Najbolje popularne društvene igre za starije osobe

U potrazi ste za popularnim društvenim igrama koje su idealne za starije osobe? Ne tražite dalje! U ovom blogu istražit ćemo najpopularnije igre koje su osvojile srca starijih igrača diljem svijeta.
Ove igre su postale hit zbog svoje jednostavnosti, zabave i mogućnosti za socijalnu interakciju. Bez obzira jeste li u potrazi za igrom koja će potaknuti mozak, potaknuti kreativnost ili jednostavno pružiti dobar smijeh, naš popis ima sve što vam treba. Pridružite nam se dok istražujemo svijet popularnih društvenih igara za starije osobe i pronađite svoju novu omiljenu igru!

Sadržaj

Ticket to Ride • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 30-60 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Ticket to Ride je popularna društvena igra koju su 2004. godine objavili Days of Wonder. Igra je namijenjena 2 do 5 igrača i traje između 30 i 60 minuta. Pripada podkategoriji društvenih igara za obitelj. Ima nekoliko zanimljivih mehanika poput izgradnje putova i upravljanja rukom karata. Ova igra je odabrana za ovaj članak jer je idealna opcija za starije osobe koje žele provesti vrijeme u ugodnoj društvenoj igri.

Ticket to Ride ima visoke ocjene od fanova i kritičara, a njegova razina kompleksnosti je jednostavna. S elegancijom jednostavnog igranja, ova igra može se naučiti za manje od 15 minuta. Igrači sakupljaju karte različitih vrsta vlakova koje potom koriste za osvajanje željezničkih ruta u Sjevernoj Americi. Što su rute dulje, više bodova dobivaju. Dodatni bodovi dolaze onima koji ispune karte s ciljevima putovanja koje povezuju udaljeni gradovi, kao i igraču koji izgradi najdužu neprekidnu rutu.

Jedna od velikih prednosti ove igre je što su pravila dovoljno jednostavna da ih možete zapisati na kartu za vlak. Svaki potez iz tri mogućnosti – povlačenje karata, osvajanje rute ili dobivanje dodatnih karata s ciljevima putovanja. Tenzija proizlazi iz balansiranja između pohlepe – dodavanja više karata u svoju ruku i straha – gubitka ključne rute natjecatelju.

Ticket to Ride nastavlja tradiciju velikih društvenih igara Days of Wondera koje se ističu visokokvalitetnim ilustracijama i komponentama, uključujući preveliku kartu Sjeverne Amerike, 225 prilagođenih modeliranih vlakova, 144 ilustrirane karte i drvene oznake za bodovanje.

Otkako je uvedena na tržište, Ticket to Ride je postao epitom “ulazne igre” na stranici BoardGameGeek – dovoljno jednostavan da se nauči za nekoliko minuta, a s dovoljno akcije i napetosti da zadrži nove igrače angažiranima tijekom cijele igre. Stoga je ova društvena igra savršen izbor za starije osobe koje žele uživati u razigranom druženju sa svojim prijateljima i obitelji.

Ticket to Ride Društvena Igra

Cribbage • Broj igrača: 2-6


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Cribbage je manje poznata društvena igra koja postoji već više od 400 godina! Ova kartaška igra za 2 do 6 igrača osvaja srca igrača širom svijeta. Sa svojom jednostavnom kompleksnošću, Cribbage je savršen izbor za starije osobe koje žele uživati u društvu svojih bližnjih.

Kockasta igralna ploča i standardni špil karata su sve što vam treba da biste se zaputili u svijet Cribbagea. Igra počinje kada svaki igrač dobije po 6 karata, iz kojih odbacuju 2 u posebnu hrpu nazvanu Criba. Jedna karta se zatim izvlači iz špila i okreće, te se smatra dijelom svake ruke i Criba. Igrači zatim igraju karte naizmjence, brojeći bodove za određene ukupne vrijednosti ili za stvaranje skupova ili slijedova. Bodovi se bilježe pomjeranjem pločica na kockastoj igralnoj ploči. Ova igra se igra sve dok oba igrača ne iskoriste sve karte iz ruke.

Nakon toga, svaki igrač uzima svoju ruku i određuje sve moguće kombinacije koje donose bodove, bilježeći ih na kockastoj igralnoj ploči. Zatim krupje uzima Crib i ocjenjuje ga za sve moguće bodove. Karte se potom miješaju i dijeljenje se izmjenjuje. Pobjednik je prvi koji dostigne 121 bodova. Cribbage je igra koja će osigurati satove zabavnog druženja i natjecanja za starije osobe.

Cribbage Društvena Igra

Blokus • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Blokus je popularna društvena igra iz 2000. godine koju je objavila tvrtka Educational Insights. Ova igra, koja spada u područje apstraktnih igara, namijenjena je za 2 do 4 igrača, a trajanje jedne partije iznosi između 20 i 30 minuta. Blokus je igra koja je postigla iznimno dobre ocjene među fanovima i kritičarima, a istovremeno je i vrlo jednostavna za razumijevanje. Zahvaljujući tim karakteristikama, ova igra je idealna za starije osobe koje žele provesti vrijeme uživajući u nečem zanimljivom i zabavnom.

Blokus se temelji na posebnom postavljanju tetris-oblikovanih komada na ploču. Glavni cilj igre je što bolje iskoristiti svojih 21 komad kako bi se prekrilo što više prostora na ploči. Ono što je zanimljivo kod ove igre je pravilo koje nalaže da se novi komadi ne smiju postavljati tako da dodiruju druge komade već samo po jednom kutu. To može pružiti izazove u planiranju i prilagodbi, ali istovremeno čini igru jednostavnom za igranje.

Blokus kombinira elemente apstraktne strategije i gradnje teritorija što čini ovu igru iznimno zanimljivom i raznolikom. Zahvaljujući svojim jednostavnim pravilima, ova igra je idealna za starije osobe koje možda nisu toliko upoznate s modernim društvenim igrama. Blokus omogućuje da se iskoristi strategijsko razmišljanje i prostorna percepcija, što je dobra vježba za um i može pružiti satima zabave i razmišljanja. S obzirom na sve navedene kvalitete, Blokus je definitivno igra koju starije osobe trebaju imati na svom popisu popularnih društvenih igara.

Blokus Društvena Igra

Scrabble • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 90-90 min


 • Ocjena: Prolazna (★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Scrabble je klasična društvena igra riječima koja je stekla veliku popularnost od svog izlaska 1948. godine. Ova igra je savršena opcija za starije osobe koje uživaju u intelektualnim izazovima i rješavanju zagonetki. Sa playtime-om od 90 do 120 minuta, Scrabble će vam pružiti satove zanimljive zabave sa svojim jedinstvenim mehanizmom i taktičkim aspektom.

U Scrabble-u, igrači koriste sedam slova koja su im dodijeljena kako bi formirali riječi na igranoj ploči. Svaka riječ donosi bodove ovisno o učestalosti korištenih slova, a određeni prostori na ploči donose dodatne bonuse. Međutim, riječ se može odigrati samo ako koristi barem jedno već odigrano slovo ili nadopunjuje već odigranu riječ. Ovo stvara taktički pristup igri, jer se potencijalne riječi odbijaju ako bi protivniku pružile previše pristupa boljim bonus prostorima.

Iako Scrabble ima kritike zbog svoje jednostavnosti i ocjene među fanovima nisu vrhunske, ova igra ima posebno mjesto u srcima mnogih ljubitelja društvenih igara. Njegova mehanika riječnih igara pomaže starijim osobama da razviju svoje vokabularno znanje i oštre svoje umne sposobnosti. Bez obzira jeste li starije osoba koja voli riječi ili je pak društvena igra s pismenim izazovom nešto što vas zanima, Scrabble je odličan izbor za vas.

Scrabble Društvena Igra
Marko Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!