Najbolje nove ekonomske društvene igre

Želite li testirati svoje poslovne vještine? Ove nove ekonomske društvene igre su idealne za vas! U ovom blogu istražit ćemo najnovije igre koje će testirati vaše poslovne vještine, strategiju i donošenje ključnih odluka.
Bez obzira jeste li ljubitelj trgovanja, upravljanja resursima ili gradnje imperija, ove nove ekonomske društvene igre će vas oduševiti svojom kompleksnošću i izazovima. Pripremite se za nevjerojatno iskustvo i istražite svijet novih ekonomskih društvenih igara!

Sadržaj

Ark Nova • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Ark Nova je izuzetno popularna igra iz 2021. godine, koju je objavio Feuerland Spiele. Ova igra, koja je namijenjena 1 do 4 igrača, pripada podkategoriji društvenih igara nazvanoj Strategija. Iako je vrijeme igranja ove igre relativno dugo – 90 do 150 minuta, vrijedi svake minute provedene za stolom. Ark Nova je osvojila srca brojnih igrača i kritičara, te je jedna od najbolje ocijenjenih igara svih vremena.

Ark Nova je izvrsna opcija za listu nove ekonomske društvene igre jer nudi izuzetno složen gameplay koji će zadovoljiti i najzahtjevnije igrače. U ovoj igri, igrači će imati zadatak planirati i dizajnirati moderni zoološki vrt koji se temelji na znanstvenom upravljanju. Cilj je stvoriti najuspješniji zoološki vrt, izgrađujući ograde, smještajući životinje i podržavajući projekte zaštite prirode diljem svijeta. Osim toga, igra nudi i različite mehanike koje će dodatno obogatiti iskustvo igre. Na primjer, igrači će koristiti sistem upravljanja rukama, otvoreno biranje i pločice u obliku šesterokuta.

Jedan od nevjerojatnih aspekata Ark Nove su i specifične akcijske kartice koje su na raspolaganju svakom igraču. Svaka kartica ima svoju snagu, ovisno o tome gdje je trenutno smještena. Ove kartice omogućuju igračima da izgrade standardne ili posebne ograde, kioske i paviljone, dodaju životinje u svoj zoološki vrt, obavljaju različite zadatke putem udruženja i mnogo više.

Glavna komponenta ove igre su kartice koje prikazuju različite životinje, specijalne ograde i projekte zaštite prirode, svaka s posebnom sposobnošću. Ove kartice igračima omogućuju da povećaju atraktivnost i znanstveni ugled svog zoološkog vrta, ali i da skupljaju bodove zaštite prirode. S ukupno 255 različitih kartica, Ark Nova pruža bogato iskustvo koje nudi mnogo mogućnosti za strategiju i planiranje.

Ark Nova je iznimno kvalitetna igra koja je postala popularna zbog svog složenog gameplaya i zanimljive kombinacije ekonomskih i ekoloških elemenata. To je igra koju ljubitelji društvenih igara trebaju imati u svojoj kolekciji, a zahvaljujući visokoj ocjeni ove igre, sigurno neće razočarati.

Ark Nova Društvena Igra

Great Western Trail (Second Edition) • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 75-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Great Western Trail (Second Edition) je manje poznata igra objavljena 2021. godine od strane eggertspiele-a. Ova ekonomska društvena igra iz igračima pruža priliku da se okušaju kao rančeri u 19. stoljeću Amerike. Glavni cilj igre je čuvati i voditi stado goveda kroz poznatu stazu prema Kansas Cityju, gdje će biti poslana vlakom. No, putovanje do odredišta nije jednostavno, jer će igračima biti potrebno mudro korištenje raznih zgrada i njihovih funkcija kako bi ostvarili najbolji rezultat. Uz to, unajmljivanje sposobnog osoblja kao što su kauboji, majstori i inženjeri, bit će ključno za uspješno savladavanje izazova na putu.

Great Western Trail (Second Edition) je strateška igra pogodna za 1-4 igrača, te u prosjeku traje od 75 do 150 minuta. Unatoč tome što je manje poznata, ova igra je dobila izuzetno pozitivne ocjene od fanova i kritičara, a njezina razina kompleksnosti je visoka, što je čini izazovnom i zanimljivom za iskusnije igrače.

Ova igra spada u poddomenu društvenih igara pod nazivom “Strategija” te uključuje nekoliko igračkih mehanizama koji doprinose njezinoj raznolikosti i dubini. Među tim mehanikama su izrada i upravljanje špilom karata, stvaranje i upravljanje vrećom u kojoj se nalaze resursi, upravljanje rukom kartica, posjedovanje i skupljanje setova resursa, te kretanje po stazi. S obzirom na temu igre – Američki Divlji Zapad i ekonomiju, te mehanike koje ima, s pravom se može svrstati među najbolje ekonomske društvene igre.

Great Western Trail (Second Edition) je izvrstan izbor za sve ljubitelje strategijskih igara koji uživaju u tematskim igrama s dubokim mehanizmima. Svojom kombinacijom ekonomije i strategije, ova igra će vam pružiti satima zabave dok pokušavate postati najuspješniji rančer. Unaprijeđeni vizualni identitet igre, uključujući nove slike i dva nova zdanja, čine ovu drugu verziju još privlačnijom. Solo način igre omogućuje i pojedinačno uživanje u ovom izazovnom putovanju kroz Divlji Zapad. Ukoliko tražite igru koja će izazvati vašu intelektualnu stranu, ali istovremeno i pružiti ugodne trenutke i dobru zabavu, Great Western Trail (Second Edition) je odličan izbor.

Great Western Trail (Second Edition) Društvena Igra

On Mars • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
U nove ekonomske društvene igre, jedna se ističe kao izvanredan izbor za sve ljubitelje igara s visokim stupnjem kompleksnosti. To je igra pod nazivom “On Mars”, koju je 2020. godine objavio Eagle-Gryphon Games. Ova strategijska igra namijenjena je za 1 do 4 igrača, sa vremenom igranja od 90 do 150 minuta.

“On Mars” je igra smještena u znanstveno-fantastični svemir u kojem je glavni cilj igrača postaviti i razviti najnapredniju koloniju na Marsu. Igrači će biti odgovorni za konstrukciju rudnika, generatore energije, izvlačenje vode, stvaranje zelenila, proizvodnju kisika i skloništa. Sve ove građevine ovise jedna o drugoj te su nužne za preživljavanje kolonije. Razumijevanje važnosti vode, zraka, energije i hrane ključno je za uspješan razvoj kolonije.

Tijekom igre, igrači će imati mogućnost obavljanja različitih akcija, ovisno o svojoj trenutnoj lokaciji na ploči. Ako su u orbiti, mogući su potezi poput preuzimanja planova, kupnje tehnologija te uzimanje potrepština iz skladišta. S druge strane, ako su na površini planeta, igrači mogu konstruirati zgrade, nadograđivati ih, angažirati znanstvenike i prihvatiti nove ugovore. Također, imat će mogućnost istraživanja površine planeta uz pomoć rovera.

Igrači će također moći sudjelovati u ispunjavanju misija tijekom igre. Kako bi pobijedili, morat će doprinijeti razvoju prve kolonije na Marsu. To se postiže osvajanjem bodova prilikom izvršavanja različitih zadataka. Kao i kod većine društvenih igara, najviše bodova osvojenih tijekom igre rezultira pobjedom.

“On Mars” je uistinu izvanredna ekonomska društvena igra koja će izazvati razmišljanje i strategiju kod svakog igrača. Ovo je nezaobilazan izbor za sve ljubitelje znanstvene fantastike i igara s visokim stupnjem kompleksnosti.

On Mars Društvena Igra

Kanban EV • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-180 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Kanban EV je manje poznata igra objavljena 2020. godine od strane Eagle-Gryphon Games. Ova igra spada u područje Strategijskih igara, a njena glavna tema je ekonomija i industrija/manufaktura. S obzirom na svoje kompleksnost, ova igra je osvojila velike pohvale fanova i kritičara. Kanban EV je namijenjen za 1 do 4 igrača, a vrijeme trajanja jedne partije može biti između 60 i 180 minuta.

U Kanban EV ćete biti zaduženi za proizvodnju električnih vozila. Zovu je i igra budućnosti, jer nas vodi u svijet automobilskog industrije koja se žari i pali oko električnih vozila (EV). Ove superiornije verzije vozila su efikasnije, ekološki prihvatljivije i jeftinije za održavanje. Uz to, evoluiraju učinkovitom brzinom zahvaljujući softverskim nadogradnjama koje stalno unapređuju njihove mogućnosti.

U igri Kanban EV, vi ste početnici u ovom poslu i pokušavate izboriti svoje mjesto u industriji. Vaš je zadatak upravljati dobavljačima i zalihama, osmišljavati inovativne dijelove automobila te se uhvatiti ukoštac s proizvodnom linijom kako biste povećali proizvodnju i impresionirali menadžera tvornice. Na raspolaganju su vam reciklažni centri i ograničene tvorničke zalihe koje će vam biti od velike koristi kada dobavljači ne isporučuju dovoljno.

Kanban EV je igra koja se fokusira na upravljanje resursima i vremenom te vam omogućava da budete na čelu cijelog proizvodnog pogona. Cilj je doseći tvorničke ciljeve i postići najvišu razinu napredovanja. Sakupljate bodove proizvodnje (PP) izvršavajući razne akcije tijekom igre, a igrač s najviše PP bodova na kraju je pobjednik.

Kanban EV je savršen izbor za ovu listu novih ekonomskih društvenih igara jer se fokusira na upravljanje resursima i ekonomijom, omogućavajući igračima da iskuse čari vođenja proizvodnje i ostvarivanja poslovnih ciljeva. Ova igra pruža duboku, zanimljivu i izazovnu igračku mehaniku koju će ljubitelji strategijskih igara sigurno cijeniti. Kanban EV je izvrstan primjer društvene igre koja uspijeva prenijeti kompleksnost i dinamiku poslovnog svijeta na stol.

Kanban EV Društvena Igra

Carnegie • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Carnegie je igra koja se temelji na životu Andrew Carnegiea, rođenim 1835. godine u Škotskoj. Carnegie i njegovi roditelji odselili su se u Sjedinjene Američke Države 1848. godine. Iako je započeo karijeru kao telegrafist, njegova uloga kao jednog od glavnih aktera u usponu američke čelične industrije učinila ga je jednim od najbogatijih ljudi na svijetu i ikonom američkog sna.

Andrew Carnegie bio je također dobročinitelj i filantrop. Nakon njegove smrti 1919. godine, više od 350 milijuna dolara njegova bogatstva bilo je namijenjeno različitim zakladama, dok je dodatnih 30 milijuna dolara donirano raznim dobrotvornim organizacijama. Njegove donacije stvorile su gotovo 2500 besplatnih javnih knjižnica koje nose njegovo ime: Carnegie knjižnice.

U toku igre, vi ćete regrutirati i upravljati zaposlenicima, proširiti svoj posao, ulagati u nekretnine, proizvoditi i prodavati proizvode te stvarati lanac transporta diljem Sjedinjenih Američkih Država. Možda ćete čak surađivati s važnim ličnostima tog doba. Možda ćete postati ugledan dobročinitelj koji doprinosi veličini svoje zemlje djelima i darežljivošću!

Carnegie se odvija kroz 20 rundi, a svaki igrač ima jedan potez po rundi. Na svakom potezu, aktivni igrač će odabrati jednu od četiri radnje koju će ostali igrači moći pratiti.

Cilj igre je izgraditi najprestižniju tvrtku, što je simbolizirano pobjedničkim bodovima.

Ova igra ekonomskih strategija pruža intenzivno iskustvo i izazov igračima. Carnegie kombinira različite mehanike poput povlačenja akcija, pomicanja po području, povezivanja, bonuse na kraju igre, praćenje i pomicanje po mreži. Zahvaljujući ovim mehanikama, igrači imaju širok spektar strategija koje mogu primijeniti. Carnegie je izvanredna opcija za igrače koji uživaju u kompleksnim igrama koje zahtijevaju dublje razmišljanje i planiranje.

Ova igra je odličan izbor za našu listu novih ekonomskih društvenih igara. Njena dubina, kompleksnost i mehanike daju igračima mogućnost da se urone u svijet poslovnog poduzetništva i izazovu sebe u izgradnji uspješne i prestižne tvrtke. Carnegie je definitivno igra koju treba istražiti za sve one koji vole igre strateških izazova.

Carnegie Društvena Igra

The Red Cathedral • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 80-80 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
U moru društvenih igara koje su izbacili na tržište Devir i Llama Dice, jedna se posebno ističe – The Red Cathedral. Ova manje poznata igra, objavljena 2020. godine, ubrzo je postala omiljena među ljubiteljima strategijskih igara. Ona je savršen izbor za našu listu najboljih ekonomskih društvenih igara, jer kombinira elemente područne većine, ugovora i bacanja kockica, nudeći igračima duboku i raznovrsnu strategiju igranja.

U ovoj igri, igrači preuzimaju uloge timova graditelja koji surađuju kako bi izgradili Katedralu Vaseljene u Moskvi po nalogu Ivana Groznog. No, samo će jedan tim uspjeti osvojiti naklonost cara. Tijekom igre, igrači imaju tri moguće akcije: dodjeljivanje dijela katedrale, slanje resursa za izgradnju i posjet ploči igre kako bi dobili dodatne resurse.

Svaki tim gradi svoje dijelove katedrale, a što više dijelova izgrade, to će više bodova osvojiti na kraju igre. Igrači također mogu slati resurse u dijelove katedrale koje su preuzeli. Kada dovrše svaki od tih dijelova, osvajaju nagrade u obliku novca i prestižnih bodova. Mogu čak postavljati ukrase na dovršene dijelove kako bi stekli još više priznanja od cara. Ali, trebaju biti oprezni jer kada bilo koji igrač dovrši šesti dio izgradnje, igra se završava.

Glavni mehanizam igre sastoji se od “rondela” – ikoničnog kružnog tragača resursa. Na tom tragaču igrači dobivaju različite vrste resursa potrebnih za završetak izgradnje katedrale. Osim toga, mogu se poslužiti udruženjima i profesionalcima kako bi iskoristili svoj posjet tržnici. Na centralnom rondelu, igrači odabiru kockicu koju žele koristiti i pomaknu se naprijed onoliko polja koliko je prikazano na vrhu kockice, kako bi dobili resurse navedene na polju koje odgovara kockici.

The Red Cathedral je vrlo pristupačna igra s obzirom na svoja pravila. Lako je razumjeti različite razine igre, ali istovremeno je vrlo zanimljiva i strategijski izazovna. Ona će oduševiti one igrače koji se više zanimaju za izazove koje pruža optimizacija strategije tijekom igre, nego za kompleksnost pravila. Iako je manje poznata, ova igra je posebno vrijedna pozornosti jer pruža izvrstan doživljaj gradnje katedrale uz stimulativnu ekonomsku mehaniku.

The Red Cathedral Društvena Igra

Splendor Duel • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Dragi ljubitelji društvenih igara, u današnjem članku predstavljamo vam Splendor Duel, jednu manje poznatu, ali izuzetno zanimljivu igru iz 2022. godine koju je objavila Space Cowboys. Ova igra za dva igrača pripada poddomeni strateških igara te se ističe svojim jednostavnim pravilima i brzim trajanjem od 30 minuta.

Splendor Duel je naslov koji je zaslužio mjesto na našem popisu zbog svoje teme ekonomije, koja je središnja tema današnjeg članka o novim ekonomskim društvenim igrama. Uz to, ova igra kombinira mehanike ugovora, otvorenog odabira, utrke i kolekcije setova karata kako bi igračima pružila raznoliko iskustvo.

Iako je Splendor Duel manje poznata igra, vjerujemo da će vas osvojiti svojom dinamikom, interaktivnošću i zanimljivim mogućnostima. Igra se temelji na uspješnici Splendoru, no donosi nove twistove i napredne mogućnosti, uključujući impresivne moći karata, posebne privilegije i borbu za rijetki pristup bisernicama.

Splendor Duel donosi zajedničku ploču koju dijele oba igrača, a cilj je osvojiti pobjedu kroz tri različita uvjeta. Kroz igru ćete morati skupljati gemove i bisere, kupovati karte te se suočiti s izazovima koje donose posebne moći karata, poticaji i dragocjene nagrade.

Iako Splendor Duel ima jednostavna pravila, igra nudi taktičke odluke koje morate donositi kako biste pobijedili protivničku “guildu”. Bilo da birate kartu koja će vam donijeti bonus, sklapate unosne ugovore ili se natječete za izvorne bisere, ova igra pruža obilje mogućnosti za strategiju i planiranje.

Uz povoljne ocjene i pozitivne recenzije, Splendor Duel se ističe kao izvrstan izbor za ljubitelje ekonomskih društvenih igara. Uz njega ćete doživjeti uzbudljivu utrku za pobjedom, osjetiti živost među suparnicima i osjetiti bogatstvo renesansnog razdoblja. Splendor Duel zaista zaslužuje svoje mjesto na našem popisu najboljih novih ekonomskih društvenih igara.

Splendor Duel Društvena Igra
Marko Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!