilo koji igrač ima četiri zaokružene kaznene kutije ili se druga boja zaključa, igra se odmah završava. Igrači tada zbrajaju bodove za svaku boju, zbiraju ove vrijednosti, a zatim oduzimaju pet bodova za svaku zaokruženu kaznenu kutiju. Onaj tko ima najviše bodova pobjeđuje.
Qwixx je uzbuđujuća igra koja će vas držati zaokupljenima dok se natječete s drugim igračima. Njezine jednostavne mehanike omogućuju da se brzo razumijete pravila, ali istovremeno vam pružaju izazov kada morate donijeti trenutačne odluke kako biste postigli najbolje rezultate. Bilo da ste matematički entuzijast ili ne, Qwixx će vas očarati svojom jednostavnošću i zaraznim gameplayem. S obzirom na temu naše liste – matematičke društvene igre – Qwixx je definitivan izbor koji će vas zaokupiti i zabaviti svojim izazovima iz matematike.

Qwixx Društvena Igra

Sentient • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-60 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
“Sentient” je jedna matematička društvena igra koja je relativno nepoznata, ali zaslužuje svoje mjesto na ovom popisu matematičkih društvenih igara. Ova igra je objavljena 2017. godine od strane Renegade Game Studiosa, namijenjena je za 2 do 4 igrača i ima trajanje igre od 30 do 60 minuta. Pripada poddomeni strategijskih igara na ploči, te koristi mehanike poput “Area Majority / Influence”, bacanje kockica, otvoreno skupljanje i kolekciju setova. Kategorije igara koje obuhvaća su industrija i proizvodnja, matematika te znanstvena fantastika.

Igra je vrlo dobro ocijenjena od strane obožavatelja i kritičara, a razina kompleksnosti je jednostavna. U “Sentientu” igrači se suočavaju s izborom robota za programiranje u svojoj tvornici. Svaki dodani robot mijenja vaše pločice i privlači interes investitora za vašu kompaniju. S ciljem da efikasno programirate svoje robote i prikupite podršku investitora, gradite svoje najmoćnije postrojenje koje će biti ključno za uspjeh.

Igra “Sentient” predstavlja izazovni puzzle koji će oduševiti igrače. Svaki potez uključuje odabir dostupnog robota, dodavanje robota u tvornicu i odlučivanje kako podijeliti resurse između optimizacije robota i privlačenja investitora. Svaki prostor na pločici ima kockicu s obje strane koja će biti modificirana na temelju odabrane karte robota. Međutim, dodavanje još jednog susjednog robota sljedećeg poteza ponovno će modificirati kockice. Kockice na kraju runde određuju koliko su vaši roboti bili efikasno programirani i dodjeljuju vam različite bodove temeljene na brojevima kockica. Možda ćete sve savršeno razmisliti – sve dok zadnji robot koji odaberete ne promijeni susjedne kockice. Vaš plan može se raspršiti, a bodovi mogu lako biti izgubljeni zbog pogrešne odluke ili krivog odabira!

“Sentient” je igra koja kombinira matematiku i strategiju na uzbudljiv način. Njezina jednostavnost omogućuje svim igračima da uživaju u njezinim mehanikama, dok je istovremeno izazovna da pruža zadovoljstvo igračima koji vole kompleksne zagonetke. S obzirom na temu ovog članka o matematičkim društvenim igrama, “Sentient” se ističe kao dobar izbor zbog kombinacije matematike, strategije i manipulacije kockicama.

Sentient Društvena Igra
Marko Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!