Najbolje popularne ekonomske društvene igre

Uživajte u popularnim ekonomskim društvenim igrama koje će testirati vaše poslovne vještine i strategijsko razmišljanje! Ove igre vas vode na putovanje kroz različite gospodarske sfere, od trgovanja do upravljanja resursima.
Bez obzira jeste li iskusni poduzetnik ili tek ulazite u svijet ekonomskih igara, ovo je mjesto gdje ćete pronaći najbolje igre koje će vas zabaviti i potaknuti na razmišljanje. Spremite se za nevjerojatno iskustvo koje će vas držati zainteresiranima i izazvati vaše poslovne vještine!

Sadržaj

Terraforming Mars • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Terraforming Mars je popularna igra koja je objavljena 2016. godine od strane FryxGames i namijenjena je za 1 do 5 igrača. Sa trajanjem igre od 120 do 120 minuta, ona spada u kategoriju strateških igara, konkretno, popularne ekonomske društvene igre. Ova igra je odabrana za našu listu zbog svoje teme i mehanike koje podrazumijevaju ekonomiju. Uzmite u obzir da ova igra ima vrhunske ocjene fanova i recenzija, što je siguran znak njenog kvaliteta. Iako je nivo kompleksnosti umjeren, Terraforming Mars nudi dubok i zanimljiv gameplay koji će vas oduševiti.

U ovoj igri, igrači preuzimaju ulogu korporacija koje sudjeluju u procesu preoblikovanja Marsa kako bi ga učinili naseljivim. No, iako surađujete u procesu preoblikovanja, također se natječete za osvajanje bodova koje dobivate ne samo za doprinos preoblikovanju planeta, već i za razvoj ljudske infrastrukture u svemirskom sustavu. Terraforming Mars nudi preko dvjesto različitih projektnih kartica koje igrači kupuju i koriste tijekom igre. Svaka od ovih kartica predstavlja određeni projekt koji može donijeti odmah korisne bonuse ili povećati proizvodnju različitih resursa. Igrači također imaju priliku izgraditi gradove, uvoditi biljni i životinjski svijet, rudariti mjesec Jupitera i još mnogo toga.

Igrači zarađuju osnovne prihode i bodove na temelju svog Terraform Ratinga, koji se povećava svaki put kada se jedan od globalnih parametara (temperatura, kisik i pokrivenost oceana) podigne na višu razinu. Osim osnovnih prihoda, igrači također dobivaju bodove kroz različite izvore. Tijekom igre, igrači vode evidenciju o resursima i razvoju na svojoj osobnoj ploči, koristeći šest različitih resursa: MegaCredits, čelik, titanij, biljke, energija i toplina. Naravno, konkurencija između igrača nije samo oko resursa, već i oko zauzimanja najboljih mjesta za gradnju gradova, ocean tilesa i pločica zelenila. Postoje Milestones (odnosno prekretnice) i Awards (nagrade) koji također nosi dobre bodove.

Svaka runda, nazvana generacija, sastoji se od nekoliko faza: smjena redoslijeda igrača, faza istraživanja u kojoj se kupuju nove kartice, faza akcije u kojoj igrači obavljaju različite radnje (poput igranja kartica, izgradnje gradova i tako dalje) i faza proizvodnje u kojoj igrači dobivaju resurse na temelju svojeg razvojnog rejtinga i proizvodnih parametara. Kada svi globalni parametri dosegnu cilj, proces preoblikovanja Marsa je završen, a igra se završava nakon te generacije. Pobjednička korporacija određuje se prema Terraform Ratingu i drugim bodovima.

Terraforming Mars je igra koju ljubitelji društvenih igara s pravom hvale. Njene ekonomske i strategijske mehanike prikladne su za ovu listu popularnih ekonomskih društvenih igara. Ova igra donosi duboki i zanimljivi gameplay koji će iskusnim igračima pružiti izazov, ali je također pristupačna za početnike u svijetu društvenih igara. Ako ste ljubitelj ekonomskih igara i želite iskusiti proces preoblikovanja planeta, Terraforming Mars je odličan izbor za vas.

Terraforming Mars Društvena Igra

Scythe • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 90-115 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Jedna od popularnih ekonomskih društvenih igara koju svakako vrijedi istražiti je “Scythe”. Ova igra, koju je 2016. godine izdala kompanija Stonemaier Games, pruža igračima iskustvo koje će ih transportirati u alternativni povijesni period 1920-ih godina. Smještena u Europi narušenoj ratom i tehnološkim napretkom, ova igra kombinira elemente poljoprivrede, rata i obrane, inovacije i hrabrosti.

“Scythe” je igra koja se temelji na izgradnji vlastitog mehanizma napretka. Svaki igrač predstavlja lika iz jedne od pet frakcija koje se natječu za osvajanje teritorija oko tajanstvene tvornice. Igrači osvajaju teritorije, zapošljavaju nove regrute, skupljaju resurse, grade strukture te aktiviraju moćne mehe. Svaki igrač započinje s različitim resursima i skrivenim ciljem, čime se postiže asimetričnost igre i dodatna slojevitost.

Važno je napomenuti da “Scythe” pruža igračima gotovo potpunu kontrolu nad vlastitom sudbinom. Igrači mogu vrlo aktivno upravljati svojim potezima, izbjegavajući oslanjanje na sreću. Osim skrivenih ciljeva, igra nudi i “susret” karte koje igrači mogu koristiti kako bi se suočili s raznim izazovima tijekom istraživanja nepoznatih teritorija.

Jedna od ključnih karakteristika “Scythea” je njegova mehanika ubrzanog odabira akcija, koja omogućuje brži protok igre i smanjuje vrijeme čekanja između poteza igrača. Unatoč tome što igra nudi mogućnost direktne konfrontacije među igračima, nema eliminacija te svaki igrač ima priliku ostvariti svoje ciljeve.

Svaki aspekt “Scythea” ima svoj dio izgradnje mehanizma za napredak. Igrači mogu unaprijediti svoje akcije kako bi postali učinkovitiji, graditi strukture koje će poboljšati njihovu poziciju na mapi, regrutirati nove snage kako bi pojačali sposobnosti likova, aktivirati mehe kako bi odbili protivnike koji pokušavaju provaliti u njihov teritorij te proširiti svoje granice kako bi ostvarili raznovrsnije i veće količine resursa. Ove mehanike izgradnje osiguravaju da igrači osjete kontinuirani napredak tijekom igre i pružaju jedinstveno iskustvo, čak i kada igraju istu frakciju više puta.

“Scythe” je iznimno cijenjen među fanovima društvenih igara zbog svoje dubine, inovativnosti i interaktivnosti. Njegova visoka ocjena i kompleksnost svrstavaju ovu igru među najbolje ekonomske društvene igre. Ova kombinacija ekonomskog razvoja, taktičkog planiranja i vojne strategije čini “Scythe” odličnim izborom za sve ljubitelje kompleksnih igara u kojima svaki igrač ima priliku iskusiti alternativnu povijesnu 1920-ih Europu.

Scythe Društvena Igra

7 Wonders Duel • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Jedna od popularnih ekonomskih društvenih igara koje ne smijete propustiti je 7 Wonders Duel. Ova poznata igra, objavljena 2015. godine od strane izdavačke kuće Repos Production, izdržat će vas na nogama i izazvati adrenalin tijekom igre koja traje između 30 i 30 minuta. 7 Wonders Duel je posebna jer je dizajnirana isključivo za dva igrača, što je rijetkost među ovim vrstama igara. Igru je odabran jer se uklapa u temu popularnih ekonomskih društvenih igara, te se ističe svojim mehanikama i povećanjem kompleksnosti tokom igre.

Igrači će biti oduševljeni kako je 7 Wonders Duel koncipiran. Kao što i sam naslov sugerira, igrači će biti uvučeni u intrigantnu igru razvoja civilizacije i izgradnje čuda. Kroz tri različite ere, igrači stječu resurse i napreduju u vojnoj ili znanstvenoj tehnologiji kako bi ostvarili svoju civilizaciju. Igra pruža dinamičnost, a mehanika igre uključuje izgradnju gradova, gospodarenje tržištem i upravljanje višekratno korisnim kartama. Iako je jednostavna za naučiti, dubina strategije koju igra pruža je izvanredna.

Jedna od stvari koja izdvaja 7 Wonders Duel od drugih igara je mogućnost različitih načina pobjede. Igrači će poseban naglasak staviti na izgradnju vojnog ili znanstvenog uspona prikupljanju različitih simbola, kako bi stekli neprijepornu kontrolu nad igrom. Jako je bitno planirati poteze i voditi brigu o protivnikovim postupcima kako bi se osigurala najbolja šansa za osvajanje pobjede. Uz to, igra nudi i elemente trgovine i razvoja ekonomije, što će pružiti igračima dodatne strategijske opcije. Kombinacija ovih elemenata čini 7 Wonders Duel nevjerojatno zanimljivom i izazovnom igrom.

Uz izvrsne recenzije i visok rejting od strane obožavatelja, 7 Wonders Duel je definitivno igra koju vrijedi istražiti. Očaravajuća mehanika, raznolikost strategija i mogućnost suzbijanja protivnika pružaju nevjerojatno dinamično iskustvo. Bez obzira jeste li ljubitelj ekonomskih igara ili tek ulazite u svijet društvenih igara, 7 Wonders Duel je odličan izbor koji vrijedi istražiti. Nemojte propustiti priliku da se uključite u ovu epsku bitku za vođstvo i dominaciju, dok gradite svoju civilizaciju kroz povijest.

7 Wonders Duel Društvena Igra

Puerto Rico • Broj igrača: 3-5


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Puerto Rico je popularna ekonomska društvena igra koja je osvojila srca mnogih igrača već od svog izlaska 2002. godine. Sa nivoom kompleksnosti koji se smatra umjerenim, ova igra je odabrana da se nađe na listi popularnih ekonomskih društvenih igara. U Puerto Ricu, igrači preuzimaju ulogu kolonijalnih guvernera na otoku Puerto Rico, a cilj igre je sakupiti pobjedničke bodove slanjem robe u Europu ili izgradnjom zgrada. Ova igra kombinuje elemente gradnje grada, ekonomije i poljoprivrede kako bi pružila izazovno i zanimljivo iskustvo.

Jedna od ključnih mehanika igre je “Action Drafting” u kojoj igrači biraju uloge, poput “trgovca” ili “graditelja”, koje im omogućavaju da izvrše određene radnje. Svaka uloga donosi različite privilegije i mogućnosti, a igrač koji bira ulogu dobiva posebnu prednost. Osim toga, Puerto Rico koristi mehanizam variabilnog redoslijeda faza, u kojem se “governor” žeton prenosi u smjeru kazaljke na satu kako bi odredio redoslijed poteza.

Jedna od značajki koja ovu igru čini napetom je tajnost bodovanja koje se postiže slanjem robe. Žetoni koji označavaju broj bodova budu držani licem prema dolje, tako da protivnici ne mogu točno znati koliko bodova igrač ima. Ovo dodatno povećava taktički aspekt igre, jer igrači moraju pažljivo planirati svoje poteze kako bi maksimizirali svoje bodove.

Puerto Rico također nudi mogućnost izgradnje zgrada koje imaju različite funkcije i mogućnosti. Neki igrači možda preferiraju izgradnju plantaža kako bi povećali svoje resurse, dok drugi možda preferiraju izgradnju posebnih zgrada koje imaju jedinstvene bonuse. Igra također nudi mogućnost interakcije između igrača, jer ponekad odluke jednog igrača mogu utjecati na strategiju drugih igrača.

Svi ovi elementi čine Puerto Rico sveobuhvatnom i intrigantnom igrom koja će pružiti satima zabave i razmišljanja. Bez obzira na to jeste li iskusni strateg ili tek početnik u svijetu društvenih igara, Puerto Rico će vas zasigurno oduševiti svojom dubinom i izazovima. Stoga, ako ste ljubitelj ekonomskih društvenih igara, Puerto Rico je odličan izbor za vašu kolekciju i sigurno će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

Puerto Rico Društvena Igra

Agricola • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 30-150 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Agricola je popularna ekonomska društvena igra koju su 2007. godine izdali Lookout Games za 1 do 5 igrača. Sa trajanjem igre od 30 do 150 minuta, Agricola se smjestio u poddomenu strategijskih društvenih igara. Ova igra rezultat je niza mehanika poput automatskog rasta resursa, odabira karata tijekom igre, izgradnje ograde, upravljanja rukom karata te povećanja vrijednosti neodabranih resursa. Kako je sam naslov igre sugerira, tema igre je poljoprivreda, a igrači će se okušati u ulozi farmera koji iz svoje drvene kolibe moraju stvoriti uspješno gospodarstvo.

Agricola je igra koja je osvojila srca mnogih ljubitelja društvenih igara i visoko se kotira među recenzijama. Razina kompleksnosti igre je visoka, ali to samo dodaje na dubini i izazovu koji Agricola donosi. U igri imate samo dvije akcije po rundi, ali važno je odabrati pažljivo, jer svaka akcija može biti odabrana samo jednom po rundi. Igrajući Agricolu, imat ćete mogućnost stalnog napretka svoje farme, izgradnje kuće, proširenje obitelji, stvaranje resursa te brigu o stoci. Ova igra je dostupna u više verzija pa svaki igrač može odabrati razinu složenosti koja mu najviše odgovara.

Sa svojim brojnim mogućnostima, strategijama i veoma dobro skrojenim pravilima, Agricola je izvrstan izbor za ovu listu popularnih ekonomskih društvenih igara. Njezine mehanike omogućuju igračima da dožive vlastiti uspon s početne kolibe do dobro razvijenog gospodarstva. Bez obzira jeste li iskusni igrač ili tek početnik, Agricola će vam pružiti mnogo sati uzbudljive igre i izazova.

Agricola Društvena Igra
Marko Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!