Najbolje društvene igre za razmišljanje

U ovom blogu istražit ćemo najbolje društvene igre za razmišljanje koje će vas izazvati na intelektualnoj razini.
Ove igre su posebno osmišljene kako bi potaknule vaše razmišljanje, logiku i strategiju. Bez obzira jeste li ljubitelj zagonetki, mozgalica ili složenih strategija, naš popis će vam pružiti raznolike opcije koje će zadovoljiti vaše potrebe za izazovima i zabavom. Spremite se za satove razmišljanja, planiranja i taktiziranja dok istražujete najbolje društvene igre za razmišljanje.

Sadržaj

Wingspan • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 40-70 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Jedna od najboljih društvenih igara za razmišljanje je “Wingspan”. Ova igra je postala izuzetno popularna od kada je objavljena 2019. godine od strane Stonemaier Games. U “Wingspanu” igrači će imati priliku da postanu entuzijasti ptica, istraživači, posmatrači ptica, ornitolozi i kolekcionari koji žele da otkriju i privuku najbolje ptice u svoje mreže zaštićenih područja. Glavni cilj igre je da igrači ostvare najviše poena nakon 4 runde, koristeći se raznim kombinacijama koje ptice omogućavaju.

Jedna od glavnih karakteristika “Wingspana” su ptice. U igri se koristi preko 170 prelepo ilustrovanih kartica sa različitim vrstama ptica. Svaka ptica omogućava igračima da ostvare specifične akcije koje će im pomoći u postizanju svojih ciljeva. Uz to, igrači koriste i specijalne kockice kako bi dobili hranu za ptice, a zatim koriste raznobojne figurice da bi položili jaja u svojim habitatima. Kroz otvoreno biranje karata, igrači grade svoje strategije i odlučuju koje ptice će odabrati kako bi stvorili najefikasnije kombinacije.

“Wingspan” je igra koja zahteva razmišljanje i planiranje. Igrači će morati da pažljivo biraju akcije i ptice koje će odabrati kako bi ostvarili najveći mogući broj poena. Također, igrači će morati da prate akcije protivnika i adaptiraju svoju strategiju s obzirom na to šta se dešava na tabli. Ova igra pruža izazov i strategiju, ali nudi i pravi vizuelni spektakl zahvaljujući prelepim ilustracijama ptica.

Zbog svoje kombinacije strategije i taktičkog planiranja, “Wingspan” je idealna igra za ljubitelje društvenih igara koji vole da se izazovu i testiraju svoje sposobnosti. Igra donosi jedinstveno iskustvo u kojem igrači mogu istraživati različite vrste ptica i graditi svoju kolekciju. Sve ovo čini “Wingspan” izuzetno zanimljivim izborom za ovu listu najboljih društvenih igara za razmišljanje.

Wingspan Društvena Igra

Wingspan Asia • Broj igrača: 1-2


 • Trajanje igre: 40-70 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Čast mi je predstaviti vam jednu relativno nepoznatu igru koja je osvojila srca mnogih ljubitelja društvenih igara. Radi se o igri Wingspan Asia, koju je objavila poznata izdavačka kuća Stonemaier Games 2022. godine. Ova igra je jedinstvena po tome što je prvenstveno namijenjena za 1 do 2 igrača, što je prilično rijedak slučaj.

Wingspan Asia se ističe svojom originalnom tematikom koja se bazira na pticama karakterističnim za azijski kontinent. Ova treća ekspanzija donosi nove vrste ptica koje nas vode u neistražene dijelove Azije. Kroz igru će igrači imati priliku saznati sve o zadivljujućim pticama Azije, jer su autori igre pažljivo odabrali preko 2.800 vrsta koje naseljavaju ovo područje.

U samoj igri Wingspan Asia, bitno je spomenuti da je ona samostalna igra koja je prilagođena za 1 ili 2 igrača. Međutim, ova ekspanzija može se koristiti i kao proširenje za originalnu igru Wingspan, te se može kombinirati s bilo kojom drugom ekspanzijom ili karticama iz osnovne igre. Posebno treba naglasiti mogućnost igranja u režimu Flock koji omogućuje igranje u grupi od 6 do 7 igrača, uz korištenje komponenata iz osnovne igre.

Wingspan Asia je igra koja donosi intuitivne mehanike koje lako možete svladati. Samo neke od njih su bacanje kockica, upravljanje rukom, biranje iz otvorenog izbora karata te prikupljanje i kombiniranje različitih vrsta ptica. Ovi elementi čine igru dinamičnom i zanimljivom, a svaka partija traje između 40 i 70 minuta.

Činjenica da je Wingspan Asia dobila visoke ocjene od strane ljubitelja društvenih igara, samo potvrđuje kvalitetu ovog naslova. Iako je relativno nepoznata, ova igra zasigurno zaslužuje svoje mjesto na listi najboljih društvenih igara za razmišljanje. Njena srednja razina kompleksnosti pruža izazov igračima, dok predivna tematika i raznolike mehanike čine da se igrači uvuku u svijet ptica Azije. Wingspan Asia je idealna igra za sve ljubitelje strategije i edukativne igre, ali i za one koji vole istraživati nove teme u društvu.

Wingspan Asia Društvena Igra

Evolution: Climate • Broj igrača: 2-6


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Jedna od najboljih društvenih igara za razmišljanje je Evolution: Climate, manje poznata igra koju je izdala NorthStar Game Studio 2016. godine. Igra je namijenjena 2 do 6 igrača, a vrijeme igranja je oko 60 minuta. Evolution: Climate pripada području strategijskih igara i obuhvaća razne mehanike poput akcijskih bodova, događaja, upravljanja rukom, tajnog raspoređivanja jedinica, simulacija i taktičkog natjecanja. S obzirom na svoje kategorije, uključuje elemente životinja, kartaške igre, edukacije, okoliša, prahistorije i print & play.

Evolution: Climate je dobio izvrsne ocjene od obožavatelja i recenzija, a razina kompleksnosti je umjerena. Ova igra ima poseban značaj jer uvodi element klime u Evolution igrački sustav. U ovoj igri igrači prilagođavaju svoje vrste u dinamičnom ekosustavu gdje je hrana rijetka, predator vreba, a klima može iznenada postati vruća ili pak hladna. Prednosti poput tvrde ljuske i rogova mogu zaštititi vašu vrstu od mesoždera, dok će dugačak vrat pomoći u dohvaćanju hrane koja drugima nedostaje. Gustom krznom i migracijom možete zaštititi vašu vrstu od hladnoće, dok će noćno lovstvo ili kopanje pružiti zaštitu od surovog pustinjskog sunca. Sa više od 200 000 načina evolucije vaših vrsta, svaka igra postaje drugačija avantura.

Evolution: Climate mijenja temeljnu igru ​​Evolution dodajući nekoliko jednostavnih dodataka:
– Igrači dobivaju 4 karte +1 po vrsti po krugu (umjesto 3 karte + 1 po vrsti).
– Svaka vrsta može imati do 4 osobine (umjesto 3).
– Klima se mijenja na temelju karata hrane koje se igraju svaki krug.
– Dodane su dodatne karte osobina koje pružaju zaštitu od vrućine i hladnoće.

Evolution: Climate transformira Evolution iz dvodimenzionalne igre (koja se bavi opasnošću od gladi i mesoždera) u trodimenzionalnu igru ​​(koja se bavi opasnošću od gladi, mesoždera i utjecaja klime), pružajući veću živopisnost teme. Ova igra dodaje dodatne slojeve u već dinamičku i stratešku igru. Oduševljava i casual igrače i strastvene entuzijaste društvenih igara te će pružiti izazov i zadovoljstvo za vrijeme igranja. Stoga je Evolution: Climate sjajan izbor za najbolje društvene igre za razmišljanje, ne samo zbog svoje kompleksnosti i raznolikosti mehanika, već i zbog svoje sposobnosti da igrače zadrži zainteresiranima i potiče razmišljanje u svakom potezu.

Evolution: Climate Društvena Igra

Oceans • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-90 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Danas vam predstavljamo jednu manje poznatu igru koja će izazvati vaše razmišljanje – Oceans. Ova igra je objavljena 2020. godine od strane NorthStar Game Studio i namijenjena je 2 do 4 igrača. Igra se proteže u trajanju od 60 do 90 minuta, pa vam garantira satima zabave. Oceans se smjestila u područje strategijskih igara, što znači da će vam ova igra pružiti priliku za dublje promišljanje i planiranje vaše strategije. Igri su dodijeljene kategorije poput životinja, kartaška igra, edukativna, okolišna i praistorijska, stoga se može reći da je ova igra savršen izbor za ljubitelje društvenih igara koji žele više od same zabave.
Oceans je igra koja je brzo stekla popularnost među obožavateljima društvenih igara. Ova igra ima solidne ocjene i recenzije, a razina složenosti je umjerena. No ono što zapravo čini Oceans posebnom je njen jedinstveni tematski svijet. Smještaj igre u oceanu i prikaz ekosustava kroz različite životinje i činjenice o životu u moru dodatno obogaćuju iskustvo igre. Zahvaljujući imaginativnoj umjetnosti, igrači će se osjećati kao da zaista ronje u dubine oceana i otkrivaju tajne koje se kriju ispod površine. Oceans također uvodi jedinstvene mehanike igre kao što su upravljanje rukama, skriveni bodovi, otvoreno izjašnjavanje, napadanje i bodovi pobjede kao resursi. Ove mehanike igre pružaju dinamičnost i raznolikost koja drži igrače zainteresiranima tokom čitavog iskustva. Iako je igra relativno nova, već je postala nezaobilazan naslov za ljubitelje društvenih igara koji traže izazovno i promišljeno iskustvo. Svojim jedinstvenim temom i mehanikama, Oceans sigurno zaslužuje mjesto na našem popisu najboljih društvenih igara za razmišljanje.

Oceans Društvena Igra

Freedom: The Underground Railroad • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dobrodošli natrag na našu listu najboljih društvenih igara! Ovog puta predstavljamo vam igru koja će vas potaknuti na razmišljanje o vrlo važnoj temi – slobodi. Igra se zove Freedom: The Underground Railroad, a objavljena je 2013. godine od strane Academy Games, Inc. Igra je relativno nepoznata, ali svi koji su je isprobali složni su u tome da je iznimno dobra. Stoga je ona itekako zaslužno pronašla svoje mjesto na našoj listi najboljih društvenih igara za razmišljanje.

Freedom: The Underground Railroad je strateška igra s tematikom Američkog Građanskog Rata, koja će vas odvesti u povijest borbe za ukidanje ropstva. Ova kooperativna igra osmišljena je za 1 do 4 igrača, s vremenom trajanja od 60 do 120 minuta. Igrači koriste kombinaciju karata i akcijskih tokena kako bi podržali Abolicionistički pokret i pomogli u bijegu robova prema sigurnosti Kanade.

Ono što posebno ističe Freedom: The Underground Railroad je njegova tema, koja otvara razgovor o važnoj historijskoj temi. Igrači se suočavaju s teškim odlukama i pokušavaju pronaći ravnotežu između oslobađanja robova i prikupljanja sredstava za daljnju borbu protiv ropstva. Mockerni robovlasnici i lovac na bjegunce čekaju na svakom koraku, spremni uhvatiti bijegle robove i vratiti ih natrag na plantaže.

Freedom je interaktivna igra koja potiče igrače na suradnju kako bi postigli svoje ciljeve. Ova igra donosi težak izazov, ali istovremeno i osjećaj zadovoljstva kada uspijete pomoći ujedinjenim snagama u borbi protiv nepravde. S ocjenama i recenzijama koje je primila od navijača, Freedom: The Underground Railroad se dokazao kao izuzetno dobra društvena igra, koja zaslužuje mjesto na našoj listi najboljih igara za razmišljanje.

Ukoliko ste zainteresirani za povijest i tematske igre koje potiču raspravu o važnim društvenim temama, Freedom: The Underground Railroad može biti sjajan izbor za vas. Zaplovite u prošlost i pridružite se borbi za slobodu!

Freedom: The Underground Railroad Društvena Igra

Evolution • Broj igrača: 2-6


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Evolution je igra koja će vas odvesti duboko u svijet prilagodbe i preživljavanja. Objavljena 2014. godine od strane NorthStar Game Studija, Evolution je osvojio srca brojnih igrača svojom originalnom tematikom i inovativnim mehanikama. U ovom strateškom društvenom igrama, igrači će morati osmisliti strategiju prilagođavanja svojih vrsta u dinamičnom ekosustavu u kojem je hrana rijetka, a predatori vrebaju.

Evolution nudi više od 4.000 različitih načina razvoja vrsta, što svaku partiju čini jedinstvenim avanturama. Kroz kombiniranje različitih kartica osobina, igrači će pokušati stvoriti vrstu koja će preživjeti i prosperirati. Bit će potrebno donositi odluke o tome kako se zaštititi od napadača, kako doći do hrane koja je nedostupna drugima i kako optimizirati prilagodbe svoje vrste ekosustavu u kojem se nalazi.

Ono što čini Evolution posebno zanimljivom igrom je što svaki igrač ima mogućnost pristupiti igri na drugačiji način i stvoriti svoj jedinstveni put do pobjede. Neki igrači će preferirati agresivnu igru, stvarajući karnivore koji će terorizirati protivnike. Drugi će se više fokusirati na zaštitu i razvoj svoje vrste, održavajući mir i prilagođavajući se promjenama u ekosustavu. Raznolikost strategija i individualnost igrača čine svaku partiju izazovnom i originalnom.

Evolution se ističe ne samo kao zabavna igra, već kao i izvrsna edukativna alatka. Časopis Nature, najprestižniji svjetski znanstveni časopis, posvetio je pažnju igri Evolution. Stuart West, profesor evolucijske biologije na Sveučilištu Oxford, čak ju je koristio u svojim predavanjima. Ova činjenica samo dodatno potvrđuje kompleksnost i autentičnost igre Evolution.

Sa svojim jedinstvenim mehanikama i zanimljivom tematikom, Evolution je definitivno igra koju ne treba propustiti. Bilo da ste zaljubljenik u strategiju i taktiku ili vas zanima evolucija i prirodne znanosti, ova igra će vam pružiti sate zabave i izazova. Stoga, ukoliko ste spremni upustiti se u avanturu prilagodbe i preživljavanja, Evolution je pravi izbor za vas.

Evolution Društvena Igra

878 Vikings: Invasions of England • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Današnja društvena igra koju vam predstavljam je relativno nepoznata, ali ne manje zanimljiva. Radi se o 878 Vikings: Invasions of England, koju je objavila kompanija Academy Games, Inc. 2017. godine. Ova igra pripada podkategoriji ratnih igara i zahtijeva 2 do 4 igrača. Iako je prosječno trajanje igre između 60 i 120 minuta, vrijeme brzo proleti dok uživate u taktikama i strategijama.

878 Vikings: Invasions of England je osvojila srca mnogih ljubitelja društvenih igara i dobila odlične ocjene. Igra je umjerene složenosti, što znači da će iskusni igrači biti izazvani, dok će se novi igrači brzo “uhvatiti” pravila. Ova igra donosi priču iz 878. godine, kada su Vikingovi napali Englesku. Igrači imaju mogućnost odabrati stranu koju žele predstavljati – vikinške osvajače ili engleske plemiće koji se bore protiv invazije.

Za razumijevanje ove igre važno je naglasiti određene mehanike koje su uključene. Tu su mehanike poput utjecaja na područje, kretanja po mapi, vođenja kampanje s kartama bitke, korištenja naredbenih karata, bacanja kockica i rezolucije simbola na kockicama. Ova kombinacija mehanika omogućuje igračima da istraže različite aspekte ratovanja i strategija te se užive u svoje uloge.

Igrači ove igre će morati surađivati i strategizirati zajedno kako bi koordinirali svoje poteze. Engleski igrači će kontrolirati sve gradove na početku igre, dok će Vikingovi napadati iz mora svaki potez. Engleski igrači će podizati nove snage iz gradova koje kontroliraju, dok će Vikingovi čekati na nove invazije kako bi dobili potpore. Igra se završava kada se potpiše Sporazum iz Wedmorea, a strana koja kontrolira veći broj gradova, pobjeđuje.

878 Vikings: Invasions of England je uzbudljiva i taktička igra koja će vas zainteresirati ako ste ljubitelj ratnih igara i povijesti. Ova igra je odličan izbor za listu najboljih društvenih igara za razmišljanje jer pruža jedinstvenu priliku da se okušate u strategijama koje su vikinški osvajači koristili u svojim napadima na Englesku. Bez obzira jeste li iskusni igrač ili se tek upoznajete s društvenim igrama, 878 Vikings: Invasions of England će vas izazvati i donijeti vam mnogo sati zabave.

878 Vikings: Invasions of England Društvena Igra

Morels • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Dragi ljubitelji društvenih igara, u današnjem članku predstavljamo vam jednu manje poznatu igru koja je definitivno vrijedna vaše pažnje – Morels. Ova zanimljiva igra kartaških mehanika namijenjena je za dva igrača i kombinira elemente upravljanja rukom, otvorenog odabira i prikupljanja setova.

Morels je izdanje iz 2012. godine, a dolazi iz pera Two Lanterns Games. Igra je smještena u područje obiteljskih igara, što je sjajna vijest za sve one koji vole laganiju i opuštajuću igru s prijateljima ili članovima obitelji. Svojim jednostavnim i pristupačnim mehanikama, ova igra pruža izuzetno ugodno igračko iskustvo koje se može završiti u samo 30 minuta.

Morels vam nudi predivan šumski ambijent, ispunjen suncem i mirisom šumskih plodova. Gljive su glavne zvijezde ovog igračkog svijeta, a izazov pronalaska najukusnijih i najvrijednijih vrsta gljiva čeka na vas u svakom dijelu šume. Pripremite svoju košaru, krenite u noćni lov i otkrijte bogatstva koja vam se kriju u mraku. Ako vam se jede, zapalite vatru i uživajte u mirisima i okusima gljiva dok ih pirjate na maslacu. Ako ste pak trgovac u duši, prodajte svoje izvanredne gljive lokalnim znalcima i saznajte korisne informacije koje će vam pomoći pronaći one najtraženije duboko u šumi.

Morels je jedinstvena igra u svojem žanru. Elegantne karte gljiva donose vam razne mogućnosti, od prodaje do pripreme jela. Svaka gljiva ima dvostruku vrijednost – jednu za prodaju i jednu za kuhanje. Kombinirajte setove od tri ili više istih gljiva i ostvarite bodove za pobjedu. No, budite oprezni, otrovne gljive mogu vam poremetiti planove, a ograničenje veličine ruke stavlja dodatan izazov pred vas. Tijekom igre, karte u šumi se mijenjaju, stvarajući osjećaj šetnje kroz šumu sa svakim novim potezom.

Morels je pravi dragulj za ljubitelje društvenih igara koji traže nešto novo i drugačije. Ova igra će vam pružiti jedinstveno iskustvo u svijetu divlje prirode i šumskih plodova. Ako ste već iskusni igrač, sigurni smo da će vas očarati inovativnim mehanikama koje ova igra pruža. Ako tek ulazite u svijet društvenih igara, Morels će biti savršen izbor za lagano ulijetanje u taj svijet.

Nadamo se da će vam ova sjajna igra pružiti mnogo sati zabave i uživanja u društvu najbližih. Pronađite svoju sreću među mirisnim gljivama i zaronite u šumski svijet Morelsa!

Morels Društvena Igra

Fauna • Broj igrača: 2-6


 • Trajanje igre: 45-60 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Jedna od najboljih igara za razmišljanje koje možete pronaći na tržištu je Fauna. Ova relativno nepoznata igra iz 2008. godine pruža vam priliku da pokažete svoje znanje o životinjama i različitim područjima na Zemlji.

Fauna je igra namijenjena za 2 do 6 igrača, a trajanje igre je između 45 i 60 minuta. Iako je igra iz kategorije obiteljskih igara, nemojte se zavarati – ova igra će vas izazvati na razmišljanje.

Središnja mehanika igre je klađenje i varaanje. Svaka runda igre donosi novo životinjsko ime i sliku, a vi pokušavate pogoditi njihovu težinu, duljinu, visinu, duljinu repa i područja na kojima obitavaju. Ova igra podupire vaše znanje iz područja prirode i omogućava vam da ga koristite u svoju korist, klađenjem i bluffiranjem.

Fauna je dobro ocijenjena među ljubiteljima društvenih igara zahvaljujući jednostavnosti igre i zanimljivim pitanjima. Sigurni smo da će vam ova igra pružiti sate zabave i priliku da pokažete svoje istraživačke vještine.

Fauna Društvena Igra

1812: The Invasion of Canada • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 90-90 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
1812: The Invasion of Canada je relativno nepoznata igra koja je objavljena 2012. godine od strane Academy Games, Inc. Ova igra je namijenjena za 2 do 5 igrača, a trajanje igre je otprilike 90 do 120 minuta. Pripada kategoriji strategijske igre i ratne igre te uključuje mehanike pomaka po područjima, vođe kampanje/kartaše borbe, bacanje kockica, timski način igre i varijabilne moći igrača. Samo ime igre upućuje na povijesni kontekst kanadskog rata iz 1812. godine, što je razlog što je ova igra odabrana kao opcija za ovaj popis najboljih društvenih igara za razmišljanje.

Igra je dobro ocijenjena od strane fanova i recenzija, a razina složenosti je relativno jednostavna. U igri se igrači stave u uloge glavnih frakcija koje su sudjelovale u ratu iz 1812. godine. Na britanskoj strani tu su britanski redovnici (crvrnokošuljaši), kanadska milicija i američki Indijanci, dok američku stranu čine američka redovnička vojska i američka milicija. Igrači s obje strane će surađivati međusobno kako bi planirali i provodili svoje kampanje. Svaka strana će pokušati zauzeti ciljna područja na mapi. Kada se primiri, strana koja kontrolira najviše neprijateljskih ciljnih područja pobjeđuje. Ova igra kombinira taktičke elemente s povijesnom tematikom te pruža igračima zanimljivu i izazovnu strategijsku igru.

1812: The Invasion of Canada Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!