Najbolje edukacijske društvene igre za odrasle

Dobrodošli u svijet edukacijskih društvenih igara za odrasle! Ako želite provesti vrijeme uz igru koja će vas zabaviti, ali i potaknuti na razmišljanje i učenje, ovo je pravo mjesto za vas.
U ovom blogu istražit ćemo najzanimljivije igre koje će vam pružiti ne samo zabavu, već i priliku da razvijate svoje vještine, stječete nova znanja i istražujete različite teme. Bez obzira jeste li zaljubljenik u povijest, znanost, umjetnost ili nešto sasvim drugo, sigurno ćete pronaći igru koja će vas oduševiti i pružiti vam nevjerojatno iskustvo u učenju kroz igru.

Sadržaj

Hegemony: Lead Your Class to Victory



 • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 90-180 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
U moru raznih društvenih igara, postoje i one koje nisu samo zabava, već imaju i edukativnu komponentu. Jedna od takvih igara je Hegemony: Vodite svoj razred do pobjede. Ova relativno nepoznata igra, objavljena 2023. godine od strane Hegemonic Project Games, osvojila je simpatije mnogih fanova. Osim što je jedinstvena po svojoj političko-ekonomskoj tematici, Hegemony pruža izazovno iskustvo s visokom razinom složenosti.

U Hegemonyu, igrači preuzimaju ulogu različitih društvenih grupa u fiktivnoj državi. Radnička klasa kontrolira radnike, kapitalistička klasa kontrolira kompanije, a srednja klasa kombinira elemente oba. Država pokušava zadovoljiti sve strane, pružajući prava i subvencije, ali istovremeno se zalaže za održavanje stabilnog prihoda kroz poreze kako bi izbjegla dugove.

Igra oslanja se na stvarne akademske principe poput socijaldemokracije, neoliberalizma, nacionalizma i globalizma, te omogućuje igračima da kroz zanimljive mehanike igre istražuju njihove primjene u stvarnom svijetu. Kroz pažljeno planiranje, strategijske akcije i političko manevriranje, igrači će se potruditi povećati moć svoje klase i ostvariti svoje ciljeve.

Hegemony: Vodite svoj razred do pobjede je izvrstan izbor za ovaj članak o edukacijskim društvenim igrama za odrasle jer pruža priliku da igrači istraže političke i ekonomske koncepte kroz dinamičan i intrigantan gameplay. Bez obzira jeste li zainteresirani za politiku, ekonomiju ili jednostavno želite izazovnu i edukativnu igru za odrasle, Hegemony bi mogao biti igra za vas.

Hegemony: Lead Your Class to Victory Društvena Igra

City of the Big Shoulders



 • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 120-180 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Jedna od edukacijskih društvenih igara za odrasle koju svakako trebate istražiti je “City of the Big Shoulders”. Ova relativno nepoznata igra, koja je objavljena 2019. godine od strane Parallel Games, pravi je dragulj za ljubitelje strateških igara. Igra je dizajnirana za 2 do 4 igrača, a trajanje jedne partije kreće se od 120 do 180 minuta.

“City of the Big Shoulders” se smješta u subdomein društvenih igara koje se bave strategijom. Ova igra kombinira nekoliko mehanika poput spekulacija komoditeta, vlasništva, dionica, postavljanja pločica, različitih moći igrača i postavljanja radnika. Igra je kategorizirana kao ekonomska, edukacijska i igra industrijske proizvodnje.

Igra je zapravo mali dragulj koji je prošao ispod radara mnogih igrača. Unatoč tome, ima izvrsne ocjene od strane fanova i recenzija. Njezina visoka razina kompleksnosti pruža duboko i nagradno igranje. No, ne brinite, unatoč tome što može biti malo zahtjevnija, “City of the Big Shoulders” nudi iznimno uzbudljivu avanturu kroz igru.

U ovoj igri, igrači će preuzeti ulogu poduzetnika i investitora koji teže obnoviti Chicago i učiniti ga gradom koji je dostojan svjetske pozornice. Mješavina mehanika manipulacije dionicama prepoznatih u 18xx stilu i euro-stiliziranog igranja čini ovu igru jedinstvenom. Igrajući “City of the Big Shoulders”, igrači će osnivati tvrtke, trgovati dionicama, zapošljavati radnike, opremiti tvornice, proizvoditi dobra i prodavati ih kako bi ih dostavili kućama širom srednjeg zapada.

Igra se odvija u pet dekada, odnosno rundi, a svaka runda sastoji se od pet jedinstvenih faza. Na kraju pete dekade, igra završava, a igrači razmjenjuju dionice koje su kupili za novac. Pobjednik je onaj tko je ostvario najviše ciljeva tijekom pet rundi i prikupio najviše novca.

“City of the Big Shoulders” je zasluženo na ovom popisu edukacijskih društvenih igara za odrasle zbog svog kombiniranja iznimno dobro razrađene strategije i ekonomskog aspekta. Ako volite igre koje će vas intelektualno izazvati i pružiti vam uzbudljivo iskustvo, onda je ova igra savršen izbor za vas. Nabavite svoj primjerak i upustite se u avanturu izgradnje Chicagoa!

City of the Big Shoulders Društvena Igra

Genotype: A Mendelian Genetics Game



 • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 45-90 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Genotype: A Mendelian Genetics Game je relativno nepoznata igra koja je objavljena 2021. godine od strane izdavačke kuće Genius Games. Ova edukativna društvena igra je namijenjena igračima starijima od 14 godina i podržava 1 do 5 igrača. Vrijeme potrebno za odigravanje ove igre kreće se od 45 do 90 minuta. Genotype spada u područje strateških igara, a glavni naglasak je na igračima koji se natječu kako bi prikupili eksperimentalne podatke o povrtnicama, pokušavajući kontrolirati nasljeđivanje ključnih karakteristika biljaka poput oblika sjemena, boje cvijeta, boje stabljike i visine biljke.

Genotype je igra koja je zaradila pohvale obožavatelja i recenzija, a razina kompleksnosti je umjerena. Ova igra kombinira različite mehanike, uključujući sklapanje ugovora, bacanje kockica, tržište, otvoreno odabiranje, sakupljanje setova i simulaciju. S obzirom da je tematski i mehanički usmjerena na genetiku i nasljeđivanje, Genotype je odličan primjer edukacijske društvene igre koja je prilagođena odraslima.

Tijekom igre, igrači dobivaju karte s povrtnicama koje prikazuju skup karakteristika koje žele proizvesti i sakupiti kako bi osvojili bodove. Svako bacanje kockica predstavlja uzgoj biljaka i može rezultirati karakteristikama koje igrači traže. Igrači zatim odabiru kockice kako bi ispunili svoje karte s povrtnicama ili napredovali u istraživanju. Genetičke kombinacije koje su prikazane na kockicama izračunavaju se pomoću Punnetovih kvadrata, a igrači mogu mijenjati gene biljaka kako bi utjecali na vjerojatnost bacanja željenih karakteristika. Glavni način osvajanja bodova je ispunjavanje karata s povrtnicama putem odabira kockica.

Igra se sastoji od tri faze: postavljanje radnika, odabir kockica i nadogradnje.
1) Tijekom faze postavljanja radnika, igrači poduzimaju radnje kako bi dobili više karata povrtnica, promijenili gene biljke roditelja, napredovali u vrtlarstvu, istraživanju ili osigurali poziciju za odabir kockica u idućoj fazi.
2) Faza odabira kockica ima nekoliko zanimljivih koraka, uključujući mogućnost prvog odabira kockica samo za jednu vrstu karakteristike (poput visine biljke) ili mogućnost odabira bilo koje kockice tek nakon prvih odabira. Specijalne kockice za promjenu genetskih karakteristika omogućuju igračima da mijenjaju karakteristike drugih kockica ili dobiju dodatna istraživanja.
3) Nadogradnje igračima omogućuju trošenje istraživanja kako bi dobili nadogradnje koje im omogućuju rad na više karata povrtnica, odabir više kockica ili dobivanje dodatnih radnika za fazu postavljanja radnika.

Igrači nastoje spojiti svoje karte s povrtnicama s rezultatima odabira kockica i ispunjavaju karte radi osvajanja bodova. Ako su postavili marker karakteristike, dobivaju bonus bodove za svaku ispunjenu kartu koja se podudara s njihovim zahtjevom. Nakon pet rundi, igrač s najviše bodova je pobjednik.

Genotype: A Mendelian Genetics Game je izvrstan primjer edukacijske društvene igre koja kombinira zanimljivu temu genetike s mehaničkim izazovima strategijskih igara. Ova igra omogućuje igračima da iskuse proces nasljeđivanja na zabavan način dok istovremeno strategijski planiraju kako ostvariti željene karakteristike povrtnica. Ako ste ljubitelj edukativnih igara koje pružaju izazov i potiču razmišljanje, Genotype je odličan izbor!

Genotype: A Mendelian Genetics Game Društvena Igra

John Company



 • Broj igrača: 1-6


 • Trajanje igre: 90-180 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Dobrodošli nazad dragi ljubitelji društvenih igara! Danas ćemo vam predstaviti jednu od najmanje poznatih igara na našoj listi – John Company. Objavljena 2017. godine od strane Sierra Madre Games, ova igra je pravi biser među edukacijskim društvenim igrama za odrasle. Bez obzira na svoju manju popularnost, ova igra je osvojila srca mnogih ljubitelja, i to s dobrim razlogom. John Company je inspiriran poviješću Britanske Istočnoindijske kompanije iz 18. stoljeća, koja je oblikovala sudbinu nacija i globalnu dominaciju Britanskog Carstva. U ovoj igri, igrači će biti vođe svojih dinastija unutar same Kompanije, boreći se za prestiž, moć i mjesto u društvu. Primarni cilj je iskoristiti Kompaniju i njen trgovinski utjecaj kako bi se osiguralo mjesto u britanskom društvu. Tijekom igre ćete upravljati različitim članovima vaše obitelji, razmjenjujući usluge za povlaštene pozicije u Londonu ili u kolonijalnim postovima. Budući da su igrači zajedno odgovorni za vođenje Kompanije, morat će se suočiti s izazovnim financijskim odlukama i sukobljenim interesima. Hoće li guverner voditi vojnu kampanju za proširenje kolonija ili je bolje uložiti u infrastrukturu regije? Možda je najbolje preusmjeriti prihode od poreza kako biste proširili svoje ljetno imanje u domovini… Tijekom napredovanja igre, Kompanija može doživjeti otvoreni ustanak u Indiji ili čak propadati zbog sve hrabrijih pokušaja britanske vlade da je regulira. Čak je moguće da igrači osnuju i operiraju vlastite trgovačke tvrtke ako im se oduzme monopol Kompanije. Svaka igra pruža veliki spektar mogućnosti, koje se donose kroz odluke samih igrača. John Company također pruža tri različita scenarija koji se mogu igrati za otprilike 90 minuta, a pokrivaju različite faze Kompanije. Ova igra je bogata detaljima i pruža pravu poslasticu ljubiteljima kompleksnijih igara. Iako je relativno nepoznata, John Company je izvrstan izbor za našu listu edukacijskih društvenih igara za odrasle.

John Company Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!