Najbolje stare ekonomske društvene igre

Jeste li ikada igrali stare ekonomske društvene igre koje su nekada bile popularne među ljubiteljima poslovnih izazova? Ako želite ponovno doživjeti te izazove i iskusiti svijet poslovnog odlučivanja, ovo je pravo mjesto za vas.
U ovom blogu istražit ćemo najbolje stare ekonomske društvene igre koje su i danas omiljene među ljubiteljima stolnih igara. Bez obzira jeste li stručnjak za ekonomiju ili tek znatiželjni igrač, ove igre će vam pružiti nevjerojatno iskustvo i priliku da se natječete s prijateljima ili obitelji. Pogledajte naš popis i pripremite se za uzbudljive poslovne izazove koje donose stare ekonomske društvene igre!

Sadržaj

Modern Art • Broj igrača: 3-5


 • Trajanje igre: 45-45 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Modern Art je jedna od najpoznatijih društvenih igara iz ekonomske kategorije, koju je objavio Hans im Glück 1992. godine. Ova igra je popularna među zaljubljenicima društvenih igara i ima izvrsne ocjene i recenzije. Iako ima jednostavan nivo kompleksnosti, Modern Art nudi duboku i intrigantnu igru ​​za 3 do 5 igrača u trajanju od 45 do 60 minuta.

Glavni mehanizmi igre uključuju dražbu, speculaciju i trgovanje umjetničkim djelima. Svaki igrač ima ulogu kupca i prodavača s ciljem ostvarivanja profita. Tijekom igre, igrači draže slike iz svoje ruke i dobivaju novac ukoliko ih drugi igrači kupe. Međutim, ako igrač sam kupi sliku, mora platiti iznos banci. Nakon svake runde, vrijednost slika određuje se na temelju broja prodanih slika istog umjetnika. Pobjednik je onaj koji na kraju četiri runde ima najviše novca.

Modern Art je dio Knizia aukcijske trilogije, što dodatno potvrđuje njegovu iznimnu kvalitetu i popularnost među igračima širom svijeta. Ova igra će zasigurno zadovoljiti ljubitelje strategija, ljubitelje umjetnosti i sve koji uživaju u dinamičnoj igri u kojoj taktičke odluke igraju ključnu ulogu. Stoga Modern Art zasluženo nalazi mjesto na listi najboljih starih ekonomskih društvenih igara.

Modern Art Društvena Igra

1830: Railways & Robber Barons • Broj igrača: 2-7


 • Trajanje igre: 180-360 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
1830: Railways & Robber Barons je manje poznata igra koja je izdana 1986. godine od strane The Avalon Hill Game Co. Ova ekonomska društvena igra namijenjena je za 2 do 7 igrača i trajanje igre je od 180 do 360 minuta. Ova igra pripada poddomeni Strateške igre društvenih igara i uključuje mehanike poput Licitiranja, Igranja na heksagonalnoj mreži, Investiranja, Tržišta, Gradenja mreže i rute te Vlasništva. Kategorija igara u koju spada su Ekonomične, Vlakovi i Prijevoz.

Igra 1830: Railways & Robber Barons ima izvrsne ocjene od strane obožavatelja i recenzija, a razina kompleksnosti je visoka. Igra je iz serije 18xx, a jedna od stvari koje se igračima sviđaju je ta da u ovoj igri nema elementa ‘sreće’. Drugim riječima, ako bi igrači željeli odigrati dvije igre s istim potezima, ishod bi bio isti.

Ova igra koristi osnovne mehanike iz igre 1829, ali dodaje nekoliko novih elemenata. Igrači se natječu u ostvarivanju najviše zarade kupovinom i prodajom dionica raznih dioničarskih društava smještenih na karti istočnog Sjedinjenih Američkih Država. Aspekt manipulacije dionicama u igri je široko priznat kao jedan od najboljih. Sama ploča je zapravo prilično apstraktan heksagonalni sustav, na kojem se postavljaju pločice s tračnicama. Svaka igra iz serije 18xx dodaje nove i različite elemente igri. Ova igra ima privatna željeznička društva i izuzetno nemilosrdno dioničko tržište usmjereno na ‘robber barone’. Igra završava kada banka ostane bez novca ili kada je jedan igrač prisiljen proglasiti bankrot, a igrač s najvećim osobnim kapitalom pobjeđuje.

2011. godine je izdana verzija 1830: Railways & Robber Barons u suradnji Mayfair Gamesa i Lookout Gamesa iz Njemačke. Ovo izdanje je razvijeno pod licencom od strane Francisa Treshama u suradnji s Bruce Shelleyem (originalni tvorac 1830). Ova verzija sadrži pravila i komponente za originalni klasični dizajn Francisa Treshama, bržu osnovnu igru i nove varijante od nekih od najboljih razvojnih tvrtki za igre o željeznicama na svijetu.

1830: Railways & Robber Barons je kompleksna ekonomska igra koja pruža izazov i strategiju za ljubitelje željezničkih igara. Ova manje poznata igra zaslužuje svoje mjesto na popisu stare ekonomske društvene igre zbog svoje dubine gameplaya i izvrsnih ocjena od strane igrača. Sa svojim mehanikama licitiranja, ulaganja, tržišta i izgradnje mreže, 1830: Railways & Robber Barons donosi mogućnost taktičkih odluka i nadmetanja s ostalim igračima. Ako ste ljubitelj strategijskih igara i želite iskusiti kompleksen i izazovan gameplay, ova igra je odličan izbor za vas.

1830: Railways & Robber Barons Društvena Igra

Acquire • Broj igrača: 2-6


 • Trajanje igre: 90-90 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Acquire je jedna od najpoznatijih starih ekonomskih društvenih igara. Objavljena je 1964. godine od strane 3M-a za 2 do 6 igrača, s vremenom igranja od 90 do 120 minuta. Ova igra pripada poddomeni Strateških igara društvenih igara i ima nekoliko zanimljivih mehanika poput Upravljanja rukom, Investicija, Tržišta, Kvadratne mreže, Posjedovanje dionica i Slaganje pločica. Njeni kategorije društvenih igara su Ekonomija i Izgradnja teritorija.

Acquire je stekla veliku popularnost kod svojih fanova i igrača zbog svoje strategijske igre i umjerenog nivoa složenosti. U igri, svaki igrač mora pametno ulagati u poslove kako bi zadržao većinski udio dionica. Dok se poslovi razvijaju slaganjem pločica, oni također počinju spajati, dajući većinskim dioničarima značajne bonuse koji se mogu koristiti za investiranje u druge lance. Svi ulagači u preuzeti posao tada mogu unovčiti svoje dionice po trenutnoj vrijednosti ili ih zamijeniti 2-zamjenom-1 za udjele u novijem, većem poslu. Igra je utrka za stjecanje najvećeg bogatstva.

Acquire je odabran za ovaj popis stare ekonomske društvene igre zbog svoje reputacije kao klasične igre ekonomije. Igrači će uživati ​​u strategijskom razmišljanju i proračunatim postupcima dok se natječu za najveći udio u poslovima. Acquire je uspio ostati popularan izbor među igračima dugi niz godina zbog svoje dubine i raznovrsnosti mehanika igre. Bez obzira jeste li ljubitelj starih igara ili novopečeni igrač, Acquire će biti izvrstan izbor za provedbu večeri s prijateljima ili obitelji uz koncept ekonomskih igara.

Acquire Društvena Igra

For Sale • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 30-30 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Ako ste ikada sanjali o tome da postanete nekretninski magnat, onda je igra For Sale pravi izbor za vas. Ova popularna igra iz 1997. godine objavljena od strane 2 Pionki pruža vam mogućnost da se bavite kupovinom i prodajom nekretnina na brz i zabavan način. Sa trajanjem od samo 30 minuta, For Sale je savršena igra za okupljanje s prijateljima ili porodicom. Igra je pogodna za 3 do 6 igrača, što je čini idealnom za različite društvene događaje.

For Sale pruža vam mogućnost da se natječete u licitacijama za različite zgrade. Poslije faze licitacija, igra prelazi u fazu prodaje, gdje igrači moraju prodati svoje zgrade za što veći profit. Zahvaljujući mehanikama kao što su licitacija, upravljanje rukom i odabir redoslijeda licitacija, For Sale nudi dinamičan gameplay koji će vas držati zainteresiranima tijekom cijele igre. Iako je razina složenosti ove igre niska, ne znači da je igra nezanimljiva.

For Sale je jednostavan za naučiti i brz za igru, što ga čini idealnim izborom za ljude koji vole ekonomske igre, ali nemaju previše vremena na raspolaganju. Bez obzira jeste li novi u svijetu društvenih igara ili iskusni igrač, sigurno ćete uživati ​​u ovoj igri koja će vam omogućiti da kanalizirate svog unutarnjeg tajkuna nekretnina. Sve u svemu, For Sale je nezaobilazna igra koju treba imati u svojoj kolekciji ekonomskih društvenih igara.

For Sale Društvena Igra

Chinatown • Broj igrača: 3-5


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Chinatown je manje poznata igra objavljena 1999. godine od strane alea za 3 do 5 igrača, sa trajanjem igre od 60 do 60 minuta. Pripada poddomeni strategijskih društvenih igara i uključuje sljedeće mehanike: zatvaranje, dohodak, investiciju, pregovaranje, sakupljanje skupova, postavljanje pločica. Kategorije igre su izgradnja grada, ekonomija, pregovaranje. Ova igra ima dobre ocjene od fanova i recenzija, a razina kompleksnosti je jednostavna.

Chinatown je igra pregovaranja u pravom smislu te riječi. U njoj, igrači stječu vlasništvo nad dijelovima gradskih blokova, a zatim postavljaju pločice koje predstavljaju poslovne objekte na tim blokovima. Na kraju svakog poteza, svaka pločica koju ste postavili donosi vam određenu nagradu, ali dovršeni poslovni objekti (sastavljeni od tri do šest povezanih pločica iste vrste) donose mnogo veću nagradu. Svi ovi resursi se dijele igračima nasumično, pa igrači moraju trgovati kako biste dobili pločice koje se podudaraju i susjedne lokacije.

Ova igra je broj 2 u Alea velikoj seriji kutija.

Chinatown je izvanredna ekonomska igra koja se ističe po mehanicima pregovaranja i izgradnje grada.
Odgovara broju igrača od 3 do 5, što je idealno za veće društvene skupine. Uz jednostavne pravila i kratko trajanje igre, Chinatown pruža zanimljivo iskustvo za sve igrače. Intrigantna mehanika zatvaranja blokova dodaje taktički element u igri, dok mehanika dohotka i investicija pružaju dodatne strategijske mogućnosti. Pregovaranje je ključno u ovoj igri jer je trgovina s drugim igračima važan dio strategije. Chinatown je igra koja zahtijeva pametno planiranje i strateške odluke kako bi se ostvarila najbolja zarada. Bez obzira jeste li iskusni igrač ili početnik, Chinatown je izvrstan izbor za one koji žele iskusiti izazov pregovaranja i ekonomije dok grade vlastiti grad.

Chinatown Društvena Igra

Die Macher • Broj igrača: 3-5


 • Trajanje igre: 240-240 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Die Macher je manje poznata igra koja je objavljena 1986. godine od strane Hans im Glück za 3 do 5 igrača. Igra traje 240 do 240 minuta i pripada poddomenu društvenih igara – strateške igre. Ova igra je odličan izbor za našu listu “Stare ekonomske društvene igre” zbog svoje dubine i složenosti. Iako možda nije široko poznata među svim igračima, Die Macher je cijenjena igra od strane fanova i kritičara.

U Die Macher-u, igrači preuzimaju ulogu političkih stranaka i pokušavaju upravljati ograničenim resursima kako bi osigurali pobjedu svoje stranke. Igra je postavljena u sedam uzastopnih političkih utrka u različitim regijama Njemačke. Cilj je osvojiti najviše bodova za pobjedu nakon završetka svih regionalnih izbora.

Jedan od razloga zašto je Die Macher na ovoj listi jest što igra uključuje razne mehanike koje su ključne za ekonomske društvene igre. Igra uključuje aukciju i nadmetanje za resurse, što omogućuje igračima da strategijski upravljaju svojim resursima. Također, postoji i mehanika simultanog odabira akcija, gdje igrači moraju pažljivo promišljati kako bi maksimizirali svoje poteze. Tijekom igre, igrači će morati pregovarati i sklapati saveze kako bi postigli svoje ciljeve, što igri daje poseban društveni element.

Unatoč svojoj složenosti, Die Macher nudi duboki i zahtjevan gameplay koji će zasigurno zadovoljiti ljubitelje ekonomskih društvenih igara. Ova igra pruža igračima priliku da razviju strategije, pregovaraju i nadmašuju svoje suparnike. Ako tražite izazovnu, ali prije svega zabavnu igru koja vas tjera na razmišljanje, Die Macher je odličan izbor za vas.

Die Macher Društvena Igra

Civilization • Broj igrača: 2-7


 • Trajanje igre: 360-360 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Civilization je jedna od tih legendarnih igara koja vrvi poviješću i odlična je opcija za ljubitelje stare ekonomske društvene igre. Ova manje poznata igra objavljena davne 1980. godine od strane Hartland Trefoil Ltd., može se igrati u rasponu od 2 do 7 igrača i podjednako je izazovna za sve njih. Zahtjeva visoki nivo kompleksnosti, ali vjerujte mi, itekako se isplati. Igrate kao vođa drevne civilizacije te je cilj voditi svoj narod kroz povijest kroz razvoj teritorija, ostvarivanje kulturnih dostignuća, ekonomsku prevlast i političku snagu. Vjerujte mi, Civilization je puna preokreta i strategija koje će vas oduševiti. Nažalost, ova igra nije toliko poznata široj publici, pa smo je uvrstili na ovaj popis kako biste je imali veću šansu isprobati. Također, ova igra je poznata po tome što je jedna od prvih koja je uključila “stablo tehnologije”, gdje se određeni predmeti i sposobnosti mogu dobiti samo nakon što su drugi preduvjeti ispunjeni. Ova inovativna mehanika je kasnije usvojena u brojnim drugim društvenim igrama, kartičnim igrama te čak i računalnim igrama. Definitivno je vrijedno istražiti ovu igru i vidjeti koliko daleko možete doći u razvoju svoje civilizacije.

Civilization Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!