Najbolje strateške društvene igre za obitelj

Jeste li spremni za strateške izazove s obitelji? U ovom blogu predstavit ćemo vam najbolje strateške društvene igre koje će vas potaknuti na razmišljanje, planiranje i donošenje ključnih odluka.
Bez obzira jeste li ljubitelji vojnih strategija, gradnje carstava ili upravljanja resursima, naš popis će vam pružiti razne mogućnosti koje će zadovoljiti sve članove obitelji. Ove igre će testirati vaše taktičke vještine, potaknuti timski rad i donijeti nevjerojatne trenutke suradnje i natjecanja. Pripremite se za uzbudljive i nezaboravne trenutke s najdražima!

Sadržaj

Azul • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-45 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Azul je izuzetno popularna igra koja je stekla veliku popularnost među obožavateljima društvenih igara. Ova igra je jednostavna za naučiti i igrati, što je čini idealnim izborom za obiteljsko druženje. Azul je objavljen 2017. godine od strane Next Move Games i može se igrati od 2 do 4 igrača. Trajanje igre je između 30 i 45 minuta, što je prilično pristojno vrijeme za jedno partiju.

Azul je apstraktna igra čija tema je inspirirane portugalskim keramičkim pločicama, poznatim kao azuleijos. U ovoj igri, igrači su umjetnici koji pokušavaju ukrasiti zidine kraljevske palače u Évori. Igrači naizmjenično odabiraju obojene pločice i postavljaju ih na svoje igrače ploče. Nakon što su sve pločice postavljene, igrači zbrajaju bodove temeljem svoje dekoracije palače. Ovdje dolaze do izražaja vještina i strategija jer odabir pravih pločica i njihovo postavljanje na pravo mjesto igraju ključnu ulogu u osvajanju bodova.

Jedno od najzanimljivijih svojstava Azula su bonus bodovi koje igrači mogu osvojiti na kraju igre. Ovi bonus bodovi pružaju dodatne mogućnosti za napredak i pobjedu. Osim toga, igra nudi jednostavna pravila, ali je istovremeno izazovna i napeta. Ova kombinacija čini Azul savršenom igrom za igrače svih dobnih skupina.

Azul također spada u kategoriju slagalica, što znači da će igrači morati koristiti svoje vještine strategije i planiranja kako bi postigli najbolje rezultate. Ova igra je odličan primjer strateške društvene igre za obiteljsko okupljanje, jer nudi interaktivnu i zabavnu igru koja potiče razmišljanje i donošenje odluka. Uz to, Azul je izuzetno lijepo dizajniran, s prekrasnim komponentama i umjetničkim stilom koji pruža vizualni užitak. Zahvaljujući svim ovim kvalitetama, Azul zaslužuje mjesto na ovom popisu strateških društvenih igara za obitelj.

Azul Društvena Igra

Patchwork • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 15-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Patchwork je jedna od najpoznatijih strateških društvenih igara koje su izdane 2014. godine. Igra je namijenjena za dva igrača i traje između 15 i 30 minuta. Ova igra pripada kategoriji apstraktnih igara te obiteljskih igara. Patchwork se ističe jednostavnošću te je prilagođena svim uzrastima.

U Patchworku, igrači se natječu tko će izgraditi najljepšu i najefikasniju šarenu deku na svojoj ploči veličine 9×9 kvadrata. Tijekom igre, igrači imaju mogućnost kupovati različite komadiće tkanine i postavljati ih na svoju ploču na način da što bolje iskoriste prostor. Cilj je spojiti u što je moguće više tkanina, ali i osigurati dovoljno novčića kako bih se mogli kretati po vremenskoj stazi.

Patchwork se ističe kao odlična strategijska igra zbog prisutnosti nekoliko ključnih mehanika kao što su postavljanje pločica, različiti troškovi tkanina, kao i zahtjev za dobro planiranim i taktičkim potezima. Igra pruža igračima mogućnost da osjete zadovoljstvo uspješno razmještajući komadiće tkanine na svojoj ploči i ostvarujući bonus bodove za uspješno popunjavanje kvadrata. Također, napredovanje po vremenskoj stazi omogućuje igračima da taktički planiraju svoje poteze kako bi sebi osigurali više novčića.

Patchwork je odličan izbor za obiteljske trenutke zbog jednostavnih pravila, brzog tempo igre i interakcije između igrača. Igra je osobito zanimljiva zbog mogućnosti kreativnog dizajniranja svoje deke i osjećaja postignutom tijekom igre kada vidite sve zamršene puteve koje ste kreirali kako bi spojili različite komadiće tkanina.

Ukratko, Patchwork je izvrstan izbor za sve ljubitelje strateških društvenih igara. Sa svojom jednostavnošću pravila te taktički zahtjevnim mehanizmima igre, Patchwork će zasigurno pružiti satove zabave i razmišljanja za cijelu obitelj.

Patchwork Društvena Igra

Azul: Summer Pavilion • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-45 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Azul: Summer Pavilion je strateška društvena igra koja će oduševiti cijelu obitelj. Ova igra, koja je objavljena 2019. godine, omogućuje 2 do 4 igrača da se natječu u izgradnji prekrasnog letnog paviljona za kraljevsku obitelj. Igrači će postati majstori umjetnosti i koristiti najfinije materijale kako bi stvorili ovaj grandiozni paviljon.

U svakoj od šest rundi igre, igrači će odabirati pločice različitih boja i smjestiti ih na svoju individualnu ploču kako bi osvojili bodove. Svaka boja pločica postaje specijalna u jednoj rundi igre. Strategija je ključna jer igrači moraju pažljivo planirati kako će koristiti svoje pločice i izbjegavati gubitak resursa. Tko je najbolji majstor umjetnosti?

Azul: Summer Pavilion zasluženo je na ovoj listi zbog svoje jednostavnosti, ali i dubine gameplaya. Ova apstraktna igra savršeno kombinira mehanike poput odabira pločica, gradnje uzoraka i sakupljanja setova. Stvaranje cjelovitih zvijezda i osvajanje bonusnih bodova donosi dodatnu taktiku i izazove. Ova igra pruža priliku za nadmetanje, ali i za kreativno izražavanje jer igrači mogu stvoriti vlastite dizajne na svojim pločama. Zabava i uživanje su zajamčeni u Azul: Summer Pavilion, a njegova jednostavnost osigurava da je igra pogodna za sve članove obitelji.

Azul: Summer Pavilion Društvena Igra

Tiny Towns • Broj igrača: 1-6


 • Trajanje igre: 45-60 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
U svijetu društvenih igara, one koje su pogodne za cijelu obitelj uvijek su dobrodošle. A jedna takva igra koja se ističe među njima je Tiny Towns. Ova igra, objavljena 2019. godine od strane Alderac Entertainment Group, pruža mogućnost da postanete gradonačelnik vlastitog malog grada smještenog u šumi. Kako bi vaš grad prosperirao, morate pažljivo planirati i graditi zgrade, koristeći resurse koje imate na raspolaganju. Ali pazite, jer je prostor ograničen, a svaki zalogaj resursa je vrijedan! Cilj igre je izgraditi najprosperitetniji mali grad i osvojiti pobjedu.

U Tiny Towns, svaki igrač ima svoju 4×4 mrežu na koju će postavljati kockice resursa kako bi gradili zgrade. Svaka zgrada donosi bodove na jedinstven način. Kada nitko od igrača ne može više postavljati resurse niti graditi zgrade, igra završava, a svaki prazan kvadrat vrijedi -1 bod. Igrač s najviše bodova pobjeđuje! Ova jednostavna mehanika omogućuje igru koja je pogodna i za mlade i za starije članove obitelji. Zahvaljujući tome, Tiny Towns je stekao popularnost među igračima i osvojio dobre kritike.

Ova šarmantna igra spada u podkategoriju obiteljskih igara, a njen dizajn omogućuje da se igra samostalno ili u društvu, s brojem igrača od 1 do 6. Također, vrijeme potrebno za igru je između 45 i 60 minuta, idealno za opuštajuću obiteljsku večer. Zahvaljujući svojim glavnim mehanikama – dodjeli bodova na kraju igre, pratnji drugih igrača, izgradnji uzorka i pokrivanju mreže – Tiny Towns pruža raznoliku i dinamičnu igru punu taktičkih odluka.

Ova simulacija gradnje grada također spada u kategorije igara kao što su apstraktna strategija, životinje, izgradnja grada i slagalice. Svaka od ovih kategorija dodaje poseban element igri, omogućujući igračima da uživaju u raznolikom iskustvu. Uz dobre ocjene igrača i odlične kritike, Tiny Towns je definitivno jedna od strateških društvenih igara koju vrijedi imati na raspolaganju za obiteljske večeri ili opuštajuća druženja s prijateljima.

Tiny Towns Društvena Igra

Azul: Stained Glass of Sintra • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-45 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Kada je u pitanju strateška društvena igra za obitelj, Azul: Stained Glass of Sintra je definitivno jedna od najboljih opcija. Ova igra, koju je kreirao Michael Kiesling, privući će vas svojom prekrasnom estetikom i jedinstvenim mehanikama. Azul: Stained Glass of Sintra je izdala popularna izdavačka kuća Next Move Games 2018. godine i namijenjena je za 2 do 4 igrača. Igra se može završiti u vremenskom okviru od 30 do 45 minuta, što je savršeno za obiteljske večeri.

Ovo je igra koja ima jednostavne pravila, što je odlično za igrače svih dobnih skupina. Azul: Stained Glass of Sintra ima ocjene i recenzije od strane obožavatelja, što ukazuje na kvalitetu i popularnost ove igre. Također, igra se nalazi u poddomani “Apstraktne igre” te spada u kategorije “Strateška” i “Puzle”.

Azul: Stained Glass of Sintra vas izaziva da pažljivo odaberete staklene ploče kako biste završili svoje prozore, vodeći računa o tome da ne oštetite ili ne bacite previše materijala. Ploče prozora su dvostrane, što igračima pruža dinamičnu igračku ploču s gotovo beskrajnim mogućnostima.

Uz ovu igru, možete očekivati ​​i prekrasne komponente. Igra dolazi s prozirnim staklenim pločama, tornjem koji služi za odbacivanje nepotrebnih komada stakla, te dvostranom igračkom pločom i pločama za prozore. Ove komponente čine igru vizualno privlačnom i donose dodatnu raznolikost gameplay iskustvu.

Azul: Stained Glass of Sintra je zaista izuzetna strateška igra za obitelj. Njena mehanika, koja se sastoji od dodjela krajnje igre, modularne igračke ploče, otvorenog izbora karata, slaganja uzoraka, prikupljanja setova i postavljanja pločica, omogućava igračima duboko i zanimljivo iskustvo. Igrači će morati donositi odluke o pametnom odabiru pločica, pravilnom postavljanju prozora i strategiji prikupljanja setova kako bi osigurali najbolji rezultat.

Zahvaljujući svojoj jednostavnosti, Azul: Stained Glass of Sintra je pristupačna igra za sve članove obitelji, bez obzira na njihovo iskustvo s društvenim igrama. Ova igra pruža zabavu za sve uzraste i prilika je da se okupe i uživaju u taktičkom razmišljanju i stvaranju prekrasnih prozora. Zato je Azul: Stained Glass of Sintra sigurno jedan od izbora koji neće razočarati ljubitelje strategije i društvenih igara u obitelji.

Azul: Stained Glass of Sintra Društvena Igra

Project L • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 20-40 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Jedna od manje poznatih igara na našem popisu strateških društvenih igara za obitelj je Project L. Igra je objavljena 2020. godine od strane Boardcubatora i namijenjena je 1 do 4 igrača. Vrijeme igre može trajati od 20 do 40 minuta, što je idealno za obiteljske večeri ili brze partije. Project L spada u poddomenu apstraktnih igara te porodičnih igara, a sa sobom nosi nekoliko zanimljivih mehanika kao što su akcijski bodovi, otvoreno biranje, postavljanje pločica i stvaranje uzoraka. Igra se također klasificira kao apstraktna strategija, slagalica te ima temu video igara.

Kao što govori sam naziv, srž igre je izgradnja objekata i razvoj strategije. Igrači počinju s samo dva osnovna dijela i koriste tri akcijska bodova svakog poteza kako bi razvili moćni mehanizam. S više različitih dijelova, moguće je uspješno riješiti čak i najteže slagalice. Puzzli koje riješite donose vam bodove ili nove dijelove koji dodatno pokreću vaš mehanizam. Hoćete li uspjeti nadmudriti svoje protivnike i ostvariti pobjedu?

Project L je jednostavne složenosti, ali iznimne dubine u taktikama i strategijama. Ova igra pruža napetu, brzu igru koja je istovremeno jednostavna za naučiti, ali teška za ovladati. Unikatne 3D slagalice sa staklenim dijelovima čine vizualno zadovoljstvo, a brzi tempo igre čini da uvijek želite zaigrati još samo jednu rundu. S obzirom na svoju temu i mehanike, Project L predstavlja odličan izbor za obitelji koje vole strateške igre koje iskušavaju vašu kreativnost i logiku.

Project L Društvena Igra

Mandala • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Mandala je manje poznata igra objavljena 2019. godine od strane Lookout Games. Igra je namijenjena za 2 do 2 igrača s vremenom trajanja od 20 do 20 minuta. Ova igra pripada poddomeni društvenih igara pod nazivom Strateške igre i obiteljske igre te uključuje mehanike Područje većine / utjecaj, Upravljanje rukom i Skupljanje setova. Mandala kombinira apstraktno razmišljanje, taktiku i strategiju stvarajući jednostavno, ali izazovno iskustvo.

Mandala je inspirirana značenjem i simbolizmom mandale, drevnog i svetog obreda. Cilj igre je skupiti što više bodova od protivnika prikupljanjem vrijednih karata. No, ono što je zanimljivo kod ove igre jest to da nećete znati koje su točno karte vrijedne sve do kasnijeg dijela igre. Tijekom igre, igrači polažu svoje obojene karte na dvije mandale, gradeći centralne planine i polažući karte u vlastita polja. Kada jedna mandala sadrži sve šest boja karata, igrači biraju boje iz planine i dodaju te karte svojoj “rijeci” i “čaši”. Na kraju igre, karte u čaši vrijede bodove temeljene na položaju njihovih boja u toj rijeci. Igrač čija je čaša vrijednija osvaja igru.

Mandala se igra na platnu na kojem su prikazane dvije kružne mandale, a svaka se dijeli horizontalnim prostorom (planinom) kako bi se stvorilo jedno “polje” za svakog igrača. Platno ima sedam prostora ispred svakog igrača koji će držati njihovu rijeku jednostranih karata i njihovu čašu – hrpu karata s licem prema dolje koje će bodovati na kraju igre.

Ova igra nudi zanimljivu mehaniku u kojoj igrači moraju pažljivo taktizirati i planirati svoje poteze. Tijekom igre, svaka karta koju odigrate ima velik utjecaj na igru jer određuje koje boje ćete moći igrati u budućnosti. Morate razmisliti o svojim potezima kako biste iskoristili boje koje su vam dostupne, ali istovremeno ometali protivnika.

Mandala je relativno kratka igra, što je čini idealnom za obiteljsko okupljanje ili večer igranja s prijateljima. Ova igra je izvrsna opcija za strateške društvene igre za obitelj jer je jednostavna za naučiti, ali pruža dovoljno dubine i izazova da zabavlja sve generacije. Bez obzira jeste li novi u svijetu društvenih igara ili ste iskusni igrač, Mandala će vas impresionirati svojom jednostavnošću i dubinom igre.

Mandala Društvena Igra
Marko Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!