Najbolje teške društvene igre

U svijetu najboljih teških društvenih igara, istražite izazove koji će testirati vaše vještine i strategiju.
Ove igre pružaju duboke taktičke mogućnosti i zahtijevaju pažljivo planiranje i razmišljanje. Bez obzira jeste li iskusni igrač ili tek ulazite u svijet društvenih igara, pripremite se za uzbudljivo putovanje kroz najbolje teške društvene igre koje će vas izazvati i zabaviti.

Sadržaj

Twilight Imperium: Fourth Edition • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 240-480 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Twilight Imperium: Fourth Edition je igra visoke kompleksnosti koja je osvojila srca i umove ljubitelja društvenih igara. Ova epska igra galaktičke osvete donosi jedinstveno iskustvo svim igračima. Sa preko 500 komponenti, ova igra je pravi spektakl na stolu. Igrači preuzimaju uloge jednog od sedamnaest potpuno različitih frakcija koje se bore za galaktičku dominaciju kroz vojnu moć, političke manevre i ekonomske pregovore.

U Twilight Imperiumu, nijedna partija nije ista. Sama konstrukcija galaksije na početku igre je jedinstvena i strateški važna. Svaki igrač postavlja pločice galaksije koje se sastoje od svega, od prelepih novih planeta i supernova do asteroidnih polja i gravitacijskih rupa. Centralna tačka ove galaksije je Mecatol Rex, glavni planet postavljen u središtu ploče. Srećno postavljena gravitacijska rupa može vas zaštititi od najopasnijih neprijatelja, dok vas ionska oluja može blokirati u galaksiji. Izgradnja i dominacija galaksijom je u vašim rukama.

Runda Twilight Imperiuma započinje odabirom jedne od osam strategijskih kartica koje ne samo da određuju redosled igrača, već i daju vlasniku jedinstvenu mogućnost za tu rundu. Ove kartice vam mogu pružiti dodatne komandne oznake, ili omogućiti kontrolu trgovine širom galaksije. Nakon što su ovi potezi odabrani, igrači redom pomeraju svoje flote od sistema do sistema, osvajaju nove planete za svoje carstvo, trguju i vode ratove sa drugim frakcijama. Na kraju se runde, igrači se okupljaju u Velikom savetu kako bi doneli nove zakone i agende koje menjaju tok igre na nepredvidive načine.

Nakon što su svi igrači završili svoj potez, pomera se marker za broj postignutih pobedničkih bodova. Pobednički bodovi se dobijaju ispunjavanjem ciljeva tokom runde. Ciljevi se otkrivaju postavljanjem deset javnih ciljeva na početku svake igre, koji se postepeno otkrivaju tokom igre. Svaki igrač takođe na početku igre bira između dva nasumična tajna cilja, koji donose pobedničke bodove samo vlasniku tog cilja. Ciljevi mogu biti različiti, od istraživanja novih tehnologija do upada u teritoriju protivnika. Na kraju svakog poteza, igrač može ostvariti jedan javni cilj i jedan tajni cilj. Kako igra napreduje, otkrivaju se novi ciljevi i dodeljuju se tajni ciljevi, pružajući igračima dinamički promenjive ciljeve tokom igre. Igra se nastavlja sve dok neki igrač ne ostvari deset pobedničkih bodova.

Twilight Imperium: Fourth Edition Društvena Igra

War of the Ring: Second Edition • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 150-180 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Ako ste spremni na ozbiljnu društvenu igru koja će vas zapanjiti kompleksnošću i uroniti vas u svijet gospodara prstenova, onda je “War of the Ring: Second Edition” prava igra za vas. Ova igra je također jedna od najbolje ocijenjenih igara, i nije li teško shvatiti zašto.

U “War of the Ring: Second Edition” jedan igrač preuzima kontrolu nad Slobodnim narodima, dok drugi igrač upravlja Saurovom vojskom. Cilj igre može se postići vojnom pobjedom, osvajanjem određenog broja gradova i utvrda slobodnih naroda ili suprotno. No, prava nada leži u misiji prstena: dok se vojske sukobljavaju širom Srednje Zemlje, Prstenova Družina pokušava tajno stići do Gorskog vrha kako bi uništila Jedinstveni Prsten. Borba protiv Saurona ne smije biti otkrivena, ali Družina će se suočiti s brojnim opasnostima na svom putu.

U svakom potezu igra se temelji na bacanju Action Dice. Svaka kockica predstavlja akciju koju igrač može poduzeti tijekom svog poteza. Ovisno o padu na kocki, moguće su različite akcije poput premještanja vojski ili likova, regrutiranja trupa ili napretka na političkoj skali. Action Dice također mogu se koristiti za izvlačenje ili igranje Event Cards, koje predstavljaju specifična događanja iz priče. Svaka Event Card može donijeti neočekivani obrat u igri, omogućujući posebne akcije ili mijenjajući tijek bitke.

“War of the Ring: Second Edition” je igra koja će vas uvući u epsku bitku između dobra i zla u Srednjoj Zemlji. S kompleksnim mehanizmima igre i strategijom koja zahtijeva promišljenost i prilagodljivost, ova igra je izvrstan izbor za ljubitelje teških društvenih igara. Bez sumnje, ovaj naslov je pridonio širokoj popularnosti društvenih igara sa temom Gospodara prstenova.

War of the Ring: Second Edition Društvena Igra

Spirit Island • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Spirit Island je kompleksna i tematska kooperativna igra koja se bavi obranom vašeg otoka od kolonizatora. Ova slavna igra je objavljena 2017. godine od strane Greater Than Games, LLC. U ovoj igri igrači preuzimaju ulogu različitih duhova zemlje, svaki sa svojim jedinstvenim elementalnim moćima. Svaki potez, igrači istovremeno biraju koje karte moći će odigrati. Kombinacije moćnih karata mogu donijeti bonus efekte, dok druge čarolije zahtijevaju više vremena i planiranja kako bi se koristile učinkovito. Neprijatelji, koji su kolonizatori, šire se po otoku, istražuju nova područja, zatim grade naselja i gradove te na kraju uništavaju sve što im se nađe na putu. Igrači imaju zadatak da se suprotstave kolonizatorima i da koriste svoje moći kako bi ih zaustavili. Igra se iz godine u godinu sve više komplicira, dok igrači istovremeno dobijaju nove moći i strategije kako bi se suprotstavili protivnicima. Spirit Island je jedinstvena igra, koja će vas uvući u svoj svijet, vješto kombinirajući taktiku, strategiju i tematski element u jedno. Za sve ljubitelje teških društvenih igara ova igra predstavlja neprikosnoven izbor, zbog svoje složenosti, teme i reputacije među igračima.

Spirit Island Društvena Igra

Gaia Project • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Ako tražite tešku društvenu igru koja će vas izazvati na razmišljanje i zahtijevati strategijsko razmišljanje, onda je “Gaia Project” idealna opcija za vas. Ova popularna igra, koja je objavljena 2017. godine od strane Feuerland Spiele, pruža igračima izazovno iskustvo s visokom razinom kompleksnosti. Zahvaljujući svojim mehanikama i tematici, ova igra se ističe kao jedna od najboljih mogućnosti za sve ljubitelje teških društvenih igara. Baš zato smo je uvrstili na našu listu najboljih teških društvenih igara.

“Gaia Project” je strateška igra koja spada u kategoriju društvenih igara s područja strategije. U igri se koristi modularna ploča koja omogućava raznolikost svakog partije, pružajući tako veliki ponovljivost gameplaya. Možete se natjecati s prijateljima ili upustiti u samostalnu avanturu igrajući solo varijantu. Igračima je omogućeno razvijanje i napredovanje u šest različitih područja, poput teraformiranja planeta, razvoja ekonomije i istraživanja tehnologija. Svaka frakcija ima posebne vještine i sposobnosti koje igrači mogu iskoristiti u svom strategijskom napretku.

“Gaia Project” se odlikuje visoko ocijenjena od strane fanova i kritičara, što svjedoči o kvaliteti i zabavnom aspektu ove igre. Bez obzira jeste li zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, ekonomiju ili istraživanje svemira, “Gaia Project” pruža zadovoljstvo i izazov za svakog igrača koji voli složene igre. S obzirom na sve navedeno, nema sumnje da je “Gaia Project” izvrstan izbor za sve ljubitelje teških društvenih igara koji žele provesti satima planirajući strategiju i razmišljajući o svakom potezu.

Gaia Project Društvena Igra

Through the Ages: A New Story of Civilization • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Through the Ages: A New Story of Civilization je popularna igra koju je izdala Czech Games Edition 2015. godine. S obzirom da se radi o strategijskoj igri, ovaj naslov se savršeno uklapa u temu teških društvenih igara. Ova igra za 2-4 igrača će vam pružiti satima i satima izazovne zabave. Sviđa mi se kako ova igra uspješno kombinira mehaniku akcijskih bodova, licitacije, događaja, dohotka i otvorenog odabira karata. Zahvaljujući ovim mehanikama, igrači će morati donositi strategijski važne odluke tijekom igre. Ovo je igra u kojoj ćete morati pažljivo upravljati resursima, istraživati nove tehnologije, izabrati pravog vođu, graditi čudesne građevine i održavati snažnu vojsku. Oduševljava me kako ova igra stvara osjećaj stvaranja i održavanja cjeline, gdje je potrebno pažljivo balansirati između različitih aspekata razvoja civilizacije. Iako je kompleksna i zahtjevna, upravo zbog toga i zaslužuje svoje mjesto na listi najtežih društvenih igara. Ako ste ljubitelj strategija i igrate radi izazova, Through the Ages: A New Story of Civilization vrijedi isprobati.

Through the Ages: A New Story of Civilization Društvena Igra

Mage Knight Board Game • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-240 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Ako tražite tešku društvenu igru koja će vas potpuno zauzeti i pružiti vam satima zabave, onda je Mage Knight Board Game pravi izbor za vas! Ova popularna igra iz 2011. godine, koju je objavila kompanija WizKids, dobitnik je visokih ocjena i kritika fanova. Bez sumnje je jedna od najzahtjevnijih igara na tržištu, ali nagrada je vrijedna truda.

Mage Knight Board Game kombinuje elemente RPG-a, izgradnje špilova karata i tradicionalnih društvenih igara kako bi vam pružio nevjerojatno duboko iskustvo. Ističe se bogatom pričom unutar Mage Knight svemira i omogućuje vam da istražite i osvojite dio ovog fascinantnog svijeta koji je nekada bio pod kontrolom Atlanteanskog Carstva. Izgradite svoju vojsku, napunite špil moćnim čarolijama i akcijama, istražujte pećine i tamnice, te na kraju osvojite moćne gradove koji su nekada bili pod vlašću ove veličanstvene frakcije!

Mage Knight Board Game omogućuje vam da odaberete jednog od četiri moćna Mage Knighta i igrate protiv drugih igrača ili u suradnji s njima. U konkurentnim scenarijima, protivni igrači mogu biti moćni saveznici, ali samo jedan će moći tvrditi zemlju kao svoju. U kooperativnim scenarijima, igrači pobjeđuju ili gube kao grupa. Ova igra također nudi i mogućnost solo igranja, gdje se možete izazvati i testirati svoje vještine u potpunoj samoći.

Sa vremenom igranja od 60 do 240 minuta, Mage Knight Board Game zahtijeva strateško razmišljanje, taktičko planiranje i dobru obradu podataka. Ova igra koristi razne mehanike poput igranja karata, rješavanja sukoba, izgradnje špilova, bacanja kockica i upravljanja potezima na ploči. Osim toga, ističe se prekrasnom tematikom avanture, istraživanja, fantazije i borbe.

Ukratko, Mage Knight Board Game je izbor broj jedan za sve ljubitelje teških društvenih igara. Njegova visoka ocjena i kompleksnost osiguravaju izazovno i dobro zaokruženo iskustvo. Ako ste spremni na duboko uranjanje u svijet fantazije, obrade podataka i donošenje teških odluka, ova igra definitivno će vas oduševiti.

Mage Knight Board Game Društvena Igra

Barrage • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Barrage je izuzetna teška društvena igra koju je objavio Cranio Creations 2019. godine. Ova igra nije za svakoga, ali će ljubitelji kompleksnijih igara sigurno pronaći u njoj izazov koji traže. Igra se odvija u distopičnom 1930-im godinama, gdje je industrijska revolucija dovela do eksploatacije fosilnih resursa do granice, a jedino što može zadovoljiti žeđ za energijom golemih strojeva i neprekidnim inženjerskim napretkom je neograničena hidroelektrična energija koju pružaju rijeke.

Barrage je igra upravljanja resursima i strategije u kojoj se igrači natječu u izgradnji svojih impozantnih brana, podizanju njihove kapacitete za pohranu i isporuci potencijalne energije kroz pritisne tunele povezane s energetskim turbinama njihovih postrojenja.

Igrači predstavljaju jednu od četiri međunarodne kompanije koje prikupljaju strojeve, inovativne patente i briljantne inženjere kako bi se domogli najboljih lokacija za prikupljanje i iskorištavanje vode u contestiranom alpskom području presečenim rijekama.

Barrage uključuje dva inovativna i izazovna mehanizma. Prvo, igrači moraju pažljivo planirati svoje akcije i rukovati strojevima, jer su njihovi akcijski tokeni i resursi pohranjeni na konstrukcijskom kotaču i bit će dostupni tek nakon punog okretaja kotača. Što bolje upravljate kotačem, prije će vam se vratiti resursi i akcije.

Drugo, protjecanje vode na prikazanim rekama na ploči je zajednički i osporavani resurs. Igrači moraju presresti i pohraniti što više vode kroz izgradnju brana (gornje brane su skupe, ali mogu blokirati dio vode prije nego dođe do donjih brana), podizanje brana kako bi povećali njihovu kapacitet i izgradnju dugih tunela za usmjeravanje vode prema njihovim postrojenjima. Voda se nikada ne troši – njen protok se samo koristi za proizvodnju energije – već se vraća u rijeke, pa morate strategijski postaviti svoje brane kako biste povratili vodu skrenutu od vas i drugih igrača.

Tijekom pet rundi, igrači moraju ispuniti zahtjeve za energijom koji su predstavljeni kroz zajedničku konkurentsku putanju energije i zadovoljiti određene zahtjeve osobnih ugovora. Istovremeno, postavljanjem ograničenog broja inženjera, nastoje poboljšati svoje strojeve kako bi stekli nove i učinkovitije graditeljske akcije i izgradili te aktivirali posebne zgrade sa jedinstvenim učincima koje će vam pomoći u ostvarivanju vaše strategije.

Barrage je igra za one koji uživaju u dubokim i kompleksnim strategijskim igrama. Nudi dinamične mehanike i izazovne odluke, a njegova visoka razina kompleksnosti čini je savršenim izborom za listu teških društvenih igara.

Barrage Društvena Igra

Food Chain Magnate • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 120-240 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Food Chain Magnate je teška strateška igra koju su izdali Splotter Spellen 2015. godine. Ova igra je postala iznimno popularna među fanovima društvenih igara i dobila je sjajne ocjene i recenzije. Ona pripada podkategoriji “Strategijske igre” našeg članka o teškim društvenim igrama zbog svoje visoke razine kompleksnosti. Igra je namijenjena 2-5 igrača, a igračko vrijeme traje od 120 do 240 minuta.

Glavni fokus igre Food Chain Magnate je izgradnja vlastitog lanca brze hrane. Središnji mehanizam igre je sustav upravljanja resursima temeljen na kartama i ljudima. Igrači se natječu na promjenjivoj mapi grada kroz kupovinu, marketing i prodaju, te na tržištu rada za ključne članove osoblja. Bez obzira na visoku razinu kompleksnosti, ova igra pruža izazovne i zanimljive mogućnosti igračima.

Food Chain Magnate je zanimljiv izbor za našu listu teških društvenih igara zbog svojih kompleksnih mehanizama kao što su gradnja špilova karata, odgađanje kupovine, stvaranje prihoda, tržište, modularna ploča, i otvoreno odabiranje. Igra donosi duboko iskustvo u strategiji i ekonomiji, gdje će igrači morati pažljivo planirati, analizirati tržište i pravila igre te smišljati dugoročne strategije kako bi stvorili uspješan lanac brze hrane. Bez sumnje, Food Chain Magnate je izazovna i sofisticirana igra koja će zadovoljiti one igrače koji traže dublje i kompleksnije iskustvo društvenih igara.

Food Chain Magnate Društvena Igra

Anachrony • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 30-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Kao ljubitelj teških društvenih igara, sigurno ćete uživati ​​u igri Anachrony. Ova igra, objavljena 2017. godine od strane Mindclash Games, odmah se izdvaja svojom visokom ocjenom i pohvalama od strane obožavatelja. Ali zašto je Anachrony izabran za naslov ovog članka?

Anachrony ima iznimno visok nivo kompleksnosti, što znači da će pravi strategisti biti u svom elementu. Igrate se kao predstavnik jedne od četiri različite ideologije koje su preživjele katastrofalnu eksploziju i pokušavaju obnoviti svijet kako to najbolje znaju. Ove putove nazivaju Harmonija, Dominacija, Napredak i Spasenje. Ono što je zaista zanimljivo kod Anachronyja jest jedinstveni sustav postavljanja radnika.

Da biste se kretali po igri, vaši radnici će morati koristiti posebne egzoskelete koji ih štite i unapređuju. Ali tu dolazi do problema – i radnika i egzoskeleta ima vrlo malo. Stvorila se stopa koja mjeri koliko je vremena prošlo u igri, a igra je podijeljena u 4-7 poteza, ovisno o trenutku kada se dogodi katastrofa. Međutim, tu dolazi do zavrzlame – igrači mogu koristiti tajnovite vremenske poreze kako bi se vratili na prethodne poteze i opskrbili svoje prošle “ja” resursima. Svaki put ima poseban cilj koji vam donosi veliku količinu bodova kada ga ostvarite. Sela tih puteva preživjet će udar asteroida, ali glavni grad neće. Put koji skupi najviše bodova postaje novim sjedištem glavnog grada, a time i najvažnijom snagom na planeti.

Anachrony je, dakle, fantastičan izbor za ovaj članak o teškim igrama. Sudjelovanje u velikoj obnovi svijeta, borba za preživljavanje i uvijek prisutna napetost zbog katastrofe koja prijeti, čine ovu igru ​​nevjerojatno izazovnom i zanimljivom. Sa znanstveno-fantastičnom temom i izvanrednim mehanikama igre, Anachrony je definitivno vrijedan dodatak svakoj kolekciji igara koja većinu igrača drži na svojim prstima cijelo vrijeme.

Anachrony Društvena Igra

On Mars • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Ako ste u potrazi za teškim društvenim igrama, “On Mars” je igra koju svakako trebate istražiti. Ova manje poznata igra je objavljena 2020. godine od strane Eagle-Gryphon Games i pruža izazov za 1 do 4 igrača. Sa trajanjem igre od 90 do 150 minuta, ova strategijska igra će vas uroniti u svijet kolonizacije Marsa.

“On Mars” je visoko ocijenjena igra sa kompleksnom razinom težine koja će vas zaokupiti iz prve sekunde. S obzirom na temu istraživanja Marsa, igra pruža jedinstvenu mehaniku koja zahtijeva strateško planiranje i upravljanje resursima. Kroz igru ćete graditi strateške objekte kao što su rudnici, generatori energije, staklenici, tvornice kisika i skloništa. Sve ove zgrade međusobno ovise jedna o drugoj kako bi kolonija mogla rasti i razvijati se.

Da biste preživjeli na Marsu, morat ćete se oslanjati na resurse kao što su voda, zrak, energija i hrana. Ova ovisnost o resursima čini igru izazovnom i dinamičnom, dok istovremeno iziskuje strateško planiranje svojih koraka. Pobjednik igre je onaj koji najviše doprinese razvoju prve kolonije na Marsu, stječući pritom Opportunity Points (OP).

“On Mars” je uistinu jedinstvena igra koja kombinira ekonomsku strategiju, istraživanje i znanstvenu fantastiku. Ova intrigantna kombinacija mehanika i tema čini ju odličnim izborom za ljubitelje teških društvenih igara. Ako tražite izazovnu i duboku igru koja će vas iznova poticati na razmišljanje, svakako dajte šansu “On Mars” igri.

On Mars Društvena Igra
Marko Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!