Najbolje popularne strateške društvene igre

Uživajte u izazovima popularnih strateških društvenih igara! Ove igre pružaju duboke taktičke mogućnosti i testiraju vaše strategijske vještine.
Bez obzira jeste li iskusni strateg ili tek ulazite u svijet društvenih igara, ovo je mjesto gdje ćete pronaći najbolje igre koje će vas zabaviti i potaknuti na razmišljanje. Spremite se za nevjerojatno iskustvo koje će vas držati zainteresiranima i izazvati vašu natjecateljsku stranu!

Sadržaj

Pandemic Legacy: Season 1 • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Pandemic Legacy: Season 1 je izuzetno popularna strateška društvena igra koja se istakla kao jedna od najboljih igara ikada izrađenih. Objavila ju je 2015. godine kompanija Z-Man Games. Igra je namijenjena 2-4 igrača, a tipično vrijeme igranja iznosi 60-90 minuta. Nalazi se u poddomeni strateških igara i tematskih igara. Ova igra ima nekoliko različitih mehanika, uključujući mehaniku akcijskih bodova, kooperativne igre, upravljanja rukama, naslijeđivanja igre, kretanja s točke na točku te skenarija i kampanja. Pandemic Legacy: Season 1 se smjestila u kategorije igara koje su vezane uz medicinu i okoliš. S obzirom na tematsku usmjerenost igre na medicinske scenarije, upravljanje virusima i spašavanje svijeta, nije ni čudo da je ova igra izabrana kao jedna od najpopularnijih strateških društvenih igara. Sa svojim moderatno kompleksnim pravilima i jedinstvenim mehanikama, Pandemic Legacy: Season 1 obogatit će vaše gaming iskustvo.

Pandemic Legacy: Season 1 Društvena Igra

Gloomhaven • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven je izuzetno popularna strategijska društvena igra koju su obožavatelji i recenzenti istaknuli kao jednu od najboljih igara svih vremena. Ova igra objavljena je 2017. godine od strane Cephalofair Games i namijenjena je za 1 do 4 igrača. Sa trajanjem igre od 60 do 120 minuta, Gloomhaven donosi dubinu i kompleksnost koje rijetko koja druga igra može dostići.

Gloomhaven se smatra “strateškom igrom s tematskim elementima”, fokusira se na taktičke borbe te otvara vrata jedinstvenom i promjenjivom svijetu. U igri, igrači preuzimaju ulogu putujućih pustolova koji se bore protiv prijetnji tamnih područja i zaboravljenih ruševina. Kroz suradnju, igrači će čistiti opasne tamnice, povećavati svoje vještine iskustvom i plijenom te istraživati nove lokacije. Važna karakteristika Gloomhavena je stalno grananje priče, koja se razvija na temelju odluka koje igrači donose.

Igra se preporučuje igrati kroz više seansi kako bi se doživjela njena puna vrijednost. Nakon svake scenarija, igrači donose odluke koje određuju daljnji tijek priče, slično kao u knjizi “Choose Your Own Adventure”. Sam scenarij se igra suradnički, gdje igrači zajedno se bore protiv automatskih čudovišta koristeći inovativni sustav karata za određivanje redoslijeda igre i poteza igrača.

Svaki potez igrača u Gloomhavenu sastoji se od odabira dviju karata iz njihova “ruke”. Broj na vrhu kartice određuje njihov inicijativu za taj potez. Svaka kartica također ima svoju gornju i donju moć koju igrač može kombinirati kako bi odabrao svoje poteze. Međutim, igrači moraju biti oprezni jer će tijekom igre trajno gubiti karte iz svoje ruke. Ako su prespori u čišćenju jedne tamnice, mogu se iscrpiti i prisiljeni su se povući.

Gloomhaven je izvrstan izbor za ovaj popis popularnih strateških društvenih igara zbog svoje dubine, slojevitosti i izazova koje pruža igračima. Sustav karata donosi taktiku i planiranje svakog poteza, dok se borbe približavaju stvarnim taktičkim sukobima. Zajednička suradnja i odluke koje igrači donose zajedno oblikuju priču i stvaraju jedinstveno iskustvo za svaku igru. Gloomhaven će vas uvući u svijet avanture, istraživanja i fantazije te će vam pružiti sate i sate uzbudljive igre.

Gloomhaven Društvena Igra

Terraforming Mars • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Terraforming Mars je jedna od popularnih strateških društvenih igara koja je privukla pažnju igrača diljem svijeta od svog izdanja 2016. godine. Ova igra je smještena u budućnosti, točnije u 24. stoljeću, gdje čovječanstvo započinje proces transformacije planeta Marsa kako bi ga učinilo naseljivim. Svaka igračka grupa preuzima ulogu korporacija sponzoriranih od strane Svjetske vlade na Zemlji te se udružuje u procesu terraformacije, ali istovremeno se natječe za osvajanje bodova koji se dodjeljuju za doprinos terraformaciji, napredak ljudske infrastrukture u svemiru te za ostvarene zasluge.

Jedna od ključnih značajki ove igre su jedinstvene projektni kartice koje igrači mogu stjecati kupnjom. Postoje stotine različitih projektnih kartica koje predstavljaju različite aktivnosti kao što su uvođenje biljnog i životinjskog svijeta, napad asteroida na površinu, gradnja gradova, te razna druga postignuća. Karte mogu donijeti instantne bonuse te povećati vašu proizvodnju raznih resursa. Također, mnoge karte imaju određene uvjete za igranje, i mogu se koristiti samo kada se dosegne određeni napredak u temperaturi, kisiku ili pokrivenosti oceanom. Kupnja karata je skupa, stoga se igrači moraju usredotočiti na ravnotežu između kupnje i igranja karata. Osim projektnih kartica, igrači mogu koristiti i Standardne projekte koji su uvijek dostupni.

Bitna strategijska komponenta ove igre je Terraform Rating, koji određuje vaš temeljni dohodak i bodove. Terraform Rating se povećava svaki put kada podignete neki od globalnih parametara – temperature, kisika i pokrivenosti oceanom. Osim temeljnog dohotka, igrači stvaraju resurse i poboljšavaju svoje infrastrukture na osobnim pločama. Igra koristi šest vrsta resursa: MegaKredite, Čelik, Titanij, Biljke, Energiju i Toplinu. Na zajedničkoj ploči, igrači se natječu za najbolje lokacije za gradnju gradova, oceana i ozelenjavanje. Također, natječu se za razna dostignuća i nagrade kojima se dodjeljuju vrijedni bodovi.

Terraforming Mars ima izuzetno pozitivne ocjene među fanovima i kritičarima, a njegova umjerena razina kompleksnosti čini ga pristupačnim strateškim izazovom. Ova igra je odabrana za našu listu popularnih strateških društvenih igara jer pruža iznimno zanimljivu igračku mehaniku koja vam omogućuje da oblikujete Mars prema vašoj viziji budućnosti. Osim toga, Terraforming Mars spada u kategorije igara kao što su ekonomija, okoliš, industrija, znanstvena fantastika, istraživanje svemira i izgradnja teritorija. Uz sve te elemente, ova igra pruža nevjerojatno zadovoljstvo i uranjanje u svijet terraformacije Marsa.

Terraforming Mars Društvena Igra

Scythe • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 90-115 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Danas vam donosimo recenziju jedne od najpopularnijih strateških društvenih igara – Scythe. Objavljena 2016. godine od strane Stonemaier Games, ova igra osvojila je srca mnogih ljubitelja igara. Scythe je igra za 1 do 5 igrača s trajanjem od 90 do 115 minuta, čije su mehanike povezane s kartama, konfliktnim rješavanjem, ugovorima, bonusima na kraju igre, nametnutim obvezama, kretanjem po mreži i šestokutnom rešetkom. Ova igra pripada poddomeni strateških igara na ploči, a ujedno spada i u kategorije ekonomskih, borbenih, naučnofantastičnih i izgradnje teritorija igara. Scythe je poznat po visokoj kompleksnosti, ali to ne umanjuje njegovu popularnost i uživanje koje pruža igračima.

U Scytheu, smještenom u alternativnu povijest 1920-ih godina, igrači preuzimaju ulogu likova iz pet različitih frakcija istočne Europe. Glavni cilj je zaraditi bogatstvo i pridobiti teritorij oko misteriozne tvornice. Tijekom igre, igrači osvajaju teritorij, novačenjuju nove igrače, sakupljaju resurse, dobivaju seljane, grade strukture i aktiviraju ogromne mechs. Svaki igrač počinje s različitim resursima, a svaka frakcija ima svoj cilj. Početne pozicije su posebno kalibrirane kako bi doprinijele jedinstvenosti svake frakcije i asimetričnoj prirodi igre.

Scythe pruža igračima gotovo potpunu kontrolu nad njihovom sudbinom. Osim tajne ciljne kartice, jedini elementi sreće su “susretne” karte koje igrači izvlače dok istražuju nova područja. Susretne karte pružaju igračima nekoliko opcija, omogućujući im da ublaže šansu izvlačenja odabirom karte. Borba u igri također je vođena izborima, a ne srećom ili slučajnošću. Najbolje od svega, Scythe koristi mehanizam brzog odabira akcija kako bi igračima omogućio uzbudljiv tempo i smanjio čekanje između poteza.

Svaki aspekt Scythea veže se uz izgradnju motora. Igrači mogu nadograditi akcije kako bi postali učinkovitiji, graditi strukture koje poboljšavaju njihov položaj na mapi, novačiti nove igrače kako bi poboljšali sposobnosti likova, aktivirati mecheve kako bi odbili protivnike od invazije te proširiti svoje granice kako bi dobili više resursa. Ta izgradnja motora stvara osjećaj dinamike i napretka tijekom igre. Redoslijed u kojem igrači poboljšavaju svoj motor pridonosi jedinstvenom osjećaju svake igre, čak i kada igrate istu frakciju više puta. Scythe je izvanredna igra koja nudi duboku strategiju, vrhunski dizajn i nevjerojatno zadovoljstvo tijekom igranja. Stoga je sjajna opcija za sve ljubitelje strateških društvenih igara i zato se nalazi na popisu popularnih strategijskih igara koje morate isprobati.

Scythe Društvena Igra

The Castles of Burgundy • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 30-90 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
The Castles of Burgundy je izuzetno popularna strateška društvena igra koja je postala favorit među ljubiteljima ovog žanra. Ova igra je objavljena 2011. godine od strane poznatog izdavača alea i namijenjena je za 2-4 igrača, čija je igra trajanje između 30 i 90 minuta. Smještena u Burgundsku regiju visokog srednjeg vijeka u Francuskoj, The Castles of Burgundy vas stavlja u ulogu aristokrata koji vodi malo vladarstvo. Glavni cilj igre je izgradnja naselja i moćnih dvoraca, trgovina duž rijeke, iskorištavanje srebrnih rudnika i korištenje znanja putnika.

Ova igra kombinuje nekoliko različitih mehanika, uključujući bacanje kockica, nagrade pri završetku igre, pokrivanje mreže, heksagonalnu rešetku, izgradnju uzoraka i postavljanje pločica. To rezultira dinamičnim i strategijskim iskustvom, gdje igrači moraju pažljivo planirati i razmišljati unaprijed kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Osim što pruža izazov i duboku strategiju, The Castles of Burgundy je također izuzetno dobro ocijenjena igra. Zbirka recenzija i ocjena od strane igrača svjedoči o njenoj popularnosti i kvaliteti. Srednja težina igre omogućuje kako iskusnim tako i manje iskusnim igračima da uživaju u ovom izvanrednom iskustvu.

The Castles of Burgundy je izvrstan izbor za ovaj popis popularnih strateških društvenih igara, jer je poznata po svojoj inovativnoj mehanici, dubokoj strategiji i privlačnoj temi srednjovjekovne Europe. Ova igra će zadovoljiti i casual igrače i iskusne strategiste, nudeći im nevjerojatno zanimljivu i izazovnu igru koja će ih držati zainteresiranima satima.

The Castles of Burgundy Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!