Najbolje stare strateške društvene igre

Jeste li ikada igrali stare strateške društvene igre koje su nekada bile popularne? Ako želite ponovno doživjeti te izazove i uživati u taktičkom razmišljanju, ovo je pravo mjesto za vas.
U ovom blogu istražit ćemo najbolje stare strateške društvene igre koje su i danas omiljene među ljubiteljima stolnih igara. Bez obzira jeste li iskusni strateg ili tek početnik, ove igre će vam pružiti nevjerojatno iskustvo i priliku da se natječete s prijateljima ili obitelji. Pogledajte naš popis i pripremite se za uzbudljive izazove koje donose stare strateške društvene igre!

Sadržaj

El Grande • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Stare strategijske društvene igre uvijek će biti nezaobilazan izbor za ljubitelje društvenog igranja. Jedna od najboljih igara koja se ističe u toj kategoriji je El Grande. Ova popularna igra, koju je objavila kompanija Hans im Glück 1995. godine, transportira nas u srednjovjekovnu Španjolsku i omogućuje nam da preuzmemo ulogu moćnih vladara – Grande-a.

Što je to što čini ovu igru tako posebnom? El Grande kombinira nekoliko mehanika koje čine da svaki potez bude od vitalnog značaja za vaš uspjeh. Na primjer, akcijsko biranje karata određuje poredak igrača i broj vitezova koje možete premjestiti na ploču. Također, postojanje žetona koji se stavlja u određene regije, omogućuje vam da steknete kontrolu nad njima.

Iako igra traje između 60 i 120 minuta, vrijeme brzo prolazi jer se neprestano suočavate s odlukama koje će odrediti vašu sudbinu. Siromašna taktika neće biti dovoljna za pobjedu u ovoj igri, jer ćete morati kombinirati strategiju, licitaciju, upravljanje rukom karata te biti dobro informirani o događanjima na ploči.

El Grande je igra koja je dobila sjajne ocjene od obožavatelja i kritičara. Srednja razina složenosti omogućuje da igra bude pristupačna širem krugu igrača, ne samo iskusnih stratega. Osim toga, zadivljujuća tema srednjovjekovne Španjolske i taktika koju ćete morati primijeniti čine ovu igru neprekidno zanimljivom i pružaju satima zabave. Zato je El Grande savršen odabir za našu listu starih strategijskih društvenih igara i igara koje su oblikovale povijest.

El Grande Društvena Igra

Tigris & Euphrates • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 90-90 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Tigris & Euphrates je stara, ali jedna od najboljih strategijskih društvenih igara ikada. Ova igra iz 1997. godine, objavljena od strane Hans im Glücka, uvodi igrače u drevne krajeve u kojima će graditi svoje civilizacije kroz postavljanje pločica. Zahvaljujući četiri različite vrste vođa – poljoprivrede, trgovine, religije i vlade, igrači sakupljaju bodove u istim kategorijama. No, ključ je u tome da je krajnji rezultat jednak broju bodova u najslabijoj kategoriji, što potiče igrače da budu sveobuhvatni, a ne da se previše specijaliziraju. Konflikt nastaje kada se civilizacije susretnu na ploči, i to vanjskim konfliktima, gdje samo jedan vođa svake vrste preživi. Međutim, unutarnji sukobi također su mogući, koji omogućuju zamjenu vođa unutar civilizacije. S obzirom na sve ove dinamične mehanizme, teško je ne primijetiti zašto se Tigris & Euphrates smatra remek-djelom umjetničkog majstora Reiner Knizia. Igra je kompleksna, ali iznimno zadovoljavajuća, a ima veliki broj obožavatelja i vrhunske ocjene.

Tigris & Euphrates ima trajanje igre koje se kreće od 90 do 120 minuta, i može se igrati u rasponu od 2 do 4 igrača. Ova igra spada u područje strategijskih društvenih igara te uvodi igrače u niz mehanika koje pomažu u izgradnji i razvoju njihovih civilizacija. Igra koristi mehanike poput Area Majority / Influence, Connections, Hand Management, Hidden Victory Points, Highest-Lowest Scoring, Income. Zahvaljujući tome, igrači će morati pametno upravljati svojim resursima i pločicama kako bi ostvarili svoje ciljeve i pridobili više bodova u određenim kategorijama. Tigris & Euphrates također nosi oznake poput Ancient, Civilization i Territory Building, koje dodatno obogaćuju iskustvo igranja.

Ova igra je odabrana za ovaj popis najboljih “starih” strateških društvenih igara zbog svoje iznimne kvalitete i popularnosti među igračima. Osim visokih ocjena i hvale kritičara, Tigris & Euphrates je predstavnik zlatnog doba moderne društvene igre i postavio je standarde za suvremene strategijske igre. Iako je složena i može zahtijevati malo učenja, gameplay je iznimno zadovoljavajući jer okuplja elemente planiranja, taktike i interakcije među igračima. Tigris & Euphrates nudi duboko iskustvo u stvaranju civilizacija i natjecanju za prestiž u drevnom svijetu. Ukoliko ste ljubitelj strateških igara i želite doživjeti jednu od najboljih igara svijeta, Tigris & Euphrates je izvrstan odabir.

Tigris & Euphrates Društvena Igra

Ra • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 45-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Ra je dobro poznata strateška društvena igra iz 1999. godine koju je objavila alea. Ova igra se smatra klasikom među strateškim igrama i poznata je po svojoj tematici iz drevnog Egipta. Igra se sastoji od dražbe i prikupljanja kompleta kartica, a igrači koriste svoje dražbene pločice (sunce) kako bi kupili različite pločice. Napetost u igri raste kako se približava kraj kruga, jer postoji mogućnost da samo jedan igrač draži pločice prije nego što krug završi. Pločice donose odmah bodove, sprečavaju negativne bodove ili donose bodove na kraju igre. Igra traje tri “epohe” (kruga) i nudi brz tempo igre i dinamično kretanje. Ra je popularna među igračima zbog svoje jednostavnosti u učenju i brze dinamike igre. Zahvaljujući svojim elementima dražbe i strategije, Ra je odličan izbor za ljubitelje starih strateških društvenih igara. Njegova tema iz drevnog Egipta i mehanike dražbe čine ga odličnim izborom za ovaj popis stare strategijske društvene igre.

Ra Društvena Igra

Tichu • Broj igrača: 4-4


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Tichu je zanimljiva igra koja je stekla veliku popularnost među ljubiteljima društvenih igara, zbog svojih izazovnih pravila i dinamične igre. Igra je objavljena 1991. godine od strane Fata Morgana Spiele i namijenjena je za 4 do 4 igrača. Sa trajanjem od 60 do 60 minuta, Tichu je sjajna opcija za druženje sa prijateljima ili porodicom.

Tichu pripada poddomeni strateških društvenih igara, a njene mehanike, uključujući upravljanje rukom, penjanje stepenicama, prediktivne ponude i timsku igru, čine je izazovnom i zanimljivom za igru. Ova igra je kartaška igra koja se fokusira na partnerstvo, a cilj je izbaciti što više karata iz ruke i pritom osvojiti bodove.

Tichu koristi standardni špil od 52 karte, ali sa dodanim specijalnim kartama poput psa, feniksa, zmaja i Mah Jonga. Tokom igre, igrači se između sebe bore za osvajanje štihova, koristeći različite kombinacije karata poput parova, trilinga, fulova, itd. Važno je planirati svoje poteze unaprijed, predvidjeti poteze protivnika i birati najbolje trenutke za igranje karata.

Ono što čini Tichu posebnim su bonusi i kazne koji dodatno podižu tenziju i taktički element igre. Na početku svake runde, igrači mogu “pozvati” Tichu, što ukazuje na njihovo samopouzdanje u to da će prvi izbaciti sve karte iz ruke. Ako to uspiju, njihov tim osvaja 100 bodova, ali ako ne uspiju, tim gubi 100 bodova. Također, igrači imaju priliku da “pozovu” Grand Tichu, što donosi još veće bonuse i kazne. Cilj je postići 1.000 bodova kako bi se tim proglasio pobjednikom.

Tichu je igra koja zahtijeva dobru suradnju između partnera, taktičko razmišljanje i brzo prilagođavanje situacijama. Njena popularnost među igračima širom svijeta svjedoči o njenom kvalitetu i zabavnosti. Sa srednjom razinom kompleksnosti, Tichu je savršena opcija za ljubitelje strategije koji žele izazovnu i dinamičnu igru kartama.

Tichu Društvena Igra

Modern Art • Broj igrača: 3-5


 • Trajanje igre: 45-45 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Dragi ljubitelji društvenih igara, danas vam predstavljam jednu od najboljih starih strategijskih igara – “Modernu umjetnost”. Ova igra, koja je objavljena još davne 1992. godine, donosi nam osvježavajući pristup kupovanju i prodaji slika. Glavni cilj svakog igrača je biti uspješan kupac i prodavač, nadajući se ostvarivanju profita u obje uloge. Svaki igrač na svom potezu stavlja jednu sliku na aukciju, koju može kupiti drugi igrač po određenoj cijeni, ali mora platiti banci ako je kupi sam. Nakon svake runde, vrijednost slika određuje se prema broju prodanih slika istog umjetnika. Pobjednik je onaj koji nakon četiri runde ima najviše novca.

“Moderna umjetnost” je klasična društvena igra koja pripada podkategoriji strategijskih igara. Njena jednostavna kompleksnost čini je pristupačnom i zanimljivom za igrače svih razina iskustva. Popularna je među ljubiteljima igara upravo zbog svog jedinstvenog pristupa temi umjetnosti i trgovanja slikama.

Jedan od ključnih elemenata ove igre su aukcije, koje su centralni mehanizam igre. Svaka aukcija nudi nekoliko varijacija, poput aukcije jednom oko stola, tajnog natječaja ili aukcije prema redoslijedu. Ovi različiti načini aukcije dodaju dubinu i taktičke mogućnosti igri, te igračima pružaju priliku da strategijski planiraju svoje poteze.

“Moderna umjetnost” također kombinira elemente ekonomskih igara, jer igrate s novcem i pokušavate ostvariti što veći profit. Trgovina slikama i spekulacija umjetničkim djelima stvaraju dinamično i uzbudljivo iskustvo, gdje morate biti pažljivi prilikom kupnje i prodaje.

S ocjenama i recenzijama oduševljenih fanova, ova igra je siguran izbor za sve ljubitelje starih strategijskih igara. Njena jednostavna kompleksnost i nevjerojatna kombinacija teme umjetnosti i trgovanja čine je izvrsnim izborom za našu listu najboljih starih strategijskih društvenih igara. Spremite se za fantastično iskustvo kupnje, prodaje i špekulacija – dobrodošli u svijet “Moderne umjetnosti”!

Modern Art Društvena Igra

The Princes of Florence • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 75-100 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Stare strateške društvene igre donose nevjerojatnu zabavu i izazov svim ljubiteljima strategija. Jedna od takvih igara je legendarna “The Princes of Florence”. Izdana 2000. godine od strane alea, ova igra je zaradila visoke ocjene ljubitelja i brojne pohvale. Ova srednje kompleksna igra za 2 do 5 igrača pružit će vam nezaboravno iskustvo tijekom 75 do 100 minuta igranja. Smještena u renesansno doba, ova igra nudi jedinstvenu kombinaciju mehanika dražbi, taktičkog postavljanja pločica i skupljanja bodova. Cilj igre je privući umjetnike i učenjake u svoj dvorac dok istodobno postajete najprestižnija obitelj u Firenzi. Zahvaljujući mehanikama poput dražbi, spektakularne gradnje, taktičkog pozicioniranja i brojnih drugih, The Princes of Florence ne iznevjerava očekivanja. Srećom, igra je dostupna i na našem tržištu, čineći je izvrsnim izborom za sve ljubitelje stare strateške društvene igre.

The Princes of Florence Društvena Igra

1830: Railways & Robber Barons • Broj igrača: 2-7


 • Trajanje igre: 180-360 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
1830: Railways & Robber Barons je manje poznata igra koja je objavljena 1986. godine od strane The Avalon Hill Game Co. Igra je namijenjena 2 do 7 igrača i traje između 180 i 360 minuta. Pripada poddručju strateških igara društvenih igri i uključuje mehanike poput natjecanja u dražbi, izgradnje mreže i ruta, ulaganja, vožnje vlakova i manipulacije tržištem. Igra je kategorizirana kao ekonomska, vlakovi i transportna igra.

1830: Railways & Robber Barons je jedna od najpoznatijih igara iz serije 18xx. Jedna od stvari koje mnogi igrači vole kod ove igre je da u njoj nema “slučajnog” elementa. To znači da bi, kada bi igrači odigrali dvije partije sa istim potezima, ishod bi bio isti. Igra koristi osnovne mehanike iz igre 1829, ali uvodi i neke nove elemente. Cilj igre je zaraditi što više novca kupujući i prodajući dionice u raznim željezničkim tvrtkama koje se nalaze na karti istočnih Sjedinjenih Američkih Država. Manipulacija dionicama je široko priznata kao jedna od najboljih karakteristika igre. Igrači grade mreže željeznica, koristeći šesterokutne pločice koje se postavljaju na karte. Igra također uključuje privatne željezničke tvrtke i vrlo agresivno manipuliranje burzom. Igra završava kada banka ostane bez novca ili kada jedan igrač proglasi bankrot, a pobjeđuje igrač s najvećim osobnim bogatstvom.

1830: Railways & Robber Barons ima visoke ocjene od strane fanova i recenzija, a razina kompleksnosti igre je visoka. Igrači će uživati u strategijskom planiranju, razmišljanju o ulaganjima i taktičkim odlukama koje moraju donositi tijekom igre. Također, ova igra pruža duboko uranjanje u tematiku razvoja željezničkog sustava i tržišta 19. stoljeća, što je čini zanimljivom opcijom za sve ljubitelje povijesnih tematika. S obzirom na svoju reputaciju i popularnost među strateškim igračima, 1830: Railways & Robber Barons je odličan izbor za listu najboljih starih društvenih igara.

1830: Railways & Robber Barons Društvena Igra
Marko Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!