Najbolje stare ratne društvene igre

U svijetu starih ratnih društvenih igara, otvaramo vrata prema nevjerojatno uzbudljivom iskustvu! Ako ste u potrazi za igrama koje će vas vratiti u prošlost i pružiti vam priliku da doživite povijesne bitke na nov način, ovo je mjesto gdje ćemo vam predstaviti najbolje opcije.
U ovom blogu istražit ćemo stare ratne društvene igre koje su oblikovale povijest i koje i danas pružaju nevjerojatno iskustvo igračima diljem svijeta. Pripremite se za taktičke izazove, strategiju i nevjerojatno uzbudljive trenutke dok istražujemo ove igre koje su postale klasici žanra.

Sadržaj

Twilight Struggle • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 120-180 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Twilight Struggle je igra koja je postala kultni klasik u svijetu društvenih igara. Objavljena 2005. godine od strane GMT Games, ova igra za 2 igrača nudi duboko iskustvo strategije i ratovanja koje će izazvati nevjerojatnu napetost i ulogu vođe u hladnom ratu.

Twilight Struggle se odvija tijekom razdoblja od 1945. do 1989. godine u kojem Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države igraju igru utjecaja i prestiža. Kroz kombinaciju karata događaja i kontrolu teritorija, igrači će pokušati ostvariti dominaciju i postaviti svoju ideologiju kao vladar svijeta.

Ova strateška igra zahtjeva duboko promišljanje i donošenje odluka, s obzirom na ograničene resurse koje imate na raspolaganju. Kao vođa jedne od super sila, morat ćete odlučiti kako najbolje iskoristiti svoje karte i vojnike kako bi ostvarili svoje ciljeve. Karte događaja dodaju dodatni detalj i realnost igri, pokrivajući povijesne događaje poput Kubanske raketne krize i Vijetnamskog rata. Riskirate li sukob ili koristite diplomatske vještine za postizanje svojih ciljeva?

Twilight Struggle zahtijeva strateško razmišljanje, predviđanje poteza protivnika i prilagodbu igre kako igra napreduje. Povratne ocjene od obožavatelja dokazuju izuzetno visoku kvalitetu ove igre, koja je vrlo popularna među ljubiteljima starih ratnih društvenih igara. Sa svojom realističnom temom i složenošću, Twilight Struggle definitivno zaslužuje mjesto na ovom popisu stare ratne društvene igre.

Twilight Struggle Društvena Igra

Twilight Imperium: Third Edition • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 180-240 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Twilight Imperium: Third Edition je jedna od najznačajnijih i najkompleksnijih stare ratne društvenih igara. Ova igra je pravi ep u svijetu izgradnje carstva, međuzvjezdanog sukoba, trgovine i borbe za moć. Svaki igrač preuzima ulogu drevne galaktičke civilizacije koja teži preuzeti carsko prijestolje putem ratovanja, diplomacije i tehnološkog napretka. Ova igra je poznata po svojoj visokoj razini kompleksnosti i izazova koji pruža igračima. Sa svojim promjenjivim pločicama za tablu, prekrasnim plastičnim figurama i stotinama karata, Twilight Imperium: Third Edition je savršeno tematska igra koja uzbuđuje iskusne igrače i garantira odličan doživljaj. Osim toga, uključuje nekoliko mehanika poput akcijskih bodova, dice rollinga i kretanja po mreži. Zahvaljujući tome, igrači imaju nevjerojatnu slobodu u svojim odlukama i mogućnostima strategije. Twilight Imperium: Third Edition je zaista impresivna i zahtjevna igra koja će privući ljubitelje kompleksnih i taktičkih društvenih igara.

Twilight Imperium: Third Edition Društvena Igra

War of the Ring • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
U svijetu starih ratnih društvenih igara, jedna igra se ističe kao pravo remek-djelo – “War of the Ring”. Ova manje poznata igra, objavljena 2004. godine od strane Ares Games, očarala je ljubitelje igara širom svijeta. Ova igra spada u područje tematskih igara i ratnih igara te nudi doživljaj epske bitke za Srednju Zemlju. Igra je namijenjena za 2 do 4 igrača, a trajanje partije može se kretati od 120 do 240 minuta.

“War of the Ring” donosi igračima duboku priču, oslikavajući bitku između Free Peoples i Shadow Armies. Igrač koji preuzme kontrolu nad Free Peoples mora uvjeriti nacije da se bore protiv Saurona, dok igrač koji kontrolira Shadow Armies ima za cilj osvojiti gradove i utvrde Free Peoplesa. Ova dinamika sukoba pruža izvanrednu mogućnost igračima da dožive atmosferu epske bitke i taktičko razmišljanje.

Jedinstvenost “War of the Ring” igre leži u njenim mehanikama. Na primjer, svaki potez igrača ovisi o bacanju akcijskih kockica, koje pružaju mogućnosti kretanja vojske, regrutiranja vojnika ili napredovanja političkog razvoja. Osim toga, igra nudi posebne karte događanja koje mogu promijeniti tok bitke ili omogućiti posebne akcije igračima. Ova raznolikost mehanika daje igračima prostor za strategiju i razmišljanje, pa su taktika i planiranje ključni elementi ove igre.

Iako je “War of the Ring” složena igra, osvojila je srca ljubitelja igara diljem svijeta. Njezini fantastični ocijenjeni rezultati i visoka razina kompleksnosti dovoljni su dokaz zašto se ova igra nalazi na našem popisu starih ratnih društvenih igara. Ukoliko želite iskusiti epsku bitku za Srednju Zemlju i ući u svijet “War of the Ring”, ova igra je odličan izbor za vas. Ne propustite priliku da postanete dio ove nevjerojatne priče i zakoračite u svijet Stare ratne društvene igre.

War of the Ring Društvena Igra

Memoir ’44 • Broj igrača: 2-8


 • Trajanje igre: 30-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Memoir ’44 je iznimno popularna društvena igra koja će vas vratiti u vremena Drugog svjetskog rata. Ova igra je zaradila izvrsne ocjene od fanova i kritičara, a razina složenosti je jednostavna što je čini pristupačnom i zabavnom za igrače svih uzrasta.

Memoir ’44 je povijesna igra koja simulira neke od najpoznatijih bitki tijekom Drugog svjetskog rata poput D-Daya na Omaha Beachu, Pegasus mosta, operacije Cobra i Bitke za Ardene. Svaka od ovih bitaka je vjerno rekreirana na ploči koja je podijeljena na šesterokutne polja, a same figure i teren su izuzetno detaljno izrađeni. Igrači koriste vojničke jedinice kao što su pješaštvo, padobranci, tenkovi i artiljerija kako bi postigli svoju strategiju i ciljeve.

Memoir ’44 koristi nekoliko mehanika kao što su kartaška igra, bacanje kockica i pomak po šestokutnoj mreži. Ove mehanike omogućavaju igračima da taktički planiraju svoje poteze i donose odluke koje će im donijeti pobjedu. Igra je dizajnirana za 2 igrača, ali se lako prilagođava i timskoj igri. Uz Memoir ’44 Overlord scenarije, igrači mogu koristiti više ploča i do 8 igrača kako bi se sukobili na velikoj bojnom polju. Ova širenja omogućavaju igračima da dožive izazove vojnog koordiniranja i izvršavanja zapovijedi. Igrači mogu zamijeniti uloge kako bi iskusili oba vojna tabora.

Memoir ’44 je prikazan kao jedna od najboljih starih ratnih društvenih igara jer vjerno rekreira povijesne bitke i pruža izazovne taktičke odluke koje igrači moraju donijeti. Ova igra je odličan izbor za sve ljubitelje Drugog svjetskog rata koji žele doživjeti povijest na ploči.

Memoir '44 Društvena Igra

Paths of Glory • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 480-480 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Sa zadovoljstvom predstavljamo vam igru “Paths of Glory” koja je zapravo manje poznata igra, ali zasigurno vrijedna pažnje. Ova igra je objavljena 1999. godine od strane poznatog izdavača GMT Games. Pripada podkategoriji “Ratne igre” u domeni društvenih igara. S obzirom na to da je tematika igre ratna, a naša tema listića je “Stare ratne društvene igre”, odlučili smo uključiti “Paths of Glory” kao odličan primjer takve igre.

“Paths of Glory” je igra s visokim ocjenama od strane obožavatelja i kritičara, a razina kompleksnosti je visoka, što je čini izazovnom za sve igrače. Ova igra se bazira na Prvom svjetskom ratu, s postojbinom u Europi i Bliskom istoku. Autor ove igre je Ted Raicer, dobitnik šest nagrada Charles S. Roberts, poznatog priznanja u svijetu društvenih igara.

Igrači u “Paths of Glory” imaju priliku zakoračiti u uloge monarha i vojnih zapovjednika te oponašati povijesne događaje koji su oblikovali Prvi svjetski rat. Ako igrate kao Središnje sile, morate iskoristiti svoje povoljnije unutrašnje položaje i vojne vještine njemačke vojske kako biste postigli svoje ciljeve. S druge strane, kao Saveznici morate iskoristiti svoju brojčanu nadmoć kako biste okončali njemački militarizam i osigurali da ovo bude rat “koji će okončati sve ratove”. Generalštap i taktičke sposobnosti igrača bit će stavljeni na kušnju, jer inovativni sustavi igre omogućuju vam da oživite sve dramatične trenutke Prvog svjetskog rata.

Tijekom igre imate na raspolaganju različite mehanike kao što su kampanja / borba s kartama, bacanje kockica i potez točke do točke. No, ono što čini ovu igru posebnom je sustav igranja s kartama. Svaki igrač ima ruku karata koje koristi tijekom šest potfaza svog poteza. Svaka karta može se koristiti na četiri načina: operativno kretanje, strateško kretanje, posebni događaji i bodovi zamjene. Izborom i korištenjem karata igrači će donositi odluke kojima će utjecati na ishod rata.

“Paths of Glory” je igra koja je dizajnirana s velikom pažnjom prema povijesnom kontekstu Prvog svjetskog rata. Komponente igre kvalitetno su izrađene, a na raspolaganju imate 316 izrezanih countersa u boji, mapu Europe i Bliskog istoka, te strategijske karte. Ova igra dosljedno je dobila pohvale zbog svoje brzine igranja i inovativnog pristupa ovom povijesnom razdoblju.

Ako ste ljubitelj povijesti i ratnih igara, “Paths of Glory” je definitivno igra koju biste trebali isprobati. Njena kompleksnost, tematska dubina i inovativne mehanike čine je izvrsnim izborom za sve ljubitelje Prvog svjetskog rata.

Paths of Glory Društvena Igra

Hannibal: Rome vs. Carthage • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 40-200 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Stare ratne društvene igre donose nam nostalgiju i uzbuđenje dok se vraćamo u povijest i preuzimamo kontrolu nad velikim vojskama drevnih imperija. Jedna takva igra koja je ključni predstavnik podžanra vojnih igara je Hannibal: Rim protiv Kartage. Iako je ova igra manje poznata, ne treba je podcijeniti. Izdana 1996. godine od strane Valley Games, Inc., Hannibal: Rim protiv Kartage je pravi dragulj među igrama koje simuliraju povijesne sukobe. Ova igra je namijenjena za dva igrača, a trajanje partija može varirati u rasponu od 40 do 200 minuta, što zavisi o dinamici igre i strategiji igrača. Možda se pitate zašto je ova igra na našem popisu? Pa, Hannibal: Rim protiv Kartage kombinira elemenate tipične za stare društvene igre sa složenošću i dubinom strateških ratnih igara. Sa mehanikama poput većinske kontrole, vođenja kampanje, bacanja kockica i vojnih događaja, ova igra donosi bogato iskustvo vođenja vojske i političkih intriga u doba antike. Unatoč svojoj kompleksnosti, ova igra je ipak vrlo dobro ocijenjena od strane fanova i recenzenata. Ako ste ljubitelj vojnih igara i volite povijesne teme, Hannibal: Rim protiv Kartage je odličan izbor za vas. Uživajte u strategiji, taktici i avanturi dok se suočavate s izazovima i odlučujete koliko ste spremni riskirati za slavu imperija.

Hannibal: Rome vs. Carthage Društvena Igra

Advanced Squad Leader • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 120-480 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Advanced Squad Leader je relativno nepoznata igra objavljena 1985. godine od strane The Avalon Hill Game Co. Ova igra je namijenjena za 2 do 2 igrača sa vremenom igranja od 120 do 480 minuta. Pripada poddomeni ratnih igara društvenih igara i sadrži mehanike kao što su Kritični pogoci i neuspjesi, bacanje kockica, kretanje po mreži, hexagona mreža, prekidi u igri i linija vida. Kategorije ove igre su Ratna igra i Drugi svjetski rat.

Advanced Squad Leader (ASL) je igra koja ima izvrsne ocjene i recenzije od strane fanova. Razina kompleksnosti igre je visoka, što znači da igra pruža dubinu i izazov igračima koji su spremni uložiti vrijeme i trud u savladavanje pravila. ASL je potpun redizajn originalne Squad Leader igre i pruža igrateljima kombinaciju igrivosti i detalja.

Igra se više od jednostavnog borbenog okršaja između vojnika – uključuje pravila za sve, od strojnica do bacača raketa, tenkova i artiljerijskog naoružanja, vojnih padobranskih iskakanja, slijetanja glidera i napada na plaže. Igra se sastoji od knjige pravila koja je također dostupna u potpunom koloru s slikama i indeksom za brzi pristup informacijama.

ASL nudi scenarije s različitim ciljevima poput izvlačenja vojnika s jedne strane igralne ploče, nanošenja određenog broja bodova protivničkom timu, zauzimanja određenog broja zgrada ili područja. Uz osnovne pravila, igrači mogu dodati i proširenja modules s dodatnim pravilima, jedinicama iz različitih zemalja i novim terenima na kojima će se boriti.

Advanced Squad Leader je odličan izbor za listu starih ratnih društvenih igara zbog svojih bogatih detalja, realistične simulacije borbi i dubokog taktičkog iskustva koje pruža igračima. Iako zahtijeva malo vremena i ulaganja kako bi se savladala, ASL će pružiti satove zabave svim ljubiteljima ratnih igara koji žele uroniti u složeni svijet Drugog svjetskog rata.

Advanced Squad Leader Društvena Igra
Antonio Lončar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!