Najbolje strateške društvene igre

Strateško razmišljanje, taktičko planiranje i intenzivna konkurencija - sve su to elementi najboljih strateških društvenih igara.
Bez obzira jeste li iskusni igrač ili tek početnik, ovdje ćete pronaći igru koja će vas oduševiti. Pogledajte našu pažljivo odabranu kolekciju i pronađite savršenu igru koja će vas izazvati i zabaviti. Ove igre će vam pružiti sate intelektualne stimulacije i uzbuđenja.

Sadržaj

Brass: Birmingham • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Brass: Birmingham je ekonomska strateška igra koja je izazvala pravu senzaciju od trenutka svog izlaska 2018. godine. Ova igra je nastavak originalnog Brass-a i vodi nas u razdoblje industrijske revolucije u Birminghamu između 1770. i 1870. godine. Svi entuzijastični ljubitelji društvenih igara nikada se nisu prestali diviti ovoj igri koja je dobila oduševljene kritike. Njezina kompleksnost daje joj jedinstvenu dubinu i pruža igračima pravu mozgalicu.

Brass: Birmingham se smjestio u područje strateških društvenih igara zahvaljujući svojim inovativnim mehanikama. Igra kombinira izgradnju industrije, upravljanje resursima i razvijanje mreže kako bi se iskoristila tržišta. Tijekom igre, igrači trebaju izvoditi različite akcije poput građenja industrijskih objekata, gradnje željezničkih ili kanalskih veza, te razvijanja postojećih industrija kako bi ostvarili najviše bodova. Pritom trebaju pažljivo upravljati svojim financijama, prepoznati prilike na tržištu i planirati svoje poteze unaprijed.

Brass: Birmingham donosi i nekoliko novina u odnosu na originalnu igru Brass. Uz postojeće industrije poput željeza, ugljena i pamuka, tu su i nova zanimljiva industrijska postrojenja poput pivovare, proizvodnje robe i keramike. Svaka od ovih industrija ima svoje specifičnosti i nudi igračima različite nagrade, otvarajući razne strategije i mogućnosti tijekom igre.

Ova igra je jedan od najboljih primjera strateških društvenih igara koje kombiniraju dubinu, taktiku i planiranje. Brass: Birmingham je izvrstan izbor za ljubitelje strateških igara koji žele izazov i intelektualnu stimulaciju. Ova igra će testirati vaše sposobnosti planiranja, upravljanja resursima i prilagođavanja nepredvidivim situacijama. Bez obzira jeste li već iskusni igrač društvenih igara ili tek početnik, Brass: Birmingham će vas oduševiti svojom složenošću i dubinom.

Brass: Birmingham Društvena Igra

Pandemic Legacy: Season 1 • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Pandemic Legacy: Sezona 1 je izvanredna strateška društvena igra koja je stekla veliku popularnost među ljubiteljima igara. Ova igra, objavljena 2015. godine od strane Z-Man Games, pruža neprocjenjivo iskustvo igranja za 2 do 4 igrača u trajanju od 60 do 60 minuta. U sklopu podkategorije Strateške igre i Tematske igre, Pandemic Legacy: Sezona 1 donosi uzbudljivu igru sa nekoliko mehanika kao što su Akcijski bodovi, Kooperativna igra, Upravljanje rukom, Legacy igra, Kretanje točka do točke i Scenario/Kampanja igra. Igra spada u kategorije Ekološke igre i Medicinske igre, stvarajući zanimljivu vezu između igre i tematike.

Pandemic Legacy je jedna od najbolje ocijenjenih igara sa jedinstvenim pristupom. Igra je zasnovana na originalnoj Pandemic igri, ali ima dodatne elemente i mehanike koje čine iskustvo igranja još uzbudljivijim.

U ovom kooperativnom kampanjskom formatu, igrači će se boriti protiv globalne epidemije i pokušati spriječiti širenje smrtonosnih bolesti. Svaki igrač ima jedinstvenu ulogu sa posebnim sposobnostima koje pomažu timu u obavljanju različitih zadataka, kao što su istraživanje lijekova i liječenje bolesnika.

Ono što izdvaja Pandemic Legacy su njeni jedinstveni Legacy elementi. Svaka sesija igre ima utjecaj na daljnji tijek igre, i odluke koje igrači donose imaju trajne posljedice. Igrači će otkrivati novi sadržaj, mijenjati komponente igre i razvijati svoj unikatni svijet dok se priča razvija. Sve te inovacije čine ovu igru iskustvom koje ćete pamtiti zauvijek.

Pandemic Legacy: Sezona 1 je izvrstan izbor za strateške društvene igre zbog svoje dubine, taktičkih odluka i izvanredne atmosfere. Ova igra zahtijeva vrhunsku koordinaciju i timski rad, jer igrači moraju zajedno razvijati strategiju kako bi spasili svijet od pandemije. Zahvaljujući kampanjskom formatu, svaka partija je drugačija i igra je puna iznenađenja i nepredvidljivih situacija. Pandemic Legacy: Sezona 1 nudi nevjerojatno iskustvo koje čini ovu igru neodoljivom za sve ljubitelje strateških društvenih igara.

Pandemic Legacy: Season 1 Društvena Igra

Gloomhaven • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Često se kaže da “Gloomhaven” podiže standard za strateške društvene igre, i s pravom! Ova igra iz 2017. godine od Cephalofair Games je postigla veliki uspjeh među igračima zahvaljujući svojoj dubokoj i taktičkoj borbi, te bogatoj priči koja se grana u različitim smjerovima. Igrači preuzimaju ulogu avanturista koji istražuje opasne tamnice i zaboravljene ruševine, boreći se protiv automatskih čudovišta putem inovativnog sustava karata.

“Gloomhaven” se igra u persistentnom svijetu koji se mijenja i razvija iz sesije u sesiju. Nakon svake odigrane scenarije, igrači će donositi odluke koje će utjecati na dalji tijek priče. Igrajući kroz scenarije, igrači će razvijati svoje vještine, otkrivati nove lokacije i prikupljati plijen. Svaka odluka ima važnost, stvarajući osjećaj kao da čitate knjigu “Odaberi svoju avanturu”.

Jedinstvenost ove igre leži u inovativnom sustavu karata. Svaki igrač svakog kruga odabire dvije karte iz svog špila. Redni broj na gornjoj karti određuje inicijativu za taj krug, dok svaka karta ima i gornju i donju sposobnost. Na redu igrača je da odabere hoće li koristiti gornju sposobnost jedne karte i donju sposobnost druge, ili obrnuto. Važno je mudro birati jer će se tijekom igre karte trajno gubiti, a ako previše potrošite vrijeme u tamnici, iscrpljeni ćete morati se povući.

Uz svoju visoku razinu kompleksnosti, Gloomhaven je postao omiljeni izbor za ljubitelje taktičkih igara. Pripada podkategoriji strateških igara s tematskom pozadinom, a unutar mehanike igre izdvajaju se akcijski redoslijed, povrat akcija, kampanja s upotrebom borbenih karata, rezolucija sukoba kroz karte, ograničenja komunikacije i kooperativna igra. S obiljem avanture, istraživanja, fantasy tematike, borbe i minijature, Gloomhaven je izvanredan izbor za sve koji žele uroniti u bogat i zahtjevan svijet taktičkih društvenih igara.

Gloomhaven Društvena Igra

Ark Nova • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Ark Nova je jedna od najpopularnijih strateških društvenih igara koju je Feuerland Spiele izdao 2021. godine. Ova igra je savršen izbor za ljubitelje strategija koji uživaju u složenijim i dubljim igrama. Sa ocjenama koje su dobili ljubitelji igara, jasno je da je Ark Nova osvojio njihova srca. Ova igra je smještena unutar područja društvenih igara strategije i tematski je fokusirana na životinje, ekonomiju i okoliš. Ark Nova vas vodi u svijet planiranja i dizajniranja moderne, znanstveno upravljane životinjske vrtove. Vaš cilj je izgraditi najuspješniji zoološki vrt putem izgradnje ograđenih prostora za životinje, smještaja različitih vrsta životinja i podrške projektima za očuvanje širom svijeta. Zahvaljujući posebnim zgradama i stručnjacima koje možete koristiti, imate priliku ostvariti ovaj cilj. Ark Nova je igra koja će vam pružiti duboko i izazovno iskustvo uz izvanredne mehanike igre koje će vam omogućiti da testirate svoje strategijske vještine. Iako je njena kompleksnost visoka, ova igra će se sigurno isplatiti svim ljubiteljima strategija i istinskih zaljubljenicima u društvene igre.

Ark Nova Društvena Igra

Twilight Imperium: Fourth Edition • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 240-480 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Twilight Imperium: Fourth Edition je izuzetno popularna igra koja se ističe na polju strategijskih društvenih igara. Ova epska igra galaktičkog osvajanja pruža nevjerojatan doživljaj igračima koji žele sebi postaviti izazov i istovremeno uživati u složenim mehanikama.

Ova igra je postigla jedan od najboljih ocjena među igračima i recenzentima, a njena razina kompleksnosti je visoka. Twilight Imperij je namijenjen za 3 do 6 igrača, a trajanje igre se kreće između 240 i 480 minuta. Možda će ovo biti izazov za one igrače koji vole kratke i brze igre, ali za ljubitelje strategije i dubokog istraživanja, ova igra je pravi odabir.

Nova četvrta edicija Twilight Imperij donosi bogatstvo od 17 frakcija, svaka s potpuno drugačijim načinom igranja. Svaka frakcija nudi različite strategije, od vojnih osvajanja i političkih manipulacija do intrigantnih ekonomskih pregovora. Izbor frakcije važan je jer je svaka od njih jedinstvena i iziskuje drugačiji pristup igri. Često se igrači hvale nijansom koju ovakav izbor pruža igri, gdje svakodnevna igra donosi nešto novo i nepredvidljivo.

Twilight Imperium ima nevjerojatno fleksibilan i raznolik sistem. Osim standardnih mehanizama kao što su pomjeranje vojske i ekspanzija, ova igra uključuje i elemente poput bacanja kockica, pregovaranja s drugim frakcijama, i donošenje strategijskih odluka. Tijekom igre, igrači će birati strategijske karte koje će im davati jedinstvene akcije i utjecaj na tijek igre. Važno je taktički odabrati pravu kartu za svaku situaciju kako bi se ostvarila prednost.

Twilight Imperium je igra koju je teško opisati riječima. Prepoznatljiva je po svom epskom doživljaju, raznolikosti i mogućnostima koje nudi. Iz tih razloga, ovaj naslov zaslužuje svoje mjesto na našoj listi strateških društvenih igara. Bez sumnje, igrači koji uživaju u dubokim strategijama, pregovaranju i osvajanju svemira, pronaći će u Twilight Imperium: Fourth Edition ispunjenje svojih najsmjelijih ambicija.

Twilight Imperium: Fourth Edition Društvena Igra

Terraforming Mars • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Terraforming Mars je strateška društvena igra koja je osvojila srca mnogih igrača od njenog izlaska 2016. godine. Ova igra, koju je izdala kompanija FryxGames, vodi vas u 24. vek, kada ljudi počinju terraformirati planetu Mars. U ulozi korporacija koje rade na ovom grandioznom projektu, igrači saradjuju kako bi stvorili uslove za život na Marsu. Ipak, konkurencija za osvajanje bodova osigurava da će ova avantura biti uzbudljiva i napeta.

Jedna od ključnih stvari koja Terraforming Mars čini posebnom je njena dubina i raznovrsnost. Sa preko 200 različitih projektnih kartica, igrači imaju veliki izbor kako će doprinositi terraformaciji. Ove karte omogućavaju vam da uradite sve, od uvodjenja biljnog i životinjskog života, do izgradnje gradova i rudarstva Jupiterovih mjeseca. Kupovina ovih kartica je ključni element igre, ali igrači će morati pažljivo da planiraju kako bi odlučili kada i kako će ih koristiti. Ovo stvara zanimljivu dinamiku igre i može dovesti do napetih trenutaka kada morate odabrati između dva odlična projekta.

Pored kupovine kartica, igrači također moraju nadgledati i svoju proizvodnju resursa, kao što su Megakrediti, Čelik, Titanijum, Biljke, Energija i Toplota. Ovi resursi su ključni za napredak u igri i omogućavaju igračima da ostvare svoje ciljeve. Također, igra donosi i takmičenje za najbolje lokacije za gradnju gradova, okeanskih pločica i zelenih površina. Milestones i Awards su još jedan način da zaradite bodove i pokažete svoje strateške sposobnosti.

Terraforming Mars je odlična strategijska igra koja nudi mnoge mogućnosti i dubinu. Iako može biti izazovna za nove igrače, ona nudi mnogo zadovoljstva i nagrada za one koji su spremni da se posvete dubokoj strategiji i planiranju. Sa svojom temom terraformacije Marsa i detaljnim mehanikama, ova igra je sjajan izbor za sve ljubitelje naučne fantastike i strategijskih društvenih igara. Svojom kombinacijom ekonomije, upravljanja resursima i teritorijalne izgradnje, Terraforming Mars zasluženo se nalazi na listi najboljih strateških društvenih igara.

Terraforming Mars Društvena Igra

Gloomhaven: Jaws of the Lion • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 30-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven: Jaws of the Lion je strateška društvena igra koju su fanovi i kritičari srdačno dočekali. Kao samostalna igra, odvija se prije događaja originalnog Gloomhaven-a i nudi jedinstvenu avanturu. Zaigrat ćete sa četiri nova lika, svaki s različitim vještinama i sposobnostima, poput Valrath Red Guard koji se brine o zaštiti grupe ili Inox Hatchet koji je stručan u pružanju udaljenog napada. Svaki lik će vas očarati svojom posebnošću.

Igra vas uvlači u tajanstvenu priču u kojoj istražujete nestanke unutar grada. Je li to djelo Vermlinga ili se nešto još zlokobnije krije? S 16 različitih vrsta čudovišta, svaka sa svojim jedinstvenim izazovima, očekuje vas napeta avantura. Uz to, nova kampanja sa 25 scenarija jamči vam sate i sate zabave.

Gloomhaven: Jaws of the Lion ciljano je osmišljen za casual igrače kako bi se lakše upustili u ovu fantastičnu svijet. Zamislite da igrate izravno iz same knjige scenarija, bez kompliciranih kartonskih pločica. To je upravo ono što ovu igru čini posebnom. Osim toga, priložen je i jednostavniji pravilnik te pet-scenarijski tutorial koji će nove igrače polako uvesti u iskustvo igranja.

Gloomhaven: Jaws of the Lion je igra koja nudi visok stupanj izazova i uzbudljivu tematsku avanturu. Zahvaljujući svojoj složenosti, ova igra savršena je opcija za sve strateške entuzijaste koji žele biti obuhvaćeni intrigantnom pričom i taktičkim odlukama. Iz tog razloga, Gloomhaven: Jaws of the Lion je neizostavna igra koju treba imati u kolekciji svakog ljubitelja strateških društvenih igara.

Gloomhaven: Jaws of the Lion Društvena Igra
Antonio Lončar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!