Najbolje stare društvene igre

U potrazi ste za starim društvenim igrama koje će vam vratiti uspomene iz prošlosti? Ovaj blog donosi vam najbolje stare društvene igre koje su nekada bile popularne i koje će vam pružiti nezaboravne trenutke zabave.
Bez obzira jeste li odrasli koji se prisjeća djetinjstva ili želite podijeliti te igre s novom generacijom, ovdje ćete pronaći raznolike opcije koje će vas oduševiti. Zavirite u naš popis i vratite se u vrijeme kada su društvene igre bile jedan od najdražih načina provođenja slobodnog vremena!

Sadržaj

Crokinole • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Danas ćemo vam predstaviti jednu klasičnu igru koja sigurno neće iznevjeriti vaša očekivanja. Riječ je o uglađenoj igri Crokinole. Ova igra je postala popularna još davne 1876. godine i iako vremena i trendovi prolaze, ova igra zadržava svoje čari i danas. Zbog svoje jednostavnosti i interaktivnosti, Crokinole je postao omiljen izbor mnogim ljubiteljima društvenih igara.

Glavna karakteristika ove igre je njezina dresura i vještina koja se zahtijeva od igrača. Kružna drvena ploča, koja je centralni dio igre, omogućuje igračima da tamburaju svoje drvene diskove po njoj. Cilj igre je da disk završi u zonama s najviše bodova, a najvrjednija zona koju svi pokušavaju pogoditi je udubina smještena u samom središtu ploče.

Crokinole je namijenjen za 2 do 4 igrača, što ga čini odličnim izborom za obiteljsko ili društvo prijatelja. Prosječno vrijeme trajanja igre iznosi oko 30 minuta, što znači da ćete se brzo kretati kroz različite runde i biti uvučeni u uzbuđenje igre bez da vam dosadi.

Ono što igru čini još zanimljivijom jest činjenica da je timba igra i upravo ta dinamika suradnje i strategije između igrača doprinosi njenom šarmu. Tijekom igre, svaki igrač mora pažljivo razmisliti o svojim potezima kako bi postigao što veći broj bodova i istovremeno ometao protivnike. Ta kompetitivnost sa elementom timske igre čini Crokinole igrom koja će vas držati zainteresiranima i izazivati uzbuđenje do samog kraja.

Iako je Crokinole igra koja ima dugovječnost i široko priznanje među obožavateljima društvenih igara, važno je napomenuti da njezina popularnost nije slučajna. Veliki broj pozitivnih ocjena i zadovoljnih igrača svjedoči o kvaliteti ove igre. Jednostavnost pravila i brza dinamika omogućuju širok spektar igrača, bez obzira na njihovo iskustvo s društvenim igrama. Timska komponenta igre pridonosi dobroj atmosferi i druženju tijekom igre, što je uvijek pohvalno.

Svjesni smo da postoje mnoge stare društvene igre, ali Crokinole je upravo zbog svoje jedinstvenosti i privlačnosti zaslužio svoje mjesto na ovom popisu. Vjerujemo da ćete, kao i mnogi drugi igrači, uživati u ovoj igri koja na jedinstven način kombinira vještinu, taktiku i timski rad. Crokinole je idealan izbor za sve one koji žele iskusiti klasičnu društvenu igru s modernim šarmom.

Crokinole Društvena Igra

El Grande • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
El Grande je nevjerojatno popularna društvena igra objavljena davne 1995. godine. Ova strategijska igra smještena je u srednjovjekovnu Španjolsku, gdje igrači preuzimaju uloge Grandesa, moćnih gospodara koji se bore za vlast nad različitim regijama. Ova igra je apsolutno zaslužila mjesto na našoj listi “Stare društvene igre”. Samo razmišljanje o El Grande izaziva osjećaj uzbuđenja i želju za takmičenjem. Zahvaljujući mehanikama poput dražbe, vođenja ruke i upravljanja regijama, igra donosi nevjerojatno dinamično iskustvo.

El Grande je igra koja je dočekana s oduševljenjem od strane fanova i kritičara. Njegove ocjene su izvanredne, a razina složenosti igre je umjerena. Stoga je savršen izbor za igrače koji uživaju u strategijskim igrama, ali također cijene izazov i dubinu gameplaya. S vremenom igranja od 60 do 120 minuta, ova igra pruža dovoljno prostora za taktiziranje i planiranje svojih poteza. Bez obzira jeste li novi u svijetu društvenih igara ili iskusni igrač, El Grande će vam pružiti satima zabave i zanimljivih trenutaka.

Igra El Grande donosi više elemenata za razmišljanje i strategiju, poput izbora koju kartu možete odabrati za određeni potez te pomicanja vojnika po regijama. Dok vodite bitku za prevlast u regijama, svaki potez ima važnost i može utjecati na rezultat igre. Dovoljno je reći da ćete morati biti taktički pametni i brzi kako biste osigurali povoljan položaj i skupili što više bodova. Na kraju devetog kruga igre, igrač s najviše bodova je pobjednik.

El Grande je zaista jedinstvena igra koja kombinira različite mehanike poput dražbe, utjecaja na regije i vođenje ruke, pružajući igračima širok spektar mogućnosti za strategiju i donošenje odluka. Njegova povijesna tema vezana uz srednjovjekovnu Španjolsku čini je još privlačnijom. Omogućuje vam okusiti atmosferu tih vremena i postati moćni vladar. Bez obzira jeste li ljubitelj društvenih igara ili želite otkriti nešto novo, El Grande će vas svakako oduševiti svojom dinamikom, izazovima i beskrajnom zabavom koju pruža.

El Grande Društvena Igra

Tigris & Euphrates • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 90-90 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Tigris & Euphrates je stara društvena igra koju su mnogi obožavatelji nazvali remek-djelom Reiner Knizije. Igra je smještena u drevnom plodnom polumjesecu, gdje igrači grade civilizacije kroz postavljanje pločica. Svaki igrač kontrolira četiri različita vođe: poljoprivredu, trgovinu, religiju i vladu. Vođe se koriste za prikupljanje bodova pobjede u istim kategorijama. Međutim, osvojeni bodovi na kraju igre temelje se na najslabijoj kategoriji, što potiče igrače da se ne specijaliziraju previše. Konflikti nastaju kada se civilizacije povezuju na ploči, odnosno vanjski sukobi, pri čemu samo jedan vođa od svake vrste preživljava takav sukob. Također je moguća zamjena vođa unutar civilizacije putem unutarnjih sukoba.

Tigris & Euphrates ima visoke ocjene među fanovima i recenzijama, a razina kompleksnosti igre je visoka. Ova igra se ističe kao fantastična opcija za stare društvene igre jer pruža dubok i taktički izazovan gameplay. Njegove mehanike igre, kao što su većinsko područje / utjecaj, veze, upravljanje kartama, skriveni bodovi pobjede i razlike u bodovima, pružaju širok spektar mogućnosti igračima. Važno je napomenuti da je Tigris & Euphrates je strateška društvena igra koja pruža mnogo prostora za razmišljanje i planiranje poteza. Bez obzira jeste li fan starih društvenih igara ili novi u svijetu društvenih igara, Tigris & Euphrates je definitivno vrijedno mjesto na ovom popisu.

Tigris & Euphrates Društvena Igra

Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases • Broj igrača: 1-8


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dragi ljubitelji društvenih igara, u današnjem osvrtu predstavljamo vam jednu od najstarijih i najpriznatijih igara u žanru detektivskih misterija – Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases. Ova igra iz 1982. godine, koju je objavio Sleuth Publications, vodi nas u viktorijanski London gdje imamo priliku prošetati ulicama zajedno sa Sherlockom Holmesom u potrazi za raznim zločinima.

Sherlock Holmes Consulting Detective nije uobičajena društvena igra s kockicama, već je izazov koji će testirati vašu mentalnu snalažljivost. U ovoj igri složit ćete se s drugim igračima i samim Sherlockom Holmesom kako biste riješili različite misterije i zločine koji su zadesili londonski podzemni svijet.

Ono što ovu igru čini posebnom je način na koji ćete pristupiti rješavanju slučajeva. Morat ćete intervjuirati sumnjive osobe, pretraživati novinske članke i skupljati dokaze kako biste došli do konačnog rješenja. Sve to odvija se u autentičnom okruženju 19. stoljeća, što je dodatni bonus za ljubitelje povijesnih detalja.

Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases je savršena igra za one koji uživaju u misterijama, detektivskom radu i pričama slobodnog izbora. Ova igra će vas zasigurno držati zainteresiranima satima, dok ćete razmišljati o detaljima, tražiti tragove i pokušavati doći do rješenja. Stoga nije iznenađujuće da je ova zanimljiva igra na našem popisu najboljih starih društvenih igara.

Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases Društvena Igra

Magic: The Gathering • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Magic: The Gathering je kartaška igra koja je prvi put objavljena 1993. godine od strane Wizards of the Coast. Zaigrava se od 2 do 2 igrača, a svaka partija traje između 20 i 20 minuta. Ova igra spada u poddomenu Prilagođive igre društvene plejade, a nudi i nekoliko različitih mehanika igre: klađenje i prevaru, zatvoreno odabiranje karata, izgradnju špila, vođenje ruke karata, prihod i prekide. Što se tiče kategorija igre, ona je svrstana kao kartaška igra, igra sa sakupljivim komponentama, fantastika i borba.

Magic: The Gathering je jedna od najpoznatijih i najdugovječnijih igara na tržištu. Ova igra uživa izvanredne ocjene i recenzije, a nivo kompleksnosti je umjeren. Zahvaljujući svojim raznovrsnim mehanikama igre i dubokoj strategiji, Magic: The Gathering pruža izuzetno uzbudljivo iskustvo za sve zaljubljenike u kartaške igre.

U ovoj igri, igrači se natječu koristeći se svojim špilovima koje su sami sastavili. Cilj je smanjiti protivnikovu životnu energiju na nulu. Tijekom igre, igrači će se okušati u klađenju i prevari kako bi poboljšali svoje šanse za pobjedu. Taktičko odabiranje karata i postavljanje strategije ključno je za uspjeh u Magic: The Gathering. S obzirom na njegovu dugovječnost i popularnost, ova igra je definitivno dobar izbor za ovaj popis starih društvenih igara.

Magic: The Gathering Društvena Igra

Ra • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 45-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Društvena igra koju vam predstavljam danas je Ra, jedan od klasičnih naslova stare garde društvenih igara. Ova igra iz 1999. godine, objavljena od strane alea izdavačke kuće, sigurno će vam pružiti nevjerovatno iskustvo tijekom igranja. Ra je smješten u drevnom Egiptu, nudeći vam zanimljivu temu i predivno dizajnirane komponente koje će vas trenutačno uvući u atmosferu drevne mitologije i bogatstva faraona. Sa svojim mehanikama dražbi, sakupljanja setova, i nizom drugih elemenata, ova igra pruža zanimljivu kombinaciju strategije i sreće. Radnja igre se odvija kroz tri “epohe”, te će vam pružiti izazovno iskustvo koje će vas održavati zainteresiranima. Bez obzira jeste li iskusni igrač ili početnik, Ra će vam pružiti satove zabave i otkrivanja skrivenih bogatstava, a zbog svoje popularnosti i dugovječnosti, ova igra svakako zaslužuje biti na našem popisu najboljih starih društvenih igara.

Kada je riječ o ocjenama i mišljenjima, Ra se može pohvaliti vrhunskim ocjenama obožavatelja i stručnjaka. Igra je stekla reputaciju zbog svoje srednje razine kompleksnosti, što znači da je prikladna kako za početnike tako i za iskusnije igrače. Ovo je važan element, jer želimo da se i novi igrači mogu lako prilagoditi i da ne moraju uložiti puno vremena u razumijevanje složenih pravila. Ra će vam pružiti priliku da testirate svoje sposobnosti taktiziranja, skupljanja setova i donošenja odluka tijekom dražbi. Budući da je igra ograničena na 45-60 minuta igranja, Ra je savršen izbor kada želite unijeti dozu uzbuđenja i strategije u vaše druženje s prijateljima ili obitelji. Iako se igra fokusira na strategiju i odlučivanje, nije isključeno malo sreće koja može utjecati na vaše poteze i rezultat. Stoga, Ra će vam pružiti uravnoteženu kombinaciju izazova i zabave, što ga čini izvrsnim izborom za listu najboljih starih društvenih igara.

Ra Društvena Igra

Go • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-180 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Danas ćemo se osvrnuti na jednu od najpoznatijih društvenih igara svih vremena – Go. Ova igra, izdana davne -2200. godine, donosi nam nevjerojatan izazov za dva igrača koji će se suprotstaviti na ploči dimenzija 19×19 (ili manje). Iako na prvi pogled djeluje jednostavno, Go otkriva svoju pravu dubinu i složenost nakon što shvatimo osnovna pravila. Igrači će pokušavati osvojiti teritorij zatvarajući dijelove ploče i okružujući protivnikove kamenove. Ovo nije igra koja se završava brzo – ploča se popunjava ili oboje igrača se slože da završe igru, a tada pobjeđuje onaj koji kontrolira najviše teritorija.

Go je zasluženo stekao veliki broj obožavatelja i odlične recenzije. Razlog tome je nevjerojatna složenost igre i izazov koji pruža igračima. Zauzimanje teritorija i suočavanje s taktikama protivnika zahtijeva veliku razmišljanje i planiranje unaprijed. Ova igra definitivno spada u kategoriju društvenih igara visokog intelektualnog izazova.

Go pripada poddomeni apstraktnih igara, što znači da se fokusira na strategiju i razmišljanje, umjesto na temu ili tematski svijet. Jednostavan koncept polaganja kamenova na ploču ima ogroman utjecaj na tijek igre. Igrači će stvarati svoje strategije kako bi kontrolirali što veći teritorij i blokirali protivnika. Ova igra ističe se mehanikama kao što je “Enclosure” i “Square Grid”, koje dodatno doprinose izazovu i složenosti igre. Kombinacija ovih mehanika čini Go jedinstvenom i zanimljivom opcijom za sve ljubitelje apstraktnih strategija.

Iako je Go vrlo složena igra, vrijeme igranja može varirati. Kratke partije mogu trajati samo 30 minuta, dok se intenzivnije i dublje partije mogu protegnuti i do 180 minuta. To znači da će svaki igrač pronaći dobar balans između brzine igre i dubine razmišljanja. Bez obzira koliko traje, svaka igra Go pruža jedinstveno iskustvo u kojem su šahovske tenzije kombinirane s dubljim razmišljanjem i mudrošću prastarih kineskih majstora.

Go je pravi klasik među društvenim igrama i igra koju svaki ljubitelj strategija i izazova treba isprobati. Njegova povijest koja seže duboko u prošlost, zajedno s visokom ocjenom igre i složenošću gameplaya, čine Go neizostavnim izborom za našu listu “Stare društvene igre”. Ova igra definitivno ulazi u elitno društvo najboljih apstraktnih strategija i pružit će vam sate razmišljanja i uživanja u izazovima koje donosi.

Go Društvena Igra

Tichu • Broj igrača: 4-4


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Tichu je jedna od starih društvenih igara koju svakako trebate isprobati. Ova igra, objavljena 1991. godine od strane Fata Morgana Spiele, spada u područje strateških igara. Namijenjena je za 4 do 4 igrača, sa trajanjem od 60 do 60 minuta. Igra koristi razne mehanike kao što su upravljanje rukom, penjanje po ljestvici, prediktivne ponude i timski način igre. Stil igre je takav da se i sami igrači složni s ljestvicom i izražavaju zadovoljstvo. Igra je dobro ocijenjena od strane obožavatelja i kritičara, a razina složenosti je umjerena. Tichu je priznata igra u žanru društvenih igara na kartama. Ova kartaška igra ima jednostavna pravila i jedinstveno iskustvo za sve igrače.

Tichu Društvena Igra

Carcassonne • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 30-45 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Carcassonne je klasik među starijim društvenim igrama koje su i danas izuzetno popularne. Ova igra iz 2000. godine, koju je izdao Hans im Glück, donosi nam prelepe delove pejzaža južne Francuske koje treba taktički smestiti na tablu. Možda će se na ploči naći grad, put, manastir ili pašnjak, a svaki sledeći deo mora biti postavljen pored već odigranih, tako da u gradu budu povezani samo gradovi, putevi sa putevima i tako dalje. Pored toga, svoje mepleove možete stavljati na različite delove ploče, kao što su gradovi, putevi, manastiri i pašnjaci. Kada se taj deo završi, meple donosi bodove vlasniku. Ovom igrom se ne samo taktički slažu delovi pejzaža, već važnu ulogu igra i odluka tipa: “Da li je zaista vredno da stavim svog poslednjeg meplea tu?” ili “Da li da ovaj deo ploče iskoristim da proširim svoj grad ili da ga postavim blizu protivnika kako bi mu otežao završetak projekta i osvajanje bodova?” Iako se igra jednim postavljanjem dela pejzaža i mepla na ploču za jedan potez, svaki igrač ima mnogo opcija za razmišljanje. Carcassonne je jednostavan za naučiti, a opet pun taktičkih mogućnosti koje će zadovoljiti i iskusne igrače. S ocenom i pozitivnim recenzijama fanova, ova igra svakako zaslužuje svoje mesto na listi starih društvenih igara.

Carcassonne Društvena Igra

Modern Art • Broj igrača: 3-5


 • Trajanje igre: 45-45 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Moderna umjetnost je prava poslastica za ljubitelje društvenih igara koji su u potrazi za klasičnim naslovima. Ova igra, koja je izašla davne 1992. godine, i dalje je iznimno popularna među igračima diljem svijeta. Sa svojom taktičkom i strategijskom naravi, Moderna umjetnost je igra koja će vas držati na rubu sjedala i uzbuditi svaki put kada se sjednete za stol.

Moderna umjetnost je pozicionirana u području strategijskih igara, te pruža igračima mogućnost kupovine i prodaje slika. Svaka runda započinje dražbom gdje igrači predstavljaju sliku iz svoje ruke i natječu se za njezinu kupnju. Igrač koji uspije prodati sliku dobiva novac, dok igrač koji je kupi mora platiti banci.

Jedinstvenost ove igre leži u tome što se vrijednost slika određuje ovisno o tome koliko slika tog tipa prodaje. Nakon četiri runde, igra završava, a pobjednik je igrač koji ima najviše novca na računu.

Moderna umjetnost je sjajno implementirana igra dražbe, s nekoliko mehanika koje osiguravaju dinamičan i uzbudljiv tijek igre. Bidding, sealed bid i turn order until pass samo su neke od mehanika koje doprinose dubini iskustva koje Moderna umjetnost pruža. Ova igra je savršen primjer kako jednostavne pravila mogu iznjedriti iznimno zabavno i intrigantno iskustvo.

S obzirom na svoju popularnost među ljubiteljima društvenih igara, Moderna umjetnost je često uvrštena na liste najboljih i najutjecajnijih društvenih igara svih vremena. Njen jedinstveni koncept, jednostavna pravila i taktički elementi čine je nužnim dodatkom svakoj kolekciji igara. Ukoliko ste ljubitelj umjetnosti i uživate u strategijskim izazovima, Moderna umjetnost će vas oduševiti svojom originalnošću i jednostavnošću.

Modern Art Društvena Igra
Antonio Lončar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!