Najbolje jednostavne ekonomske društvene igre

U svijetu najboljih jednostavnih ekonomskih društvenih igara, otvaramo vrata prema nevjerojatnoj zabavi! Ako tražite igre koje će vam pružiti iskustvo upravljanja resursima, trgovanja i donošenja ključnih poslovnih odluka, ovo je mjesto za vas.
U ovom blogu istražit ćemo najbolje jednostavne ekonomske društvene igre koje će vas držati zainteresiranima i pružiti vam nevjerojatno iskustvo igranja. Bez obzira jeste li iskusni igrač ili tek ulazite u svijet ekonomskih igara, pripremite se za uzbudljivo putovanje kroz najbolje jednostavne ekonomske igre koje su osvojile srca mnogih igrača diljem svijeta!

Sadržaj

7 Wonders Duel • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
7 Wonders Duel je izuzetno popularna igra koja je osvojila brojne fanove i odlične kritike. Ova igra je vrlo jednostavna za naučiti, ali pruža izazovne taktičke odluke koje će vas držati napetima tijekom igre. 7 Wonders Duel je dizajniran specifično za dva igrača, što ga čini savršenim izborom za parove ili prijatelje koji se vole nadmudrivati.

U ovoj igri ćete graditi civilizaciju kroz tri različita doba, koristeći resurse i razvijajući vojni ili znanstveni razvoj. Ono što je posebno kod 7 Wonders Duela je da se igrači ne nadmeću istovremeno, već biraju karte iz izloženog niza karata. Ali da biste mogli uzeti kartu, ona ne smije biti prekrivena drugima, tako da je važno dobro procijeniti trenutak kada treba povući potez. Također postoje bonus potezi koje vam omogućuju da odmah uzmete drugu kartu.

Igrači započinju s četiri karte čudesa, a izgradnja svakog čuda pruža posebnu sposobnost. Vrijedi napomenuti da možete izgraditi samo sedam čudesa, zbog čega se donosi teška odluka koje čudo izgraditi.

Osim toga, igra vam omogućuje da kupujete resurse iz banke ili da ih dobijete tijekom igre putem karata koje vam omogućuju buduće izgradnje. Kako skupljate resurse, cijena tih resursa raste za vašeg protivnika, što predstavlja vašu dominaciju u tom području.

Cilj igre je osvojiti pobjedu na jedan od tri načina: birajući vojne karte kako bi se približili suparnikovoj prijestolnici i pobijedili ga; sakupljanjem šest različitih znanstvenih simbola za postizanje znanstvene dominacije i trenutnu pobjedu; ili sakupljanjem najviše bodova na kraju igre.

7 Wonders Duel je izvrstan izbor za ljubitelje društvenih igara koji vole strategiju i taktiku. Ova igra kombinira elemente gradnje grada, civilizacije, ekonomije i vojnog nadmudrivanja na zanimljiv način. Sa svojom jednostavnošću, brzim tempom i dubinskim odlukama, 7 Wonders Duel će vas držati zarobljenima na stolu i izazvati vas da uvijek tražite nove strategije za pobijedu.

7 Wonders Duel Društvena Igra

7 Wonders • Broj igrača: 2-7


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Jedna od igara koju ne možete propustiti na našoj listi jednostavnih ekonomskih društvenih igara je 7 Wonders. Ova poznata igra, objavljena 2010. godine od strane kompanije Repos Production, pravi je dragulj u svijetu društvenih igara. Sa svojim jedinstvenim mehanikama i zanimljivom temom, 7 Wonders se ističe kao odličan izbor za sve ljubitelje strategijskih igara.

7 Wonders je igra koja vas stavlja u ulogu vođe jednog od 7 velikih gradova drevnog svijeta. Vaš zadatak je da sakupljate resurse, razvijate trgovačke rute i afirmirate vašu vojnu nadmoć. Izgradite svoj grad i podignite arhitektonsko čudo koje će prevazići sva buduća vremena.

Glavna mehanika igre je prikupljanje karata koje će vam pomoći u razvoju vašeg grada. Kroz tri različite epohe, igrači dobivaju po sedam karata iz odgovarajućeg špila, biraju jednu kartu i prepuštaju preostale karte susjednim igračima. Karte se otkrivaju istovremeno i igrači koriste resurse ili interagiraju s drugim igračima na razne načine. Svaki igrač odabire još jednu kartu iz preostalog špila i proces se ponavlja sve dok svi igrači ne imaju šest karata iz te epohe u igri.

Ono što čini 7 Wonders još zanimljivijom igrom su različite mogućnosti koje vam karte pružaju. Neke karte donose trenutne efekte, dok druge pružaju bonuse ili nadogradnje kasnije u igri. Neke karte vam omogućuju popuste na buduće kupovine, dok vam druge pružaju vojnu snagu za nadmoć nad susjedima. Svaka odigrana karta ima odmah efekt na igru, što znači da ćete znati koje karte dobiva vaš susjed i kako će to utjecati na ono što ste već izgradili. Karte se prenose s jednog igrača na drugog lijevo-desno-lijevo kroz tri epohe, pa je važno paziti na susjede u oba smjera.

Važno je istaknuti da je 7 Wonders osmišljen za 2 do 7 igrača, ali postoji i službena varijanta za 2 igrača. Ova igra je odličan izbor za sve ljubitelje društvenih igara koji traže kombinaciju ekonomskih i strategijskih elemenata. Sa svojom zanimljivom temom i izuzetnim mehanikama, 7 Wonders će vas oduševiti i pružiti sate i sate zabave.

Ukratko, 7 Wonders je igra koju jednostavno morate isprobati. Njena jedinstvena mehanika, zanimljiva tema i mogućnost interakcije s drugim igračima čine je neizostavnim izborom za sve ljubitelje strategijskih igara. Ne propustite priliku da izgradite svoj vlastiti drevni grad i utvrdite svoju dominaciju u drevnom svijetu.

7 Wonders Društvena Igra

Patchwork • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 15-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Patchwork je popularna igra iz 2014. godine koju je objavila Lookout Games. Ova društvena igra je namijenjena za 2 igrača, a njeno vrijeme trajanja je između 15 i 30 minuta. Patchwork pripada grupi apstraktnih i obiteljskih igara te kombinira elemente kao što su pokrivanje mreže, dohodak, otvoreno uzimanje karata, pločica i rondele. Ova igra je idealan primjer jednostavnih ekonomskih društvenih igara koje su prikladne za igrače svih dobnih skupina.

Patchwork je dobio velike pohvale od fanova i stručnjaka, a zbog svoje jednostavnosti je vrlo popularan. Unutar igre, igrači se natječu kako bi izgradili svoju estetski privlačnu i bodovno vrijednu krpicu na 9×9 ploči za igre. Tijekom igre, igrači biraju različite krpice koje se nalaze u krugu, te ih dodaju na svoje ploče. Cilj je što bolje iskoristiti prostor i sastaviti krpice na najoptimalniji način. Postoji i element ekonomskog planiranja, jer igrači koriste gumbe kao valutu za kupnju krpica.

Patchwork je zanimljiva igra s jednostavnim pravilima, ali izazovnim gameplayom. Igrači moraju pažljivo razmišljati o svakom potezu kako bi maksimizirali svoje bodove, ali i iskoristili vrijeme na najbolji način. Ova igra je odličan izbor za listu jednostavnih ekonomskih društvenih igara zbog svoje jednostavnosti, ali istovremeno i dubine gameplaya. Patchwork će pružiti satima zabave i razmišljanja, te će zadovoljiti kako casual igrače tako i one koji preferiraju strategijske igre.

Patchwork Društvena Igra

PARKS • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 30-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Danas ćemo vam predstaviti igru PARKS, koja je postala veliki hit među ljubiteljima društvenih igara od njenog izlaska 2019. godine. Ova igra je objavljena od strane Keymaster Games i pogodna je za 1 do 5 igrača. Osim toga, vreme igre je prilagodljivo – može trajati između 30 i 60 minuta. Kada je u pitanju tema igre, PARKS je u kategoriji porodičnih igara, a uz to ima i mehanike koje su posebno interesantne za ljubitelje ekonomskih društvenih igara.

Zašto smo izabrali PARKS da se nađe na ovom listi? Jednostavno, ova igra pruža odlično iskustvo istraživanja i upoznavanja sa Nacionalnim parkovima u SAD-u. Svaki igrač će preuzeti ulogu planinara koji se kreću kroz različite staze tokom četiri godišnja doba. Ove staze se menjaju sa svakim novim godišnjim dobom, pa tako igrači uvek imaju novo iskustvo svaki put kada igraju. Igrači će takođe sakupljati uspomene na Nacionalne parkove tokom svojih avantura, koje su simbolično predstavljene kroz različite resurse, poput planina i šuma.

Ono što je posebno zanimljivo kod PARKS-a su mehanike koje omogućavaju interakciju između igrača. Na primer, igrači mogu deliti određene lokacije sa drugim planinarima, što dodatno obogaćuje igru. Takođe, tu su i dodatni resursi poput šatora i opreme, koji povećavaju pristup resursima tokom igre. Važno je da igrači pravilno balansiraju izgradnju svog “motora” i trošenje resursa na posete Nacionalnim parkovima. PARKS je jedinstvena igra koja nudi priliku za istraživanje, takmičenje i taktiziranje sa svojim prijateljima ili porodicom.

PARKS je zaradio visoke ocene i pohvale od strane ljubitelja društvenih igara, a razlog za to je njegova jednostavnost. Igra kombinuje elemente ekonomskih igara sa temom zaštite prirode, pružajući tako izuzetno zabavno iskustvo za sve igrače. Stoga, ne propustite priliku da istražite prelepe Nacionalne parkove SAD-a i stvorite prelepe uspomene u igri PARKS.

PARKS Društvena Igra

It’s a Wonderful World • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 30-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
It’s a Wonderful World je kartaška igra koju će s oduševljenjem dočekati ljubitelji strategije i ekonomskih elemenata. Objavljena 2019. godine od strane izdavačke kuće La Boîte de Jeu, ova igra će vas odvesti u svijet ekspanzije carstva gdje morate odabrati svoj put prema budućnosti. U ovoj igri, igrači će pažljivo planirati svoju ekspanziju kako bi razvili svoju proizvodnu snagu i vladali nad ovim novim svijetom.

It’s a Wonderful World je igra s mehanikama sakupljanja karata i razvijanja strategije. Svaki krug, igrači će birati 7 karata, od kojih će odabrati koje će reciklirati kako bi odmah stekli Resurse, a koje će zadržati za izgradnju kako bi proizveli Resurse svakog kruga i/ili dobili bodove za pobjedu.

Kada se karta u potpunosti izgradi, dodaje ju se u igračevu Imperiju kako bi povećala proizvodnu sposobnost igrača za svaki krug. Međutim, faza proizvodnje radi u određenom redoslijedu, što zahtijeva pažljivo planiranje gradnje. Ova mehanička zagonetka čini igru zanimljivom i izazovnom.

It’s a Wonderful World je igra koja je dobila iznimno visoke ocjene od fanova i uživa u pozitivnim recenzijama. Njena razina složenosti je umjerena, što je čini pristupačnom širem krugu igrača. Ujedno, ova igra je i odličan primjer jednostavne ekonomske društvene igre, što je razlog zašto je uključena u ovaj popis. Uz zanimljivu kombinaciju mehanika, odličan dizajn i napetu igru, It’s a Wonderful World je definitivno igra koju trebate isprobati ako volite strategiju i ekonomiju.

It's a Wonderful World Društvena Igra

Jaipur • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
U svijetu društvenih igara postoje mnoge jednostavne ekonomske igre koje pružaju izazov i zabavu, a među njima se ističe jedna posebno – Jaipur. Ova popularna igra, koju je 2009. godine izdao GameWorks SàRL, savršen je izbor za sve koji vole taktiku, rizik i prst sudbine. Kroz igru, igrači se nalaze u ulozi trgovaca u gradu Jaipuru, glavnom gradu Rajasthana. Cilj je postati trgovac s dva “pečata izvrsnosti” koji će biti pozvan na Maharajin dvor. Da biste to postigli, morate biti bolji od svog neposrednog konkurenta u kupovini, razmjeni i prodaji po boljim cijenama, uz pažljivo praćenje stanja svojih košara s devama.

U igri Jaipur, akcije su brze i dinamične. Na svom potezu možete birati između uzimanja ili prodaje karata. Ako uzimate karte, imate mogućnost odabrati između uzimanja svih deva, uzimanja jedne karte s tržišta ili razmjene 2-5 karata između tržišta i svojih karata. Ovisno o svojoj strategiji, morate biti spremni na taktičke odluke i preuzeti odgovarajući rizik.

Kada prodajete karte, možete prodati samo jednu vrstu dobra i za to dobivate čipove vrijedne onoliko koliko ste karata prodali. Međutim, vrijednost čipova pada kako igra napreduje, stoga morate djelovati brzo. S druge strane, prodaja tri, četiri ili pet karata istog dobra donosi vam sve veće nagrade, pa je ponekad bolje pričekati i sakupiti dovoljno karata za veliku prodaju.

Kako napredujete u igri, tako ćete shvatiti da su deve vrlo važne za trgovanje i čak imaju neku vrijednost na kraju svakog kruga. Vješto ih koristite i osigurajte pobjedu.

Jaipur je prava poslastica za sve koji vole ekonomske igre, a njegove jednostavne mehanike i brzi tempo čine ga posebno privlačnim za početnike u svijetu društvenih igara. Ova igra donosi mnoštvo odluka koje će testirati vašu strategiju, ali istovremeno pruža dovoljno slobode da uživate u taktičkim potezima. Uz to, izvrsna ravnoteža između sreće i planiranja čini svaku partiju neizvjesnom i uzbudljivom. Bez obzira jeste li iskusni igrač ili tek početnik, Jaipur je definitivno vrijedan dodatak svakoj kolekciji društvenih igara.

Jaipur Društvena Igra

Splendor • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Dragi čitatelji, danas vam želim predstaviti jednu iznimno popularnu društvenu igru koja će vas zasigurno oduševiti svojom jednostavnošću i ekonomskom tematikom. Radi se o igri Splendor, koju je objavila tvrtka Space Cowboys 2014. godine. Ova igra je namijenjena 2 do 4 igrača i traje između 30 i 40 minuta.

Splendor je smješten u renesansno razdoblje i postavljen je kao natjecanje između trgovaca koji žele postići najveći broj prestižnih bodova. Vaš je cilj steći bogatstvo i ugled gradeći rudnike dragulja, razvijajući sredstva prijevoza i otvarajući trgovine. Ako ste dovoljno bogati, možda vam se u jednom trenutku obrati i plemić što će, naravno, još više povećati vaš ugled.

Tijekom igre, na svojem potezu imate mogućnost birati između tri akcije. Možete sakupljati čipove ili dragulje, možete kupiti i izgraditi kartu ili je rezervirati za kasniju upotrebu. Prilikom sakupljanja čipova, možete uzeti tri različite vrste ili dva čipa iste vrste. Kupnja karte podrazumijeva plaćanje njezine cijene u čipovima te dodavanje karte u svoje područje za igru. Rezerviranje karte omogućava vam da je privremeno sakrijete ispred sebe, čime osiguravate njezin posjed, iako to zahtijeva jedan potez iz vaše strane. Ipak, kao nagradu dobivate zlatni čip koji možete koristiti kao zamjenu za bilo koji drugi čip.

Sve karte koje kupite pomažu vam da postignete veće bogatstvo, jer vam donose stalni bonus u obliku dodatnih čipova. Neki od njih čak donose i prestižne bodove. Da biste pobijedili u igri, morate prikupiti 15 prestižnih bodova prije svojih protivnika. Splendor je upravo zbog svoje jednostavnosti i zanimljive ekonomske mehanike postao omiljena igra mnogih zaljubljenika u društvene igre. Sigurno je da ćete uživati igrajući ovu prekrasnu igru s prijateljima i obitelji.

Splendor Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!