Najbolje nove društvene igre za razmišljanje

U ovom blogu istražit ćemo najnovije društvene igre za razmišljanje koje će vas izazvati na intelektualnoj razini.
Ove igre su svježe i inovativne, pružajući vam nove izazove i mogućnosti za razmišljanje. Bez obzira jeste li iskusni igrač ili tek ulazite u svijet društvenih igara, naš popis će vam pružiti raznolike opcije koje će zadovoljiti vaše potrebe za izazovima i zabavom. Spremite se za satove razmišljanja, planiranja i taktiziranja dok istražujete najnovije društvene igre za razmišljanje.

Sadržaj

Wingspan Asia • Broj igrača: 1-2


 • Trajanje igre: 40-70 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Danas vam predstavljam igru koja će oduševiti ljubitelje društvenih igara koje iziskuju malo više razmišljanja. Wingspan Asia, nova igra iz 2022. godine, donosi nam poseban doživljaj igranja. Objavio ju je poznati izdavač Stonemaier Games, a namijenjena je za 1 do 2 igrača. Ova igra, koja pripada podžanru obiteljskih i strateških igara, pružit će vam nezaboravan doživljaj igranja u trajanju od 40 do 70 minuta.

Wingspan Asia vas vodi na putovanje kroz Aziju, istražujući bogatstvo ptica koje obitavaju na tom kontinentu. Osim što je samostalna igra za jednog ili dva igrača, Wingspan Asia je i ekspanzija originalne igre Wingspan koja otvara mogućnost kombiniranja karata iz svih Wingspan igara i ekspanzija. Izazovne bonus karte i razne vrste ptica pružaju nevjerojatnu raznolikost i strategiju tijekom igre.

Wingspan Asia je osvojila srca mnogih igrača diljem svijeta zahvaljujući svojoj kompleksnosti i nevjerojatno lijepoj ilustraciji. Ova igra nudi mogućnost donošenja važnih odluka, upravljanja resursima i prikupljanja setova karata. Zahvaljujući nizu različitih mehanika koje uključuje, poput bacanja kockica, upravljanja rukom karata i otvorenog izbora karata, Wingspan Asia je pravi izbor za sve ljubitelje društvenih igara koji uživaju u razmišljanju i planiranju svoje strategije.

Ne samo da će vas povezati s divljim svijetom ptica i pružiti vam obrazovno iskustvo o raznolikosti životinjskog svijeta, Wingspan Asia će vam pružiti nevjerojatne trenutke provedene u društvu vaših prijatelja ili obitelji. Zahvaljujući mogućnosti igranja solo, ali i u kooperativnom modu, ova igra će vam pružiti izazove koji će vam zasigurno dosaditi. Svestrano, zanimljivo i nevjerojatno lijepo dizajnirano, Wingspan Asia definitivno zaslužuje svoje mjesto među najboljim društvenim igrama za razmišljanje.

Wingspan Asia Društvena Igra

John Company: Second Edition • Broj igrača: 1-6


 • Trajanje igre: 90-240 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
John Company: Second Edition je relativno nepoznata igra koju je izdalo Wehrlegig Games 2022. godine. Ova igra namijenjena je 1 do 6 igrača, a trajanje partije može biti od 90 do 240 minuta. John Company: Second Edition spada u područje društvenih igara strategije i tema, a uključuje mehanike kao što su podmićivanje, bacanje kockica, pregovaranje, igranje na sreću, simulacija i glasanje. Kategorije društvenih igara koje obuhvaća su ekonomske, obrazovne, pregovaračke i političke. Ova igra je odlično ocijenjena od strane fanova i ima visoku razinu kompleksnosti.

John Company: Second Edition je igra u kojoj igrači preuzimaju uloge ambicioznih obitelji koje pokušavaju iskoristiti Britansku Istočnoindijsku kompaniju radi osobne koristi. Igra započinje početkom 18. stoljeća, kada Kompanija ima slabu poziciju na indijskom potkontinentu. Tijekom igre, Kompanija može postati najmoćnija i najopasnija korporacija na svijetu ili se urušiti pod teretom vlastite ambicije. Ova igra se bavi državnim trgovinskim monopolom, a igrači će zajedno voditi Kompaniju osiguravajući pozicije moći, pokušavajući usmjeriti sudbinu Kompanije na načine koji će imati koristi za njihove interese. Većina stvari u igri podložna je pregovorima. Igra se ne radi o bogatstvu, već o reputaciji. Igrači stječu pobjedničke bodove sudjelovanjem u London Seasonu kako bi osigurali prestiž i fasadne objekte.

Druga izdanja su temeljito revidirana i nisu samo ponovna tiskanja. Važno je napomenuti da ova igra brižno pristupa svojoj temi. Igra je namijenjena kao iskren prikaz institucije koja je bila jednako disfunkcionalna koliko i utjecajna. Stoga se igra bavi ključnim temama imperijalizma i globalizacije u 18. i 19. stoljeću, te kako su se te promjene odrazile na domaću politiku. Iz tog razloga, ova igra možda neće biti prikladna za sve igrače. Uvjerite se da svi u vašoj grupi pristaju na ovaj koncept prije početka igre.

John Company: Second Edition je složena i intrigantna igra koja nudi izazovno iskustvo svim ljubiteljima društvenih igara. Sa svojim jedinstvenim tematskim pristupom i složenim mehanikama, ova igra je odličan izbor za listu novih društvenih igara za razmišljanje.

John Company: Second Edition Društvena Igra

Hegemony: Lead Your Class to Victory • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 90-180 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Hegemony: Lead Your Class to Victory je relativno nepoznata igra iz 2023. godine koju je objavio Hegemonic Project Games. Ova strateška igra je namijenjena 2-4 igrača i traje od 90 do 180 minuta. Njene mehanike uključuju Akciju/Događaj, Upravljanje kartama, Simulaciju, Različite Moći Igrača i Glasovanje. Hegemony: Lead Your Class to Victory pripada poddomeni Društvenih igara pod nazivom Strategijske igre. Ona također spada u kategorije Ekonomski, Edukacijski i Politčkih igara.

Ova igra je jedna od najbolje ocijenjenih i obožavana je od strane fanova i kritičara. Nivo kompleksnosti je visok, što znači da će igrači biti izazvani i prepušteni dubljem razmišljanju tijekom igre. Hegemony: Lead Your Class to Victory ima dobro zasluženu reputaciju za svoju originalnost i inovativnost. Sada, zašto je ova igra na listi odabranih igara za razmišljanje?

Hegemony: Lead Your Class to Victory je igra koja kombinira politički i ekonomski aspekt sa taktičkom igrom karata. Igrači će se naći u ulozi različitih socio-ekonomskih grupa u fiktivnoj državi, kao što su radnička klasa, srednja klasa, kapitalisti i država. Svaka grupa ima svoje posebne ciljeve i način na koji moraju djelovati kako bi postigli pobjedu. Bit će potrebno donositi odluke o politikama kao što su oporezivanje, tržište rada, vanjska trgovina i mnoge druge, a vrlo je važno glasovati i koristiti svoj utjecaj kako bi se promijenile te politike.

Hegemony: Lead Your Class to Victory je igra koja je temeljena na stvarnim akademskim principima poput socijaldemokracije, neoliberalizma, nacionalizma i globalizma, što igračima omogućuje da vidjevaju njihovu primjenu u stvarnom svijetu kroz zanimljiv gameplay. Ova igra pruža igračima brojne načine kako postići hegemoniju i pobjedu, dok su istovremeno ograničeni sustavom politika. Ova slojevita igra zahtijeva pažljivo planiranje, strategijske akcije i političke manevre kako bi se ostvarili ciljevi svake grupe. Hegemony: Lead Your Class to Victory je bez sumnje igra koja će izazvati igrače i natjerati ih da koriste svaku svoju moć kako bi vodili svoju klasu do pobjede.

Hegemony: Lead Your Class to Victory Društvena Igra

Genotype: A Mendelian Genetics Game • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 45-90 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Genotype: A Mendelian Genetics Game je relativno nepoznata igra koja je izašla 2021. godine, a objavila ju je kompanija Genius Games. Ova igra nam dolazi iz područja strategijskih igara te je namijenjena 1 do 5 igrača. Vrijeme igranja je između 45 i 90 minuta. Genotype spada u područje društvenih igara koje zahtijevaju razmišljanje, a među njene mehanike spadaju ugovori, bacanje kockica, tržište, otvoreno biranje, sakupljanje setova i simulacija. Kategorije u koje se ova igra svrstava su kockice i edukativne igre.

Unatoč svojoj relativno nepoznatoj reputaciji, Genotype: A Mendelian Genetics Game je osvojio simpatije obožavatelja i ima izvrsne ocjene. Njegova umjerena razina kompleksnosti omogućuje igračima da uživaju u igri bez prevelikog napora.

Genotype: A Mendelian Genetics Game je igra koja vas stavlja u ulogu pomoćnika Gregora Mendela, poznatog augustinskog fratra koji je zaslužan za otkriće modernih genetika. Vaš je zadatak skupljati eksperimentalne podatke o graškama i kontrolirati nasljeđivanje ključnih osobina poput oblika sjemena, boje cvijeta, boje stabljike i visine biljke. Genotip biljke određuje njezinu dobivenost (fenotip). Odnos između genotipa i fenotipa te priroda genetskog nasljeđivanja temelji su Genotype: A Mendelian Genetics Game.

Tijekom igre, igrači dobivaju karte grašaka koje prikazuju skupine osobina koje žele proizvesti i sakupiti kako bi osvojili bodove, poput ružičastih cvjetova i velike visine. Svako bacanje kockica predstavlja uzgoj biljaka koji može rezultirati željenim osobinama. Nakon bacanja kockica, igrači naizmjence biraju kockice kako bi ispunili svoje karte grašaka ili napredovali u istraživanju. Dobivene osobine kockica temelje se na znanosti o Punnettovim kvadratima, koji pokazuju kako se geni roditelja kombiniraju i nasljeđuju. Igrajući na genima roditeljskih biljaka, igrači mogu utjecati na vjerojatnost dobivanja željenih osobina. Ispunjavanje karata grašaka pomoću biranja kockica glavni je način osvajanja bodova.

Igra se sastoji od 3 faze: postavljanje radnika, biranje kockica i nadogradnje.
1) Tijekom postavljanja radnika, igrači poduzimaju akcije kako bi dobili više karata biljaka, promijenili gene roditeljske biljke, vrtnju, istraživanje, stavili tvrdnje o fenotipu, sakupili nove alate ili čak se pozicionirali ispred drugih igrača za fazu biranja kockica na nekoliko načina.
2) Biranje kockica uključuje nekoliko zanimljivih koraka, uključujući mogućnost prvog odabira kockica, ali samo za jednu vrstu osobine (poput visine biljke), ili mogućnost odabira bilo koje kockice, ali tek nakon tih prvih odabira. Kockice De Novo Mutacije omogućuju igračima mijenjanje osobina drugih kockica ili dobivanje dodatnih istraživanja.
3) Faza nadogradnje omogućuje igračima trošenje istraživanja za dobivanje nadogradnji koje im omogućuju rad na više kartica biljaka, odabir više kockica svakog kruga ili dobivanje dodatnih radnika koji se mogu koristiti tijekom faze postavljanja radnika svakog kruga.

Igrači se trude uskladiti svoje karte grašaka s rezultatima biranja kockica i ispunjavaju karte radi osvajanja bodova. Ako su postavili oznaku fenotipa, zaradit će bonus bodove za svaku ispunjenu kartu koja se podudara s njihovom tvrdnjom. Nakon 5 krugova, igrač s najviše bodova pobjeđuje.

Genotype: A Mendelian Genetics Game je zanimljiva i edukativna igra koja kombinira strategiju s principima genetike. Izvrstan izbor za ljubitelje društvenih igara koji žele više izazova i razmišljanja tijekom igranja.

Genotype: A Mendelian Genetics Game Društvena Igra

Atiwa • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 30-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Ako ste u potrazi za novom društvenom igrom koja će ispuniti vaše večeri razmišljanjem i strategijom, onda je Atiwa prava igra za vas! Iako možda nije prepoznatljiva kao neke druge igre, Atiwa zaslužuje da se nađe na listi nove društvene igre za razmišljanje. Ova igra je izuzetno dobro ocijenjena od strane obožavatelja i kritičara, a njena srednja razina kompleksnosti čini je sklapanom za igrače svih nivoa iskustva.

Atiwa nas vodi u regiju jugoistočne Gane, u Africi, koju čine strmo obostrane planine sa uglavnom ravnim vrhovima. Ovdje se nalazi veliki dio zimzelenih šuma koje su dom za mnoge ugrožene vrste. Međutim, ove šume su ugrožene zbog ilegalne sječe i lova, ali i kopanja zlata i boksita. U susjednom gradu Kibi, gradonačelnik je napravio malu revoluciju tako što je pružio zaštitu velikom broju voćnih šišmiša u svom vrtu. Ovaj čovjek je prepoznao veliku vrijednost koju ovi životinje imaju u deforestiranim područjima naše planete. Voćni šišmiši rade deforestacijom tijekom dana i traže voćne stabla na udaljenosti do šezdeset milja. Kroz izmet rasprostiru sjemenke po velikim površinama dok putuju svojim domovima. Jedna kolonija od 150.000 voćnih šišmiša može obnoviti područje od do dvije tisuća jutara godišnje. Shvatili ste, Atiwa je igra koja vam pokazuje kolika je zapravo korist od voćnih šišmiša za okoliš. U ovoj igri, kao i gradonačelnik u Kibiju, vi ćete razumjeti kako su voćni šišmiši zapravo nevjerojatno korisne životinje, koje šire sjeme po velikim površinama zemlje. Vaš cilj je razviti malu zajednicu blizu Atiwa planinskog lanca, izgraditi domove za nove obitelji i podijeliti svoje znanje o negativnim učincima rudarstva te važnosti voćnih šišmiša za okoliš.
Atiwa je igra u kojoj ćete upravljati svojim resursima, razvijati nove zemlje i brinuti o svojoj zajednici. Cilj igre je pronaći optimalnu ravnotežu između potreba zajednice i očuvanja okoliša. Igra je dizajnirana za 1 do 4 igrača, s vremenom igranja od 30 do 120 minuta. Zahvaljujući njenim mehanikama, kao što su automatski rast resursa, bonusi na kraju igre i modularna ploča, igra nudi raznoliku i dinamičnu igračku doživljaj. Atiwa je idealna igra za one koji vole strategiju i razmišljanje, ali i za one koji se žele zabaviti i istovremeno naučiti nešto o okolišu i očuvanju prirode. Izuzetna ocjena ove igre i njena tematika čine je izvrsnim izborom za listu nove društvene igre za razmišljanje.

Atiwa Društvena Igra
Leo Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!