Najbolje strateške društvene igre za odrasle

Dobrodošli u svijet najboljih strateških društvenih igara za odrasle! Ako ste ljubitelj izazova koji zahtijevaju duboko razmišljanje, planiranje i taktičke vještine, ovo je mjesto za vas.
U ovom blogu istražit ćemo najuzbudljivije strateške igre koje su osvojile srca mnogih odraslih igrača diljem svijeta. Bez obzira jeste li iskusni strateg ili tek ulazite u svijet strateških igara, pripremite se za uzbudljivo putovanje kroz najbolje strateške društvene igre za odrasle koje će vas izazvati, zabaviti i potaknuti na razmišljanje. Spremite se za taktičke bitke, osvajanje teritorija i pobjedu nad protivnicima!

Sadržaj

Brass: Birmingham • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Brass: Birmingham je igra koja se savršeno uklapa u temu ovog članka o strateškim društvenim igrama za odrasle. Izdana 2018. godine, ova igra je postigla ogromnu popularnost među fanovima zbog svoje visoke razine kompleksnosti. Smještena u Birmingham tijekom industrijske revolucije, igra nas vodi kroz izazovno putovanje poduzetničkim duhom. Cilj igre je razviti, izgraditi i uspostaviti industrije i mreže kako biste iskoristili visoke ili niske potražnje na tržištu.

Jedna od stvari koja izdvaja Brass: Birmingham od drugih igara je bogatstvo mehanika koje nudi. Ova strategijska igra zahtijeva od igrača upravljanje svojim resursima, prihodima, kreditima, tržištem te gradnju mreže i ruta. Morat ćete donositi važne odluke i planirati kako biste ostvarili svoje ciljeve. Ali trebate biti oprezni jer vaši potezi mogu imati dugoročne posljedice. Igrači će imati priliku graditi i prodavati pametno, dok istovremeno surađuju s drugim igračima s kojima će se natjecati za prevlast u industriji.

S impresivnom ocjenom i odličnim kritikama, Brass: Birmingham zasluženo zauzima visoko mjesto na ovoj listi strateških društvenih igara za odrasle. Nudi duboku i sveobuhvatnu strategiju, koja će vas izazvati i zabaviti tijekom igre. Bez obzira jeste li već iskusni igrač ili želite istražiti svijet strateških igara, Brass: Birmingham će vas impresionirati svojom temom, mehanikama i nudiće vam nevjerojatno iskustvo igranja.

Brass: Birmingham Društvena Igra

Gloomhaven • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven je jedna od najpoznatijih strateških društvenih igara za odrasle koju je 2017. godine objavila Cephalofair Games. Ova igra, namijenjena za 1 do 4 igrača, nudi nevjerojatno dubok doživljaj i zahtjevan taktički sustav borbe. Svojim jedinstvenim mehanikama i tematskim pristupom, Gloomhaven je nezaobilazan izbor za sve ljubitelje pustolovina, istraživanja i fantastičnih svjetova.

Igra se smjestila u kategorije strateških igara i tematskih igara, a ponosno nosi oznaku “pustolovina”, “istraživanje”, “fantazija”, “borba” i “minijature”. Ova kombinacija elemenata stvara uzbudljivu i duboku igru u kojoj igrači preuzimaju ulogu lutajućeg avanturista u mračnom kutku svijeta. Svaki igrač ima vlastite posebne vještine i razloge za putovanje, a kako bi preživjeli, moraju udružiti snage i očistiti opasne tamnice i zaboravljene ruševine.

Gloomhaven se ističe zahvaljujući svojem održavajućem svijetu koji se mijenja iz sesije u sesiju. Nakon svake scenarije, igrači donose odluke koje će odrediti daljnji tijek priče, stvarajući time vrhunski “Choose Your Own Adventure” doživljaj. Borba protiv automatskih čudovišta u scenarijima temelji se na inovativnom sustavu karata, gdje se redoslijed poteza i akcije određuje odabirom dvije karte iz ruke igrača. Svaka karta ima svoje gornje i donje moći, a igrači će odlučiti hoće li koristiti gornju moć jedne karte i donju moć druge ili obratno. Međutim, moraju biti oprezni jer će tijekom igre trajno gubiti karte iz ruke. Ako igrači predugo zadrže u tamnici, mogu se iscrpiti i prisiljeni su povući se.

Gloomhaven ne samo da pruža izazovne mehanike i složenu taktiku, već također nudi i bogatu tematsku atmosferu. Svaka sesija otkriva nove lokacije, unaprjeđuje vještine likova i donosi mnogo zanimljivih odluka. Ova igra često dobiva najbolje ocjene od obožavatelja i recenzenata, a visoka razina kompleksnosti osigurava da će igrači imati mnogo sati užitka i izazova.

Gloomhaven je izvrstan izbor strateške društvene igre za odrasle koju biste trebali isprobati. Njegove duboke mehanike, zamršena taktika i bogata tematska prisutnost čine je nevjerojatno zanimljivom igrom za sve ljubitelje avantura. Ne propustite priliku za istraživanjem tamnica i otkrivanjem tajanstvenih ruševina u ovom izvanrednom naslovu.

Gloomhaven Društvena Igra

Ark Nova • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 90-150 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Ark Nova je jedna od najpopularnijih strateških društvenih igara za odrasle koje su trenutno dostupne na tržištu. Ova igra, objavljena od strane Feuerland Spiele 2021. godine, izuzetno je cenjena među igračima i kritičarima igara. Njena visoka ocena od strane obožavatelja ukazuje na dubinu i kompleksnost ove igre.

Ark Nova je smeštena unutar područja strateških igara. Kroz interakciju različitih mehanika kao što su End Game Bonuses, Hand Management, Hexagon Grid, Income, Increase Value of Unchosen Resources i Open Drafting, igrači će biti u prilici da isplaniraju i dizajniraju moderni naučno upravljani zoološki vrt. Cilj igre je izgraditi održivu i uspešnu zoološku ustanovu, izgradnjom prostora za životinje i podržavanjem projekata zaštite životne sredine širom sveta.

Ark Nova donosi jedinstvenu igračku interakciju kroz upravljanje akcionim karticama. Svaki igrač ima set od pet akcionih kartica koje koristi za upravljanje svojim potezima. Svaka akciona kartica ima određenu moć i koristi se u zavisnosti od pozicije koju zauzima u igri. Ove kartice omogućavaju igračima da izvrše različite radnje kao što su dobijanje novih karata za zoo vrt, izgradnja ograđenih prostora za životinje, smeštaj životinja, izvođenje zadatka putem udruženja radnika ili prikupljanje sponzora.

U samoj igri se nalazi i 255 različitih karata sa životinjama, specijalistima, posebnim ograđenim prostorima i projektima zaštite životne sredine. Svaka od ovih karata ima jedinstvenu sposobnost koja će vam pomoći u privlačenju posetilaca i unapređenju naučne reputacije vašeg zoološkog vrta.

Ark Nova je pravi izazov za sve ljubitelje strateških igara. Njen visoki nivo kompleksnosti će pružiti igračima priliku da se oprobaju u planiranju, donošenju odluka i upravljanju resursima. Ova igra je odličan izbor za sve ljubitelje strateških društvenih igara, koji su spremni da se izazovu i uživaju u bogatom gejmpleju. Sa izuzetno visokim ocenama od strane igrača i kritičara igara, Ark Nova je definitivno jedna od najboljih opcija u kategoriji strateških društvenih igara za odrasle.

Ark Nova Društvena Igra

Twilight Imperium: Fourth Edition • Broj igrača: 3-6


 • Trajanje igre: 240-480 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Twilight Imperium: Fourth Edition je strateška društvena igra za odrasle koja će zadovoljiti i najzahtjevnije igrače. Ova igra se ističe svojom dubinom i složenošću, čineći je jednom od najboljih igara među fanovima i u recenzijama. S oduševljenjem prepunih očiju, igrači će se suočiti s izazovom osvajanja galaksije kao vođa jednog od sedamnaest factions, dobivajući jedinstveno iskustvo igranja. Svaka frakcija ima poseban skup vještina i strategija, od kojih svaka otvara nebrojene puteve prema pobjedi. Izbor je na vama kako ćete se kretati prema vrhu galaktičke hijerarhije.

Twilight Imperium: Fourth Edition je igra koja neće razočarati ljubitelje strategije. Početak svake galaktičke ere donosi jedinstveno i strategijski izgrađenu ploču igre, koristeći 51 pločicu galaksije sa raznovrsnim planetima, crnim rupama i drugim zapanjujućim elementima. Samo mičući pločice galaksije oko Mecatol Rex, glavnog planeta smještenog u centru ploče, sudionici igre oblikuju i osvajaju galaksiju po svojoj volji. Svaka galaksija je jedinstvena, s izazovima poput ionih oluja koje mogu blokirati napredovanje vaše rase, ili sretno smještenih gravitacijskih raskida koji vas mogu zaštititi od najbližih protivnika. U ovoj igri imate moć da oblikujete i dominirate galaksijom.

Runda igre Twilight Imperium: Fourth Edition započinje odabirom jedne od osam strategijskih kartica, koje utvrđuju redoslijed poteza i daju jedinstvenu strategijsku akciju vlasniku za tu rundu. Ove strategijske karte mogu vam osigurati dodatne naredbene tokene ili vam omogućiti kontrolu trgovine diljem galaksije. Nakon odabira strategijske karte, igrači redom premještaju svoje flote iz sustava u sustav, osvajaju nove planete za svoje carstvo i ulaze u rat i trgovinu s drugim frakcijama. Na kraju svakog poteza, igrači se okupljaju na velikom vijeću kako bi donijeli nove zakone i agende, nepredvidljivo mijenjajući razvoj igre.

Twilight Imperium: Fourth Edition nudi igračima širok raspon ciljeva koji su potrebni za pobjedu. Svaki igrač ima deset javnih ciljeva koji se postavljaju na početku igre, a izvlače se tijekom igre. Također, svaki igrač na početku dobiva dva slučajno odabrana tajna cilja, koji donose bodove pobjede samo njihovom vlasniku. Ovi ciljevi mogu biti sve, od istraživanja novih tehnologija do osvajanja domaćeg sustava susjeda. Na kraju svakog poteza, igrač može ostvariti jedan javni cilj i jedan tajni cilj. Tijekom igre otkrivaju se novi ciljevi, a igračima se dodjeljuju novi tajni ciljevi, stvarajući dinamično mijenjajuće ciljeve tijekom cijele igre. Igra se nastavlja sve do trenutka kada jedan igrač sakupi deset bodova pobjede.

Twilight Imperium: Fourth Edition će vas bez sumnje oduševiti sa svojom dubinom i epskim iskustvom osvajanja galaksije. Njegova visoka razina kompleksnosti i strategije čini ovu igru idealnom za strateške ljubitelje društvenih igara. Izvrstan je primjer strateške društvene igre za odrasle, koja pruža izazov, društveno interakciju i neizvjesnost do samog kraja. Stoga, s punim povjerenjem možemo tvrditi da je Twilight Imperium: Fourth Edition odličan izbor za ovu listu najboljih strateških društvenih igara za odrasle.

Twilight Imperium: Fourth Edition Društvena Igra

Gloomhaven: Jaws of the Lion • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 30-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Visoka (++++)
Gloomhaven: Jaws of the Lion je izuzetno popularna strateška društvena igra koja sigurno neće razočarati ljubitelje odraslih igara. Ova igra je samostalna i predstavlja prequel originalne igre Gloomhaven. Ona je izazovna i kompleksna, ali je uprkos tome osvojila srca igrača širom svijeta.

Ova igra donosi majstorski osmišljene mehanike igre. Jedna od njih je Action Queue, koja igračima omogućava da planiraju i unaprijed smišljaju svoje poteze. Također, tu je i Action Retrieval, koja vam omogućava da povratite prethodno odigrane akcije ukoliko vam se situacija promijeni. Ali to nije sve, Gloomhaven: Jaws of the Lion obiluje još mnogim zanimljivim mehanikama koje će vam omogućiti dublje i raznovrsnije iskustvo igranja.

Uz visok nivo kompleksnosti dolazi i trajanje igre koje varira između 30 i 120 minuta. Svoju kreativnost ćete imati priliku pokazati jer šaroliki svijet fantazije i avanture oživljava pred vama. U ovom izazovnom svijetu, vi i vaši prijatelji ćete se okušati u raznim bitkama i istraživanjima. Ova igra donosi doživljaj kao iz knjiga i filmova, jer ćete se krećati kroz raznolike scenarije koji će vas držati na ivici vašeg sjedala.

Gloomhaven: Jaws of the Lion je ciljano osmišljen da privuče i privuče nove igrače u svijet Gloomhaven univerzuma. Sa smanjenjem komponenti i uvođenjem olakšanih pravila, ova igra će olakšati ulazak novim igračima, dok će staleže i iskusne igrače oduševiti novim izazovima. Svi fanovi tematskih i strategijskih društvenih igara ne smiju propustiti Gloomhaven: Jaws of the Lion, jer je ovo sjajna opcija za sve koji žele uživati ​​u dubokom i uzbudljivom iskustvu igre koje nudi ova vrsta igara.

Gloomhaven: Jaws of the Lion je pravi dragulj u svijetu društvenih igara koje kombiniraju strategiju, avanturu i fantaziju. Sigurni smo da ćete uživati ​​u ovoj izuzetnoj igri i da ćete se iznova vraćati u svijet Gloomhavena.

Gloomhaven: Jaws of the Lion Društvena Igra

Dune: Imperium • Broj igrača: 1-4


 • Trajanje igre: 60-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Srednja (+++)
Dune: Imperium je strateška društvena igra koja će sigurno privući odrasle ljubitelje igara. Ova igra, objavljena 2020. godine od strane Dire Wolfa, temelji se na popularnom Dune serijalu, kako na filmskoj, tako i na književnoj razini. U njoj preuzimate ulogu vođe jedne od Velikih kuća Lansraša i morate podići svoj stijeg, okupiti svoje snage i špijune te se pripremiti za nadolazeći rat na planeti Arrakis – Dune, pustinjskom planetu.

Ono što čini Dune: Imperium posebnom je mehanika izgradnje špila, koja donosi skrivenu informaciju i taktiku u klasičnu postavku radnika. Svaki igrač započinje s jedinstvenom kartom vođe i s jednakim špilom karata kao ostali protivnici. Kroz akviziciju karata i izgradnju špila, odabir karata će odrediti vaše prednosti i slabosti. Karte omogućuju slanje agenata na određena mjesta na igraćoj ploči, pa evolucija vašeg špila utječe na vašu strategiju. Možete postati vojno moćniji i rasporediti više vojnika od vaših protivnika, ili možete steći karte koje će vam dati prednost kod četiri političke frakcije zastupljene u igri: Car, Družba Svemirskog putovanja, Bene Gesserit i Fremen.

Za razliku od drugih igara s izgradnjom špila, u Dune: Imperium ne odigrate cijeli špil u jednom potezu. Umjesto toga, na početku svakog kruga povučete ruku karata i izmjenjujete se s drugim igračima, igrajući jedan potez agentom po potezu (odigravajući jednu kartu kako biste poslali jednog od svojih agenata na igraću ploču). Kada je vaš red i nemate više agenata za postaviti, uzimate potez otkrivanja, otkrivajući preostale karte koje će vam donijeti uvjeravanje i mačeve. Uvjerenje se koristi za stjecanje više karata, a mačevi pomažu vašim vojnicima da se bore za nagrade u trenutnom krugu, kao što je prikazano na otkrivenoj karti konflikta.

U ovoj igri se morate boriti protiv rivala, vješto manevrirati političkim frakcijama i stjecati dragocjene karte. Neka začin teče kako biste svoju kuću odveli do pobjede! Sa svojom kombinacijom širenja karata, skrivenih informacija i taktike, Dune: Imperium je odličan primjer strateške društvene igre za odrasle.

Dune: Imperium Društvena Igra

Through the Ages: A New Story of Civilization • Broj igrača: 2-4


 • Trajanje igre: 120-120 min


 • Ocjena: Odličan (★★★★★)


 • Kompleksnost: Jako visoka (+++++)
Kada je riječ o strateškim društvenim igrama za odrasle, jedna igra se ističe po svojoj složenosti i dubini igranja. To je Through the Ages: A New Story of Civilization, popularna igra objavljena 2015. godine koja je osvojila srca igrača diljem svijeta. Izvršena su brojna poboljšanja u odnosu na prethodno izdanje, Through the Ages: A Story of Civilization, kako bi se igračima pružilo još bolje iskustvo.

Through the Ages je igra u kojoj svaki igrač gradi svoju civilizaciju kroz pažljivo upravljanje resursima, otkrivanje novih tehnologija, izbor pravih vođa, izgradnju čuda i održavanje jake vojske. Slabosti u bilo kojem području mogu biti iskorištene od strane protivnika. Igra se proteže kroz različita povijesna razdoblja, počevši od antičke doba pa sve do modernog doba.

Jedan od ključnih mehanizama u Through the Ages je biranje karata. Tehnologije, čudesa i vođe se uvode u igru i postaju lakše dostupne što više vremena prođe. Kako biste koristili određenu tehnologiju, morate imati dovoljno znanosti da je otkrijete, dovoljno hrane da formirate stanovništvo koje će je koristiti te dovoljno resursa za izgradnju. Dok balansirate resurse potrebne za napredovanje tehnologije, također morate graditi vojsku. Igrači koji imaju slavu vojsku bit će plijen drugih igrača. Iako u ovoj igri nema mape na kojoj se može izgubiti teritorij, igrači s jačom vojskom će vam oduzeti resurse, znanost, ubiti vođe, uzeti stanovništvo ili kulturu. Vrlo je teško pobijediti s velikom vojskom, ali vrlo lako izgubiti zbog slabe vojske.

Pobjeda se postiže ako vaša nacija ima najviše kulture do kraja modernog doba. Through the Ages: A New Story of Civilization je zaista izazovna i duboka igra koja će vas držati zaokupljenima satima. Izuzetno entuzijastični fanski prijepori i izvrsne ocjene dovoljan su razlog da se ova igra nađe na našem popisu najboljih strateških društvenih igara za odrasle.

Through the Ages: A New Story of Civilization Društvena Igra
Ivan Šimić
Latest posts by Ivan Šimić (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nastavi istraživati igre

Povezane objave

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Najiščekivanije Društvene Igre 2024.

Uživajte u pregledu najuzbudljivijih društvenih igara koje dolaze u 2024., od svemirskih odiseja do povijesnih avantura. Ne propustite ove hitove!