Najbolje stare kartaške društvene igre

Jeste li ikada igrali stare kartaške društvene igre koje su nekada bile popularne među prijateljima? Ako želite ponovno doživjeti tu atmosferu i uživati u kartanju s društvom, ovo je pravo mjesto za vas.
U ovom blogu istražit ćemo najbolje stare kartaške društvene igre koje su i danas omiljene među ljubiteljima stolnih igara. Bez obzira jeste li strastveni igrač karata ili tek povremeni sudionik, ove igre će vam pružiti nevjerojatno iskustvo i priliku da se natječete s prijateljima. Pogledajte naš popis i pripremite se za uzbudljive trenutke kartanja uz stare kartaške društvene igre!

Sadržaj

Magic: The Gathering • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Magic: The Gathering je jedna od legendarnih kartaških igara koju je 1993. godine objavila kompanija Wizards of the Coast. Ova igra je postigla ogromnu popularnost i stekla veliki broj obožavatelja širom svijeta. Magic: The Gathering je prilagodljiva igra u kojoj se protivnici suočavaju u dvoboju čarobnjačkim kartama.

Jedna od ključnih stvari koja čini ovu igru posebnom je njen inovativan pristup mehanici. Igrači mogu prilagoditi svoje špilove karata prema svom stilu igranja, dostupnim kartama i strategijama. Ovaj aspekt deck constructiona daje igračima ogromnu slobodu i otvara mnogo mogućnosti za kreativnost i taktiku.

Magic: The Gathering je također poznat po svojem bogatom fantasy svijetu koji je stvoren kroz kartice. Ova igra vas uvlači u svijet mašte i imaginacije, gdje se sukobljavaju razni likovi, čudovišta i magični predmeti. Prilikom igre, igrači će se susresti sa raznim izazovima, bitkama i strategijama dok pokušavaju osvojiti protivnika.

Igra traje obično između 20 i 20 minuta, mada se dužina igre može prilagođavati prema želji igrača i vrsti partije koju igraju. Zahvaljujući raznim mehanikama, kao što su blufiranje, upravljanje rukom karata i stvaranje špilova, Magic: The Gathering je dinamična i zabavna igra koja nikad neće dosaditi.

Njegova prilagodljivost, bogatstvo fantazijskog svijeta i kreativnost koju pruža igračima su razlozi zbog kojih je Magic: The Gathering uvrštena na ovaj popis najboljih stare kartaške društvene igre. Ako niste isprobali ovu igru, svakako ju preporučujem jer će vas oduševiti svojim nevjerojatnim gameplay iskustvom.

Magic: The Gathering Društvena Igra

Tichu • Broj igrača: 4-4


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Kao strastveni ljubitelj društvenih igara, moram se osvrnuti na jednu stariju, ali i dalje popularnu kartašku igru – Tichu. Iako je objavljena davne 1991. godine, ova igra i danas ostavlja snažan dojam među igračima. Tichu je pravi biser među kartaškim igrama, s prostranim svijetom i izazovnim mehanikama. Uz minimalno 4 igrača, ova igra pruža pravi taktički izazov. Ako tražite nešto novo, ali ipak s dozom nostalgične atmosfere, Tichu je odličan izbor.

Tichu je strategijska igra s kartama koja donosi originalne mehanike kao što su upravljanje rukom karata, penjanje po ljestvici, predviđanje i timski rad. Cilj igre je da se oslobodite svoje ruke karata, istovremeno pokušavajući osvojiti što više bodova. Kako biste pobijedili, morate pažljivo pratiti poteze svojih protivnika i taktički odigravati karte. Ova igra omogućuje izuzetno dinamičan gameplay, gdje uvijek trebate držati korak s protivnicima, razmišljati unaprijed i donositi mudre odluke.

Ono što Tichu čini posebnom jest to što je timski orijentirana igra. Partnerstvo i suradnja su ključni elementi za uspjeh. Ovo je odlična igra za druženje s prijateljima, jer vam omogućuje da se udružite s nekim i zajedno planirate svoje poteze. Ovaj aspekt igre donosi jedinstvenu dinamiku i pruža priliku za vezivanje s prijateljima kroz nadmudrivanje i taktiziranje.

Tichu je ocijenjena vrlo pozitivno od strane fanova i kritičara, što potvrđuje kvalitetu ove igre. Iako se smatra srednje teškom igrom, Tichu nudi izuzetno zadovoljavajući izazov za iskusne igrače, ali istovremeno je dovoljno pristupačna za nove igrače koji žele istražiti svijet kartaških igara. Ova igra će vas sigurno angažirati i pružiti sate zabave s prijateljima. Stoga, ako ste u potrazi za originalnom i zanimljivom kartaškom igrom, svakako razmislite o Tichu-u.

Tichu Društvena Igra

Modern Art • Broj igrača: 3-5


 • Trajanje igre: 45-45 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Modern Art je jedna od najpoznatijih igara iz kategorije stare kartaške društvene igre. Objavljena 1992. godine od strane Hans im Glück-a, ova igra za 3-5 igrača donosi izuzetno zanimljiv koncept kupovanja i prodaje slika. Igrači su istovremeno i kupci i prodavci, pokušavajući ostvariti profit u oba uloga. Svaki igrač stavljaju jednu sliku na aukciju svaki potez, dobivajući novac ako je netko drugi kupi, ali morajući platiti banci ako je sami kupe. Nakon svakog kruga, vrijednost slika određuje se brojem slikanja tog tipa prodanih. Igrač s najvećim brdom novca nakon četiri kruga postaje pobjednik.

Modern Art je jedna od najpoznatijih igara objavljenih u okviru Knizia aukcijske trilogije. Ova igra kombinira strategiju s ekonomskim elementima, a njezina jednostavnost privlači sve vrste igrača. Bez obzira jeste li iskusni strateg ili tek početnik u svijetu društvenih igara, Modern Art će vas intrigirati svojim zanimljivim konceptom aukcije i art scena. Ova igra je odlična opcija za svaku kolekciju starih kartaških društvenih igara, a njezina popularnost i dobre ocjene od strane igrača i kritičara dokazuju njezinu vrijednost.

Modern Art Društvena Igra

Battle Line • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Battle Line je kartaška društvena igra koja je sveža reinterpretacija popularne igre Schotten Totten. Ova igra je posebno interesantna za ljubitelje strategija.

U Battle Lineu, dva protivnika se suočavaju jedan prema drugome u “borbenoj liniji” i pokušavaju osvojiti bitku tako što će preuzeti 5 od 9 zastava ili 3 susjedne zastave. Zastave se određuju tako što se kartice stavljaju u ruke sa tri karte slične poker rukama (kao što su straight flush, tris, straight, boja itd.). Strana s najvišom “formacijom” karata osvaja zastavu.

Igra je jednostavna za naučiti, ali to ne znači da je manje zanimljiva ili izazovna. U igru su uključene različite mehanike, kao što su rezolucija sukoba putem karata, upravljanje rukom, kombinacija karata i splay tehniku. Sve ove mehanike doprinose taktičkom i napetom iskustvu koje Battle Line nudi.

Ova igra je također odličan izbor za ljubitelje povijesnih tematika, jer je postavljena u drevna vremena. Možete se osjećati kao vojskovođa dok pokušavate pobijediti u bitci, koristeći svoje karte kako biste formirali najjače “formacije”. Vrijeme igranja je također prilagođeno, trajanje se kreće od 30 do 30 minuta, što je savršeno za brzu i uzbudljivu partiju.

Iako su neki primijetili da je kvaliteta kartica nešto niža u usporedbi s izvornom verzijom, Battle Line je mnogo lakše pronaći u trgovinama. U drugom izdanju Battle Linea kvaliteta karata je poboljšana, što čini igru još atraktivnijom za kolekcionare.

Battle Line Društvena Igra

For Sale • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
For Sale je popularna društvena igra koja je stekla veliku popularnost među ljubiteljima društvenih igara. Ova igra, koju je objavila kompanija 2 Pionki 1997. godine, spada u poddomenu društvenih igara namijenjenih obitelji. Sa trajanjem od 30 do 45 minuta, For Sale je savršena igra za večernje druženje s prijateljima ili obitelji. S obzirom na to da je namijenjena za 3 do 6 igrača, svatko može sudjelovati i uživati u ovoj igri. For Sale spada u kategoriju kartaških igara i ekonomskih igara, što znači da će igrači morati iskoristiti svoje vještine licitiranja, upravljanja resursima i strategijskog razmišljanja kako bi postigli najveću moguću zaradu. Dobro ocjenjen među fanovima i recenzentima, ova igra nudi jednostavan nivo kompleksnosti, što je čini pristupačnom i zabavnom za igrače svih razina iskustva.

For Sale Društvena Igra

Lost Cities • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Lost Cities je jedna od onih kartaških igara koja nikada ne izlazi iz mode. Objavljena 1999. godine od strane KOSMOSa, ova igra ima svoje mjesto među najboljim kartaškim društvenim igrama svih vremena. Iako je namijenjena za samo dva igrača, ova igra pruža zadovoljstvo i izazov koji će vas držati zainteresiranima iznova i iznova. Izrađena s ljubavlju, Lost Cities je oblikovan za sve one koji vole istraživati, planirati i testirati svoju sposobnost donošenja odluka. Ova igra spada u područje društvenih igara koje su pogodne za obitelj, i s dobrim razlogom.

Jedna od ključnih stvari koja čini Lost Cities posebnim je jednostavnost koja se krije iza ove igre. Nema previše kompliciranih pravila ili mehanika koje je teško razumjeti. Igra vam omogućuje da zavirite u svijet arheologije, gdje će vaša snalažljivost biti ključna za uspjeh. Kroz upravljanje svojim rukama, odabirom karata, planiranjem svojih poteza i odlučivanjem kada je pravo vrijeme za početak istraživanja, Lost Cities pruža igračima mogućnost da se pokušaju dokazati kao vrhunski istraživači.

Jedna od stvari koja čini Lost Cities izazovnim je i mogućnost rizika. Morat ćete pažljivo razmotriti svaki potez kako biste donijeli najbolju odluku. Pritisak je visok jer se odluke moraju donositi brzo, a jedna pogrešna odluka može značiti gubitak mnogo bodova. Međutim, upravo taj rizik čini igru uzbudljivom i zaraznom.

Iako je Lost Cities jednostavna igra, ona ima dubinu koja će vas držati zainteresiranima iz igre u igru. Napredovanje u istraživanju različitih lokacija zahtijeva taktiku i strategiju. Kombiniranje karata i odabir pravog trenutka za početak istraživanja ključni su elementi ove igre. Iako je jednostavno kako bi bilo pogodno za sve vrste igrača, Lost Cities pruža dovoljno dubine kako bi privukao iskusne igrače koji su spremni potruditi se i postići najbolje rezultate.

Lost Cities je savršen primjer stare kartaške društvene igre koja je zasluženo našla svoje mjesto na ovoj listi. Njegove jednostavne mehanike, dubina igre i mogućnost rizika čine ga neodoljivim izborom za sve ljubitelje kartaških igara. Bez obzira jeste li već upoznati s ovim klasikom ili tek počinjete istraživati svijet društvenih igara, Lost Cities je svakako vrijedan dodatak vašoj kolekciji igara.

Lost Cities Društvena Igra

Schotten Totten • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Jedna od manje poznatih kartaških društvenih igara koju ćemo istražiti je Schotten Totten. Ova igra je objavljena 1999. godine od strane izdavačke kuće ASS Altenburger Spielkarten. Namijenjena je za 2 do 2 igrača te traje između 20 i 20 minuta. Schotten Totten pripada podkategoriji obiteljskih igara te ima ocjene i recenzije koje su iznad prosjeka. Njezina razina kompleksnosti je jednostavna.

U Schotten Tottenu, cilj je osvojiti pet granitnih kamenova ili tri susjedna kamena. Igra se sastoji od oblikovanja poker sličnih formacija od tri karte te je potrebno obratiti pažnju na redoslijed igranja karata. Onaj tko ima jaču formaciju od suparnika osvaja kamen. No, zanimljiva značajka ove igre je mogućnost da iskoristite svoju logiku i preuzmete kamen čak i prije nego što protivnik odigra sve svoje karte, dokazavši da je taj kamen nemoguć za njega osvojiti.

Schotten Totten je igra koja se lako uči, što je čini prihvatljivom za sve uzraste i iskustvene kategorije igrača. Izdavačka kuća GMT je 2000. godine objavila retematiziranu verziju ove igre pod nazivom Battle Line, koja uključuje dodatnih 10 “taktičkih” karata. Izdanje iz 2004. godine Schottentotten također sadrži ove “taktičke” karte. Schotten Totten je vrlo popularna igra koja će privući ljubitelje strategijskih karataških igara. Ukoliko tražite igru koja je zabavna za dvoje i ne zahtijeva puno vremena za odigravanje, Schotten Totten je odličan izbor za vas.

Schotten Totten Društvena Igra
Antonio Lončar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!