Udruge za društvene igre u Hrvatskoj

Zanima vas svijet društvenih igara u Hrvatskoj? Pridružite se zajednici ljubitelja igara i otkrijte udruge koje okupljaju istomišljenike.
Bez obzira jeste li početnik ili iskusni igrač, udruge za društvene igre pružaju vam priliku da se družite, natječete i uživate u igrama s drugim entuzijastima. Upoznajte nove ljude, razvijajte svoje vještine i istražite raznolik svijet društvenih igara. Pridružite se udruzi i zajedno stvarajte nezaboravne igraće trenutke!

Sadržaj

Udruga Igranje

Udružite se i zabavite igrajući se s Udrugom Igrom!

Ako ste ona osoba koja ne može odoljeti dobroj partiji Rummikuba, Rizika, Pictionarya ili Dixita, onda je Udruga Igranje pravo mjesto za vas! Smještena u samom srcu Hrvatske, u prekrasnom Zagrebu, ova nevjerojatna udruga bori se za promicanje i popularizaciju modernih društvenih igara.
Osnovana 2013. godine, imala je jasnu viziju približavanja i poticanja na igranje društvenih igara svim dobnim skupinama građana Hrvatske. Misevi, kako ih često zovu, dokazali su da se pravilno koncipirane društvene igre mogu koristiti kao alat za socijalizaciju i prevenciju ovisnosti.

Kakve su to društvene igre?

Društvene igre koje Udruga Igranje promiče ne samo da su zabavne, već potiču i razvoj strateških, logičkih, komunikativnih, socijalnih i drugih vještina. U ovim se igrama sreća svodi na minimum, dok pobjeda prvenstveno ovisi o vještinama igrača.

I aktivnosti udruge?

Igranje iz godine u godinu broji sve veći broj uspješno realiziranih projekata i manifestacija, uključujući Dane društvenih igara, prisustvovanje na raznim konvencijama, sudjelovanje na školskim manifestacijama i mnogo više. Uz to, vode aktivan internet forum, pružajući platformu za okupljanje ljubitelja društvenih igara, a često organiziraju i humanitarno doniranje setova društvenih igara raznim ugroženim skupinama.

Gdje nas možete pronaći?

2016. godine Udruga Igranje dobila je na korištenje gradski prostor koji je pretvorila u igraonicu Meeple’s Corner, mjesto koje svaki tjedan okuplja stotine mladih. S više od 500 naslova u svojoj igroteci i volonterima koji su uvijek spremni pomoći novim igračima, Meeple’s Corner svakako je mjesto koje trebate posjetiti.
S obzirom na sve navedeno, Udruga Igranje ne samo da zaslužuje svoje mjesto na ovoj listi, već je i ključni igrač u svijetu društvenih igara u Hrvatskoj.

Udruga Igranje

Udruga F&ST

Udruga F&ST – sjajno mjesto za ljubitelje društvenih igara u Splitu

Udruga F&ST se izdvaja kao nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje fantastike, znanstvene fantastike i, naravno, društvenih igara. Smještena u prelijepom Splitu, ova udruga je idealna okosnica za sve entuzijaste spomenutih žanrova.
Osnovana 27.02.2016. godine, F&ST nije samo spona između ljubitelja tih žanrova, već i aktivan promotor kulture fantastike i društvenih igara.
Inicijalno, grupa od desetak entuzijasta s ljubavlju prema fantastici i društvenim igrama utemeljila je ovu udrugu. Pokazali su agilnost i organizacijske sposobnosti u proteklih nekoliko godina, priređujući brojna događanja poput FantaSTikon-a i Dana društvenih igara.
Odaziv na ova događanja bio je impresivan, signalizirajući da je ovakva vrsta slobodnog vremena iznimno popularna među Splićanima. Očito je postojao prostor za daljnji razvoj i napredak, što je upravo ono što F&ST teži postići.
Razlozi za uvrštavanje Udruge F&ST na ovu listu su brojni, no svakako treba istaknuti njihovu strast, posvećenost i sposobnost da okupe ljude oko istinske ljubavi prema društvenim igrama i fantastici. Ne samo da su postavili platformu za daljnji razvoj scene, već su i pioniri u promicanju ove kulture među Splićanima.

Udruga F&ST

Udruga Talus

Kada razmišljamo o udrugama za društvene igre u Hrvatskoj, jedna se posebno ističe – Udruga Talus. Sjedište ove udruge je smješteno u Velikoj Gorici, što je poznata destinacija među ljubiteljima društvenih igara.

Bitka protiv ovisnosti kroz zabavu i druženje

Udruga Talus ne samo da promovira društvene igre, već igra važnu ulogu u integraciji djece i mladih u društvo. Njihov rad je posebno usmjeren na borbu protiv ovisnosti od alkohola, droga i kocke. To ne čine kroz stroge metode, već kroz dobru zabavu i druženje, čineći igre dostupnima i atraktivnima za mlade.

Više od samo igre

Ali Talus je više od obične udruge za društvene igre. Sudjeluju u organizaciji i provedbi raznih događanja u Velikoj Gorici, Zagrebu i ostatku Hrvatske. Također, svojim djelovanjem nastoje pozitivno utjecati na geografsku decentralizaciju kulturnog, edukativnog i zabavnog sadržaja za mlade u Republici Hrvatskoj. Integrirajući modernu kulturu društvenih igara u šire društvene tokove, otvoreni su za suradnju s drugim lokalnim udrugama.

Raspored aktivnosti

Udruga Talus otvara svoja vrata svaku subotu i nedjelju na svojoj lokaciji u Velikoj Gorici. Suboti su rezervirane za školu GO-a, nakon koje odvija program igraonice modernih društvenih igara. Nedjeljom je organiziran Yu-Gi-Oh! lokalni turnir nakon kojeg se igraju društvene igre do kasnog sata.

Zbog svega navedenog, Udruga Talus zasluženo zauzima mjesto na ovom popisu. Oni pružaju nevjerojatnu priliku za sve ljubitelje društvenih igara, ali i šire – potičući kreativnost, borbu protiv ovisnosti i interakciju mladih kroz igru i zabavu.

Udruga Talus

Udruga RiRoll

Udruga RiRoll: Društvene igre s daškom digitalne ere

U Rijeci, gradu koji odiše mješavinom povijesnog i modernog duha, skupina zaljubljenika u društvene igre okupila se kako bi stvorila udrugu RiRoll. Iako živimo u svijetu koji se sve više okreće prema digitalnom, u kojem je online gaming sveprisutan, RiRoll aktivno njeguje tradiciju društvenih igara.

U današnje vrijeme, mnogi misle da su društvene igre stvar prošlosti i rezervirane su isključivo za igre poput Čovječe ne ljuti se ili Monopolya. Međutim, udruga RiRoll uspješno osporava ovaj mit pružajući svojim članovima raznolik izbor igara. To nisu samo klasične društvene igre; u njihovoj kolekciji možete naći i igre uloga i igre s minijaturama.

Šarolika ponuda igara

RiRoll svojim članovima pruža priliku da se upuste u avanture sa klasicima poput ‘7 Wonders’, ‘Terraforming Mars’ ili ‘Mysterium’, ali i da isprobaju novije hitove poput ‘The Crew’, ‘Dune: Imperium’ ili ‘Ankh: Gods of Egypt’. Posebno mjesto u njihovoj kolekciji zauzimaju domaće društvene igre, poput ‘Arcadia Tenebra’, avanturističko-detektivske igre koju su kreirali autori iz Rijeke.

Osim igranja, RiRoll pruža mogućnost učlanjenja u udrugu, sudjelovanja na radionicama te natjecanja na nagradnim turnirima tijekom njihovog godišnjeg festivala ‘RiRoll Days’.

Za ljubitelje igara svih vrsta

Udruga RiRoll utemeljena je 2019. godine s idejom da okupi zaljubljenike u igre iz Rijeke i okolice. Danas je jedina takva udruga u Primorsko-goranskoj županiji, a broji preko 150 članova.

Uz regularno održavanje igraonica u svojim prostorijama, udruga sudjeluje na popularnim događajima poput Rikona i Liburnicona, te programima za djecu poput Tobogana.

Uzmemo li u obzir sve ove uvjete, jasno je zašto je udruga RiRoll dio našeg popisa. Šarolik izbor igara, aktivan pristup promicanju društvenih igara u modernom, digitalnom svijetu, i širok raspon aktivnosti učinili su RiRoll jednim od vodećih društvenih centara za ljubitelje društvenih igara u Hrvatskoj.

Udruga RiRoll

Klub Titan Atlas

Klub Titan Atlas – Oaza za ljubitelje fantastike i društvenih igara

Klub Titan Atlas je uistinu poseban kutak u Osijeku. Oni nisu samo udruga posvećena društvenim igrama, već su prava oaza za sve ljubitelje znanstvenofantastične i fantazijske kulture. Lokacija u sjedištu udruge je Osijek, Hrvatska, ali njihov utjecaj i aktivnosti osjećaju se daleko van gradskih granica.
U svijetu gdje su digitalna zabava i online igre preuzele scenu, Klub Titan Atlas je oaza za ljubitelje tradicionalnih metoda zabave: društvenih igara. Ali ova udruga ne staje samo na tome. Osnovana s misijom obrazovanja i promicanja znanstvenofantastične i fantazijske kulture, prava je točka susreta za strastvene ljubitelje literature, umjetnosti i igara.
Udruga ne samo da organizira druženja na kojima se igraju različite moderne i engaging društvene igre, već i promiče kulturu fantastike i maštovitosti. Kroz svoje aktivnosti, Klub Titan Atlas osnažuje zajednicu, stvara nove fanove fantastike i društvenih igara te pruža prekrasnu platformu za istomišljenike.
Ako vam se svidi ideja druženja s ljubiteljima fantastike, avantura u svijetu društvenih igara i širenje ljubavi prema ovoj kulturi, onda je Klub Titan Atlas mjesto za vas. Nema sumnje zašto se ova udruga našla na ovom popisu – ona je pravi dragulj u svijetu društvenih igara u Hrvatskoj.

Klub Titan Atlas
Marko Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!