Najbolje nove tematske društvene igre

U svijetu novih tematskih društvenih igara, istražite najnovije trendove i inovacije koje ove igre donose.
Bez obzira jeste li ljubitelj fantastike, znanstvene fantastike, povijesti ili kriminalističkih priča, ove igre će vas oduševiti svojom svježinom i originalnošću. U ovom blogu otkrijte najnovije tematske društvene igre koje su osvojile srca mnogih igrača diljem svijeta. Spremite se za uzbudljive avanture, taktičke izazove i nevjerojatne priče koje će vas držati zainteresiranima i zabavljenima satima.

Sadržaj

Brass: Birmingham • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Brass: Birmingham je izvanredna tematska društvena igra koju je objavio Roxley 2018. godine. Ova igra je jedna od najbolje ocijenjenih igara među fanovima i recenzentima, a njena razina složenosti je visoka. Ova igra je odabrana za našu listu nove tematske društvene igre jer nudi izvanredno iskustvo i izazov za ljubitelje strateških igara.

Brass: Birmingham je ekonomska strategijska igra koja je nasljednik remek-djela Martina Wallacea iz 2007. godine, Brass. Igra se odvija tijekom industrijske revolucije u Birminghamu između 1770. i 1870. godine, gdje se natječu poduzetnici u izgradnji industrija i osnivanju mreže kako bi iskoristili niske i visoke tržišne potrebe.

U igri Brass: Birmingham, svaki igrač ima priliku obaviti dvije radnje svakog kruga kako bi razvijali svoje industrije i proširivali mrežu. Radnje uključuju izgradnju industrije, dodavanje željezničkih i kanalskih veza, povećanje vrijednosti industrije, prodaju proizvoda i preuzimanje kredita. Uz ove klasične radnje, igra Brass: Birmingham uvodi i šestu akciju pod nazivom “Istraživanje”, koja igračima omogućuje dobivanje posebnih kartica za lokaciju i industriju. Ova nova akcija pruža dodatnu strategijsku raznolikost i taktiku igračima.

Igra Brass: Birmingham igra se u dvije faze: kanalskoj eri (1770-1830) i eri željeznica (1830-1870). Cilj igre je osvojiti što više bodova. Pri kraju svake faze, boduje se vrijednost kanala, željeznica i postavljenih industrijskih pločica. Jedna od zanimljivosti ove igre je dinamično bodovanje kanala i željeznica. Neki industrijski objekti daju 0 ili čak 2 boda, što igračima omogućuje postizanje veće vrijednosti kanala u prvoj eri.

Brass: Birmingham također uvodi novi sustav prodaje putem trgovaca. Da biste prodali pamuk, keramiku ili proizvode, morate piti pivo kako biste “podmazali kotače industrije”. Pomažući trgovcima, igrači dobivaju razne povlastice. Ova nova mehanika stvara dodatnu složenost i zanimljivost u igri.

Zasigurno se može reći da je Brass: Birmingham izuzetno duboka i dinamična igra koja nudi igračima izazovno iskustvo i iznimno taktiziranje. Njegove tematske mehanike, visoka razina složenosti i strategijska dubina čine ga izvrsnim izborom za našu listu nove tematske društvene igre.

Brass: Birmingham Društvena Igra

Pandemic Legacy: Season 1 • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Pandemic Legacy: Season 1 je igra koju su mnogi nazvali revolucionarnom. Ova tematska društvena igra pruža intenzivno iskustvo igračima jer je koncipirana kao kampanja s pravom pričom, koja se odvija kroz 12-24 sesije, ovisno o uspjehu vaše grupe u igri. Početni dio igre vrlo je sličan osnovnoj igri Pandemic, u kojoj vaš tim specijalista za borbu protiv bolesti trči s vremenom kako bi putovao svijetom, liječio žarišta bolesti i istraživao lijekove za četiri epidemije prije nego što eskaliraju.

Tijekom svog poteza, igrač ima četiri akcije na raspolaganju. Može putovati po svijetu na različite načine, graditi istraživačke stanice, liječiti bolesti, trgovati kartama s drugim igračima ili pronaći lijek za bolest. Svaki igrač ima jedinstvenu ulogu s posebnim sposobnostima koje im pomažu u tim akcijama.

Nakon što igrač obavi svoje akcije, povlači dvije karte. Ove karte mogu uključivati ​​epidemijske karte koje će dodati nove kocke bolesti na ploču i mogu dovesti do epidemije koja širi bolesti još više. Epidemije također povećavaju paniku u gradu, što povećava cijenu putovanja do tog grada.

Svaki mjesec u igri imate dvije prilike da postignete ciljeve za taj mjesec. Ako uspijete, pobjeđujete i odmah prelazite na sljedeći mjesec. Ako ne uspijete, imate drugu priliku s više financiranja za korisne karte događanja.

Tijekom kampanje uvode se nove pravila i komponente. Ponekad ćete morati trajno mijenjati komponente igre, uključujući pisanje po karticama, trgovanje karticama i lijepljenje trajnih naljepnica na komponente. Vaši likovi mogu stjecati nove vještine ili negativne učinke. Lik može čak i izgubiti, što znači da je trajno izgubljen za igru. Ova evolucija igre kroz kampanju daje Pandemic Legacy: Season 1 poseban osjećaj autentičnosti i svježine svaki put kad je sagrade.

Pandemic Legacy: Season 1 je vrhunski izbor tematskih društvenih igara jer su njezina mehanika i gameplay vrlo dojmljivi. Velika doza suradnje i strategije u kombinaciji s evolucijom igre kroz kampanju osiguravaju igračima duboko iskustvo koje neće brzo zaboraviti.

Pandemic Legacy: Season 1 Društvena Igra

Gloomhaven • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven je jedna od najpoznatijih igara koja je objavljena 2017. godine od strane Cephalofair Games. Ova igra pripada području strategijskih igara s tematskim elementima. Osim toga, uključuje različite mehanike poput Akcijskog Reda, Preuzimanja Akcija, Kampanje/Karta Borbe, Koristiti Karte za Rješavanje Sukoba, Ograničenja Komunikacije i Kooperativne igre. Kategorije igre obuhvaćaju Avanturu, Istraživanje, Fantaziju, Borbu i Figurice.

Gloomhaven je postigao jedan od najboljih rejtinga od strane fanova i recenzenata, a razina kompleksnosti je visoka. Ova igra je jedinstvena po tome što igrači preuzimaju uloge lutajućih avanturista s vlastitim vještinama i razlozima za putovanje po ovom mračnom kutku svijeta. Igrajući zajedno iz nužde, igrači moraju očistiti prijeteće tamnice i zaboravljene ruševine. U procesu, nadograđivat će svoje vještine iskustvom i plijenom, otkrivati nova područja za istraživanje i pljačku te razvijati sve više i više razgranatu priču koju pokreću njihove odluke.

Gloomhaven je igra s postojanim i promjenjivim svijetom koja se najbolje igra tijekom više sesija. Nakon scenarija, igrači donose odluke o tome što dalje raditi, a to će odrediti kako priča napreduje, slično kao u knjigama “Odaberi svoju avanturu”. Igranje scenarija je suradnički događaj u kojem će igrači boriti se protiv automatskih čudovišta koristeći inovativni sustav karata za određivanje redoslijeda igranja i što igrač radi za svoj potez.

Svaki potez, igrač odabire dvije karte iz svog špila. Broj na vrhu karte određuje inicijativu igrača za taj krug. Svaka karta također ima gornju i donju akciju, a kad igrač dođe na red, igrač odlučuje hoće li koristiti gornju akciju jedne karte i donju akciju druge, ili obrnuto. Igrači moraju biti oprezni jer s vremenom trajno gube karte iz ruke. Ako previše dugo ostanu u jednoj tamnici, mogu završiti iscrpljeni i prisiljeni na povlačenje.

Gloomhaven nudi duboko i nagrađujuće iskustvo u kojem igrači razvijaju svoje taktičke vještine, istražuju svijet i sudjeluju u uzbudljivim pustolovinama. S obzirom na tematski kontekst i bogatstvo mehanika, Gloomhaven je odličan dodatak na ovaj popis nove tematske društvene igre.

Gloomhaven Društvena Igra

Ark Nova • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Vrhunske nove tematske društvene igre uvijek su dobrodošle u svijetu board gaminga, a jedna koja definitivno privlači pažnju je “Ark Nova”. Ova popularna igra, koju je Feuerland Spiele objavio 2021. godine, zadivljuje svojim iznimnim dizajnom i dubinom igre. “Ark Nova” je strategijska igra namijenjena 1 do 4 igrača, koja traje između 90 i 150 minuta, i pruža igračima izazovnu avanturu u kojoj će planirati i dizajnirati moderni zoološki vrt.

U ovoj igri, svaki igrač ima svoj set od pet akcijskih kartica. Snaga svake akcije ovisi o poziciji na kojoj se kartica trenutno nalazi. “Ark Nova” pruža igračima širok spektar mogućnosti – od izgradnje standardnih ili posebnih ograđenih prostora, kioska i paviljona, do smještaja životinja u svojem zoološkom vrtu i provođenja različitih zadataka udruga koju igrač kontrolira. Zahvaljujući posebnim sposobnostima dostupnim na 255 kartica koje predstavljaju životinje, stručnjake, posebne ograđene prostore i projekte očuvanja prirode, igrači mogu povećati privlačnost i znanstveni renome svog zoološkog vrta te sakupljati bodove za očuvanje.

“Ark Nova” je izuzetno hvaljena igra s visokom razinom kompleksnosti. Ovaj naslov se ističe među tematskim društvenim igrama baš zbog svoje jedinstvenosti. Nadamo se da će vam ova igra pružiti mnogo sati zabave i ispunjenih izazova. Pa zašto ne stvoriti vlastiti moderni zoološki vrt i postati vlasnik najuspješnijeg zoološkog kompleksa? “Ark Nova” je igra koja zasluženo nalazi svoje mjesto na ovom popisu najnovijih tematskih društvenih igara.

Ark Nova Društvena Igra

Twilight Imperium: Fourth Edition • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 240-480 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Twilight Imperium: Fourth Edition je igra koja se istaknula u svijetu društvenih igara, i to iz nekoliko razloga. Prvo, ova igra spada u kompleksnije strategijske igre, što znači da će pružiti izazov i iskusnijim igračima koji vole dublje strategije. Time Imperium: Fourth Edition nudi bogato iskustvo galaktičke osvete, u kojoj se igrači natječu za dominaciju kroz vojne snage, političke manevere i ekonomske pregovore. Svaka od sedamnaest frakcija nudi potpuno drugačije iskustvo igre, sa svojim jedinstvenim prednostima i strategijama.

Ono što čini Twilight Imperium izazovnim i nevjerojatno zanimljivim je činjenica da se svaka igra razlikuje od prethodne. Svaka nova galaktička era započinje s jedinstveno i strategijski postavljenim pločama, koje se konstruiraju iz 51 galaktičke pločice, koje sadrže razne planete, supernove, asteroidna polja i crvotočine. Stvaranje galaksije oko Mecatol Rexa, glavnog planeta, od presudne je važnosti za strategiju svakog igrača. Do vlastite dominacije, svaki će igrač morati pažljivo planirati kretanje flote, osvajanje novih planeta, trgovinu i često vođenje ratnih operacija.

Runda Twilight Imperium-a započinje odabirom jedne od osam strategijskih karata koje određuju redoslijed igrača i daju jedinstvenu strategijsku akciju vlasniku te karte. Ove karte igračima pružaju različite prednosti, kao što su dodatni žetoni za akciju ili mogućnost kontroliranja trgovine u cijeloj galaksiji. Nakon odabira karata, igrači se naizmjence kreću flotama, osvajaju nove planete, sudjeluju u trgovini i vojnim napadima. Na kraju svog poteza, igrači se okupljaju na Vijeću kako bi donijeli nove zakone i dogovore koji nepredvidivo mijenjaju tok igre.

Svaka runda igre donosi mogućnosti za osvajanje pobjedničkih bodova kroz ispunjene ciljeve. Ciljeve određuju deset javnih objektivnih karata koje se postavljaju na početku igre, a koje se postepeno otkrivaju s napretkom igre. Također, svaki igrač na početku igre odabire dvije tajne objektivne karte koje pružaju bodove dostupne samo vlasniku te karte. Ovi ciljevi mogu biti raznoliki: od istraživanja novih tehnologija do osvajanja teritorija susjednih frakcija. Tijekom igre, otkrivaju se nove javne objektivne karte i dijele nove tajne objektivne karte, što igračima pruža dinamične ciljeve tijekom cijele igre. Igra se nastavlja dok jedan igrač ne osvoji deset pobjedničkih bodova.

Twilight Imperium: Fourth Edition ima reputaciju jedne od najboljih igara u svijetu društvenih igara, važno je naglasiti da je ova igra idealna za tematske igre, jer se odvija u znanstveno-fantastičnom svemiru. Bogati detalji svijeta igre, raznolikost frakcija i strategija te dubina iskustva čine Twillight Imperium: Fourth Edition izvrsnim izborom za svakog ljubitelja tematskih društvenih igara.

Twilight Imperium: Fourth Edition Društvena Igra

Terraforming Mars • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Terraforming Mars je izvanredna tematska društvena igra koja će vas odvesti u daleku budućnost, u 24. stoljeće. U ovoj igri preuzimate ulogu korporacija koje surađuju u procesu terraformiranja planeta Marsa. No, unatoč suradnji, istovremeno se natječete za osvajanje bodova pobjede. Igra je objavljena 2016. godine od strane FryxGamesa i postala je iznimno popularna među fanovima društvenih igara. Terraforming Mars je strategijska igra koja pruža izazovne mehanike, ali s umjerenom razinom složenosti.

U ovoj igri ćete sakupljati jedinstvene projektna kartice koje predstavljaju razne aktivnosti u procesu terraformiranja Marsa. Možete izgraditi gradove, uvoditi biljni i životinjski svijet, razvijati industrije stakleničkih plinova i još mnogo toga. Kartice vam nude trenutne bonuse i povećanje proizvodnje različitih resursa. No, imajte na umu da su neke kartice dostupne tek kad se određeni globalni parametri poput temperature, kisika i pokrivenosti oceana dovoljno povećaju. Kupovina i igranje kartica zahtijeva mudre odluke jer je svaka kartica vrlo cijenjena.

Vaša osnovna dohodak i bodovi temelje se na vašem Terraform Ratingu, koji raste svaki put kada povećate jedan od tri globalna parametra. Vaša proizvodnja resursa kao što su MegaKrediti, Čelik, Titani, Biljke, Energija i Toplina, također igra važnu ulogu. Tijekom igre takmičit ćete se za najbolje lokacije za gradove, oceane i zelenilo. Osim toga, možete osvojiti razne Milestones i nagrade. Svaka runda se naziva “generacija” i sastoji se od nekoliko faza koje se izvršavaju redom.

Terraforming Mars je ispunjen taktikama, planiranjem i strategijama. Ima dugu trajnost s igračkim vremenom od 90 do 120 minuta. Ova igra je izvrsna opcija za ljubitelje strateških igara koji žele doživjeti emocionirajuće iskustvo terraformiranja Marsa. Zahvaljujući raznovrsnim mehanikama poput zatvaranja drafta, ugovora, zatvaranja, bonuse za kraj igre, upravljanja rukama i šestokutnoj mreži, Terraforming Mars nudi dinamičan i uzbudljiv gameplay. U ovoj igri ćete moći istražiti kategorije kao što su ekonomija, okoliš, industrija / proizvodnja, znanstvena fantastika, istraživanje svemira i izgradnja teritorija.

Terraforming Mars je igra koja vam omogućava putovanje na Mars i sudjelovanje u procesu terraformiranja. Sa svojim jedinstvenim tematskim konceptom i dubokim mehanikama, ova igra pruža izazov svim ljubiteljima strategije. Ukoliko ste zainteresirani za otkrivanje nove tematske društvene igre koja će vam pružiti satima zabave i natjecateljskih trenutaka, Terraforming Mars je savršen izbor za vas.

Terraforming Mars Društvena Igra

Gloomhaven: Jaws of the Lion • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 30-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven: Jaws of the Lion je nova i uzbudljiva tematska društvena igra koja će vas odvesti na avanturističko putovanje prepuno tajni i borbe. Ova igra je postala iznimno popularna među ljubiteljima društvenih igara i to s dobrim razlogom. Gloomhaven: Jaws of the Lion je nastavak poznate igre Gloomhaven, ali se radnja događa prije događaja u originalnoj igri.

Jedna od najvećih prednosti ove igre je što je namijenjena kako iskusnim igračima, tako i onima koji su tek ulazak u svijet društvenih igara. Za razliku od svoje prethodnice, Gloomhaven: Jaws of the Lion uklanja neke od zahtjevnih elemenata igre, poput organizacije kartonskih ploča i kompleksnih pravila. Umjesto toga, igrači se koriste samim knjižicom sa scenarijima za igranje, koja je bogato ilustrirana i pruža jedinstveni doživljaj svakog scenarija. Tu je i pet scenarija tutorijala koji će vam pomoći da se brže i jednostavnije upoznate s igrom.

Gloomhaven: Jaws of the Lion je tematska igra s naglaskom na strategiji. Igra se u kooperativnom stilu, što znači da ćete surađivati s drugim igračima kako biste ostvarili ciljeve i savladali izazove koje pred vama stoje. Ova igra vas vodi kroz uzbudljivu kampanju s 25 scenarija, dok istražujete slučaj misterioznih nestanaka unutar grada. Tko ili što stoji iza ovih nestanaka? Možete li otkriti istinu i riješiti misterij?

Gloomhaven: Jaws of the Lion je pravi izbor za sve ljubitelje avanturističkih igara koji žele doživjeti nevjerojatne pustolovine u svijetu fantazije. Ova igra pruža izazovne mehanike igre, raznovrsne opcije za razvoj likova, kao i mogućnost taktičkog planiranja i suradnje s drugim igračima. Bez obzira na to jeste li već iskusni igrač ili novi u svijetu društvenih igara, Gloomhaven: Jaws of the Lion će vam pružiti sate zabave i uzbudljivosti.

Gloomhaven: Jaws of the Lion Društvena Igra
Leo Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!