Najbolje edukacijske društvene igre za tinejdžere

U potrazi ste za edukacijskim društvenim igrama koje će zabaviti i poučiti vaše tinejdžere? Ne tražite dalje! U ovom blogu istražit ćemo najbolje igre koje će potaknuti njihovu kreativnost, logičko razmišljanje i timski rad.
Bez obzira jeste li roditelj, nastavnik ili jednostavno želite pružiti svojim tinejdžerima kvalitetno vrijeme provedeno uz igru, ove edukacijske društvene igre su savršen izbor. Saznajte više o igrama koje će potaknuti njihov intelektualni razvoj i pružiti im nezaboravno iskustvo!

Sadržaj

Pax Pamir: Second Edition • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 45-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Pax Pamir: Drugo izdanje je manje poznata igra objavljena 2019. godine od strane Wehrlegig Games-a, namijenjena za 1 do 5 igrača, s vremenom trajanja od 45 do 120 minuta. Ova edukacijska društvena igra spada u poddomenu strategijskih igara i nudi višestruke mehanike poput akcijskih bodova, utjecaja na područje i veći broj igrača, područnog kretanja, aukcije i vođenja ruke kao i povećanje vrijednosti neodabranog resursa. Kategorije ove društvene igre su ekonomske, edukacijske, političke, utemeljene na razdoblju nakon Napoleona te zanimaju špijuni i tajni agenti.

Pax Pamir: Drugo izdanje je igra koja je dobila izvrsne ocjene od obožavatelja i recenzija, a razina kompleksnosti je visoka. Ova napeta društvena igra omogućuje igračima da se stave u ulogu afganistanskih vođa iz 19. stoljeća koji pokušavaju izgraditi novu državu nakon što je propao Durrani Carstvo. Igra je postavljena tijekom razdoblja koje povjesničari nazivaju “Velika igra”, jer su razne europske sile pokušale iskoristiti središnju Aziju kao pozornicu za svoje rivalstvo. No, Pax Pamir: Drugo izdanje nam donosi pogled isključivo iz perspektive Afganistanaca koji su nastojali manipulirati stranim silama za svoje vlastite ciljeve.

Kada je riječ o samoj mehanici igre, Pax Pamir: Drugo izdanje je prilično jednostavan “tableau builder”. Većinu vremena igrači provode kupujući karte iz centralne tržnice, a potom ih igraju pred sebe u jednom redu koji se naziva sud. Igranje karata dodaje jedinice na kartu igre i omogućuje pristup dodatnim akcijama koje se mogu poduzeti kako bi se ometali drugi igrači i utjecalo na tijek igre. Treba naglasiti da, unatoč tome što svatko gradi svoj red karata, igra igračima nudi mnogo načina za međusobno ometanje, kako izravno tako i posredno.

Da bi preživjeli, igrači će se organizirati u koalicije. Tijekom igre, dominacija različitih koalicija bit će prosuđivana od strane igrača tijekom posebnog dijela igre koji se naziva “Pregled dominacije”. Ako jedna koalicija ima značajnu prednost tijekom jednog od tih pregleda, igrači vjerni toj koaliciji dobit će bodove pobjede temeljene na njihovom utjecaju u koaliciji. Međutim, ako Afganistan ostane fragmentiran tijekom jednog od tih pregleda, igrači će umjesto toga dobiti bodove pobjede temeljene na vlastitoj bazi moći.

Nakon svakog pregleda dominacije, pobjeda se provjerava i igra će se djelomično resetirati, pružajući igračima novu priliku da ostvare svoje ambicije. Igra završava kada jedan igrač ostvari prednost od četiri ili više bodova pobjede ili nakon što je ishodila četvrti i posljednji pregled dominacije.

Pax Pamir: Drugo izdanje je izbor koji se ne smije zanemariti kada su u pitanju edukacijske društvene igre za tinejdžere. Igra pruža dubinu, taktičke odluke i prilagodbu koja će držati mlade igrače angažiranima. Njena povijesna tema, politička intriga i mogućnost manipuliranja protivnicima dodatno ulijevaju dozu strategije i društvene igre koja će oduševiti svakog tinejdžera koji voli intelektualne izazove. Ako ste spremni upustiti se u složeni svijet Afganistana 19. stoljeća, Pax Pamir: Drugo izdanje je igra koju vrijedi iskusiti.

Pax Pamir: Second Edition Društvena Igra

Freedom: The Underground Railroad • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Edukacija je važan dio tinejdžerskih godina, a edukacijske društvene igre pružaju sjajnu priliku za učenje kroz zabavu. Jedna takva igra koja se ističe na ovom popisu je Freedom: The Underground Railroad. Iako je relativno nepoznata, ova igra iz 2013. godine ima iznimno pozitivne ocjene i recenzije. Njena tema je jedna od najbitnijih razdoblja u povijesti SAD-a – borba protiv ropstva. Igrači preuzimaju ulogu aktivista za ukidanje ropstva i bore se za oslobađanje robova te donošenje pozitivnih promjena u društvu.

U Freedom-u, igrači koriste kombinaciju karata s povijesnim likovima i događajima kako bi utjecali na tijek igre. Moraju pronaći ravnotežu između oslobađanja robova i prikupljanja sredstava potrebnih za nastavak njihovih aktivnosti za ukidanje ropstva. Ova kooperativna igra za 1 do 4 igrača nudi prilično kompleksno iskustvo koje će izazvati tinejdžere na taktičko razmišljanje i timski rad.

Unatoč ozbiljnoj temi, Freedom: The Underground Railroad pruža i edukativno iskustvo. Igrači će moći naučiti o ključnim povijesnim događajima i poznatim ličnostima koji su sudjelovali u borbi protiv ropstva. Suvremeni dizajn i kvalitetna produkcija ove igre doprinose njenom estetskom dojmu. Bez obzira jeste li zaljubljenik u povijest ili želite iskusiti edukacijsku igru koja je drugačija od ostalih, Freedom: The Underground Railroad je izvrstan izbor za tinejdžere.

Freedom: The Underground Railroad Društvena Igra

John Company: Second Edition • Broj igrača: 1-6


 • Trajanje igre: 90-240 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Danas vam predstavljamo jednu relativno nepoznatu igru koja je sve više stekla popularnost među ljubiteljima društvenih igara – John Company: Drugo izdanje. Ova igra, koju je 2022. godine objavila kompanija Wehrlegig Games, donosi nam zanimljiv koncept i pravo osvježenje u svijetu društvenih igara. Zahvaljujući svojoj kompleksnosti, John Company: Drugo izdanje je savršen izbor za našu listu edukacijskih društvenih igara za tinejdžere.

John Company: Drugo izdanje nas vodi natrag u 18. stoljeće, u vrijeme britanske East India Company, kada su se obitelji hrabrih avanturista borile za vlastite interese. Cilj igre je koristiti tu trgovinsku kompaniju za osobnu dobit te postati najmoćnija i najopasnija korporacija na svijetu. S obzirom na svoju temu, jasno je da je ovo edukativna igra koja će potaknuti tinejdžere na razmišljanje i pružiti im uvid u povijesna zbivanja.

U John Company: Drugom izdanju, igrači ne upravljaju svojim vlastitim firmama, već zajednički vode ovu trgovinsku kompaniju. Glavna taktika je osigurati pozicije moći unutar kompanije koje će omogućiti igračima da usmjere njezinu sudbinu na način koji će im donijeti najviše koristi. Međutim, treba imati na umu da u ovoj igri gotovo sve funkcionira kroz pregovore i dogovore. Puno je toga na kocki, i igrači će se često morati dogovarati međusobno kako bi postigli svoje ciljeve. Ova igra nudi dinamično iskustvo u kojem sve ovisi o interakciji i strategiji igrača.

John Company: Drugo izdanje ne mjeri uspjeh prema količini stečenog bogatstva, već prema reputaciji. Tokom igre, neki članovi obitelji se povlače s vodećih pozicija u kompaniji, što im omogućuje da ostvare svoje vlastite interese. Međutim, igrači nemaju potpunu kontrolu nad ovim povlačenjem jer u njemu igraju važnu ulogu i drugi igrači. Često će biti potrebno posuđivati novac od ostalih igrača kako bi se ostvarile najbolje prilike za povlačenje iz kompanije. Osim toga, igrači osvajaju bodove sudjelovanjem u londonskoj sezoni, natjecanjima za prestiž te osvajanjem modernih nekretnina.

John Company: Drugo izdanje je vrlo ozbiljno pristupilo svom tematskom okviru. Ova igra želi prikazati instituciju koja je bila istovremeno disfunkcionalna i utjecajna, a borba za moć i širenje utjecaja poslužila je kao snažna podloga za razmišljanje o imperijalizmu i globalizaciji u 18. i 19. stoljeću. Stoga, ova igra možda nije za svakoga, i važno je osigurati da su svi igrači u grupi suglasni s ovim istraživanjem prije početka igre.

John Company: Drugo izdanje je nadogradnja prve verzije igre, a donosi značajne promjene i ispravke. Ako ste fan edukacijskih društvenih igara s naglaskom na strategiji i tematici, ova igra je definitivno opcija koju trebate isprobati. Svojim dinamičnim mehanizmima pregovaranja, simulacije i politike, John Company: Drugo izdanje će pružiti vrhunsko iskustvo tinejdžerima koji su spremni zaroniti u svijet povijesnih događaja i istražiti moć korporacija.

John Company: Second Edition Društvena Igra

Hegemony: Lead Your Class to Victory • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 90-180 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Hegemony: Vodite svoj razred do pobjede je relativno nepoznata igra objavljena 2023. godine od strane Hegemonic Project Games za 2 do 4 igrača, s trajanjem igre od 90 do 180 minuta. Pripada poddomeni strategijskih društvenih igara te uključuje mehanike poput Akcija/Događaj, Upravljanje rukom, Simulacija, Promjenjive moći igrača i Glasovanje. Kategorije igre na ploči su: Ekonomija, Edukativna, Politička.

Hegemony: Vodite svoj razred do pobjede je jedna od najbolje ocijenjenih igara među obožavateljima i u recenzijama, a stupanj kompleksnosti je visok. Ova igra je uključena na ovaj popis zbog svoje edukativne prirode, koja omogućava tinejdžerima da na zabavan način razumiju političke i ekonomske koncepte.

U ovoj asimetričnoj političko-ekonomskoj kartaškoj društvenoj igri, igrači preuzimaju uloge različitih socijalno-ekonomskih skupina u fiktivnoj državi. Kontrolirate radnike ako igrate radničku klasu, tvrtke ako igrate kapitalističku klasu, kombinirajući elemente obaju ako se odlučite za srednju klasu ili državu ako se odlučite za tu ulogu.

Glavni cilj je povećati moć svog razreda i provesti svoj program kroz pažljavo planiranje, strategijske akcije i političko manevriranje. Kako biste to postigli, trebat ćete se usredotočiti na politike kao što su oporezivanje, tržište rada, vanjska trgovina i brojne druge. Glasovanje o tim politikama i korištenje utjecaja kako biste ih promijenili također je vrlo važno.

Hegemony: Vodite svoj razred do pobjede je zasnovan na stvarnim akademskim principima poput socijaldemokracije, neoliberalizma, nacionalizma i globalizma, što vam omogućava da vidite njihovu primjenu u stvarnom svijetu kroz uključujuću igru. Bez obzira na to koju strategiju odaberete, bit će mnogo puteva prema hegemoniji.

Ova igra je sjajan izbor za tinejdžere koji su zainteresirani za politiku i ekonomiju, jer osim što pruža zabavno igranje, omogućuje im da steknu dublje razumijevanje ovih složenih tema.

Hegemony: Lead Your Class to Victory Društvena Igra

City of the Big Shoulders • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 120-180 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Ako ste tinejdžer ili imate tinejdžera u svom životu koji voli edukacijske društvene igre, onda je “City of the Big Shoulders” igra koju definitivno trebate isprobati. Bez obzira na to što je relativno nepoznata, ova igra će vas oduševiti svojom strategijom i bogatstvom detalja. Smještena u Chicago nakon velikog požara 1871. godine, “City of the Big Shoulders” pruža vam priliku da izgradite grad iz pepela i postanete uspješan poduzetnik. Zahvaljujući jedinstvenom spoju mehanika manipulacije dionicama inspiriranim igrama serije 18xx i euro-stilu igranja, ova igra kombinira elegance i dubinu na zadivljujući način.

U “City of the Big Shoulders” igrači počinju različite kompanije, trguju dionicama, zapošljavaju radnike, opremaju tvornice, proizvode dobra i prodaju ih kako bi ih isporučili u domove diljem Midwesta. Iako je kompleksna, ova igra se igra u kratkom vremenskom razdoblju od otprilike dva do dva i pol sata. Igra je podijeljena u pet desetljeća, a svako desetljeće pruža pet jedinstvenih faza igranja. Faze se kreću od trgovanja dionicama i izgradnje grada do obavljanja poslova i slanja proizvoda izvan Chicaga. Na kraju petog desetljeća igra završava, a igrači izmjenjuju dionice za novac i ocjenjuju svoje uspjehe tijekom pet desetljeća. Pobjednik postaje najuspješniji stanovnik Chicaga.

Igra “City of the Big Shoulders” odgovara našem tematskom kontekstu kao edukacijska društvena igra za tinejdžere jer pruža duboko iskustvo u razumijevanju ekonomije, strateškog planiranja i donošenja odluka. Igrači će naučiti o važnosti upravljanja svojim resursima, trgovanju dionicama i vođenju uspješnih tvrtki. “City of the Big Shoulders” ima visoke ocjene od fanova i kritičara, što ga čini izvrsnim izborom za ovu listu edukacijskih društvenih igara za tinejdžere.

City of the Big Shoulders Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!