Najbolje strateške društvene igre za dvoje

Dobrodošli u svijet strateških društvenih igara za dvoje! Ako volite izazove i taktičko razmišljanje, ovo je mjesto gdje ćete pronaći najbolje igre za vas i vašeg partnera ili prijatelja.
U ovom blogu istražit ćemo najuzbudljivije strateške igre koje su posebno dizajnirane za dva igrača. Bez obzira jeste li ljubitelj ratnih strategija, fantasy svjetova ili znanstvene fantastike, pronaći ćete igru koja će vas oduševiti. Pripremite se za izazovne partije i uživanje u taktičkom nadmudrivanju s društvenim igrama za dvoje.

Sadržaj

Patchwork • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 15-30 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Patchwork je jedna od najpoznatijih strateških društvenih igara za dvoje, koju je 2014. godine izdao Lookout Games. Ova igra pripada poddomeni Apstraktnih igara i Porodičnih igara, a spada u kategoriju Igra slagalice. Igrači se takmiče u tome da naprave što estetičniji i visoko bodovni prekrivač za krevet na svojoj ličnoj ploči veličine 9×9. Patchwork je popularan izbor za ovu listu zbog svoje jednostavnosti, ali i kreativnosti koju igračima pruža. Ova strateška igra za dvoje ima visoke ocene od strane fanova i recenzenata, što je jasan znak njenog kvaliteta. Sa vremenom trajanja od 15 do 30 minuta, Patchwork je idealan izbor za opuštena večernja druženja sa partnerom ili prijateljem.

U Patchworku, igrači biraju delove (jastučiće) iz kruga ponuđenih delova i polažu ih na svoju ličnu ploču, vodeći računa da što bolje uklope delove i maksimiziraju bodove. Svaki delić ima cenu u obliku dugmića, koji predstavljaju valutu i bodove u igri. Odabir je važna taktička odluka jer igrač mora razmišljati o trošku vremena za svaki odabrani deo, jer se vreme tokom igre pomera pod uticajem delova koje igrači kupe. Pored toga, igrači mogu zaraditi dodatne dugmiće tokom igre, u zavisnosti od delova koje su postavili na svoju ploču.

Patchwork je jedinstvena igra po tome što kombinuje elemente puzle, strategije i ekonomije, pružajući igračima raznolike mogućnosti i izazove. Takođe, igra poseduje jednostavna pravila i pruža zanimljivo iskustvo u samo 15 do 30 minuta. Zahvaljujući svojim unikatnim mehanikama, Patchwork je pravi izbor za sve ljubitelje strateških igara koje se igraju u dvoje.

Patchwork Društvena Igra

Go • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-180 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Go je odlična strategijska društvena igra za dvoje koja će vas osvojiti svojom dubinom i složenošću. Ova igra spada u područje apstraktnih igara, a igračima pruža priliku da kroz postavljanje kamenčića na ploču veličine 19×19 (ili manje) osvajaju teritorij. Igra ne završava sve dok ploča ne bude potpuno ispunjena, ili dok oba igrača ne odluče završiti je. U tom trenutku, igrač koji kontrolira najveći broj teritorija je pobjednik.

Go je jedna od najstarijih poznatih igara, spominje se čak i u “Analektima” Konfučija. Neki od prvih fizičkih dokaza o postojanju ove igre pronađeni su u grobu starom više od 2.000 godina. Tijekom vremena, postojali su mnogi mitovi i priče o tome tko je izumio ovu igru. Bez obzira na njezino podrijetlo, Go zasigurno ima duboko ukorijenjeno mjesto u povijesti i kulturi.

Go se igra na vrlo jednostavnoj ploči i koristi samo nekoliko pravila, ali stvarna umjetnost igre leži u dubokoj strategiji i naprednim taktikama. Ova igra zahtijeva veliku mentalnu snagu i predviđanje protivničkih poteza. Zato je Go savršena strategijska igra za parove koji uživaju u izazovima i kojima nije stran napor.

Sa svojim visokim ocjenama i recenzijama od strane obožavatelja, Go je definitivno jedna od najboljih strategijskih igara za dvoje koju vrijedi isprobati. Njegova dubina i složenost čine je izvrsnim izborom za našu listu najboljih strategijskih društvenih igara za parove.

Go Društvena Igra

YINSH • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 30-60 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Jedna od manje poznatih igara koju morate isprobati ako tražite stratešku društvenu igru za dvoje je YINSH. Ova igra, koja je izdana 2003. godine od strane Don & Co., pripada poddomeni apstraktnih igara za društvo. YINSH je osvojio srca mnogih ljubitelja igara zahvaljujući svojim odličnim ocjenama i recenzijama. Iako ima umjerenu složenost, ova igra će vas oduševiti svojom jedinstvenom mehanikom.

U igri, svaki od igrača počinje s pet prstena na ploči. Svaki prsten koji se pomjeri ostavlja marker iza sebe. Markeri su bijeli s jedne strane i crni s druge. Kada prsten preskoči marker, on se mora okrenuti, pa je boja markera stalno promjenjiva. Cilj igre je formirati niz od pet markera u vlastitoj boji prema gore. Kada igrač uspije u tome, može ukloniti jedan od svojih prstena kao indikaciju da je formirao takav niz. Prvi igrač koji ukloni tri prstena pobjeđuje. Drugim riječima, svaki formirani niz vas približava pobjedi, ali istovremeno nastajanjem nizova postajete ranjiviji jer imate sve manje prstena za igru. Ova igra je izuzetno lukava i intrigantna, pružajući vam taktički izazov svakog poteza.

YINSH je očaravajuća igra koja će vas držati na ivici sjedala dok se natječete protiv svog protivnika. Njezina kombinacija mehanike hvatanja vođe, pomjeranja po mreži i izgradnje uzoraka čini je jedinstvenom u svojoj vrsti. Isprobajte YINSH i dajte sve od sebe kako biste osvojili tri prstena i postali pobjednik ove dinamične igre za dvoje.

YINSH Društvena Igra

Hive • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Ako ste u potrazi za strateškom igrom za dvoje koja će vas oduševiti, Hive je definitivno vrijedna vaše pažnje. Ova popularna igra, objavljena 2000. godine od strane Gen42 Games, spada u područje apstraktnih društvenih igara. Hive je jedinstvena po tome što se igra bez ploče, bilo gdje na ravnoj površini. Igru čine dvadeset i dvije figure, jedanaest crnih i jedanaest bijelih, slične raznim stvorenjima, a svaka ima svoj jedinstven način kretanja.

Hive se ističe po tome što nema postavljanja ploče prije početka igre. Prva figura koju postavite određuje početni položaj, a zatim sve sljedeće figure tvore uzorak koji postaje površina za igru. Osim toga, Hive se izdvaja i po tome što figure nikada nisu eliminirane, niti su sve figure obavezne za igru.

Cilj igre je potpuno opkoliti protivnikovu kraljicu, istovremeno pazeći da se protivnik ne uspije opkoliti vašu kraljicu. Igrač koji uspije potpuno opkoliti protivnikovu kraljicu osvaja igru. S obzirom na svoje mehanike poput zatvaranja prostora, pomjeranja po šestougaonom polju i taktike blokiranja protivnika, Hive je izvrstan izbor za ljubitelje strateških igara koje se igraju u dvoje. Njegove dobre ocjene i recenzije od strane fanova ukazuju na to da se radi o igri s umjerenom razinom kompleksnosti.

Hive Društvena Igra

Onitama • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 15-20 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Jako niska (+)
Na listi strateških društvenih igara za dvoje, jedna od zasigurno najzanimljivijih igara je Onitama. Ova apstraktna igra iz 2014. godine osvojila je srca igrača diljem svijeta. Onitama se ističe kao izvrsna opcija za parove koji se vole takmičiti u strateškim izazovima. Igra se odvija na obojestranoj šahovskoj ploči dimenzija 5×5, a glavna atrakcija je sama mehanika igre.

Onitama je igra sa savršenim informacijama u kojoj se koristi nasumična početna postavka. Svaki igrač počinje sa pet pješaka na svojoj strani ploče, pri čemu je glavni pješak smješten u sredini. Svaki igrač ima po dvije otvorene karte koje prikazuju moguće poteze za bilo koju od njegovih figura na ploči.

Tijekom igre, igrač odabire jednu od svojih karata, pomjera jednu od svojih figura prema odabranoj karti, a zatim zamjenjuje iskorištenu kartu sa petom kartom. Drugi igrač zatim bira jednu od svojih karata, pomjera se prema njoj i zamjenjuje tu kartu s petom kartom – koja je, naravno, ista ona karta koju je prvi igrač upravo koristio. Potezom na protivnikovog pješaka, on će biti eliminiran iz igre, a pobjeda u igri dolazi kada jedan igrač uzme suparnički glavni pješak, ili svoj glavni pješak smjesti na početno polje protivničkog glavnog pješaka.

Ono što ovu igru čini posebnom je kombinacija mehanika kretanja po šahovskoj tabli, upravljanja rukom, pomicanja po uzorku, kvadratne mreže i statičkog hvatanja. Ove mehanike igri daju dubinu i omogućuju igračima da stvaraju taktike i strategije.

Onitama je igra koja će apsolutno zadovoljiti ljubitelje strateških igara. Izazovno je i pruža uzbudljivu interakciju između igrača. Kratkog trajanja, ova igra je savršena opcija za parove koji žele brzo i intenzivno iskustvo. Uz jednostavna pravila i mnogo taktičkog razmišljanja, Onitama će vas potaknuti da pustite mašti na volju i zaronite u svijet apstraktne strategije.

Onitama Društvena Igra

Chess • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 0-0 min


 • Ocjena: Dobar (★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Šah je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih strategijskih društvenih igara za dvoje. Iako je stara već više od pet stoljeća, šah i dalje oduševljava brojne igrače svojom složenošću i izazovima koje pruža. Ova igra pripada podkategoriji apstraktnih igara, koje su poznate po tome što naglašavaju strategijsko razmišljanje i planiranje poteza.

U šahu se igrači stavljaju u uloge protivničkih vojskovođa, a igra se odvija na ploči od 64 polja. Igrači se izmjenjuju u potezima, vodeći računa o kretanju svojih figura i tražeći prilike za napad, obranu ili razvoj svoje pozicije. Svaka figura ima svoj specifičan način kretanja, a zarobljavanje se događa kada figura jednog igrača zauzme polje na kojem se već nalazi figura protivnika.

Iako šah može zvučati vrlo jednostavno, igra se razvila u jednu od najdubljih i najzahtjevnijih strategijskih igara koje postoje. Igrajući šah, igrači stječu vještinu u predviđanju poteza, procjenjivanju pozicija, taktičkom razmišljanju i planiranju dugoročne strategije.

Neki od razloga zašto je šah uvršten na ovaj popis najboljih strateških društvenih igara za dvoje su njegova dugovječnost, izazovnost i kulturni utjecaj. Šah je igra koja je preživjela kroz stoljeća i i dalje privlači mlade i stare igrače diljem svijeta. Igranje šaha može biti prava umjetnost, koja oduševljava i promatrače. Zahvaljujući velikoj popularnosti šaha kao međunarodnog sporta, imaš priliku igrati se s igračima iz cijelog svijeta putem interneta i sudjelovati u brojnim turnirima. Također, postoji mnogo knjiga i časopisa posvećenih šahu, u kojima možeš pronaći izvanredne partije i savjete čuvenih šahovskih majstora.

Ukratko, šah je nevjerojatno zanimljiva i izazovna društvena igra za dvoje, koja će te zasigurno okupirati i natjerati te da razvijaš svoje strategijske vještine. Bilo da si početnik ili iskusni igrač, šah nudi mnogo mogućnosti za uživanje i unaprjeđenje vlastitih sposobnosti. Stoga, ne propusti priliku za iskušavanje ovog klasika među društvenim igrama.

Chess Društvena Igra

Mandala • Broj igrača: 2-2


 • Trajanje igre: 20-20 min


 • Ocjena: Vrlo Dobar (★★★★)


 • Kompleksnost: Niska (++)
Mandala je manje poznata igra koju je objavio Lookout Games 2019. godine. Ova strateška društvena igra je idealna za dvoje igrača, a jedna partija traje otprilike 20 minuta. Mandala pripada poddomeni apstraktnih i obiteljskih društvenih igara. Ova igra kombinira nekoliko mehanika, uključujući većinu na području/utjecaj, upravljanje rukom i skupljanje setova. S obzirom na to da ima visoke ocjene od strane fanova i kritičara, Mandala je izvrsna opcija za našu listu najboljih strateških društvenih igara za dvoje.

U ovoj igri, vaš je cilj sakupiti što više vrijednih kartica od svog protivnika, ali nećete znati koje su kartice vrijedne sve dok dublje ne odmaknete u igri. Tijekom partije, igrači igraju svoje obojene kartice na dvije mandale, gradeći središnje planine i slažući kartice na svoja vlastita polja. Kada jedna mandala sadrži sve šest boja kartica, igrači naizmjence biraju boje u planinama i dodaju te kartice u svoju “rijeku” i “šalicu”. Na kraju igre, vrijednost kartica u vašoj šalici ovisi o položaju njihovih boja u vašoj rijeci. Igrač čija je šalica vrijednija osvaja partiju.

Mandala dolazi s posebno dizajniranom platnom podlogom koje prikazuje dvije kružne mandale podijeljene vodoravnim prostorom koji stvara jedno “polje” za svakog igrača. Igračeva rijeka jednostr karte je smještena ispred njih, dok je šalica, odnosno gomila karata koje se boduju na kraju igre, postavljena s lijeve strane. Igra započinje tako da se igračima podijeli po šest karata. Svaki igrač zatim dobiva po dvije nasumične karte okrenute prema dolje u svoju šalicu, dok se dvije nasumične karte otvoreno dodijele u središnji planinski pojas svake mandale.

Tijekom svojeg poteza, možete odigrati jednu kartu u jednu od planina ili jednu ili više odgovarajućih karata u svoje polje. Sve karte igrane u mandalu moraju slijediti “pravilo boje”: kada se neka boja već igra u jednom od tri područja mandale, kasnije karte iste boje mogu se igrati samo u to isto područje. Na primjer, ako je vaš protivnik već odigrao crvene karte u svoje polje, vi ne možete odigrati crvene karte u svoje polje, a ni vi niti vaš protivnik ne možete igrati crvene karte u središnju planinu. Ako ste odigrali kartu u planinu, na kraju svog poteza izvucite tri nove karte iz špila; ako ste igrali karte u svoje polje, ne izvlačite nove karte.

Mandala se smatra završenom kada sadrži sve šest boja karata. Kada se to dogodi, igrači “uništavaju” mandalu, uzimajući naizmjence boje prisutne u planini i pokupivši sve karte te boje. Igrač koji je igrao više karata u svom polju bira prvi; ako je izjednačeno, igrač koji nije dovršio mandalu bira prvi. Prvi put kad preuzmete karte određene boje, postavite jednu od tih karata na najniže prazno mjesto u svojoj rijeci, a ostale stavite u svoju šalicu. Mjesta u vašoj rijeci imaju vrijednosti od 1 do 6 redom, pa će karte prve boje koju preuzmete vrijediti 1 bod svaka, karte druge boje koju preuzmete vrijedit će 2 boda, i tako dalje.

Kada je mandala uništena i sve boje u planini su preuzete, karte odigrae u poljima se odbacuju, dvije nove karte se otvoreno dodjeljuju planini, te igra nastavlja. Kraj igre se događa ili kada se špil iscrpi ili kada jedan igrač dodaje šestu boju u svoju rijeku. Oba igrača zatim zbrajaju vrijednost svih karata u svojoj šalici, na temelju položaja boja u njihovoj rijeci, i igrač s većim rezultatom pobjeđuje!

Mandala dolazi sa sljedećim komponentama: jedno platno podlogom od platna, 108 mandala kartica (po 18 u svakoj od 6 boja) i 2 referentne kartice.

Mandala Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!