Najbolje strateške društvene igre

U svijetu strateških društvenih igara, postanite majstor strategije i razvijte svoje taktičke vještine.
U ovom blogu istražit ćemo najuzbudljivije igre koje će vas provesti kroz izazove, planiranje i osvajanje pobjeda. Bez obzira jeste li iskusni strateg ili tek ulazite u svijet društvenih igara, pripremite se za nevjerojatno iskustvo u svijetu strateških društvenih igara.

Sadržaj

Brass: Birmingham • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Brass: Birmingham je igra koja osvaja srca fanova i kritičara te nosi reputaciju jedne od najboljih strateških društvenih igara. Ova ekonomska strategija je objavljena 2018. godine, a smeštena je u period industrijske revolucije u Birminghamu od 1770. do 1870. godine. Igrači će se naći u ulozi poduzetnika koji se takmiče u razvoju i izgradnji industrija u cilju iskorišćavanja tržišnih zahteva. Moraćete vešto upravljati resursima, graditi mrežu puteva i kanala, podizati vrednost industrija i prodati svoje proizvode. Ovo je igra za 2 do 4 igrača, a partija traje između 60 i 120 minuta.

Kao što i samo ime igre sugeriše, Brass: Birmingham je posvećen industrijskoj tematici. Ukoliko uživate u ekonomskim i industrijskim igrama, ova igra će sigurno zadovoljiti vaša očekivanja. Sa svojim kompleksnim mehanizmima poput upravljanja resursima, zaduživanja, tržišta i izgradnje mreže puteva, ovo je igra koja će vas držati angažovane tokom celog trajanja partije. Sama kompleksnost i dubina igre su jedan od glavnih razloga zašto je Brass: Birmingham na ovom listi strateških društvenih igara.

Jedan od ključnih elemenata ove igre je sistem bodovanja kanala i pruga. Svaka industrijska ploča koja je okrenuta nosi određen broj bodova za sve povezane kanale i pruge. Ali ono što je interesantno jeste da ove ploče mogu davati i nula ili čak dva boda. Ova dinamička komponenta bodovanja stvara zanimljivu strategiju prilikom postavljanja industrija, te vam pruža mogućnost da osvojite visokovredne kanale i pruge u prvom delu partije.

Brass: Birmingham također uključuje i poseban sistem prodaje proizvoda, uključujući pivarstvo koje je postalo fundamentalni deo kulture u Birminghamu. Da biste prodali pamuk, keramiku ili proizvedene robe, morate konzumirati pivo kako biste osigurali kupce. Ova nova mehanika dodaje novu dimenziju igri, pružajući vam priliku da napravite pametne poteze i osvojite besplatno pivo.

Nemojte se obeshrabriti složenom prirodom Brass: Birmingham, jer je ova igra prava poslastica za sve one koji vole strategiju, planiranje i donošenje važnih odluka. Ukoliko tražite izazovnu igru koja će vas držati na ivici stolice i omogućiti vam da osetite atmosferu industrijske revolucije, onda je Brass: Birmingham izbor koji ne smete propustiti.

Brass: Birmingham Društvena Igra

Pandemic Legacy: Season 1 • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-60 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Pandemic Legacy: Season 1 je igra koja je postala prava senzacija u strategijskom žanru društvenih igara. Sa svojim jedinstvenim mehanizmima i uzbudljivim tematskim sadržajem, ova igra je zasluženo stekla svoje mesto na listi strateških društvenih igara.

Pandemic Legacy: Season 1 nudi jedno od najuzbudljivijih iskustava kroz svoju kampanju koja se sastoji od 12-24 sesija. Kroz ove sesije, svaka od kojih traje oko 60-90 minuta, igrači će se suočavati sa izazovima pandemije i pokušavati da spreče širenje smrtonosnih bolesti koje prete čovečanstvu. Igra je u osnovi kooperativna, što znači da igrači moraju sarađivati kako bi postigli zajedničke ciljeve.

U svakom potezu, igrači imaju na raspolaganju četiri akcije koje im omogućavaju da se kreću po svetu, grade istraživačke stanice, leče bolesti i pronalaze lekove. Svaki igrač ima jedinstvenu ulogu sa posebnim sposobnostima koje ih pomažu u ovim akcijama. Međutim, nema mnogo vremena za gubljenje jer pandemija neumoljivo napreduje. Svaki igrač poteže dve karte na kraju svog poteza, ali među njima mogu biti i karte epidemije koje pogoršavaju situaciju šireći bolesti i povećavajući paniku u gradovima.

Jedna od najinteresantnijih stvari kod Pandemic Legacy: Season 1 je činjenica da igrači utiču na tok priče i samu igru kroz svoje odluke. Svaka sesija ostavlja trajne posledice koje se odražavaju na kasnije sesije. Ovo je omogućeno kroz niz novih pravila i komponenti koji se uvode tokom kampanje. Ponekad će igrači morati trajno promeniti komponente igre, poput pisanja i kidanja kartica ili lepljenja trajnih nalepnica na komponente. Osim toga, likovi mogu dobijati nove veštine ili negativne efekte, dok neki likovi mogu biti izgubljeni zauvek. Ova evolutivna priroda igre čini svaku sesiju dinamičnom i neponovljivom avanturom.

Pandemic Legacy: Season 1 je sjajna opcija za ljubitelje strateških društvenih igara koji traže nešto novo i inovativno. Igra kombinuje pametno osmišljene mehanike sa uzbudljivom temom borbe protiv pandemije, pružajući igračima neprekidnu dozu izazova i taktičkih odluka koje će uticati na samu igru. Sjajna kooperativna igra i zaslužno jedan od najboljih naslova u svetu društvenih igara.

Pandemic Legacy: Season 1 Društvena Igra

Gloomhaven • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Ako ste ljubitelj strateških društvenih igara i želite se upustiti u epsku avanturu, Gloomhaven je igra koju ne smijete propustiti. Ova nadaleko poznata igra, objavljena 2017. godine od strane Cephalofair Games, pruža izazovnu taktičku borbu u svijetu koji se neprestano mijenja. Kao putnik avanturist s vlastitim vještinama i motivima, igrati ćete ulogu u otkrivanju mračnih dungeon-a i zaboravljenih ruševina. No, ova igra nije samo obična pustolovina, već ima mnogo više toga za ponuditi.

Gloomhaven je igra sa postojanim i promjenjivim svijetom i najbolje je igrati je tijekom mnogo igračih sesija. Nakon završetka scenarija, igrači će donositi odluke koje će odrediti što će se dalje događati u priči, slično kao u knjigama “Izaberi svoju avanturu”. Ova kooperativna igra zahtijeva da igrači surađuju kako bi se borili protiv automatskih protivnika koristeći inovativni sustav karata za određivanje redoslijeda igre i što će igrač napraviti na svom potezu.

Svaki potez igrača uključuje odabir dviju karata koje će odigrati. Broj na gornjoj karti određuje inicijativu igrača za taj krug. Svaka karta također ima gornju i donju moć, i kada je igračeva inicijativa na redu, on odlučuje hoće li koristiti gornju moć jedne karte i donju moć druge, ili obrnuto. No, igrači moraju biti oprezni jer će s vremenom trajno gubiti karte iz svog špila. Ako predugo zadrže u dungeonu, mogu se iscrpjeti i prisiljeni su povući se.

Gloomhaven je izuzetno popularna igra s jednom od najboljih ocjena među fanovima i recenzijama. Njezina visoka razina kompleksnosti, zajedno s tematskim elementima adventurizma, fantasy svijetom i taktičkom borbom, čini ju izuzetno pogodnom za ovu listu strateških društvenih igara. Upustite se u Gloomhaven i doživite nezaboravno iskustvo, unaprijed pripremite svoje vještine i donesite najbolje odluke kako biste osvajali dungeon za dungeonom!

Gloomhaven Društvena Igra

Ark Nova • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Ark Nova je strateška društvena igra koju je izdao Feuerland Spiele 2021. godine. Ova igra je namijenjena za 1 do 4 igrača, sa vremenom trajanja od 90 do 150 minuta. Smještena u područje Strategijskih igara društvenih igara, Ark Nova nudi jedinstvenu kombinaciju mehanika kao što su Bonusi na kraju igre, Upravljanje rukom karata, Heksagonalno polje, Prihod, Povećanje vrijednosti neizabranih resursa i Kolektivno biranje karata. Ova igra također spada u kategorije društvenih igara koje se bave životinjama, ekonomijom i okolišem.

Ark Nova je jedna od najbolje ocijenjenih igara među fanovima i kritičarima, a razlog tome je njezina visoka razina kompleksnosti. U ovoj igri imate priliku planirati i dizajnirati moderni znanstveno vođeni zoološki vrt. Vaš cilj je izgraditi ograđene prostore, smjestiti životinje i podržavati projekte za očuvanje prirode diljem svijeta. U ostvarenju tog cilja pomoći će vam stručnjaci i jedinstvene građevine koje možete izgraditi.

Igra je bazirana na mehanizmu kartica. Svaki igrač ima set od pet akcijskih karata koje koristi za upravljanje svojom igrom. Snaga akcije određena je položajem na kojem se trenutno nalazi. Kartice nudite sljedeće mogućnosti:

– KARTE: Omogućavaju vam da dobijete nove karte za vaš zoološki vrt (životinje, sponzore i projekte za očuvanje prirode).
– GRADNJA: Omogućava vam izgradnju standardnih ili posebnih ograđenih prostora, kioska i paviljona.
– ŽIVOTINJE: Omogućava vam smještaj životinja u vašem zoološkom vrtu.
– UDRUGE: Omogućava vašim radnicima u udruzi izvođenje različitih zadataka.
– SPONZORI: Omogućava vam igranje sponzorske karte u vašem zoološkom vrtu ili prikupljanje novca.

Srce Ark Nove čini 255 karata, koje predstavljaju životinje, stručnjake, posebne ograđene prostore i projekte za očuvanje prirode. Svaka karta ima posebnu sposobnost koju možete koristiti kako biste povećali privlačnost i znanstvenu reputaciju vašeg zoološkog vrta te prikupili bodove za očuvanje prirode.

Ark Nova je izuzetno zanimljiva igra koja nudi duboki strateški doživljaj. Od bogatih mehanika do tematike koja se bavi zaštitom prirode, ova igra svakako zaslužuje biti na našoj listi strateških društvenih igara.

Ark Nova Društvena Igra

Twilight Imperium: Fourth Edition • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 240-480 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Twilight Imperium: Fourth Edition je strateška društvena igra koja je izazvala veliku pažnju od strane ljubitelja igara. Ova igra, objavljena 2017. godine od strane Fantasy Flight Games, pruža iskustvo galaktičkog osvajanja kojim se bavi 3 do 6 igrača. Vrijeme igranja je impresivno, krećući se od 240 do 480 minuta, što znači da je ova igra jedan pravi izazov za sve stratege. Twilight Imperium: Fourth Edition pripada poddomeni društvenih igara koje su usmjerene na strategiju i tematiku. Ova igra ima nekoliko mehanika uključenih, poput odabira akcija, borbe za područje/influence, pomicanja po području, bacanja kockica, pratnje i pomaka po mreži. Svojom kategorijom igre, Twilight Imperium: Fourth Edition ispunjava sve kriterije kako bi se našla na listi strateških društvenih igara.
Twilight Imperium: Fourth Edition nudi nevjerojatno iskustvo različitih puteva do pobjede, s obzirom na 17 različitih frakcija između kojih igrači mogu birati. Svaka frakcija donosi jedinstveno iskustvo, bilo da se radi o brzo putujućim Duhovima Creusa ili moćnim graditeljima ekonomije, Emiratima Hacan. Ove frakcije moraju pokazati svoju snagu kroz vojne strategije, političke manevre i ekonomske pregovore kako bi prigrabile galaktičku dominaciju. No, ključni element ove igre je izgradnja i dominacija galaksijom. Svaka igra započinje postavljanjem galaktičke karte koju igrači sami stvaraju koristeći pločice. Ove pločice kreiraju postavku koja je jedinstvena za svaku igru, pružajući uvijek novi izazov i taktičke mogućnosti. Može se dogoditi da vas nevrijeme zaustavi u vašem napredovanju kroz galaksiju, dok vam dobro smještena gravitacijska pukotina može pružiti zaštitu od najbližih protivnika. Izgradnja i dominacija galaksijom predstavlja intuitivno i duboko oblikovanje igranja za igrače.
Svaka runda Twilight Imperium: Fourth Edition započinje odabirom jedne od osam strategijskih kartica koje određuju redoslijed igrača i pružaju jedinstvenu akciju za tu rundu. Ove kartice mogu ponuditi bilo što, od dodatnih zapovijednih žetona do mogućnosti kontroliranja trgovine u cijeloj galaksiji. Nakon odabira tih uloga, igrači se izmjenjuju u pomicanju svojih flota iz sustava u sustav, osvajajući nove planete za svoje carstvo, te se angažiraju u ratovanju i trgovini s drugim frakcijama. Na kraju svog poteza, igrači se okupljaju na velikom vijeću kako bi donijeli nove zakone i agende koje nepredvidivo mijenjaju daljnji tijek igre. Tijekom igre, igrači ostvaruju ciljeve na temelju kojih napreduju na stazi pobjede. Ciljevi se postavljaju na početku svake igre, prikazuju se postepeno s prolaskom svake runde. Pored javnih ciljeva, igrači biraju i između dvije tajne ciljeve na početku igre, dajući im dodatne bodove koje mogu ostvariti samo oni. Ovi ciljevi se mogu odnositi na bilo što, od istraživanja novih tehnologija do osvajanja domovinskog sustava susjeda. Igrači će imati promjenjive ciljeve tijekom igre, što stvara dinamično iskustvo. Igra traje sve dok jedan igrač ne ostvari deset pobjedničkih bodova. Twilight Imperium: Fourth Edition nudi jedinstveno iskustvo igranja u kojem morate taktički razmišljati i donositi odluke koje će odrediti vaš put prema galaktičkom vrhu. Ova igra je pravi dragulj u svijetu strateških društvenih igara i zasigurno je jedan od najboljih izbora za sve ljubitelje ovog žanra.

Twilight Imperium: Fourth Edition Društvena Igra

Terraforming Mars • Broj igrača: 1-5


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Terraforming Mars je strateška društvena igra koju je objavila FryxGames 2016. godine. Ova igra je jedna od najpopularnijih među fanovima i ima izvrsne recenzije. Smještena u 2400-im godinama, igra vam omogućuje da postanete velika korporacija koja će sudjelovati u procesu terraformiranja planeta Marsa. Cilj je podići temperaturu, kisik i pokrivenost oceana kako bi se planetu učinilo naseljivom. No, unatoč suradnji u terraformiranju, igrači se ipak natječu za osvajanje bodova pobjede.
Terraforming Mars ima zanimljivu mehaniku zatvorenog odabira karata, sklopljenih ugovora, izgradnje ograde, dodjelu bonusa na kraju igre i upravljanje karata. Kroz kupnju i igranje projektnih karata, igrači mogu unaprijediti svoju infrastrukturu diljem solarnog sustava, uvoditi biljni i životinjski svijet te graditi gradove i industrije. Svi ovi elementi stvaraju bogato iskustvo koje je pridonijelo visokim ocjenama ove igre. Srednja razina kompleksnosti čini Terraforming Mars pristupačnom igrom i za iskusne igrače i za početnike.
Kategorizirana kao ekonomska, ekološka i industrijsko / proizvodna igra te kao igra znanstvene fantastike, istraživanja svemira i izgradnje teritorija, Terraforming Mars donosi uzbudljivu kombinaciju tema i mehanizama koje ju čini odličnom opcijom za ovaj popis najboljih strateških društvenih igara.

Terraforming Mars Društvena Igra

Gloomhaven: Jaws of the Lion • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 30-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven: Jaws of the Lion je vrlo popularna strategijska društvena igra koja će zadovoljiti i najzahtjevnije igrače. Ova igra je samostalna verzija koja se odvija prije događaja u originalnoj igri Gloomhaven. Uključuje četiri nove likove – Valrath Red Guard (tenk, kontrola mase), Inox Hatchet (daljinska šteta), Human Voidwarden (podrška, kontrola uma) i Quatryl Demolitionist (bliska šteta, manipulacija preprekama). Moguće je koristiti nove likove i u originalnoj Gloomhaven igri.

Ova igra vas uvodi u tajanstveni slučaj nestanaka u gradu. Tko je odgovoran – Vermling ili nešto inostrano i zlokobno? Istražite 25 scenarija kako biste otkrili istinu.

Gloomhaven: Jaws of the Lion je prilagođeniji casual igračima kako bi se brže upustili u igru. Umjesto kompliciranih kartonskih pločica, igrači će igrati na samoj knjizi scenarija, koja ima jedinstvenu umjetnost za svaki scenarij. Također su pojednostavljena pravila i dodan tutorijal od pet scenarija koji će nove igrače lagano upoznati s iskustvom igre.

Ocijenjen visoko od strane fanova i kritičara, Gloomhaven: Jaws of the Lion je izvrstan izbor za ljubitelje strategijskih društvenih igara. Njegova kompleksnost i mehanike igre, kao što su Action Queue, Action Retrieval, Communication Limits i Cooperative Game, pružaju dubinu i taktičku raznolikost. Ova igra će vam pružiti sate zabave i izazova, zajedno s prekrasnom tematikom avanture, istraživanja i fantazije. Stoga je Gloomhaven: Jaws of the Lion opravdano na ovom popisu strateških društvenih igara.

Gloomhaven: Jaws of the Lion Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!