Najbolje ekonomske društvene igre

Ako uživate u nadmetanju u ekonomskim strategijama, na pravom ste mjestu.
Upoznajte najbolje ekonomske društvene igre koje pružaju sate zabave i izazova. Od simulacija tržišta do igara koje se temelje na trgovini, ovdje ćete pronaći nešto što će vas izazvati i zabaviti. Pridružite nam se i otkrijte bogatstvo strategija i taktika koje ove igre pružaju.

Sadržaj

Brass: Birmingham • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Brass: Birmingham je ekonomska strategijska igra koja će oduševiti sve ljubitelje društvenih igara. Ova igra je bila izuzetno popularna od samog izdanja 2018. godine, a osvojila je srca mnogih igrača i kritičara. Njen visok nivo kompleksnosti čini je izazovnom i privlačnom za iskusne igrače koji vole dublje strategije.

Brass: Birmingham se odvija tijekom industrijske revolucije u Birminghamu između 1770. i 1870. godine. Vaš zadatak je razviti, izgraditi i uspostaviti svoje industrije i mrežu, kako biste maksimalno iskoristili potražnju na tržištu. Igra se sastoji od dva dijela: era kanala (1770-1830) i era željeznice (1830-1870). Da biste pobijedili, morate osvojiti najviše bodova.

Jedinstveno svojstvo ove igre je mehanika upravljanja rukom, što znači da morate pametno koristiti svoje kartice kako biste izvršili akcije. Također, možete graditi svoju mrežu željeznica i kanala, razvijati industrije, prodavati proizvode i uzimati kredite kako biste financirali svoje operacije. Sve ove mehanike omogućuju veliku fleksibilnost i strategijsko planiranje, što igru čini iznimno zanimljivom.

Brass: Birmingham također se ističe po dinamičkom sustavu bodovanja kanala i željeznica. Umjesto da svaka industrijska pločica daje statičan broj bodova, mnoge industrije daju 0 ili čak 2 boda, što vam pruža mogućnost osvajanja visoko bodovnih kanala u prvoj eri. Ova karakteristika otvara zanimljive strategije vezane uz postavljanje industrija.

U igri se pojavljuju tri industrije koje su prisutne i u originalnoj igri Brass: željezo, ugalj i pamuk. Međutim, Brass: Birmingham također donosi neke nove industrije poput pivovare, proizvoda od keramike i industrije proizvoda domaće proizvodnje. Svaka od ovih industrija ima svoje jedinstvene karakteristike i nudi različite načine za osvajanje bodova.

S obzirom na temu ekonomskih društvenih igara, Brass: Birmingham je odličan izbor za ovaj list. Zahvaljujući svojim mehanikama ekonomije i strategije, igra će vam pružiti satima zabave i uzbudljive igre s prijateljima. Budite spremni na izazovne odluke i planiranje koje će vas držati zainteresiranim tijekom cijele igre. Ukoliko volite igre koje zahtijevaju taktiku i razmišljanje, Brass: Birmingham je definitivno igra koju bi trebali isprobati.

Brass: Birmingham Društvena Igra

Ark Nova • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Ark Nova je nevjerojatna igra koja će vas odvesti u svijet modernih zooloških vrtova. Ovdje ćete imati priliku planirati i dizajnirati vrhunski upravljani zoološki vrt s ciljem da postanete vlasnik najuspješnijeg takvog postrojenja. Izgradite ograde, smjestite životinje i podržavajte projekte za očuvanje prirode diljem svijeta. Ova igra je jedna od najbolje ocijenjenih igara među fanovima i stručnjacima, što ukazuje na njezinu visoku razinu kompleksnosti.

Ark Nova donosi niz inovativnih mehanika koje će vas držati zainteresiranima tijekom cijele igre. Možete koristiti pet različitih akcijskih kartica kako biste upravljali svojim potezima i strategijom. Svaka od ovih kartica ima različitu moć ovisno o prostoru koji zauzima na ploči. Kartice vam omogućuju dodavanje novih kartica za vaš zoološki vrt, izgradnju različitih ogradnih sustava i paviljona te smještaj životinja. Također ćete moći koristiti kartice sponzora kako biste uveselili svoj zoološki vrt ili prikupili novac.

Središte Ark Nove čini 255 karata koje prikazuju različite životinje, stručnjake, posebne ograde i projekte za očuvanje prirode. Svaka od ovih karata ima posebnu sposobnost koju možete iskoristiti kako biste privukli posjetitelje i povećali znanstvenu reputaciju svog zoološkog vrta. Ova igra će vam omogućiti da sakupljate bodove za očuvanje prirode i izgradite najbolji mogući zoološki vrt.

Ark Nova nije samo igra za ljubitelje životinja i prirode, već je prava poslastica za sve ljubitelje strategija. Njezina visoka razina kompleksnosti i inovativne mehanike čine je nevjerojatnim iskustvom za sve igrače. Sa svojim taktičkim odlukama i planiranjem, imat ćete kontrolu nad svakim aspektom upravljanja postrojenjem i bit ćete u mogućnosti oblikovati ga prema vlastitim željama.

Ark Nova je savršena igra za sve one koji vole razmišljati i planirati unaprijed. Njezina kombinacija strategije, ekonomije i očuvanja prirode stvara jedinstveno iskustvo koje će vas oduševiti i zadržati na ploči satima. Ukoliko ste ljubitelj društvenih igara s ekonomskom tematikom, Ark Nova je definitivno igra koju biste trebali isprobati.

Ark Nova Društvena Igra

Twilight Imperium: Fourth Edition • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 240-480 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Twilight Imperium: Fourth Edition je jedna od najpoznatijih galaktičkih igara erotske dominacije na tržištu danas. Za tri do šest igrača, ova igra strategije kombinira vojnu moć, političko manevriranje i ekonomske pregovore u utrci za galaktičku vlast. Ono što je čini posebnom su različiti putevi do pobjede koje pružaju sedamnaest različitih frakcija, kao što su Mračne matice domaći duhova Kreusa i Emirati Hacan, trgovinski majstori. Ove frakcije pružaju jedinstveno iskustvo igranja, svaka sa svojim jedinstvenim sposobnostima i strategijom.

Twilight Imperium: Fourth Edition je poznat po tome što nijedna igra nije ista. Na početku svake galaktičke ere, igrači su zaduženi za postavljanje ploče od 51 pločica koje predstavljaju planete, supernove, asteroidna polja i gravitacijske poremećaje. Kroz svoju interakciju s tim pločicama, igrači oblikuju i dominiraju galaksijom.

Svaka runda igre započinje odabirom jedne od osam strategijskih kartica koje određuju redoslijed igrača i daju vlasniku jedinstvenu akciju za tu rundu. Nakon odabira uloga, igrači se izmjenjuju u svojim potezima, pomičući svoje flote od sustava do sustava, osvajajući nove planete za svoje carstvo i trgujući ili vojujući s drugim frakcijama. Na kraju svakog poteza, igrači se sastanu na velikom vijeću kako bi donijeli nove zakone i agende koje nepredictibilno mijenjaju tijek igre.

Rezultat igre određuje se prema osvojenim bodovima, koje igrači skupljaju postizanjem ciljeva na početku svakog kruga. Ciljevi se otkrivaju postupno, što omogućuje dinamičko mijenjanje ciljeva tijekom igre. Da bi povećali svoju šansu za pobjedu, igrači biraju između dva nasumično odabrana tajna cilja koji pružaju posebne bodove samo vlasniku tog cilja. Igra se nastavlja sve dok jedan igrač ne osvoji deset bodova i postane gospodar galaksije.

Twilight Imperium: Fourth Edition je izuzetno duboka i kompleksna igra koja zahtijeva angažman i strateško razmišljanje. Njegove tematske i ekonomske značajke čine ga savršenim izborom za ovaj popis ekonomskih društvenih igara. Iako igra može biti izazovna za početnike, njen epski opseg i mogućnosti taktiziranja pružaju igračima ispunjavajuće iskustvo. Twilight Imperium: Fourth Edition definitivno je vrijedan dodatak svakoj kolekciji društvenih igara.

Twilight Imperium: Fourth Edition Društvena Igra

Terraforming Mars • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Terraforming Mars je nevjerojatna igra koja se odvija u 24. stoljeću, kada čovječanstvo počinje terraformirati planet Mars. U ulozi velikih korporacija, sponzoriranih od strane Svjetske vlade na Zemlji, igrači zajednički rade na terraformiranju, ali se također natječu za osvajanje bodova pobjede. Ovi bodovi se dodjeljuju ne samo za doprinos terraformiranju, već i za napredak infrastrukture čovječanstva u cijelom solarnom sustavu te za druge hvalevrijedne uspjehe.

U igri Terraforming Mars, igrači stječu jedinstvene projektna kartice (među kojima su preko dvjesto različitih) kupujući ih i dodajući u svoju ruku. Ove projektna kartice mogu predstavljati sve, od uvođenja biljnog svijeta ili životinja, bacanja asteroida na površinu, izgradnje gradova, do iskorištavanja mjeseca Jupitera i uspostavljanja industrije stakleničkih plinova radi zagrijavanja atmosfere. Ove kartice mogu donijeti odmah korisne bonuse, ali i povećati vašu proizvodnju različitih resursa. Mnoge kartice imaju i određene uvjete koji se mogu ispuniti samo kada temperatura, kisik ili pokrivenost oceanom dostignu dovoljan stupanj. Kupovina kartica je skupa, pa postoji ravnoteža između kupovine kartica (po cijeni od 3 megakredita po kartici) i njihove upotrebe (koja može koštati između 0 do 41 megakredita, ovisno o projektu).

Tvoj osnovni prihod, kao i bodove, određuje tvoj Terraform Rating (počevši od 20), koji se povećava svaki put kad povećaš jedan od tri globalna parametra (temperatura, kisik, pokrivenost oceanom). Međutim, tvoj prihod se nadopunjuje tvojom proizvodnjom, a također dobivaš i bodove pobjede iz mnogih drugih izvora.

Svaki igrač prati svoju proizvodnju i resurse na svom tabli, a igra koristi šest različitih resursa: MegaKredite, Čelik, Titanij, Biljke, Energija i Toplina. Na igraćoj ploči natječete se za najbolje pozicije za gradove, ocean i zelenilo. Također se nadmećete za različite Milestones (crtice) i Awards (nagrade) koji vrijede mnogo bodova. Svaki krug se naziva generacijom i sastoji se od sljedećih faza:

1) Promjena redoslijeda igrača u smjeru kazaljke na satu.
2) Faza istraživanja: Svi igrači kupuju kartice iz četiri privatno izvučene.
3) Faza djelovanja: Igrači naizmjence obavljaju 1 do 2 radnje: igranje kartice, osvajanje Milestona, financiranje Nagrade, korištenje Standardnog projekta, pretvaranje biljaka u zelenilo (i povećanje razine kisika), pretvaranje topline u povećanje temperature te korištenje radnje karte koja je već odigrana. Potez se nastavlja oko stola (nekad i nekoliko krugova) sve dok svi igrači ne odustanu.
4) Faza proizvodnje: Igrači dobijaju resurse ovisno o njihovom Terraform Rating-u i parametrima proizvodnje.

Kada sva tri globalna parametra (temperatura, kisik, ocean) dostignu svoj cilj, terraformiranje je završeno i igra se nakon te generacije završava. Izračunaj svoj Terraform Rating i ostale bodove pobjede kako bi odredili pobjedničku korporaciju!

Terraforming Mars Društvena Igra

Gaia Project • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Gaia Project je popularna društvena igra objavljena 2017. godine od strane izdavačke kuće Feuerland Spiele. Ova igra spada u područje strategijskih igara te pruža duboko i kompleksno iskustvo igre. Zahvaljujući različitim mehanikama kao što su bonusi pri kraju igre, heksagonalna mreža, prihod, modularna ploča, izgradnja mreže i ruta te mogućnost igranja samostalno, Gaia Project nudi mnogo mogućnosti za istraživanje i razvoj strategija.

Gaia Project je smješten u svemirsku temu, gdje svaka od četrnaest različitih frakcija pokušava preobraziti planete u svoje domaće okruženje, šireći se i natječući s drugim grupama. Igrači će otkrivati i kolonizirati planet Gaia koji je dostupan svim frakcijama, a također će moći promijeniti transdimenzijske planete u planete Gaia.

Svaka frakcija ima mogućnost unapređivanja vještina u šest različitih područja razvoja: preoblikovanje planeta, navigacija, umjetna inteligencija, oblikovanje planeta Gaia, ekonomija i istraživanje. Napredovanje u ovim područjima donosi igračima mogućnost korištenja napredne tehnologije i posebnih bonusa koji će im pomoći u njihovim strategijama.

Ploča za igru sastoji se od deset sektora, omogućavajući raznolike postavke što pridonosi još većoj ponovljivosti u odnosu na prethodnu igru Terra Mystica. Za dva igrača, igra se odvija na sedam sektora, dok se ostali sektori koriste u igri s više igrača.

Gaia Project je visoko ocijenjena igra koja oduševljava svoje obožavatelje s izazovnom kompleksnošću i stvara nevjerojatnu atmosferuistraživanja svemira. Zbog svojih ekonomskih elementa, te mogućnosti izgradnje i istraživanja, Gaia Project je izvrstan izbor za ovaj popis najboljih ekonomskih društvenih igara na drustvene.com stranici.

Gaia Project Društvena Igra

Through the Ages: A New Story of Civilization • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Kada je riječ o ekonomskim društvenim igrama, Through the Ages: A New Story of Civilization nezaobilazan je izbor za sve ljubitelje strategija. Ova igra, izdana 2015. godine od strane Czech Games Edition, za 2 do 4 igrača pruža duboku i zahtjevnu igračku iskustvo. Ocjene fanova i recenzije jasno pokazuju da je ova igra iznimno cijenjena i popularna među igračima. Glavna stvar koja ovu igru izdvaja je visoka razina kompleksnosti koja će zadovoljiti i najzahtjevnije strategiste.

Through the Ages: A New Story of Civilization, kako samo ime sugerira, nudi vam izgradnju civilizacije kroz povijest. Vaš cilj je osmisliti i razviti najbolju civilizaciju kroz pažljivo upravljanje resursima, istraživanje novih tehnologija, izbor pravih lidera, građenje čuda i održavanje snažne vojne sile. Izuzetan je značaj svake komponente vaše civilizacije jer i najmanji oslabljen korak može biti iskorišten od strane protivnika. Ova igra pružit će vam jedinstvenu priliku da iskusite cjelokupnu povijest, od antičkih vremena do modernog doba.

Jedan od ključnih mehanizama u ovoj igri je odabir karata. Tehnologije, čuda i lideri postaju dostupni za odabir kako igra napreduje, a što su dulje u igri, to su lakše dostupne. Da biste iskoristili određenu tehnologiju, morate imati dovoljno znanstvenih resursa za njezino otkrivanje, dovoljno hrane za zamjenu stanovništva koje će je koristiti te dovoljno resursa (rudnika) za izgradnju zgrade koja će je koristiti. No, uz ravnotežu u upravljanju resursima, morate istovremeno graditi i svoju vojsku. Vojsku gradite na isti način kao i građevine za civile. Igrači koji imaju slabu vojsku bit će zasigurno lak plijen drugim igračima. Iako ne možete izgubiti teritorij, igrači s jačom vojskom mogu vam oduzeti resurse, znanstvene napretke, likove i stanovništvo. Pobijediti s velikom vojskom iznimno je teško, ali gubitak sa slabom vojskom vrlo je vjerojatan.

Pobjedu u ovoj igri ostvarujete ako vaša nacija ima najviše kulture na kraju modernog doba. Through the Ages: A New Story of Civilization pruža vam izazovno iskustvo u kojemu ćete morati donositi pametne odluke, voditi računa o svim aspektima civilizacije i prilagođavati se tijekom igre. Stoga, ako želite duboku i kompleksnu strategijsku igru koja će vas povesti na putovanje kroz povijest, Through the Ages: A New Story of Civilization je pravi izbor za vas!

Through the Ages: A New Story of Civilization Društvena Igra

Great Western Trail • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 75-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
U svijetu društvenih igara, ekonomske igre su među najzahtjevnijim i najintrigantnijim žanrovima. Ponekad nam je potrebna intelektualna stimulacija i izazov koji samo ovakve igre mogu pružiti. Jedna od najboljih i najpoznatijih igara koja se smjestila u svijet ekonomije je “Great Western Trail”. Ova igra iz 2016. godine, koju je objavio eggertspiele, oduševljava igrače širom svijeta svojom složenošću i širinom igre.

Prebačeni smo u Ameriku 19. stoljeća, gdje naslovnu ulogu igraju farmeri koji se bave uzgojem stoke. Cilj igre je putovati cestom od Teksasa do Kansas City-a kako biste prodali svoje stoke i zaradili novac. Što donosite vrijedniju stoku, to više novca dobivate, ali put je pun izazova. Da biste preživjeli, morate mudro koristiti zgrade koje susrećete na putu. Osim toga, važno je unajmiti sposobno osoblje poput kauboja, obrtnika i inženjera.

“Great Western Trail” kombinira nekoliko mehanika igre koje čine igru intrigantnom i vrlo izazovnom. Izgradnja špilova, torbe i bazena, upravljanje rukama karata, prikupljanje skupova, kretanje po stazi i varijabilno postavljanje su neki od elemenata ovog vrhunskog ostvarenja. Zahvaljujući tome, možete očekivati ​​sate i sate zabave, uz nagon za strategijom koji ovu igru čini neodoljivom.

“Great Western Trail” je savršena igra za sve ljubitelje ekonomskih igara koji su spremni upustiti se u duboko i intrigantno iskustvo. Bilo da ste iskusni strateg ili netko tko tek počinje istraživati ​​ovaj žanr, ova igra će vas oduševiti svojim mehanikama, tematikom i mogućnostima koje pruža. Sada kada znate što vas očekuje, slobodno se pripremite za putovanje divljim zapadom i otkrijte zašto je “Great Western Trail” zasluženo na vrhu liste najboljih ekonomskih igara.

Great Western Trail Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!