Najbolje popularne društvene igre

Želite li znati koje su trenutno najpopularnije društvene igre? U ovom članku donosimo vam listu najboljih popularnih društvenih igara.
Bez obzira na vaše preference, bilo da volite strategiju, avanturu, ili nešto treće, ovdje ćete pronaći igru za sebe. Pridružite se zabavi i otkrijte zašto su ove igre toliko popularne.

Sadržaj

Terraforming Mars • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Terraforming Mars je izuzetno popularna društvena igra koja je postala jedan od klasika u svijetu društvenih igara. Ova igra je odabrana za naš popis popularnih društvenih igara zbog svoje jedinstvene igračke mehanike i teme koja se uklapa u područje ekonomije, ekologije, industrije, znanstvene fantastike, istraživanja svemira i izgradnje teritorija. U Terraforming Marsu, igrači preuzimaju ulogu ogromnih korporacija koje na planetu Mars provode projekte koji bi omogućili život na toj planeti. Cilj igre je osvojiti što više bodova koristeći strategiju u postizanju ciljeva vezanih za terraformiranje Marsa i razvoj infrastrukture u svemiru. Ova igra ima prosječno znanje, ali nudi duboku i zabavnu igračku izazovnost.

Jedna od ključnih značajki igre Terraforming Mars su projektne kartice koje su jedinstvene za svakog igrača. Igrači kupuju ove kartice za svoju ruku, a projekti mogu biti različiti, od uvodjenja biljnog života i životinja, uništavanja asteroida, izgradnje gradova pa sve do iskorištavanja resursa na drugim planetima. Ove kartice donose različite bonuse i povećavaju proizvodnju različitih resursa, ali mnoge od njih imaju i određene zahtjeve koje je potrebno ispuniti kako bi se mogli igrati.Kupovina karata troši resurse, pa igrači moraju izbalansirati kupovinu karata i njihovo igranje. Osim projektnih kartica, igra obuhvaća i standardne projekte koji su uvijek dostupni kako bi igrači imali dodatne mogućnosti.

Vaš temeljni prihod i osnovni bodovi temelje se na vašem Terraform Ratingu, koji se povećava svaki put kada se povećaju jedan od tri globalna parametra. Vaš prihod je također nadopunjen vašom proizvodnjom, te osvajate bodove na mnoge druge načine. Igra koristi šest vrsta resursa: MegaCredits, čelik, titan, biljke, energija i toplina. Na ploči igre natječete se za najbolje lokacije za gradnju svojih gradova, oceana i biljnih površina. Također se natječete za različite Milestones i Awards koji donose vrijedne bodove. Svako kolo se sastoji od nekoliko faza, kao što su faza istraživanja, akcijska faza i faza proizvodnje.

Terraforming Mars je igra koja nudi duboku strategiju, zanimljivu temu i izniman izazov. Ova igra je odličan izbor za sve ljubitelje društvenih igara koji žele uroniti u svijet terraformiranja Marsa i istražiti mogućnosti razvoja ljudske civilizacije u svemiru. Bilo da igrate sami ili u grupi, Terraforming Mars će vas zadržati uzbudljivim i zabavnim tijekom cijele igre. Stoga, ne propustite priliku da iskusite ovu popularnu igru koja će vas odvesti duboko u svemirsku avanturu terraformiranja Marsa.

Terraforming Mars Društvena Igra

7 Wonders Duel • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Danas ćemo se osvrnuti na jednu od popularnih društvenih igara – “7 Wonders Duel”. Ova igra, koja je objavljena 2015. godine, odmah je osvojila srca mnogih ljubitelja društvenih igara. Ono što je posebno kod ove igre je činjenica da je namijenjena isključivo za dva igrača, što je rijetkost među ovakvim igrama. Kroz tri različite ere, igrači će se natjecati u izgradnji najboljeg civilizacije. Ali, nemojte se zavaravati, jer ova igra je i više od obične izgradnje. Ovdje će taktika, planiranje i pametno odlučivanje biti ključni faktori za pobjedu.

“7 Wonders Duel” donosi nekoliko zanimljivih mehanika, kao što su različiti bonusi koji se mogu osvojiti na kraju igre, mogućnost zarade, modularna ploča za igru i korištenje karata na više načina. Sve ove mehanike čine igru dinamičnom i izazovnom, stalno natjeravajući igrače da razmišljaju o svojim sljedećim potezima. Ne samo da je važno što igrači biraju, već i kad to čine, jer su neke karte dostupne samo u određenim trenucima. Ovo daje element iznenađenja i napetosti igri, čineći je još zanimljivijom i dinamičnijom.

Ono što je posebno kod “7 Wonders Duel” je što svaka igra donosi novo iskustvo. Svaki put kada sjednete za stol s prijateljem ili partnerom, otvaraju se nove mogućnosti i strategije. Ova igra, iako jednostavna za naučiti, pruža mnogo dublji doživljaj od mnogih drugih društvenih igara. Dakle, ukoliko ste ljubitelj igara koje zahtijevaju razmišljanje, planiranje i taktiku, “7 Wonders Duel” je izvrstan izbor za vas.

Na kraju, “7 Wonders Duel” je tu zbog svoje popularnosti među ljubiteljima društvenih igara. Njene jednostavne, ali taktičke mehanike, zajedno s dinamičnošću i izazovom koje pruža, čine je jednom od najboljih opcija za igrače koji traže velike strateške kuće. Ova igra je definitivno vrijedna pažnje i mjesto na našoj listi popularnih društvenih igara.

7 Wonders Duel Društvena Igra

Wingspan • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 40-70 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Jedna od popularnih društvenih igara koju svakako treba spomenuti je Wingspan. Ova igra, koju je 2019. godine izdao Stonemaier Games, brzo je osvojila srca igrača diljem svijeta. Wingspan je igra koja pruža zanimljivu kombinaciju strategije i obrazovnih elemenata. Igrači se natječu da privuku najbolje ptice u svoju mrežu rezervata za divlje životinje, istovremeno gradeći svoj ekosustav. Ova igra je izuzetna zbog svoje raznolikosti – s više od 170 prekrasno ilustriranih kartica ptica koje nudi, svaki igrač može stvoriti jedinstvenu strategiju koja će mu donijeti uspjeh.

Jedna od ključnih mehanika u Wingspanu je izgradnja motora. Igrači koriste kombinaciju karata ptica i posebnih sposobnosti kako bi stvorili lanac akcija i ostvarili što veću efikasnost. Tijekom igre, igrači će se morati brinuti o hranjenju ptica, umnažanju njihovih jaja, te privlačenju novih ptica u rezervate. Svaka od ovih aktivnosti donosi bodove, a cilj igre je sakupiti što više bodova u četiri runde. Wingspan također koristi dodatne elemente kao što su igra kockicama, ugovori i otvoreno biranje karata. To pruža igračima različite strategijske opcije i čini svaku partiju jedinstvenom.

Područje u kojem Wingspan posebno briljira je interakcija s prirodom. Kroz raznolikost karata ptica, igrači imaju priliku naučiti mnogo zanimljivih činjenica o ovim divnim stvorenjima. Svaka karta ptice dolazi s informacijama o njenim karakteristikama, staništu i načinu prehrane. Ova kombinacija edukacije i zabave čini Wingspan savršenom društvenom igrom za sve ljubitelje divljih životinja i prirode.

S obzirom da želimo predstaviti popularne društvene igre, Wingspan je zasluženo na ovom popisu. Njegove raznolike mehanike i tematika divljih ptica privlače igrače svih dobnih skupina. Igra ima umerenu razinu složenosti, što je čini prihvatljivom za igrače različitog iskustva. Ako želite svoje slobodno vrijeme provesti u svijetu ptica i prirode, Wingspan je definitivno igra koju biste trebali isprobati.

Wingspan Društvena Igra

Azul • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-45 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Azul je izuzetno popularna društvena igra koju je Next Move Games objavio 2017. godine. Ova igra je postala hit među ljubiteljima igara i prema mnogim kritičarima, sa dobrim razlogom. Azul pripada poddomeni društvenih igara koje spadaju u apstraktne i porodične igre. Ova igra kombinira nekoliko mehanika, kao što su završne bonuse, otvoreno izvlačenje, postavljanje pločica i uzimanje akcija prema redosledu. Sa trajanjem igre od 30 do 45 minuta, Azul je savršen izbor za zabavu sa porodicom i prijateljima. Zahvaljujući jednostavnosti pravila, svi mogu brzo ući u igru i uživati u njenim taktičkim izazovima. Igrači se izmjenjuju birajući pločice različitih boja i postavljajući ih na svoje tablice. Na kraju runde, bodovi se dodjeljuju na osnovu načina na koji su pločice postavljene. Ono što je uzbudljivo kod Azula su završni bonusi i osvajanje dodatnih bodova za određene obrasce i komplete. Igra ima tematski okvir renesanse, tako da se šarmantna estetika perfektno uklapa u ovu eru umetnosti. Azul je fantastičan izbor za one koji se dive apstraktnim igrama, slagalicama i žele da iskuse stvaranje sopstvenog umetničkog dela na tabli za igru.

Azul Društvena Igra

7 Wonders • Broj igrača: 2-7


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
7 Wonders je popularna društvena igra koja je osvojila srca mnogih igrača širom svijeta. Ova igra je izvrstan primjer igara koje se mogu igrati s obitelji ili prijateljima, a pruža dubinu strategije i izazov koji su privukli i iskusne igrače. Zašto je 7 Wonders odabrana da bude na ovom popisu popularnih društvenih igara? Razlog leži u njenoj raznolikosti mehanika i tematike, koje čine da se igra istakne u svijetu društvenih igara. Ova igra kombinira elemente sakupljanja setova, razvoja grada i civilizacije te vojne strategije, što rezultira dinamičnom i uzbudljivom igrom.

7 Wonders ima moderan nivo kompleksnosti, što znači da je idealna za igrače koji žele izazov, ali nisu spremni za igru sa starijom publikom. Igra je osmišljena za 2 do 7 igrača, što je sjajno jer pruža mogućnost šireg kruga prijatelja ili obitelji da se uključe u igru. Uz to, vrijeme trajanja igre od 30 do 30 minuta pruža mogućnost za multiple partije u jednoj večeri.

Jedna od ključnih mehanika ove igre, koja je popularna među igračima, jest zatvorena selekcija karata. Svaki igrač dobiva sedam karata iz špila specifičnog za određeno doba, od kojih odabire jednu kartu. Nakon toga, preostale karte se predaju igračima u neposrednoj blizini. Istovremeno, igrači otkrivaju svoje karte, trošeći resurse, prikupljajući nove ili interakcijom s drugim igračima na razne načine. Igrači imaju individualne ploče s posebnim moćima, na kojima organiziraju svoje karte, što dodatno pridonosi strategiji.

Važno je napomenuti da 7 Wonders nudi mnogo više od klasične igre u kojoj pobjeđuje samo najjača civilizacija. Svaka karta ima poseban učinak, bilo da pruža odmah korisne efekte ili poboljšava igrače kasnije tijekom igre. Moguće je graditi svoju vojsku i napadati susjede, ali također je moguće postići pobjedu samo na temelju skupljenih bodova. Igrom prolaze tri dobe, svaki puta igrači dobivaju nove setove karata i pokušavaju izgraditi najbolju strategiju koja će im omogućiti osvajanje najviše bodova.

Kategorije igre, poput “Civlizacija”, “Građenje grada” i “Ekonomska”, ukazuju na raznovrsnost iskustva koje igra pruža. Igrači će se osjećati kao da su dio povijesti i izgrađuju svoje civilizacije, što je jedna od glavnih privlačnih točaka ove igre. Također se treba napomenuti da postoji službeni način igranja igre za dva igrača, tako da čak i kada nemate veliku grupu igrača, još uvijek možete uživati u ovom sjajnom naslovu.

Ukratko, 7 Wonders je zasluženo na ovom popisu popularnih društvenih igara zbog svoje kombinacije zanimljivih mehanika, tematike i trajanja igre. Sa ovom igrom ne samo da ćete izgraditi svoje gradiće i osvajati susjede, već ćete osjetiti drhtanje povijesti i ostaviti vlastiti trag u svijetu igara. Budite spremni za uzbudljivo iskustvo i izazov u ovom sjajnom naslovu.

7 Wonders Društvena Igra

Dominion • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dominion je jedna od popularnih društvenih igara koju je objavio Rio Grande Games 2008. godine. Ova igra strategije je pogodna za 2 do 4 igrača i traje između 30 i 30 minuta. Smještena u srednjovjekovnom svijetu, Dominion je osvojio srca svojih obožavatelja i stekao impresivne ocjene. Iako ima umjerenu razinu kompleksnosti, ova igra nudi izazovnu i zabavnu igračku mehaniku.

Jedna od ključnih karakteristika Dominion-a je izgradnja špila karata. Svaki igrač započinje sa identičnim, malim špilom karata. Središnji dio stola sadrži različite karte koje igrači mogu “kupiti” kako bi ih dodali u svoj špil. Kroz odabir karata koje će kupiti i kako će igrati svoje ruke dok ih dobivaju, igrači grade špil dok se igra odvija, s ciljem da pronađu najefikasniji put do dragocjenih bodova pobjede.

Dominion se ističe po svojoj ogromnoj raznolikosti. U kutiji dolazi s 500 karata, od kojih možete odabrati 10 od 25 vrsta kraljevskih karata za svaku igru. Ova bezbrojna mogućnost odabira omogućuje svakoj igri da bude jedinstvena i donosi osvježavajući izazov svaki put kada se igra.

Dominion je odličan izbor za listu popularnih društvenih igara zbog svoje kvalitetne igračke mehanike i činjenice da se brzo igra. Zahvaljujući ovoj igri, igrači mogu uživati u stvaranju i razvoju svojih kraljevstava, dok istovremeno nadmašuju suparnike. Bez obzira na to jeste li već iskusni igrač ili tek početnik u svijetu društvenih igara, Dominion će vam pružiti satove zabave i izazova.

Dominion Društvena Igra

Codenames • Broj igrača: 2-8


 • Trajanje igre: 15-15 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Codenames je popularna i zabavna društvena igra koja je osvojila srca mnogih igrača diljem svijeta. Ova igra, objavljena 2015. godine od strane poznatog izdavača Czech Games Edition, idealna je za sve ljubitelje zabavnih društvenih igara.
Codenames je igra pogodna za 2 do 8 igrača, te traje između 15 i 30 minuta. Kategorizirana je kao igra za zabavu, što znači da je savršena za druženje s prijateljima ili obitelji. Za razliku od nekih drugih igara, Codenames nije iznimno kompliciran, što ga čini vrlo pristupačnim kako za iskusne igrače, tako i za početnike.
Jedna od ključnih karakteristika ove igre je da se igrači podijele u timove, crvene i plave. Svaki tim ima svog vođu, čiji je cilj povesti svoj tim do konačne pobjede. Na početku igre, na stolu će biti postavljene 25 kartice s različitim riječima. Svaka kartica ima odgovarajuću poziciju koja predstavlja boje. Samo vođa tima može vidjeti boju kartice. Vođa tima treba davati upute na temelju riječi, kako bi članovi njegovog tima pronašli kartice svoje boje i došli do pobjede.

Codenames se odlikuje i nekoliko zanimljivih mehanika koje dodatno upotpunjuju igru. Igranje ove igre zahtijeva timsku suradnju, ali također pruža i elemente izazova i taktike. Igrači moraju biti vješti u komunikaciji i taktičkom razmišljanju kako bi uspješno odgonetnuli kartice svoje boje.
Nadalje, Codenames ima mehaniku pamćenja koja igra veliku ulogu u postizanju pobjede. Igrači moraju imati dobro pamćenje kako bi zapamtili koje su riječi povezane s njihovim timom, ali i koje riječi pripadaju suparničkom timu. Ova mehanika dodaje dozu napetosti i uzbuđenja u gameplay, čineći svaku partiju jedinstvenom i dinamičnom.

Ono što Codenames čini posebnim su i njegove kategorije. Ova igra je kombinacija kartaške igre, dedukcije, igre za zabavu, špijuna/agensa i igre riječima. Ova raznovrsnost kategorija dodatno obogaćuje gameplay i omogućuje igračima da uživaju u raznim aspektima igre.

S obzirom na svoju popularnost među igračima i riječima hvale koje je dobila od strane brojnih recenzenata, Codenames je svakako igra koju je vrijedno imati na ovom popisu popularnih društvenih igara. Igra pruža zabavu i izazov igračima svih razina vještine, te omogućuje nezaboravna druženja uz prijatelje i obitelj. Ako ste ljubitelj igara koje potiču suradnju, taktiku i pamćenje, Codenames je definitivno igra koja će vam se svidjeti.

Codenames Društvena Igra
Antonio Lončar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!