Najbolje nove tematske društvene igre

Jeste li spremni za avanturu? Onda su nove tematske društvene igre pravi izbor za vas! Ove igre će vas odvesti u svijet fantazije, znanstvene fantastike i avanture, gdje ćete se suočiti s izazovima, otkrivati tajne i donositi ključne odluke.
Bez obzira jeste li ljubitelj mitologije, svemira ili povijesnih događaja, naš popis najnovijih tematskih društvenih igara ima nešto za svakoga. Pripremite se za nevjerojatno putovanje koje će vas držati zainteresiranima i oduševljenima do samog kraja!

Sadržaj

Gloomhaven: Jaws of the Lion • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 30-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven: Jaws of the Lion je izuzetna tematska društvena igra koju ljubitelji i kritičari s oduševljenjem dočekuju. Ova igra, objavljena 2020. godine od strane Cephalofair Games, predstavlja samostalan naslov koji se dešava pre događaja iz originalnog Gloomhavena. Gloomhaven: Jaws of the Lion donosi nove likove, fascinantne artefakte i još uzbudljivije avanture koje će vas sigurno držati zakačenim za svoje stolice.

U ovoj igri, igrači će se suočiti s brojnim izazovima dok istražuju misteriozna nestajanja u gradu. Hoće li otkriti da su za to krivi Vermlingovi ili se iza svega krije nešto daleko zlokobnije? Svaka partija je uzbudljiva avantura u kojoj igrači trebaju dobro iskoristiti akcije koje imaju na raspolaganju i zajednički raditi kako bi se suprotstavili raznim izazovima.

Gloomhaven: Jaws of the Lion je igra koja je posebno prilagođena i namijenjena širem krugu igrača, nudeći jednostavnije pravilo i uvodnu lekciju s pet scenarija koja će novim igračima olakšati ulazak u svijet ove igre. Ovdje su izbačene i složene kartonske ploče, a umjesto njih koristi se sam knjižica scenarija, koja ima posebno izrađene ilustracije za svaki scenarij. Ova igra će vam pružiti nevjerojatno iskustvo, bez obzira na to jeste li već iskusni igrač ili ste tek početnik u svijetu društvenih igara.

Gloomhaven: Jaws of the Lion spada u kategoriju strategijskih društvenih igara, a na popisu donosi brojne mehanike koje će vas sigurno zadržati zadivljenima. Igrači će se susresti s konceptima poput akcijskog reda, povratka akcija, kampanje i vođenja borbi preko kartica, komunikacijskih ograničenja, zajedničke igre, kritičnih pogodaka i neuspjeha. Fantastični svijet pustolovine, istraživanja i mašte koji Gloomhaven: Jaws of the Lion pruža čini je nezaobilaznim izborom na listi novih tematskih društvenih igara.

Gloomhaven: Jaws of the Lion Društvena Igra

Pandemic Legacy: Season 0 • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 45-60 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Pandemic Legacy: Season 0 je manje poznata igra objavljena 2020. godine od strane Z-Man Games. Ova intrigantna igra smještena je u hladnoratovski period 1962. godine. U njoj igrači preuzimaju ulogu medicinskih diplomaca koji su regrutirani od strane CIA-e. Vaša misija je istražiti i spriječiti razvoj smrtonosnog novog sovjetskog biološkog oružja nazvanog “Projekt MEDUSA”. Kako biste to postigli, putujete svijetom koristeći pažljivo osmišljene aliasa kako biste se brzo kretali između savezničkih, neutralnih i sovjetskih gradova. Objektivi vaših misija uključuju neutralizaciju neprijateljskih agenata, stjecanje određenih meta i postavljanje drugih CIA agenata na lokacijama kako biste izvršili operacije bez problema. Kako budete uspješno obavljali zadatke tijekom dvanaest mjeseci, svaki uspjeh ili neuspjeh približit će vas istini.

Pandemic Legacy: Season 0 je igra iz kategorije tema špijuna/tajni agenti, što ga čini savršenim izborom za našu listu nove tematske društvene igre. Unutar ovog konteksta, ova igra pruža zanimljivo iskustvo obavijeno hladnoratovskom tajnom atmosferom. Iako može izgledati kompleksno, ocjene iz recenzija i veliki broj obožavatelja upućuju na to da je stupanj kompleksnosti umjeren. Pandemic Legacy: Season 0 kombinira nekoliko mehanika igre, uključujući bodove akcije, kooperativnu igru, upravljanje rukom, naslijeđenu igru i kretanje po bodovima.

Ono što ovu igru čini posebnom je da je dizajnirana kao prequel, što znači da nije potrebno da ste prethodno odigrali sezona 1 ili 2 Pandemic Legacy kako biste uživali u ovom hladnoratovskom špijunskom trileru. Svaka igra donosi nove karte, pravila i uvjete koji utječu na buduće partije. Igrači će razvijati aliasa s kojima će stjecati kontakte i druge resurse kako bi nesmetano izvodili svoje planove. CIA će, naravno, nadzirati i procjenjivati vaše performanse u terenu.

Uz dobre ocjene obožavatelja, Pandemic Legacy: Season 0 je kompetitivna igra koja će vas taktički izazvati i pružiti vam izvanredno iskustvo suradnje. Uspostavljanje strategije s vašim timom kako biste zaustavili prijetnju novog biološkog oružja svijetovnog značaja zapanjujuće donosi napetost i uzbuđenje. Bez obzira jeste li već obožavatelj Pandemic Legacy serijala ili tek ulazite u svijet tematskih društvenih igara, Pandemic Legacy: Season 0 nudi izuzetno uzbudljivo iskustvo za sve igrače željne akcije, taktike i suradnje.

Pandemic Legacy: Season 0 Društvena Igra

Sleeping Gods • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dobrodošli u svijet “Sleeping Gods”! Ovo je manje poznata igra, ali prava dragulj za ljubitelje tematskih društvenih igara. Objavljena je 2021. godine od strane Red Raven Games i osvojila je srca igrača svojim izvanrednim dizajnom. Ova igra je prava avantura za 1 do 4 igrača, s trajanjem igre od 60 do 120 minuta.

“Sleeping Gods” donosi dašak misterije i fantastike u vašu igraću sesiju. Smještena je u alternativni svijet 1929. godine, gdje vi i vaša posada, predvođeni kapetanicom Sofi Odessa, lutate u svom parobrodu Manticore. No, to nije obično istraživanje, već vas bogovi dozivaju da ih probudite kako biste se mogli vratiti kući. Da biste preživjeli, morate istražiti otiske divljih otoka, upoznati nove likove i potražiti totemske bogove koji će vam pomoći da se vratite kući.

“Sleeping Gods” je kampanja igra koja vam omogućuje da igrate tijekom nekoliko sesija, ovisno o vašoj raspoloživosti. Kada završite igru za određeno vrijeme, jednostavno bilježite svoj napredak na posebnom pratećem listu, čime vam je olakšano da se sljedeći put lako vratiti točno tamo gdje ste stali. Ova igra se može igrati samostalno ili s prijateljima tijekom cijele kampanje, uz mogućnost dodavanja ili zamjene igrača u bilo kojem trenutku. Cilj vam je pronaći najmanje četrnaest totema skrivenih diljem svijeta igre.

“Sleeping Gods” je atlas igra. Svaka stranica atlasa predstavlja samo mali dio svijeta koji možete istražiti. Kada stignete do ruba stranice i želite nastaviti u istom smjeru, jednostavno okrenete novu stranicu i nastavite plovidbu dalje. Ovaj element dodaje dozu tajne i iznenađenja tijekom istraživanja, jer nikada ne znate što ćete otkriti na sljedećoj stranici.

Ali “Sleeping Gods” nije samo igra, to je prava priča koju otkrivate kroz igru. Svaka nova lokacija otkriva vam divlje avanture, skrivene blago i živopisne likove. Vaše odluke utječu na likove i razvoj priče igre, i mogu pomoći ili ometati vaše šanse da se vratite kući. Ova mehanika igre daje vam osjećaj da ste vi sami dio fantastične priče, a ne samo igrač.

Zbog svega ovoga, “Sleeping Gods” je izvrstan izbor za našu listu nove tematske društvene igre. Nudi vam kombinaciju avanture, istraživanja i fantastike, uz dobar balans složenosti. Zvijezde su na nebu i pozivaju vas da pronađete izgubljene bogove. Jeste li spremni za pustolovinu?

Sleeping Gods Društvena Igra

Frosthaven • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 30-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Frosthaven je relativno nepoznata igra koju je objavio Cephalofair Games 2022. godine, namijenjena za 1 do 4 igrača, a trajanje igre može varirati od 30 do 120 minuta. Ova igra spada u područje društvenih igara strategije i tema, a donosi izazovan i dubok doživljaj igre. Iako možda nije toliko poznata, Frosthaven je izazvao oduševljenje kod fanova i recenzijskih kritičara, čime je postao jedna od najbolje ocijenjenih igara.

Kao nastavak popularne igre Gloomhaven, Frosthaven nas vodi na avanturu u udaljeni sjeverni post na rubu propasti. Igra se bavi životom malog uporišta, koje se suočava s oštrim vremenom i napadima nepoznatih neprijatelja. Kako bismo sačuvali ovo naselje od uništenja, moramo regrutirati skupinu plaćenika koji će se suočiti s ekstremnim vremenskim uvjetima, ali i brojnim opasnostima koje vrebaju iz zamrznute divljine.

Frosthaven donosi potpuno novo iskustvo igre, s 16 novih likova, tri nove rase, preko 20 novih neprijatelja i preko 100 novih predmeta. Ova igra nudi 100 scenarija kampanje u kojima će se igrači suočiti s tajnama koje treba otkriti, sezonskim događajima kroz koje treba proći, te mogućnostima razvoja naselja, gdje svaka nova zgrada otvara nove načine napredovanja. Uz poznati mehanizam borbe iz Gloomhavena, Frosthaven nudi mnogo više od same borbe – igrače očekuju intrigantne zagonetke koje treba riješiti i mogućnost kontroliranja rasta i razvoja naselja.

Jedna od ključnih novosti u Frosthavenu je sustav obrade resursa i izrade predmeta. Import predmeta iz prethodne igre je omogućen, ali budući da je Frosthaven udaljen izolirani rad, resursi su znatno vrijedniji, a predmeti se moraju izrađivati putem sustava izrade. Ova nova mehanika daje igri dodatnu dubinu, te potiče igrače na planiranje i razmišljanje kako najbolje iskoristiti dostupne resurse.

Ukratko, Frosthaven je intrigantna igra koja se ističe svojom kompleksnošću, bogatom tematikom i raznolikim mehanikama. Iako možda nije tako poznata, ona zaslužuje mjesto na ovom popisu tematskih društvenih igara jer nudi duboko i izazovno iskustvo igre koje će zasigurno privući ljubitelje avanturističkih, fantastičnih i taktičkih igara.

Frosthaven Društvena Igra

Paleo • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 45-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
U moru društvenih igara koje su danas dostupne, rijetko se može pronaći nešto jedinstveno i novo. Međutim, jedna igra izdvaja se kao pravo osvježenje na tržištu – Paleo. Izdan 2020. godine od strane Hans im Glück, Paleo je manje poznata igra koja će vas odvesti u doba kamenog doba. Ova strategijska igra s tematskim elementima mogla bi biti savršen izbor za ljubitelje avanture i istraživanja. U Paleo-u, vaš glavni cilj je održati ljudsku vrstu na životu dok istovremeno ispunjavate razne misije. No, to nije sve – kako bi pokazali da ste postojali tisućama godina kasnije, morate oslikati mamljivog mamuta na zidu. Očuvanje vaše evidencije postojanja postaje jednako bitno kao i sam opstanak.

Sam gameplay u Paleo-u je izazovan i dinamičan. Svaki igrač ima svoju ekipu ljudi s vještinama i životnim bodovima, te svaki potez odabire jedno mjesto na koje će se uputiti. No, unatoč tome što imate neku predodžbu o onome što biste mogli pronaći, sa sigurnošću nećete znati sve dok tamo ne stignete. Možda ćete dobiti hranu ili resurse, pronaći predmete koji će vam pomoći u vašim misijama, ili iznenada postati žrtva zmije otrovnice. Potrebno je biti spreman na sve – čuda i opasnosti.

Paleo je jedna od onih igara koje će vas držati na rubu sjedala. Svako novo otkriće nosi sa sobom nove izazove, ali i nove mogućnosti. Morate naučiti pronaći ravnotežu između skupljanja hrane za vašu ekipu i razvijanja vještina koje će vas približiti ispunjenju misija. Neuspjeh u osiguranju dovoljne količine hrane ili zanatskih vještina rezultirat će dodatnim gubicima i bližim susretom s glavoboljama. No, upornost se uvijek isplati. Uz razne module koji dodaju raznolikost ljudima, lokacijama i misijama, Paleo je igra koja će vas držati zainteresiranima i motivirati na svakom koraku.

Ukoliko ste spremni zaroniti u avanturu kamenog doba i pokazati svoje vještine preživljavanja, Paleo je pravi izbor. Njegova tematska originalnost, izazovne mehanike te mogućnost suradnje s drugim igračima čine ga nezaobilaznim naslovom za ljubitelje tematskih društvenih igara. Zahvaljujući svom jedinstvenom konceptu i dinamičnoj igri, Paleo zaslužuje svoje mjesto na listi najboljih tematskih igara koje treba isprobati.

Paleo Društvena Igra
Antonio Lončar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!