Najbolje kooperativne društvene igre

U svijetu najboljih kooperativnih društvenih igara, otkrijte izazove i avanture koje možete podijeliti s prijateljima.
Ove igre potiču timski rad, suradnju i strategiju kako biste zajedno ostvarili ciljeve. Bez obzira jeste li ljubitelj taktičkih zagonetki, avanturističkih misija ili borbe protiv zla, naš popis najboljih kooperativnih društvenih igara pružit će vam nezaboravno iskustvo i uzbudljive trenutke provedene s vašim timom.

Sadržaj

Pandemic Legacy: Season 1 • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Pandemic Legacy: Season 1 je izvanredna kooperativna društvena igra koja će vas odvesti na nevjerojatno putovanje spašavanja svijeta od smrtonosnih bolesti. Ova igra je jedna od najpopularnijih igara tog žanra, sinonim za izuzetnu zabavu i timski rad. Njena vrhunska popularnost je zaslužena zbog svoje inovativne mehanike igre i provokativne teme. Igrači će biti uključeni u epsku kampanju od 12 do 24 sesije, ovisno o njihovoj uspješnosti. Početak igre podsjeća na osnovnu verziju Pandemije, gdje će vaš tim liječnika i istraživača morati putovati po svijetu kako bi suzbili četiri smrtonosne epidemije. Svaka osoba ima jedinstvenu ulogu sa posebnim sposobnostima koje će im pomoći u ovom globalnom izazovu.

U tijeku igre, igrači imaju četiri opcije na raspolaganju za svoje poteze, među kojima je istraživanje svijeta, izgradnja istraživačkih stanica, liječenje bolesti, međusobna trgovina kartama ili pronalaženje lijeka za virus. Svaki igrač ima posebne sposobnosti koje dolaze do izražaja u tijeku igre. Nakon što igrači obave svoje poteze, povlače dvije karte koje mogu sadržavati epidemije. Ove opasne karte mogu uzrokovati širenje bolesti i stvaranje panike u gradovima.

Uz ukupno dvanaest mjeseci u kampanji, igrači imaju dvije šanse da postignu ciljeve svakog mjeseca. Ukoliko uspiju, prelaze na sljedeći mjesec. Ako ne uspiju, dobivaju još jednu priliku uz dodatna sredstva u vidu korisnih događaja. Uzbudljivo i nepredvidivo iskustvo kampanje donosi igračima nove pravila i komponente. Tijekom igre, bit će potrebne trajne promjene na karticama, kartonu i naljepnicama. Igrači mogu razviti vještine svojih likova, ali isto tako mogu se suočiti s negativnim posljedicama i čak mogu izgubiti neke od svojih likova.

Pandemic Legacy: Season 1 je savršena igra za sve ljubitelje izazovnih kooperativnih igara. Njena tematska izvrsnost i inovativna mehanika igre opravdavaju njezinu prisutnost na ovom popisu najboljih kooperativnih društvenih igara. Uzbuđenje koje ova igra donosi osigurava sate i sate nezaboravne zabave i napetosti, a vaša sposobnost timskog rada će biti na vrhuncu dok pokušavate spasiti svijet od opasnih bolesti.

Pandemic Legacy: Season 1 Društvena Igra

Gloomhaven • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven je jedna od najboljih kooperativnih društvenih igara koja će vas odvesti na uzbudljivu avanturu u mračni svijet. Ova igra kombinira taktičku borbu s inovativnim kartičnim sustavom kako bi vam pružila jedinstveno iskustvo igranja. Kao putnici avanturisti, igrači će se udružiti iz nužnosti kako bi istražili opasne i zaboravljene prostore. No ovo nije samo obična igra – Gloomhaven sadrži trajni svijet koji se mijenja tijekom igre, a vaše odluke utječu na razvoj priče.

U Gloomhavenu, svaki igrač će odabrati dva znaka (kartice) iz svoje ruke koje predstavljaju njihove akcije za rundu. Na svakoj kartici su prikazane dvije akcije – gornja i donja. Igrači će odabrati hoće li koristiti gornju akciju jedne karte i donju akciju druge ili obrnuto. Ova inovativna mehanika omogućuje vam da prilagodite svoj pristup ovisno o situaciji. Ipak, budite oprezni jer će vam tijekom igre permanentno nestajati karte iz ruke. Ako previše stagnirate u istraživanju, riskirate iscrpljenost i prisiljeni ste povući se.

Gloomhaven je dizajniran kao igra koju igrate tijekom više sesija. Nakon svake scenarije, donosite odluke koje će odrediti daljnji tijek priče. Ovo daje igri dubinu i osjećaj odgovornosti za svoje postupke. Igrači će koristiti svoje iskustvo za poboljšanje sposobnosti i pronalazak novih područja za istraživanje. Gloomhaven je izazovan, jer zahtijeva suradnju i taktičko razmišljanje, ali upravo taj izazov čini ovu igru nevjerojatno zadovoljavajućom i dugotrajnom. Stoga ne čudi što je Gloomhaven jednostavno morao biti uključen na ovom popisu najboljih kooperativnih društvenih igara.

Gloomhaven Društvena Igra

Gloomhaven: Jaws of the Lion • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 30-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven: Jaws of the Lion je igra koja se ističe među najboljim kooperativnim društvenim igrama. Ova popularna igra, izdana 2020. godine od strane Cephalofair Games, donosi nam nevjerojatan doživljaj avanture i fantastike. Ova strategijska igra, smještena u svijetu Gloomhavena, pruža igračima priliku da istraže tajanstvene nestanke unutar grada. Mora li biti u pitanju tajanstvena rasa Vermlinga ili se nešto mnogo zlokobnije događa?

Gloomhaven: Jaws of the Lion donosi mnoge inovacije za bolji doživljaj igre. Sama igra je samostalna, no ciljana je prema široj publici kako bi se što više ljudi brže uključilo u gameplay. Također, sve kartonske pločice su zamijenjene jednim scenario knjigom, koja na svakoj stranici ima jedinstvenu ilustraciju specifičnu za taj scenario. Ovo znači da nema više potrebe za organiziranjem pločica i olakšava početnicima ulazak u svijet igre. Tu je i pojednostavljeni pravilnik, zajedno s pet-scenarijskim tutorijalom koji nove igrače polako uvodi u iskustvo.

Ono što ovu igru čini posebnom su četiri nove likove koji se mogu koristiti i u originalnoj igri Gloomhaven. Od tankova do podrške, svaki lik ima svoje jedinstvene vještine i sposobnosti. Uz to, tu su i brojni čudovišti, od kojih svako posjeduje svoje izazove i tajne.

Sa sjajnim ocjenama od strane fanova i kritičara, Gloomhaven: Jaws of the Lion opravdano se nalazi na popisu najboljih kooperativnih društvenih igara. Igračima pruža čvrsto povezanu kampanju s izazovima koji čekaju svakoga tko se odluči istraživati tajanstveni svijet. Sa satima nepredvidivog i uzbudljivog igranja, ova igra je prava poslastica za sve ljubitelje strategija i avanture.

Gloomhaven: Jaws of the Lion Društvena Igra

Spirit Island • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Spirit Island je kompleksna i tematska kooperativna igra o obrani vašeg otoka od kolojizirajućih Osvajača. Igrači preuzimaju uloge različitih duhova zemlje, svaki sa svojim jedinstvenim elementalnim moćima. Svaki potez, igrači istovremeno odabiru koje će karte moći odigrati, plaćajući energiju za to. Kombinacije karata koje se podudaraju sa elementima određenog duha mogu dodati bonus efekte. Brže moći imaju trenutni učinak, prije nego se Osvajači šire i uništavaju, ali druge magije su sporije i zahtijevaju razmišljanje i planiranje da bi se koristile učinkovito. U fazi Duhova, duhovi dobivaju energiju i biraju hoće li obnoviti iskorištene karte moći, tražiti nove moći ili proširiti prisutnost na nove dijelove otoka.

Osvajači se šire po karti otoka na polupredvidljiv način. Svaki potez istražuju neka područja (dijelove otoka); sljedeći potez grade naselja i gradove u tim područjima. Zatim, razaraju te dijelove, donoseći zagađenje u zemlju i napadajući bilo koje domorodačko stanovništvo koje se tamo nalazi. Domaćini se bore protiv Osvajača kad su napadnuti i pružaju duhovima drugu vrstu pomoći, ali to ne uvijek ne izlazi onako kako ste očekivali. Neke Moći djeluju kroz domoroce, pomažući im da, na primjer, protjeraju Osvajače ili očiste zemlju od zagađenja.

Igra se sve više zakuhava kako napreduje: duhovi šire svoju prisutnost na nove dijelove otoka i traže nove i moćnije moći, dok Osvajači intenziviraju svoje napore kolonizacije. Svaki potez predstavlja 1-3 godine alternativne povijesti. Početkom igre, pobjeda zahtijeva uništenje svakog zadnjeg naselja i grada na ploči – ali kako više plašite Osvajače, pobjeda postaje lakša: pobjegnut će čak i ako ostane nekoliko naselja ili gradova. Poraz dolazi ako je uništen bilo koji duh, ako je otok preplavljen zagađenjem ili ako se Osvajački špil iscrpi prije postizanja pobjede.

Igra uključuje različite protivnike s kojima se trebate boriti (poput Švedske rudarske kolonije ili udaljenog britanskog naselja). Svaki promijeni način igre na različite načine i nudi drugu razinu težine kako bi igra ostala izazovna kako stječete vještine.

Spirit Island je zasluženo omiljena među igračima i kritičarima. Njegova kompleksnost pruža duboku i izazovnu igru, a tematski element obrane otoka od kolonizatora dodaje još jedan sloj uzbudljivosti. Kooperativni aspekt igre omogućuje timski rad i zajednički plan kako bi se učinkovito suprotstavili Osvajačima. S moćnim moćima duhova i raznobojnim elementima, Spirit Island pruža satima zabave i raznolikosti u igri. Stoga je ova igra odabrana kao jedna od najboljih kooperativnih društvenih igara i svakako je vrijedno istražiti za ljubitelje ovog žanra.

Spirit Island Društvena Igra

Nemesis • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 90-180 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Nemesis je jedna od najboljih kooperativnih društvenih igara koju možete pronaći na tržištu. Ova igra vas vodi u svijet znanstvene fantastike i preživljavanja, stvarajući atmosferu potpunog užasa i napetosti. Svojom tematikom i mehanikama, Nemesis se savršeno uklapa u temu najboljih kooperativnih igara.

U Nemesisu vi i vaša posada morate preživjeti na svemirskom brodu zaraženom neprijateljskim organizmima. Cilj je da ispunate jedan od dvaju zadataka koje dobijate na početku igre i sigurno se vratite na Zemlju. Međutim, putem vas očekuje mnogo prepreka: jata Intrudera (kako se nazivaju vanzemaljski organizmi od strane veštačke inteligencije broda), loše fizičko stanje broda, skriveni motivi vaših suigrača i ponekad samo okrutna sudbina.

Iako je Nemesis složena igra, nagrade koje donosi su neprocjenjive. Igrom se prožimaju trenuci napetosti i uzbuđenja, čak i kada vam najbolji planovi propadnu i vaš karakter doživi užasan kraj. Nemesis nije samo još jedna kooperativna igra, već iskustvo koje će vas potpuno uvući u njegovu nevjerojatnu atmosferu.

S beskrajnim mogućnostima, izborom različitih likova i mehanika koje obuhvaćaju klađenje, bacanje kockica, upravljanje rukom, skrivene uloge i prekide, Nemesis je idealan izbor za sve ljubitelje avanturističkih, horror, miniatura i znanstvene fantastike. Njegove visoke ocjene i popularnost potvrđuju status ove igre kao jedne od najboljih u svijetu kooperativnih igara.

Nemesis Društvena Igra

Arkham Horror: The Card Game • Broj igrača: 1-2


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Arkham Horror: The Card Game je izuzetno intrigantna društvena igra iz 2016. godine koja će vas odvesti u mračne i mistične predjele Lovecraftovog univerzuma. Ova kooperativna igra, koja je dobila izvrsne ocjene od fanova i kritičara, spaja elemente uloga i igre s kartama na jedinstven i zanimljiv način. Igrači preuzimaju uloge istraživača u tihom gradiću Arkhamu i suočavaju se s misterijima, čudovištima i ludilom. Ono što ovu igru čini posebnom je mogućnost izgradnje personaliziranog špila karata koji reflektira snage i slabosti likova. Ti kartični resursi će biti ključni dok istražujete i otključavate najstrašnije tajne. Arkham Horror: The Card Game nudi dubinu i složenost koja će zadovoljiti i najzahtjevnije igrače.

Ova igra je odličan dodatak na popis najboljih kooperativnih društvenih igara jer nudi izazovnu igru koja se bazira na timskom radu i zajedničkom rješavanju zagonetki. Zahvaljujući originalnom mehanizmu izgradnje špila karata i raznolikosti likova, svaka igra donosi jedinstveno iskustvo. Arkham Horror: The Card Game ističe se i po svojoj tematskoj dubini, istraživanju i horor atmosferi koja će oduševiti ljubitelje Lovecraftovog svijeta. Uz trajanje partija od 60 do 120 minuta, ovaj izazovni naslov će vas držati zainteresiranima satima. Ako ste spremni suočiti se s mračnim silama, Arkham Horror: The Card Game je definitivno pravi izbor za vas.

Arkham Horror: The Card Game Društvena Igra

Mage Knight Board Game • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-240 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Mage Knight Board Game je izuzetno popularna i vrhunska igra koja je svakako zaslužila svoje mesto na ovom lističu najboljih kooperativnih društvenih igara. Objavljena 2011. godine od strane WizKids-a, ova igra je pravi dragulj među igračima. Sa ocenama fanova i kritika koje su izuzetno visoke, Mage Knight Board Game pruža jedinstvenu i uzbudljivu igračku avanturu. Igrači imaju priliku da se užive u likove moćnih Mage Knight-ova, istražujući i osvajajući kutak univerzuma Mage Knight sa dominacijom atlanteanskog carstva.

Ova igra kombinuje elemente RPG-ova, izgradnje špila karata i tradicionalnih društvenih igara, pružajući jedinstveno iskustvo oblikovano magičnom istorijom sveta Mage Knight. Sa izrazito visokom kompleksnosti, Mage Knight Board Game je za igrače koji žele izazovnu i duboku igru. Izuzetno je značajno napomenuti da je igra prilagođena i za solo igranje, a uz to postoji i mogućnost igranja u kooperativnom režimu, gde igrači zajedno pobeđuju ili gube kao tim.

Ono što ovu igru izdvaja su i mehanike igre. Igrači će se susreti sa brojnim elementima kao što su upravljanje špilom karata, bacanje kockica, kretanje po tabli i upravljanje resursima. Ove mehanike pružaju raznovrsnost i dugotrajnost u igranju, omogućavajući svakom igraču da oblikuje svoju strategiju i prilagodi se trenutnom opstanku u svetu Mage Knight-a.

Mage Knight Board Game je idealan izbor za sve ljubitelje avanture, istraživanja i fantazije. Kroz ovu igru, igrači mogu osetiti uzbuđenje osvajanja moćnih gradova i savladavanja izazova na putu ka pobedi. Bez obzira da li igrate sami ili u timu, Mage Knight Board Game će vas zasigurno zadržati zarobljene u svojim čarobnim svetovima satima.

Mage Knight Board Game Društvena Igra

The Crew: Mission Deep Sea • Broj igrača: 2-5


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
“The Crew: Mission Deep Sea” je jedna od najboljih kooperativnih društvenih igara koju možete pronaći danas. Ova igra je jedinstvena jer kombinira elemente trick-taking igara i kooperativnog gameplaya, što rezultira uzbudljivim iskustvom za sve igrače. Objavljena u 2021. godini od strane KOSMOS-a, “The Crew: Mission Deep Sea” donosi novu avanturu u potrazi za izgubljenim kontinentom Mu. Vaša posada se zajedno upušta u dubine oceana kako bi pronašla mitsku potonulu zemlju. Koliko daleko ćete stići ovisi o vašoj timskoj suradnji. Karta po kartu, trik po trik, vaša istraživačka ekipa će otkriti predstojeće izazove i krojiti put prema Mu. Igrači moraju taktički komunicirati s ograničenim resursima, dogovarajući se o redoslijedu osvajanja trikova kako bi postigli ciljeve. Ova napeta igra pruža izazov za sve ljubitelje kooperativnih igara i osigurava mnogo sati zabave. Ocjene i recenzije ove igre potvrđuju njezinu kvalitet i jednostavnost. Ako tražite kooperativnu društvenu igru koja će vam pružiti nevjerojatno iskustvo i uzbudljive izazove, “The Crew: Mission Deep Sea” je izvrstan izbor.

The Crew: Mission Deep Sea Društvena Igra

Too Many Bones • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Too Many Bones je manje poznata igra objavljena 2017. godine od strane kompanije Chip Theory Games. Igra se nalazi u podkategoriji Strategijskih igara i Tematskih igara, a namijenjena je za 1 do 4 igrača, s vremenom trajanja od 60 do 120 minuta. Iako nije široko poznata, ova igra se ističe na tržištu i zaslužuje svoje mjesto na našoj listi najboljih kooperativnih društvenih igara.

Too Many Bones je RPG igra koja kombinira elemente dizajna igre s kockama i izgradnje špila. Ova fantazijska igra postavlja vas u kožu nove rase i vodi vas na avanturu u sjeverne teritorije kako biste istrijebili rastuće neprijateljske snage i, naravno, zloglasnog “lošeg momka”. Svi pojedinačni sukobi koje ćete voditi su izazov za sebe jer svaki donosi svoje jedinstvene izazove koje je potrebno nadvladati. Svi ovi elementi čine igru vrlo strategijskom i izazovnom.

Jedna od izuzetnih karakteristika ove igre je mogućnost igranja u kooperativnom ili solo stilu, što je veoma važno u kontekstu ovog članka posvećenog najboljim kooperativnim društvenim igrama. Zahvaljujući preko 100 različitih kockica vještine i 4-7 različitih klasa koje možete odabrati, svaki sukob donosi jedinstven izazov koji treba odvojeno analizirati i planirati.

Too Many Bones također nudi i bogatu priču koja će vas držati zainteresiranima tijekom cijele igre. Tijekom avanture, morat ćete donositi odluke koje će imati utjecaj na ishode pokreta, ali i planiranja stategije i odlučivanja o tome kada se odmoriti, kada istraživati ili koje borbe odabrati. Igra se uklapa u tematske kategorije povezane s avanturom, borbom, fantazijom i bacanjem kockica. Iako manje poznata igra, Too Many Bones savršeno se uklapa u listu najboljih kooperativnih društvenih igara svojim jedinstvenim mehanikama i bogatim iskustvom koje nudi igračima.

Too Many Bones Društvena Igra

Marvel Champions: The Card Game • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 45-90 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Marvel Champions: The Card Game je izvanredna kooperativna igra koja je zasluženo na ovoj listi najboljih kooperativnih društvenih igara. Ova igra, koju je objavio Fantasy Flight Games 2019. godine, omogućuje igračima da utjelove ikonične junake iz Marvelovog univerzuma dok se bore protiv osvetoljubivih negativaca. Sa svojim jedinstvenim mehanikama igre i mogućnosti izgradnje špila karata, Marvel Champions je definitivno “must-have” za sve obožavatelje stripova i ljubitelje saradničkih igara.

Ova kooperativna igra ima srednji nivo kompleksnosti što je čini pristupačnom i za početnike. U Marvel Champions, igrači se suočavaju s raznim scenarijima i misijama u kojima moraju surađivati kako bi zaustavili lukave planove negativaca. Osim što svaki igrač odabire junaka sa svojim jedinstvenim vještinama, igra također omogućuje individualno sastavljanje špila karata, što daje dodatan element prilagodljivosti i strategije. Svi ovi elementi doprinose dinamičnom i uzbudljivom iskustvu igranja.

Jedna od sjajnih stvari u vezi s Marvel Champions je kontinuirana podrška od strane izdavača, koja uključuje redovita izdanja novih karata i scenarija. Ovo znači da će igrači uvijek imati novih sadržaja za istraživati i novih kombinacija karata za isprobati. Također, igra ima vrhunske komponente i prekrasne ilustracije koje vjerno prikazuju svemir Marvela i njegove junake.

Marvel Champions: The Card Game je izvrstan izbor za ljubitelje kooperativnih igara koji također vole Marvelov univerzum. Sa svojom jedinstvenom mehanikom igre i mogućnošću prilagodbe, ova igra pruža satima zabave i uzbuđenja. Bez obzira jeste li fan stripova ili samo tražite dinamičnu saradničku igru, Marvel Champions je definitivno vrijedan dodatak vašoj igraćoj kolekciji. Igrajte kao svoj omiljeni superjunak i spriječite negativca da ostvari svoje zle planove!

Marvel Champions: The Card Game Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!